17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλες οι Θεατρικές παραστάσεις για την σεζόν 2023-2024

Το youfly, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σας παρουσιάζει όλες τις θεατρικές παραστάσεις του χειμώνα 2023-2024. Ένα τρομερά ισχυρό θεατρικό μενού, με σπουδαίες παραγωγές, έργα και παραστάσεις. Αλφαβητικά και ανά θέατρο της Αθήνας, όλες οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε την σεζόν 2023-2024.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ

«Τέλειοι Ξένοι» του Πάολο Τζενοβέζε, 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος
  • Μετάφραση – Απόδοση: Ελεονώρα Μελέτη
  • Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Πέτρος Λαγούτης, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Λιόλιος και η Λυδία Σγουράκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο «Τέλειοι Ξένοι» είναι σε μετάφραση της Ελεονώρας Μελέτη και πρόκειται για μια ανατρεπτική παράσταση που προσφέρει γέλιο αλλά και συγκίνηση. Όταν ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης μια παρέα επτά φίλων συγκεντρώνεται για δείπνο, ένα παράξενο παιχνίδι ξεκινά: Όλοι συμφωνούν να αφήσουν τα κινητά τους στο τραπέζι και να μοιράζονται με τους υπόλοιπους ό,τι φτάνει σε αυτά. Κανείς, άλλωστε, δεν έχει μυστικά για να φοβάται…

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην παράσταση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

«ΜΗ ΣΟΥ ΤΥΧΕΙ»

Η κλασική μαύρη κωμωδία «Μη σου τύχει…!» του Φράνσις Βεμπέρ, θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο θέατρο Αθηνών με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Χειλάκη, Τάνια Τρύπη, Χριστόδουλο Στυλιανού και έναν εξαιρετικό θίασο.

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Τάνια Τρύπη, Ελένη Καρακάση, Ευγενία Ξυγκόρου και Νίνα Φώσκολου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Στην κωμωδία «Μη σου τύχει…!» του Γάλλου συγγραφέα, δυο ξένοι σε ένα ξενοδοχείο μοιράζονται δύο διπλανά δωμάτια. Ο ένας είναι ένας απατημένος σύζυγος, που θέλει να αυτοκτονήσει και ο άλλος είναι επαγγελματίας δολοφόνος, που θέλει απλώς να “εκτελέσει” τη δουλειά του. Αν και οποιαδήποτε μέρα θα τα είχαν καταφέρει καλά και οι δύο, εκείνη τη μέρα τίποτα δεν πρόκειται να πάει έτσι όπως υπολόγιζαν…

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ

«ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

  • Σκηνοθεσία: Μίνως Θεοχάρης
  • Κείμενο-Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
  • Μουσική-Ενορχήστρωση: Θέμης Καραμουρατίδης
  • Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Γιάννης Καπελέρης, Χαρά Κεφαλά, Πέγκυ Μανωλά, Βασίλης Μηλιώνης, Μαρίζα Ρίζου, Αντιγόνη Ψυχράμη

Λίγα λόγια για το έργο:

Κυριακή πρωί, άνοιξη, στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οκτώ πρόσωπα στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα αβέβαιο μέλλον στην Αγγλία, μοιράζονται τις ιστορίες, τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Η πτήση καθυστερεί και όλοι τους έχουν αρκετό χρόνο για να γνωριστούν, να εξομολογηθούν τις σκέψεις τους, να αναπολήσουν, να επανεξετάσουν την απόφαση τους.

Νέοι άνθρωποι, ανασφαλείς φιγούρες, φοβισμένοι και θυμωμένοι. Ψάχνουν μια νέα επαγγελματική ευκαιρία ή απλώς κυνηγούν την επιβίωση. Ο καθένας τους μια ξεχωριστή ιστορία. Κοινός παρονομαστής η ελπίδα ενός καλύτερου αύριο και η νοσταλγία του χαμένου ονείρου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ

«Μπαμπάδες με ρούμι» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου – 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου
  • Πρωταγωνιστούν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Λεκάκη, Σοφία Βογιατζάκη και η Τζόυς Ευείδη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Φυσικά έχουν μεσολαβήσει πολλά από το 1996. Μία νέα χιλιετία ξημέρωσε και μία νέα πραγματικότητα εγκαταστάθηκε ανάμεσά μας. Ανατροπές, ματαιώσεις σχεδίων, αμέτρητα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναπροσδιορισμοί ζωής και πολλή αταξία. Η αλλαγή ταξικής ταυτότητας που πολύς κόσμος επιδίωξε άρχισε να επιφέρει ζημίες αντί για κέρδη. Σπίτια «έκλεισαν», αλυσίδες μαγαζιών έπνιξαν τους ιδιοκτήτες τους. Οι ανύπαρκτες αρχές παρέμειναν όμως το ίδιο σταθερές και ίσως και πιο εγκληματικές. Δεν ακούγεται συχνά ο όρος «κρίση συνείδησης». Εμεινε σκέτη η «κρίση».

