31.1 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Το Τρίτο Στεφάνι: Το Best Seller στο θέατρο ξανά

Το Τρίτο Στεφάνι στο θέατρο ξανά…

Μια λοιπόν που χτες λέγαμε για την ιστορία αυτού του θρυλικού βιβλίου και την επανέκδοσή του και το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή και την ανεπανάληπτη εκδοτική του επιτυχία που συνεχίζεται αμείωτη εδώ και τόσες δεκαετίες και να θυμηθούμε το πως μεταφέρθηκε σε άλλα μέσα.

Το τρίτο στεφάνι κώστας ταχτσής

Με αφορμή το ότι απόψε το βράδυ στο θέατρο «Παλλάς» ανεβαίνει για άλλη μια φορά «Το Τρίτο Στεφάνι» ως θεατρικό έργο και λίγο ως πολύ όλοι ξέρουμε ότι θα έχει πάλι την ίδια επιτυχία όπως όλες τις προηγούμενες φορές, ας θυμηθούμε την πλήρη διαδρομή του διαμέσου… άλλων μέσων τα τελευταία 40 χρόνια.

Το Τρίτο Στεφάνι στο Ραδιόφωνο

Εκεί λοιπόν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το βιβλίο ήταν ήδη ένα σούπερ μπεστ σέλλερ και ήδη είχε αρχίσει να συζητιέται η μεταφορά του στο σινεμά παρόλο που κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλά χρήματα που δύσκολα θα μπορούσε να διαθέσει το ελληνικό σινεμά εκείνη την εποχή της μεγάλής κρίσης του. Πρόλαβε όμως το ραδιόφωνο να πάρει την «παρθενιά» του όταν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Μάνος Χατζιδάκις, διευθυντής του 3ου Προγράμματος της ΕΡΤ, αποφάσισε να το κάνει ραδιοφωνική σειρά. Ανέθεσε τη διασκευή και τη σκηνοθεσία σε ένα νεαρό ταλαντούχο συνεργάτη του 3ου προγράμματος, το Γιώργο Παυριανό, και αποφασίστηκε τη Νίνα να την ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη.

Ταχτσής Βλαχοπούλου Βασιλειάδου

Όμως η Μελίνα, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την εποχή, που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία, εναντίον της ΕΡΤ, όπου σχεδόν καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει της συνδρομή της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ και βέβαια μετά από αυτό δε θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στην ίδια την ΕΡΤ έστω και αν στη μέση ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Έτσι αποφασίστηκε τη Νίνα να την παίξει ο Ρένα Βλαχοπούλου και την Εκάβη πεθερά της Νίνα και επίσης σημαντικό πρόσωπο στο βιβλίο η Γεωργία Βασιλειάδου. Απίστευτο καστ.

Η επιτυχία της σειράς

Και αν είχε κάποιος, όπως εγώ, το δοκιμαστικό της Γεωργίας Βασιλειάδου θα αισθανόταν ότι του μιλάει η Εκάβη από το βιβλίο. Βέβαια ο Ταχτσής αν και φαινόταν ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα ήθελε άλλου είδους ηθοποιούς, όπως μαθεύτηκε αργότερα από το Γιώργο Παυριανό, κάτι σαν την Κοτοπούλη και την Κυβέλη. Δυστυχώς η Βασιλειάδου λίγο μετά το δοκιμαστικό είπε πως είναι πολύ κουρασμένη και πολύ μεγάλη για να το κάνει και όντως μετά από λίγο πέθανε το 1980. Της θέσης πήρε η Σμάρω Στεφανίδου.

Σμάρω Στεφανίδου

Η σειρά μεταδόθηκε από το 3ο πρόγραμμα σε 78 καθημερινές δεκάλεπτες συνέχειες και είχε μεγάλη επιτυχία παρόλο που κάποιοι τη χτύπησαν ως «πιο ελαφριά από ότι απαιτούσε το βιβλίο» κατακρίνοντας ακόμα και το μουσικό θέμα των τίτλων που ήταν το «Άστα τα μαλλάκια σου» του Σουγιούλ. Οι περισσότερες βέβαια από αυτές τις κριτικές ήταν πολιτικά στοχευμένες και όχι καλλιτεχνικά. Άλλωστε μετά από λίγο αποπέμφθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις από το 3ο Πρόγραμμα.

