16.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία για να διαβάσεις

Η ελληνική λογοτεχνία έχει πολλά διαμάντια στο ιστορικό της με βιβλία που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία για να σας συντροφεύσουν τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Είναι γεγονός ότι τα βιβλία είναι μία μαγική συντροφιά που συνδυάζει πολλές αισθήσεις του ανθρώπινου σώματος, την αφή, την όψη και φυσικά για τους λάτρεις των βιβλίων την οσμή, αφού κάθε βιβλίο – θα λέγαμε –  έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά. Τα βιβλία προσφέρουν μία διαφυγή από την πραγματικότητα. Η φαντασία διεγείρεται, ενώ δημιουργούνται στο μυαλό αξέχαστε εικόνες και συναισθήματα που μπορούν να συνεπάρουν τον αγνώστη.

Η ανάγνωση είναι μία μοναδική εμπειρία, όπου ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά εκλαμβάνει διαφορετικά τα μηνύματα του βιβλίου, τις λέξεις, τις φράσεις. Ο αναγνώστης φαντάζεται όπως εκείνος θέλει τους ήρωες και τα σκηνικά κι έτσι με τη βοήθεια του συγγραφέα μετατρέπεται σε έναν ξεχωριστό σκηνοθέτικη μίας φανταστική, εγκεφαλικής, ταινίας.

Οι Έλληνες κι Ελληνίδες συγγραφείς έχουν συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία της ελληνικής λογοτεχνικής κουλτούρας παρουσιάζοντας μέσα από τη δική τους οπτική τα ελληνικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Είναι γνωστό ότι μέσα από τα λογοτεχνικά βιβλία γνωρίζουμε άλλες εποχές τις οποίες δεν έχουμε βιώσει κι έτσι μ’ έναν διαφορετικό τρόπο καλούμαστε να δούμε την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία αλλιώς.

Εμείς επιλέξαμε για εσάς τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία που αξίζει να προσθέσετε στη λίστα σας και να διαβάσετε χάρη στον μοναδικό τρόπο έκφρασης κι έτσι να εμπλουτίσετε τις γνώσεις και το λεξιλόγιό σας.

ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία

Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή

Το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή είναι από τα πιο εμβληματικά ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη σύγχρονη λογοτεχνία. Είναι ένα βιβλίο διαχρονικό, μια κατάθεση μνήμης όπου μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων περνάει ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Όχι με διάθεση διδακτική, αλλά μ᾽ ένα σπάνιο χιούμορ που αναδεικνύει καίρια όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να παλεύει κανείς στη ζωή.

Το μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες, καθώς στο παρελθόν είχε γίνει σήριαλ από τον Γιάννη Δαλιανίδη, ενώ έχει αποτελέσει επίσης υλικό για πολύ επιτυχημένες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, Θανάση Παπαγεωργίου και πιο πρόσφατα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι ένα από τα καλύτερα μεταπολεμικά μυθιστορήματα, καθώς μέσα από την κοινότοπη ιστορία δύο γυναικών, δίνει έναν πίνακα της μεταπολεμικής κοινωνίας με flashback στην εποχή των Βαλκανικών, της Μικρασίας και άμεσες αναφορές στην εποχή του Μεταξά, την Κατοχή, εστιάζοντας στο εμφυλιακό και μετεμφυλιακό τοπίο.

ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία το τρίτο στεφάνι

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ίσως από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες συγγραφείς. Τα έργα του αποτελούν μέρος της ελληνικής κληρονομιάς, ενώ η γραφή του έχει επηρεάσει σημαντικά την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Οι νουβέλες και τα διηγήματά του χαρακτηρίζονται από τις έντονες περιγραφές, τα σχήματα λόγου και την πλούσια χρήση της καθαρεύουσας.  Η Φόνισσα είναι ένα από τα πιο κλασικά έργα του, που όσες φορές και να το διαβάσει κάποιος παραμένει συγκλονιστικό. Ο Παπαδιαμάντης είναι εξαιρετικός ηθογράφος που σου μεταφέρει ακόμη και τις πιο μύχιες σκέψεις των χαρακτήρων του.

Η Φόνισσα είναι το δεύτερο συγγραφικό έργο του Παπαδιαμάντη και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Παναθήναια» σε συνέχειες από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 1903, έχοντας τον υπότιτλο «κοινωνικόν μυθιστόρημα». Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο. Ένα από τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε.

η φόνισσα

Ματωμένα Χώματα της Διδώ Σωτηρίου

Η Διδώ Σωτηρίου είναι μία από τις πιο γνωστές Ελληνίδες συγγραφείς με συγκλονιστικά έργα στο ιστορικό της. Το πραγματικό της όνομα είναι Διδώ Παππά, αλλά έγινε γνωστή με το επίθετο του συζύγου της. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε πρώτη φορά στην Αθήνα το 1962 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα βουλγαρικά, τα εσθονικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Σύμφωνα με τις εκδόσεις Κέδρος, οι πωλήσεις του βιβλίου “Ματωμένα Χώματα” έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 400.000 αντίτυπα.

Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή του Μανώλη Αξιώτη ο οποίος υπηρέτησε στα οθωμανικά Αμελέ Ταμπουρού (Τάγματα Εργασίας) του 1914–1918, αργότερα έγινε φαντάρος του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχεια έζησε την καταστροφή της Μικράς Ασίας, την αιχμαλωσία και την προσφυγιά. Το βιβλίο αναφέρεται γενικότερα στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δείτε επίσης: Το Τρίτο Στεφάνι: Το Best Seller στο θέατρο ξανά

ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία ματωμένα χώματα

Ένα παιδί μετράει τ᾽ άστρα του Μενέλαου Λουντέμη

Το Ένα παιδί μετράει τ’άστρα είναι από τα πιο κλασικά ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία που έχει κερδίσει το ελληνικό κοινό χάρη στη διαχρονικότητά του. Ο Μενέλαος Λουντέμης διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής με ροή, ρυθμό και ωραίο, πλούσιο λεξιλόγιο. Μέσα από τα επίθετα και τις μικρές περιόδους μας μεταφέρει στο κλίμα του μυθιστορήματος σα να είμαστε οι ίδιοι που βιώνουμε αυτές τις εμπειρίες.

«… Ο Λουντέµης έγραφε όπως ανάσαινε, δεν σταµατούσε ποτέ… Σχεδόν καθένα από τα βιβλία του είναι και µια µαρτυρία από τη µακρόχρονη οδύσσειά του στους χώρους της εξορίας – µέσα κι έξω από την Ελλάδα… Τώρα τα παιδιά, όταν θα µετράνε τ’ άστρα, θα ξέρουν πως εκείνο που τους λείπει βρίσκεται στη βιβλιοθήκη τους». Στρατής Τσίρκας

«Ο Μενέλαος Λουντέµης ήταν ένας από τους ωραίους της γενιάς των Ρωµιών λογοτεχνών που κλείσανε στο έργο τους τη δίψα και τους αγώνες του λαού µας για ελευθερία, δηµοκρατία, ανθρωπισµό…» Διδώ Σωτηρίου

«[…] Ο Λουντέµης δίνει τη σπαραχτική πείρα ζωής που έχει κερδίσει σ’ ένα κόσµο ωραίο µα δύσκολο, το µεθύσι της ζωής που λέγεται πάθος: έρωτας, πόνος, ελευθερία, επιτυχία, καταστροφή. […] Αφήνει την καρδιά του πάλι να µιλήσει για τα πάθη της αντλώντας από το ανεξάρτητο απόθεµα της παιδικής του εµπειρίας». Δηµήτρης Ραυτόπουλος

ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία ένα παιδί μετράει τ'άστρα

Η ζωή εν τάφω του Στράτη Μυριβήλη

Η ζωή εν τάφω του Στράτη Μυριβήλη είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα κι ένα από τα πιο εμβληματικά και δημοφιλή ελληνικά λογοτεχνικα βιβλία του 20ού αιώνα. Το έργο αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του Μυριβήλη, με δεύτερο τη Δασκάλα με τα χρυσά μάτια (1933, η μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή) και τρίτο την Παναγιά τη Γοργόνα (1948, η εγκατάσταση του Ελληνισμού της Μικρασίας στα ελλαδικά χώματα). Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στις προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα και εξιστορείται τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο ακολουθεί τον λοχία του πεζικού Αντώνης Κωστούλας που καταγράφει σε γράμματα-ημερολόγιο, τα οποία σκοπεύει να στείλει στην αγαπημένη του, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, κατά την περίοδο που αυτός πολεμάει στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1917.

η ζωή εν τάφω

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Νίκος Καζατζάκης είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους και πιο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 1946 και βασίζεται στη ζωή του Γιώργου Ζορμπά, φίλου και επιχειρηματικού συνεργάτη του συγγραφέα. Το μυθιστόρημα γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ μάλιστα το 1964 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Μάλιστα, το 1968 έγινε και μιούζικαλ με τίτλο Zorba από συντελεστές που δημιούργησα κλασικά έργα όπως το Σικάγο, τον Βιολιστή στη στέγη ή το Καμπαρέ.

Η ιστορία ξεκινά τη στιγμή που συναντιούνται στον Πειραιά οι δύο βασικοί ήρωες του βιβλίου: ο Συγγραφέας και ο Ζορμπάς. Ο Συγγραφέας, αφού εντυπωσιάστηκε με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του Ζορμπά και το διαρκώς φιλοσοφούμενο πάθος του για τη ζωή, αποφασίζει να τον προσλάβει ως επιστάτη στην επιχείρησή του. Στην Κρήτη, εγκαθίστανται στο ξενοδοχείο της Μαντάμ Ορτάνς, μιας ξεπεσμένης σαντέζας, που δεν αργεί να γίνει η ερωμένη του Ζορμπά, μια από τις πολλές γυναίκες της πολυτάραχης ζωής του. Σημαντικός κορμός του μυθιστορήματος είναι οι συζητήσεις των δύο φίλων κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο λιγνιτωρυχείο το οποίο αποδεικνύεται ένα προσχηματικό συγγραφικό κατασκεύασμα.

