12 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στη νέα καραντίνα

Με τα νέα δεδομένα και τη νέα καραντίνα να είναι προ πυλών, τα βιβλία θα είναι εκείνα που θα μας συντροφεύσουν και θα μας βοηθήσουν να κατευνάσουμε την επιθυμία για εξερεύνηση και δημιουργικότητα. Άλλωστε τα βιβλία είναι το παράθυρο προς την ελευθερία και προς την ηρεμία της ψυχής.

Συγκεντρώσαμε για εσάς ορισμένα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέσα στην καραντίνα και θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ – Ένα βιβλίο κλασικής λογοτεχνίας

Ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον αμερικανό συγγραφέα F. Scott Fitzgerald και εκδόθηκε το 1925. Είναι ένα βιβλίο που διηγείται μ’ έναν ρεαλιστικό αλλά και σατιρικό τρόπο την Jazz γενιά.

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, ένα υπέροχο βιβλίο για την καραντίνα

Είναι ένα σχετικά μικρό βιβλίο και δε θα σας κουράσει καθόλου. Ίσα ίσα θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν, συγκεκριμένα στην δεκαετία του 1920. Σε μία σημαντική περίοδο για την ιστορία, αφού είχαν λάβει μέρος πολλά κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα το 1919 απαγορεύτηκαν τα αλκοολούχα ποτά, το 1920 ήταν έντονο το φεμινιστικό κίνημα, ενώ την ίδια περίοδο είχαν συμβεί πολλά πολιτικά σκάνδαλα, όπως το Teapot dome και το The Black Sox Scandal. Εκείνη την περίοδο, επίσης, είχε ξεσπάσει ένα έντονο μεταναστευτικό κύμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ξενοφοβία. Τότε μάλιστα είχε απαγορευτεί η είσοδος των Αράβων και των Ασιατών στην Αμερική προκειμένου να προστατευτεί η αμερικανική ομοιογένεια, ενώ μάλιστα εκείνη την δεκαετία μόλις είχε ανασυγκροτηθεί η Ku Klux Klan.

Το βιβλίο ουσιαστικά μέσα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο διηγείται την ιστορία της καταδικασμένης αγάπης του νέου, ωραίου, εκατομυριούχου Jay Gatsby για την γειτόνισσά του Daisy.

O Fitzgerald γράφει μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο και κινηματογραφικό τρόπο. Χρησιμοποιεί κινηματογραφικές τεχνικές, όπως τα close-ups, τα γενικά πλάνα ή τα flashbacks. Close-ups όταν επικεντρώνεται σ’ έναν χαρακτήρα και αποκαλύπτει τα σύναισθήματά του ή λεπτομέρειες γι’αυτόν και γενικά πλάνα όταν περιγράφει μία γενική κατάσταση για να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες. Στα flashbacks προσθέτει λεπτομέρειες σε ήδη υπάρχουσες πληροφορίες.

Ο Γέρος και η Θάλασσα – Μία συγκλονιστική νουβέλα για την καραντίνα

Η νουβέλα “Ο γέρος και η θάλασσα” του Έρνεστ Χέμινγοευη γράφτηκε το 1951 στην Κούβα και δημοσιεύτηκε το 1952 στο Life Magazine, που πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε δύο ημέρες. Είναι το τελευταίο έργο που εκδόθηκε όσο ο Χέμινγουεη ήταν εν ζωή, αλλά και το πιο γνωστό.

Ο γέρος και η θάλασσα θα μας συντροφεύσουν στην καραντίνα

Η ιστορία περιτριγυρίζεται γύρω από τον Σαντιάγκο, που δίνει μία επικών διαστάσεων μάχη μ’ ένα γιγάντιο ψάρι. Αν κι ένα μέρος της σύγχρονης του κριτικής προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του, το έργο εξασφάλισε στον Χέμινγουεη το Βραβείο Πούλιτζερ το 1952 και τονίστηκε ιδιαίτερα στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας που του απένειμε το Βραβείο Νόμπελ το 1954. Σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του εικοστού αιώνα.

Η νουβέλα είναι πολύ μικρή και κρατάει τον αναγνώστη χάρη στο μυστήριο και την αγωνία που δημιουργείται καθ’ όλη την εξέλιξη της ιστορίας. Παρόλο που ο κεντρικός ήρωας είναι μόνο ένας άνθρωπος, καταφέρνει να σε συνεπάρει και στο τέλος να σε συγκλονίσει. Ο γέρος και η θάλασσα είναι από τα βιβλία που είναι ιδανικά για τη νέα καραντίνα.

Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ – Ένα βιβλίο φαντασίας

Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ (The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) ή αλλιώς Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ (Dr. Jekyll and Mr. Hyde) είναι μια νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1886 στο Λονδίνο και βασίστηκε σε έναν εφιάλτη που είχε ο συγγραφέας.

Ο Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ θα μας κρατήσουν συντροφιά στη νέα καραντίνα

Τον δόκτορα Τζέκιλ βασανίζει η επίγνωση της αντιφατικής φύσης του, όπου η τάση για το καλό και η αντίθετή της, προς το κακό, συνυπάρχουν σαν ξεχωριστές προσωπικότητες και ανταγωνίζονται η μία την άλλη γι’ αυτό και προσπαθεί μέσα από την έρευνά του να τις διαχωρίσει. Ανακαλύπτει το φάρμακο που δημιούργησε στο εργαστήριό του, το οποίο απορροφά την κακή πλευρά του σε μια νέα προσωπικότητα που λέγεται κύριος Χάιντ. Όμως ο διαχωρισμός φέρνει παρενέργειες, τις οποίες ο εφευρέτης του φαρμάκου δεν είχε προβλέψει. Ο κύριος Χάιντ σταδιακά γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητος. Σκληρός, βάναυσος και καταθλιπτικός, διαπράττει απίστευτα φρικιαστικά εγκλήματα, ώσπου ο δόκτωρ Τζέκιλ γίνεται στην πραγματικότητα αιχμάλωτός του. Αντιμετωπίζοντας την υπαρξιακή του αγωνία, τις στιγμές που επανέρχεται στα λογικά του συνειδητοποιεί γρήγορα ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσει την προσωπικότητα του κύριου Χάιντ.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που μπορείτε εύκολα να διαβάσετε σε μία ημέρα. Έγινε μεγάλη επιτυχία αμέσως μετά την κυκλοφορία του και μέσα σε λίγο διάστημα ανέβηκε στο θέατρο στη Βοστώνη και το Λονδίνο. Αργότερα έγινε η βάση για αναρίθμητες παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Σίγουρα αυτόν τον τίτλο δεν τον ακούτε για πρώτη φορά. Κάπου σίγουρα θα τον έχετε συναντήσει, σε ταινίες, σειρές ή/ και παιχνίδια. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας που εκδόθηκε το 1865. Έχει γραφτεί από τον Άγγλο συγγραφέα Charles Lutwidge Dodgson υπό το ψευδώνυμο Lewis Carroll.

Εξώφυλλο από το βιβλίο Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων

H ιστορία αφορά τις περιπέτειες ενός μικρού κοριτσιού, της Αλίκης. Το μικρό κορίτσι πέφτει σε μία τρύπα ενός λαγού κι αμέσως μεταφέρεται σ’ έναν φανταστικό κόσμο που κατοικείται από παράξενα και ασυνήθιστα πλάσματα. Ενώ το μυθιστόρημα υποθετικά απευθύνεται σε μικρά παιδιά, το γεγονός ότι αποτελεί μία παρωδία της κοινωνίας του 19ου αιώνα προσέλκυσε ένα μεγαλύτερο και πιο ώριμο κοινό.

Στην πραγματικότητα, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων άνοιξε νέους ορίζοντες στην φανταστική αφήγηση. Είναι ένα μυθιστόρημα που δεν έχει μία συναφή ιστορία. Είναι αρκετά μπερδεμένο και πολλές φορές ενοχλητικό λόγω των ασύνδετων επεισοδίων. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία σαν ένα όνειρο. Το έκανε αυτό, διότι έτσι είχε την ευκαιρία να σατιρίσει και να κρίνει τα στάνταρτ της Βικτωριανής εποχής. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει κάθε παράλογο γεγονός σε κάτι που μοιάζει φυσιολογικό στην χώρα των θαυμάτων. Ο μόνος νόμος που υπάρχει εκεί είναι το χάος.

Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με κρυμμένα νοήματα που σίγουρα θα σας διασκεδάσει.

Αναβίωση – Ένα βιβλίο τρόμου για τη νέα καραντίνα

Για τους λάτρεις της μυθοπλασίας τρόμου, έρχεται ο βασιλιάς Stephen King με την Αναβίωση. Ιδιαίτερο βιβλίο, ιδιαίτερη πλοκή, ιδιαίτεροι χαρακτήρες, ιδιαίτερη αφήγηση. Συγκλονιστικό από την αρχή μέχρι το τέλος.