Το Τρίτο Στεφάνι στην Τηλεόραση

Συγχρόνως συνεχίζονταν οι κουβέντες για τη μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά και μάλιστα κάποια στιγμή υπήρχε η περίπτωση να τη γυρίσει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος – παρόλο που μάλλον δε θα του ταίριαζε κάτι τέτοιο, όπως τον ξέρουμε σήμερα από το έργο του, τα λεφτά θα έρχονταν από την Ευρώπη με τη Μελίνα Μερκούρη μάλλον ως πρωταγωνίστρια, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα της Ειρήνης Παππά. Όμως ούτε αυτό το σχέδιο είχε αίσιο τέλος όπως και οποιοδήποτε άλλο σχέδιο για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.

Το 1988 ο Ταχτσής «έφυγε» με τραγικό τρόπο. Το 1995 η αδελφή του έδωσε τα δικαιώματα για τη μεταφορά του στην τηλεόραση και ο Γιάννης Δαλλιανίδης ανέλαβε να το διασκευάσει και να το σκηνοθετήσει σε 16 επεισόδια για τον ΑΝΤ1. Με ένα εκπληκτικό καστ ηθοποιών με προεξάρχουσες τη Νένα Μεντή ως Νίνα και τη Λύδα Πρωτοψάλτη που οδήγησε το ρόλο της Εκάβης σε επίπεδα αρχαίας τραγωδίας. Συν την εξαιρετική μουσική και το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το τρίτο στεφάνι τηλεοπτική σειρά

Παρόλη τη μεγάλη της επιτυχία και παρόλο το εξαιρετικό αποτέλεσμα ίσως όχι τόσο σε πλούτο παραγωγής αλλά σίγουρα για τη διασκευή και τη σκηνοθεσίας της και ως σειρά γνώρισε αρκετές επιθέσεις από αρκετούς που θεωρούσαν ότι ο Δαλλιανίδης «δεν ήταν αρκετά σοβαρός» για τέτοιο βιβλίο.

Το Τρίτο Στεφάνι στο Θέατρο

Το 2009 ο Σταμάτης Φασουλής με το Θανάση Νιάρχο διασκεύασαν το βιβλίο για το θέατρο και το σκηνοθέτησε ο Φασουλής για το Εθνικό Θέατρο όπου ανέβηκε στο ΡΕΞ με μεγάλη επιτυχία με τη Νένα Μεντή ως Εκάβη αυτή τη φορά – που έτσι έπαιξε και τους δύο βασικούς ρόλους του έργου –και τη Φιλαρέτη Κομνηνού ως Νίνα. Η παράσταση είχε τέτοια επιτυχία στο ΡΕΞ που σχεδόν αυτούσια ανέβηκε το 2011 στο θέατρο Παλλάς από ιδιωτική παραγωγή.

Το 2016 η ίδια διασκευή των Φασουλή και Νιάρχου ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με τις Χατζηϊωννίδου, Πουρέγκα και Σκαρλάτου στο ρόλο της Νίνας και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ως Εκάβη. Επίσης με τεράστια επιτυχία.

Το τρίτο στεφάνι θεάτρο κωνσταντινίδου

Και να σκεφτεί κανείς πως ενώ από την αρχή οι βασικές συζητήσεις ήταν για τη μεταφορά του στο σινεμά εν τούτοις μόνο στο σινεμά δε μεταφέρθηκε ως τώρα…

Τον Οκτώβρη που μας έρχεται για το Τρίτο Στεφάνι θα ανάψουν ξανά τα φώτα της ράμπας στο Παλλάς σε καινούρια διασκευή, με καινούριο καστ.

Το τρίτο στεφάνι θέατρο παλλάς

Ο μύθος συνεχίζεται, αυξάνεται και πληθύνεται ασταμάτητα σε κάτι που είναι πλέον κλασσικό και μέρος της νεοελληνικής κουλτούρας. Είμαι σίγουρος ότι ο Ταχτσής από εκεί που βρίσκεται θα χαμογελάει σαρδόνια στους κατά καιρούς πολλούς επικριτές του…

Μάθετε επίσης περισσότερα για το best seller Το Τρίτο Στεφάνι και την επανέκδοσή του.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,726ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