Δείτε επίσης: Τα Best sellers βιβλία για τη δεκαετία 2010 – 2020

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται του Νίκου Καζαντζάκη

Το μυθιστόρημα Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται είναι ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη που έχει σχέση με την θρησεία και τον Χριστιανισμό. Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 1948 και κυκλοφόρησε επίσης στην Νορβηγία και τη Γερμανία το 1951. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί επίσης στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά, ενώ το 1957 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Με αυτό το κλασικό βιβλίο, ο Χαζατζάκης αποδεικνύει ακόμη μία φορά πόσο αριστοτέχνης είναι στην ρεαλιστική περιγραφή και τη δημιουργία χαρακτήρων.

“Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά τής εποχής μας.” (Από τη γαλλική έκδοση Nikos Kazantzaki, “Le Christ Recrucifie”, Plon, Paris 1988)

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία

Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου

Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου είναι ένα ιστορικό, πολιτικό και δυστοπικό μυθιστόρημα που γράφτηκε μεταξύ στο διάστημ α 1966-1972, όπου το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται στο Παρίσι. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Κέδρος το 1975 κι έχει μεταφραστεί στα γαλλικά και τα αγγλικά. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με πλούσιες περιγραφές και καθηλωτική υπόθεση.

Σε πρώτο στρώμα φαίνεται να περιγράφει την επικίνδυνη περιπέτεια μιας σαρανταμελούς ομάδας επίλεκτων αγωνιστών να μεταφέρουν από την πόλη Α στην πόλη Β ένα κιβώτιο αγνώστων στοιχείων, από το περιεχόμενο του οποίου θα κριθεί η έκβαση της αποστολής. Το κιβώτιο φτάνει στο προορισμό του με μοναδικό επιζώντα τον ανώνυμο αφηγητή που είναι και ο μοναδικός μάρτυρας διεκπεραίωσης της επιχείρησης. Συνεπώς τίθεται από την αρχή θέμα της αξιοπιστίας του, που δεν τη προστατεύει το πλούσιο αγωνιστικό του παρελθόν. Έτσι υποχρεώνεται να απολογείται με επιστολές του απέναντι σε έναν ανακριτή που τον βλέπει μια φορά, και ο οποίος τελικά παραμένει άγνωστος και αγνώστων προθέσεων. Η κρίσιμη και αποφασιστική για το σύστημα «αλήθεια» παραμένει αίνιγμα και ο παραλήπτης της αλήθειας απροσδιόριστος.

Το κιβώτιο ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία

Το άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από ποιήματα που έχουν συγκλονίσει το ελληνικό, καθώς και το παγκόσμιο κοινό. Το άξιον εστί είναι μία ποιητική σύνθεση από τις πιο γνωστές του Ελύτη, με την οποία μάλιστα κέρδισε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Έτσι, έγινε ο δεύτερος Έλληνας που τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μετά τον Γιώργο Σεφέρι που το κέρδισε το 1963. Συνεπώς, ανήκει δικαιωματικά στα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία.

Μερικά από τα ποιήματα που διαθέτει η ποιητική σύνθεση είναι τα παρακάτω:

– Γένεσις
– Τα πάθη
– Ιδού εγώ λοιπόν
– Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
– Στον πηλό το στόμα μου
– Η πορεία προς το μέτωπο
– Νέο πολύ και γνώρισα
– Τον πλούτο δεν έδωκες ποτέ σε μένα
– Μόνος κυβέρνησα τη θλίψη μου

Το άξιον εστί

Ο ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Ο ζητιάνος είναι μία από τις πιο γνωστές νουβέλες του Ανδρέα Καρκαβίτσα και ένα από τα πιο κλασικά και διαχρονικά ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία. Ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Κώστας Τζιρίτης (ή Τζιριτόκωστας) υπήρξε από τις πιο διάσημες λογοτεχνικές φιγούρες της Ελλάδας, μέχρι την εμφάνιστη του Αλέξη Ζορμπά του Καζατζάκη. Ο Καρκαβίτσας σε αυτή τη νουβέλα περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον κοινωνικό μικρόκοσμο και την ανθρώπινη ψυχή, ενώ δημοσιεύτηκε το 1897 από το «Τυπογραφέιον της Εστίας».

Το θέμα του έργου είναι η άφιξη του ζητιάνου από τα Κράβαρα (ορεινή Ναύπακτος) στο θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα στο χωριό Νυχτερέμι (σημερινός Παλιόπυργος Λάρισας) και οι καταστροφές που η άφιξή του θα φέρει στις ζωές των κατοίκων του χωριού. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό κριτικό Φώτο Πολίτη, «ο Τζιριτόκωστας δεν είναι απλώς ένας κοινός τύπος Κραβαρίτη. Είναι ο Έλλην πολιτικός, ο Έλλην επιστήμων, ο Έλλην χρηματιστής ή έμπορος, ο ολέθριος “έξυπνος” Ρωμηός της εποχής μας.»

Ο ζητιάνος

Δείτε επίσης: 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