Εξώφυλλο από το βιβλίο του Stephen King, Αναβίωση

Το μυθιστόρημα ξεκινάει στις αρχές της  δεκαετίας του ’60 σε μία μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας. Η ιστορία ακολουθεί την περίπλοκη σχέση του Τζέιμι Μόρτον και του χαρισματικού αιδεσιμότατου Τσαρλς Τζεικομπς. Η γραφή του Στίβεν Κινγκ μπορεί να συναρπάσει, η αφήγηση ενώ είναι διακοπτόμενη είναι πάρα πολύ ομαλή. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα flashbacks είναι αριστουργηματικός.

Η θεματολογία του βιβλίου ποικίλει, καθώς αφορά τον εθισμό, τη θρησκεία, τη μουσική και το τι μπορεί να μας περιμένει στην απέναντι όχθη. Το  τρομακτικό στοιχείο εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ μάλιστα το εξώφυλλο του βιβλίου χαρακτηρίζει το τέλος ως το φρικιαστικότερο τέλος που έγραψε ποτέ ο Κινγκ. Ο διάσημος συγγραφέας διηγείται τα γεγονότα με έναν τρόπο τόσο ρεαλιστικό που σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν πράγματι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η δύναμη των τριών – Ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία

Το βιβλίο βασίζεται στην πετυχημένη σειρά Charmed ή αλλιώς όπως την αγαπήσαμε στην Ελλάδα «Οι Μάγισσες» που έδειχνε το Star. Μαγεία, μάγισσες, ξόρκια και πολλή φαντασία. Έχουν γραφτεί 42 βιβλία και 11 μικρές ιστορίες.

η δύναμη των τριών ένα βιβλίο γεμάτο μαγεία

Η δύναμη των τριών εκδόθηκε το 1999 και αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βιβλίο της σειράς. Η ιστορία ακολουθεί 3 αδερφές, την Πρου, την Πάιπερ και την  Φοίβη, οι οποίες ανακαλύπτουν ότι είναι μάγισσες και μάλιστα η πιο ισχυρές στον κόσμο.

Διαβάζοντας το βιβλίο εισέρχεσαι σε μία άλλη διάσταση. Σε συνεπαίρνει και σε γοητεύει. Οι περιπέτειες που βιώνουν και οι κίνδυνοι στους οποίους εμπλέκονται ξαφνικά γίνονται και δικοί σου. Το ανατριχιαστικό κομμάτι δε λείπει, καθώς μιλάμε για έναν φανταστικό κόσμο όπου μάγισσες, δαίμονες, φαντάσματα κλπ συνυπάρχουν.

Θα σας μαγέψουν οι χαρακτήρες των τριών πρωταγωνιστριών, καθώς η κάθε μία έχει τη δική της προσωπικότητα και δύναμη. Σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το κορίτσι του τρένου – Ένα best seller βιβλίο μυστηρίου

Tο κορίτσι του τρένου είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και θρίλερ της Paula Hawkins που δημοσιεύτηκε το 2015.

Το κορίτσι του τρένου είναι ένα από τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά

Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα από αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τους αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη. Και ένα πρωί βλέπει κάτι που τη σοκάρει. Κρατάει μόλις μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…

Το συγκλονιστικό βιβλίο της Paula Hawkins πούλησε πάνω από 8,2 εκατομμύρια αντίτυπα φτάνοντας στην κορυφή το 2015 που εκδόθηκε. Έτσι έγινε το no1 best seller της New York Times και δικαιωματικά ανήκει στα best sellers βιβλία για τη δεκαετία 2010 – 2020.  Το μυθιστόρημα, μάλιστα, έγινε ταινία το 2016 σε σκηνοθεσία Tate Taylor και πρωταγωνιστές τους Emily Blunt, Rebecca Ferguson, Haley Bennett, Justin Theroux και Luke Evans.

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε

Το μυθιστόρημα “Το κορίτσι που εξαφανίστηκε” (Gone Girl) της συγγραφέως Gillian Flynn εκδόθηκε το 2012 και αμέσως πούλησε 8,1 εκατομμύρια αντίτυπα κατακτώντας τις καρδιές των βιβλιοφάγων.

Εξώφυλλο για το βιβλίο το κορίτσι που εξαφανίστηκε

Ένα συζυγικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πέμπτη επέτειο του γάμου της. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον σύζυγό της, Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά. Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θανάτους από ασφυξία ή πνιγμό, με απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, ή με το πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρσενικό. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα.