Κι έτσι η ιστορία των 5 ανάπηρων, ανόητων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων της ιστορίας κατάφερε να εισχωρήσει σε μία μπανάλ καθημερινότητα. Η Ρόη, η Βέσκα, ο Παναγιώτης, η Τζένη, ο Χρήστος και η κυρία Βάσω είναι πρόσωπα που ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού, αφού πήδηξαν έξω από τις σελίδες του έργου. Κινούμενα εγκλήματα που συναντάμε και χαιρετάμε καθημερινά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Και τι κάνουν αυτά τα ανόητα καθάρματα στο θέατρο Αλίκη;

Σερβίρουν «Μπαμπάδες με ρούμι» και δηλητήριο και όποιον πάρει ο χάρος. Τα τέσσερα εκατομμύρια που είχε κερδίσει στο τζόκερ ο μπαμπάς που πλέον έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, αναζητούν τον κληρονόμο τους. Δύο γιοί, δύο νύφες, μία γειτόνισσα φωτεινός παντογνώστης και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν και κοιμούνται ήσυχοι υφαίνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης. «Μπαμπάδες με ρούμι» 2022. Ποιος θα ξεμείνει ζωντανός να πάρει την περιουσία; Μένει να αποδειχθεί.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

«ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ» του Reginald Rose – 9ος χρόνος

  • Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
  • Πρωταγωνιστούν: Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Καζανάς, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς. Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Λίγα λόγια για το έργο:

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ’ αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται κι άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Οι 12 ένορκοι αντικατοπτρίζουν τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ

«Το αγόρι με τις δύο καρδιές» του Τάκη Τζαμαργιά

  • Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
  • Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου και Γιώργος Ψυχογιός

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια οικογένεια Αφγανών, αναζητά την «Ιθάκη» της και περιπλανιέται στην Ευρώπη. Η μητέρα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθακη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα.

Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρισκεται.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη (3ος χρόνος)

  • Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα
  • Πρωταγωνιστούν: Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης

Λίγα λόγια για το έργο:

Τρυφερότητα και εγγύτητα, ακόμη και υπό όρους, κόντρα στην αποστασιοποίηση, λοιπόν. Μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ημιδιαμονής. Λουσμένο στο κόκκινο φως (της «αμαρτίας»;). Καθότι «παντρεμένοι κι οι δυο» ζουν την ερωτική ιστορία τους.

Ένα “παράνομο” ζευγάρι σε ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Οι γάμοι τους βρίσκονται σε κρίση. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Αυτό που ψάχνουν είναι η συντροφικότητα. Κάποιον να τους κρατάει το χέρι.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΣΙΣ

«Μάρτυρας Κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι

  • Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
  • Πρωταγωνιστούν: Ευγενία Δημητροπούλου, Νίκος Πολυδερόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκη Παλληκαράκη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Δρακόπουλος και Χάρης Γρηγορόπουλος

Λίγα λόγια για το έργο:

Τον Μάρτυρα κατηγορίας έγραψε η Αγκάθα Κρίστι το 1933. Είκοσι χρόνια μετά της ζητήθηκε να το διασκευάσει και να το εμπλουτίσει με μια δίκη. “Δεν έχω ιδέα από νομικές διαδικασίες, θα γίνω ρεζίλι”,έλεγε! Και να που τον Οκτώβριο του 1953, στο θέατρο Winter Garden του Λονδίνου, επιλέχθηκε ως το καλύτερο έργο της χρονιάς 1954-1955 και αμέσως μεταφέρθηκε στο Broadway. Τέσσερα χρόνια αργότερα γίνεται κινηματογραφική ταινία, που προτάθηκε για 6 Όσκαρ, με σκηνοθέτη τον μεγάλο Μπίλι Ουάιλντερ και ένα απίστευτο καστ με τη Μαρλέν Ντίτριχ, τον Τσαρλς Λότον και τον Τάιρον Πάουερ!

Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου.

Οι ηθοποιοί της παράστασης μάρτυρας κατηγορίας στο θέατρο άνεσις

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΑΝΕΣΙΣ

«Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Eric-Emmanuel Schmitt

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη και Άρης Λεμπεσόπουλος

Λίγα Λόγια για το έργο:

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι.

Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος;

Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι’ αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ’ όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών.

Και ο πόνος είναι πάντα πιο εύκολος…!

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ

«Μαντάμ Μποβαρί» 

  • Σκηνοθεσία: Λιλλύ Μελεμέ
  • Πρωταγωνιστούν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κώστας Βασαρδάνης, Ανδρέας Νάτσιος, Πάρης Θωμόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Μαντάμ Μποβαρυ είναι η ιστορία της Εμμας, μιας νέας κοπέλας από την επαρχία, που ονειρεύεται διακαώς την απόδραση της από την μίζερη καθημερινότητα που την περιτριγυρίζει, αναζητώντας τις έντονες συγκινήσεις και τις συναισθηματική εξάρσεις που περιγράφονται στα ρομαντικά μυθιστορήματα που διαβάζει. Ο γάμος της με τον Σαρλ Μποβαρί, έναν αφοσιωμένο και χαμηλών τόνων επαρχιακό γιατρό που την αγαπά πραγματικά, σύντομα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά ιδανικός, βυθίζοντας την Εμμα ακόμα περισσότερο στην πλήξη και την απόγνωση.

