6.7 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Νικήρατος ο δρόμος για την Ελευθερία: Έρχεται στο Χυτήριο

Η Θεατρική Εταιρεία THEARTES παρουσιάζει το ιστορικό δράμα «Νικήρατος… ο δρόμος για την Ελευθερία» βασισμένο στο θεατρικό έργο «Νικήρατος» της Ευανθίας Καΐρη έρχεται στο Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού.

Πέμπτη, 5 Αυγούστου και Παρασκευή, 6 Αυγούστου στις 21:15
και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή του Σεπτέμβρη στις 21:00
και Περιοδεία σε Δήμους της ελληνικής επικράτειας

Η Θεατρική Εταιρεία THEARTES, των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη, θέλοντας να τιμήσει την 200ή Επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει την παράσταση «Νικήρατος… ο δρό-μος για την Ελευθερία», βασισμένη στο εμβληματικό θεατρικό έργο Νική-ρατος της Ευανθίας Καΐρη. Ένα μαχητικό έργο που έχει θεωρηθεί ορόσημο για τη νεοελληνική δραματουργία, καθώς ήταν το πρώτο τυπωμένο θεατρικό έργο που ασχολήθηκε με ήρωες ή γεγονότα του 1821 και το οποίο εκδόθηκε το 1826.

Η παράσταση Νικήρατος ο δρόμος για την ελευθερία στο Χυτήριο

Λίγα λόγια για το έργο

Το δραματικό παρόν του έργου της Καΐρη τοποθετείται στο πολιορκη-μένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι και δραματοποιεί την πραγματική ιστορία του πρόκριτου του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη που αυτοπυρπολήθηκε μαζί με άλλους 400 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αλλά και την ιστορική Έξοδο του Μεσολογγίου, η οποία ενέπνευσε μεγάλους ξένους καλλιτέχνες και φι-λέλληνες της εποχής, αναθερμαίνοντας το φιλελληνικό κίνημα, κάτι που βοή-θησε στην επίσπευση των διαδικασιών για την τελική λύση του ελληνικού ζη-τήματος.

Η δραματική σύγκρουση του έργου φωτίζει το δίλημμα των Ελλήνων μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, της Δύσης και της Ανατολής. Φορ-τίζει το έργο με έντονο πολιτικό προβληματισμό καταγγέλλοντας τους Ξένους και τις Μεγάλες Δυνάμεις για την αδιαφορία τους απέναντι στον Αγώνα των Ελλήνων, ενώ έμμεσα θίγει και τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, τις εμφύλιες διενέξεις και τους εθνικούς διχασμούς.

Εικόνα από το Νικήρατος Δρόμος για την Ελευθερία

Ωστόσο, θεωρώντας ότι το έργο γράφτηκε “εν θερμώ” και δίχως τις πλη-ροφορίες που έχουμε σήμερα εν γνώσει μας –που ήταν αδύνατον να γνωρίζει η Ευανθία, μιας και κυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια μετά από τη συγγραφή του Νικήρατού της–, επιδιώκεται η σύνδεση αυτού του γεγονότος με άλλες σημα-ντικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, που παρότρυναν και εμψύχωσαν τους πολιορκημένους.

Έτσι, το δραματικό γεγονός της Μάχης των Στύρων, η ιστορική Μάχη στο Κεφαλόβρυσο, η νικηφόρα Έξοδος στο Χάνι της Γραβιάς, η αδυναμία τροφοδότησης του Μεσολογγίου από τον Μιαούλη, η ηρωική αυτοθυσία του Διάκου, η Καταστροφή της Χίου και των Ψαρών, συνυφαίνονται με την Προετοιμασία των Εξοδιτών. Ωστόσο, σημαίνοντα ρόλο στην παράσταση διαδραματίζει και ο Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του στο έργο ως Φάντασμα, καθώς η δράση του έργου λαμβάνει χώρα μπροστά στον τάφο του, εμπνέοντας και ενθαρρύνοντας τους Έλληνες πολιορκημένους.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης νικήρατος στο χυτήριο

Το διασκευασμένο θεατρικό έργο

Tο κείμενο της Καΐρη μεταγράφηκε στη νεοελληνική γλώσσα. Βέβαια, κρατήθηκε η καθαρεύουσα των κειμένων των ιστορικών και των αυτοπτών μαρτύρων, τα οποία προστέθηκαν ως κείμενα του Αφηγητή. Επιπροσθέτως, στην επεξεργασία τού κειμένου λήφθηκε υπόψη η πρόθεση της Καΐρη να γρά-ψει ένα έργο σύμφωνα με τα πρότυπα της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, έτσι το έργο εμπλουτίστηκε με Ιντερμέδια που κατέχουν τη θέση Χορικών, ασχέτως που είναι γραμμένα σε πεζό και όχι σε έμμετρο λόγο.