Με την επιτυχία του βιβλίου, ήταν αναμενόμενη η μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη, όπου απέσπασε επίσης πολύ καλές κριτικές. Το ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου είναι παραγωγής του 2014 σε σκηνοθεσία David Fincher και πρωταγωνιστές τους Ben Affleck και Rosamund Pike. Ένα ακόμη συγκλονιστικό βιβλίο γεμάτο αγωνία, μυστήριο και σασπένς που θα σας συντροφεύσει μέσα στη νέα καραντίνα.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής – Ένα διάσημο θεατρικό έργο

Μπορεί να μην είναι μυθιστόρημα, αλλά είναι θεατρικό έργο και διαβάζεται εξίσου ευχάριστα. Για ορισμένους μπορεί και πιο πολύ. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τον ορισμό «κατά φαντασίαν ασθενής» και πλέον θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και λίγο επίκαιρο με όλο τον πανικό που επικρατεί.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής, ένα απολαυστικό θεατρικό έργο

Το θεατρικό έργο εκδόθηκε το 1673 και η ιστορία ακολουθεί έναν άνθρωπο μίζερο, εγωιστή και αρρωστοφοβικό, τον Αργκάν. Ο Αργκάν ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό του, ενώ κύριο μέλημά του είναι η – υποτιθέμενη ευάλωτη – υγεία του. Έχει μία ανεξήγητη αγάπη προς την ιατρική, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, η οποία όμως τον καθιστά υποχείριο της επιστήμης και θύμα των «ειδικών». Ο εγωισμός του σε συνδυασμό με την αρρωστοφοβία του θολώνει την κρίση του επιβαρύνοντας τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται γι’ αυτόν.

Εκείνο που πραγματικά θέλει να θίξει ο Μολιέρος είναι η αδυναμία της ιατρικής, η υποκρισία των γιατρών και η αφέλεια εκείνων που την υμνούν ως μία παντοδύναμη κι αλάνθαστη επιστήμη. Ο κατα φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου είναι από τα ιδανικότερα βιβλία για τη νέα καραντίνα, καθώς θα γελάσετε με την ψυχή σας.

Ο Ξένος – Ένα βιβλίο του γνωστού Γάλλου φιλοσόφου Camus

Ο Ξένος είναι ένα μυθιστόρημα του σπουδαίου Γάλλου λογοτέχνη και φιλοσόφου, Alber Camus, που δημοσιεύτηκε το 1942.

Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ για την καραντίνα

Ο Μερσώ, ο αφηγητής, είναι ένας μέσος υπάλληλος γραφείου στο Αλγέρι. Αφηγείται την ύπαρξη του σε όλη της τη μετριότητα, περιορισμένη να κυλάει μηχανικά με κινήσεις καθημερινές και να ζητάει ενστικτωδώς τις στοιχειώδεις αισθήσεις. Ζει μέσα σε ένα είδος νάρκης, σε μια παράξενη αδιαφορία: τη στιγμή που πρόκειται να κάνει κάτι, παρατηρεί συχνά ότι μπορεί να κάνει το ένα ή το άλλο: κάτι που του είναι εξίσου αδιάφορο. Ο Μερσώ αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο προτού συνειδητοποιήσει το παράλογο, αλλά που είναι ήδη προετοιμασμένος γι’ αυτή τη σαφή αφύπνιση.

Ο ίδιος ο Alber Camus έχει δηλώσει το 1954 για το μυθιστόρημά του: «…Αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης στον “Ξένο”, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που, δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. Ένιωσα εξάλλου την ανάγκη να πω, κι ας μοιάζει παράδοξο, πως προσπάθησα ν’ αποδώσω με τον ήρωά μου τον μόνο Χριστό που μας αξίζει. Είναι φανερό λοιπόν, μετά τις εξηγήσεις μου, ότι το είπα χωρίς πρόσθεση βλασφημίας, απλώς και μόνο με την κάπως ειρωνική τρυφερότητα που δικαιούται να νιώθει ένας καλλιτέχνης για τα πρόσωπα που δημιουργεί».

Τα βιβλία μπορούν να αποτελέσουν μία ξεχωριστή συντροφιά, αρκεί να επιλέξουμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα μας. Τα μυθιστορήματα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεφύγεις από τη ρουτίνα, να ταξιδέψεις και να ανακαλύψεις καινούργια μέρη. Τα βιβλία είναι εκείνα που θα μας συντροφεύσουν στη νέα καραντίνα.

Για το τέλος ένα από τα αγαπημένα μου quotes:

Quote του δημιουργού του Game Of Thrones
“Εκείνος που διαβάζει βιβλία ζει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει, ενώ αυτός που δε διαβάζει καθόλου ζει μονάχα μία” – George R.R. Martin

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