Ως έμμετρο κείμενο έχουν προστεθεί τραγούδια που αποτελούν συμπίλημα στίχων από διάφορα Δημο-τικά και Κλέφτικα Τραγούδια· εκτός φυσικά από το ποίημα «Το Μεσολόγγι» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και την επιλογή στίχων από το Σχεδίασμα Β΄ (1 και 2) των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Διονυσίου Σολωμού. Η προσθήκη στο τρίπρακτο δράμα της Καΐρη ενός Προλόγου και ενός Επιλόγου συνδέει πε-ρισσότερο το έργο με την Τραγωδία, καθώς αντιστοιχούν στον Πρόλογο και την Έξοδο αυτής.

Η Κατερίνα Μπιλάλη στο δρόμο για την ελευθερία

Σημαντική παρέμβαση στο διασκευασμένο θεατρικό έργο στο θέατρο Χυτήριο, με τον τίτλο: «Νικήρατος ο δρόμος για την Ελευθερία» είναι η εμφάνιση της κόρης του Νικήρατου, όπως ίσως θα επιθυμούσε η ίδια η Καΐρη. Η Ευανθία, ούσα η πρώτη Ελληνίδα διανοούμενη και πρόδρομος του φεμινιστικού κινήματος, θα παρουσίαζε –αν της το επέτρεπαν οι συνθήκες της εποχής– την Κλεονίκη της πιο δυναμική, πιο προοδευτική, με περισσότερο διαφωτιστικό πνεύμα, για αυτό εκφέρονται διά του στόματός της οι προτρεπτικές και παρακινητικές απόψεις της Μαντώς Μαυρογένους προς τις Γαλλίδες με τη δυναμικότητα μιας Λασκα-ρίνας Μπουμπουλίνας.

Τέλος, όλη η συγκινησιακή φόρτιση, που προσδίδουν οι φαντασιακές σκηνές φρίκης και ηρωισμού, η συντριβή, ο θρήνος και ο εφιάλτης, συνοδεύεται και καθοδηγείται από τη μουσική, η οποία ακούγεται στην παράσταση ζω-ντανά. Άλλωστε, η επιθυμία των THEARTES είναι η παράσταση αυτή να με-τατραπεί σε μια ενορατική σύλληψη, μια έμπνευση και μια εικόνα της φαντα-σίας που θα οδηγήσει το κοινό στην προσωπική μέθεξη και την ανάταση, και να λειτουργήσει εντέλει λυτρωτικά.

Εικόνα ο Νικήραρος στο δρόμο για την ελευθερία

Συντελεστές της παράστασης

 • Συγγραφή: Ευανθία Καΐρη
 • Σκηνοθεσία-Ανασυγγραφή: Κωνσταντίνος Κυριακού
 • Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Μπιλάλη
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
 • Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
 • Πρωτότυπη Μουσική: Άρτεμις Ματαφιά
 • Κινησιογραφία: Στεφανία Γώγου
 • Επιστημονική Συνεργάτρια: Άννα Ταμπάκη
 • Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Αθηνά Δρακουλαράκου
 • Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
 • Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]
 • Δημόσιες Σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: THEARTES Α.Μ.Κ.Ε. & Βάσια Παναγοπούλου

Ηθοποιοί:

 • Ισίδωρος Σταμούλης
 • Κατερίνα Μπιλάλη
 • Λευτέρης Παπακώστας
 • Κωνσταντίνος Κυριακού

Παίζει και τραγουδάει ζωντανά η Άρτεμις Ματαφιά

Ακούγονται οι φωνές
του Οδυσσέα Σταμούλη
και της μικρής Μαρίας Γιαννακοπούλου

Διάρκεια παράστασης: 80΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: 10€ (γενική είσοδος)

Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού: Ιερά Οδός 44, Γκάζι – Τηλέφωνο: 2103412313

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
58,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,714ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