Παγιδευμένη σ ένα μικροαστικό και μίζερο περιβάλλον, γεμάτο συντηρητικές προκαταλήψεις, απομονωμένη σ έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες, η Εμμα αρνείται να υποταχθεί και να επαληθεύσει τον διακοσμητικό ρόλο που έχουν προδιαγράψει οι άλλοι γι΄ αυτήν και αναζητά καταφύγιο στις χίμαιρές της. Ανικανοποίητη από την άνυδρη πραγματικότητα που την περιβάλλει, δημιουργεί έναν φανταστικό, εξιδανικευμένο κόσμο γεμάτο πάθη και ηδονές τις οποίες αναζητά λυσσαλέα, σχεδόν εμμονικά. Η ανάγκη της για ανεξαρτησία και αυτό πραγμάτωση την οδηγεί σε μια σειρά τραγικών λαθών, σ έναν δραματικό κατήφορο δίχως τέλος. Η ξέφρενη πορεία της στην αναζήτηση των απολαύσεων ταυτίζεται εντέλει με την αναζήτηση του ίδιου της του εαυτού.

Παρόλα τα ψεγάδια και τις αδυναμίες της που την κάνουν πολύπλοκη, ευάλωτη και γι΄αυτό απολύτως ανθρώπινη και αναγνωρίσιμη, η Εμμα Μποβαρί δεν παύει να είναι μια σύγχρονη τραγική ηρωίδα, προσκολλημένη σ ένα υπερβολικά μακρινό, σχεδόν άπιαστο ιδανικό, άρρηκτα όμως συνδεδεμένο με την υπαρξιακή αγωνία της αναζήτησης μιας ουσιαστικής ταυτότητας, ένα θέμα οικουμενικό, που γαργαλάει τη συνείδηση όλων μας.

” Η Μαντάμ Μποβαρί είμαι εγώ!” είχε δηλώσει με παρρησία ο Φλομπέρ όταν κατηγορήθηκε για προσβολή της θρησκείας και των δημοσίων ηθών, προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην εποχή του. Το αριστούργημα ωστόσο του Γάλλου συγγραφέα, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί ένα ρηξικελευθο κείμενο που ακροβατεί ανάμεσα στην ποίηση και τον ώμο ρεαλισμό και απογυμνώνει τα πατριαρχικά γρανάζια της φαινομενικά αψεγάδιαστης και καθωσπρέπει κοινωνίας. Με χιούμορ, οξύτητα και την συγκινητική ακρίβεια ενός λεπτολόγου παρατηρητή, ο Φλομπέρ ταυτίζεται απόλυτα με την αγωνιώδη προσπάθεια της ηρωίδας του, αλλά και κάθε ανθρώπινου πλάσματος, να ανακαλύψει τη δική του φωνή, την δική του προσωπική αλήθεια, πληρώνοντας ένα τραγικό τίμημα.

Η διασκευή της παράστασης είναι βασισμένη στο βιβλίο “Μαντάμ Μποβαρύ”, των εκδόσεων Εξάντας, σε μετάφραση του Μπάμπη Λυκούδη.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ

«ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΓΚΡΗΝ» του Jeff Baron

  • Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
  • Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου και Αποστόλης Τότσικας

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας μοναχικός Νεοϋορκέζος, ο κύριος Γκρην ο οποίος έχει αποτραβηχτεί μετά το θάνατο της γυναίκας του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν δέχεται τις επισκέψεις ενός νεαρού κοινωνικού λειτουργού. Η σχέση αυτή θα αλλάξει για πάντα και τους δύο. Θα σύρει τον καθένα έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, θα απειλήσει τις επιφανειακές τους βεβαιότητες, θα απαλύνει τα αγκάθια τους.

Οι δύο αυτοί τόσο γνώριμοι σε όλους μας χαρακτήρες ο ηλικιωμένος Γκρην και ο νεαρός Ρος που τους έφερε κοντά ένα επιπόλαιο ατύχημα, θα διανύσουν όλη την ανθρώπινη διαδρομή από το ξεκαρδιστικό γέλιο ως τα πιο λυτρωτικά δάκρυα συγκίνησης. Μαζί θα καταργήσουν την απόσταση που τους χωρίζει και θα γίνουν – με έναν τρόπο βαθύ και αμετάκλητο – συγγενείς.

Ένας θεατρικό έργο – ύμνος στη διαφορετικότητα που έχει παιχτεί σε περισσότερες από 50 χώρες, αποσπώντας πολλαπλά θεατρικά βραβεία. Μια σύγχρονη ιστορία που προτείνει την ανθρώπινη τρυφερότητα ως βασικό όπλο αντίστασης στις θηριωδίες του παρελθόντος αλλά και τις αγκυλώσεις του παρόντος.

Δυο μοναξιές που συναντιούνται για να βγουν μαζί έξω από το καβούκι, προς το φως.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ

«Αινιγματικές Παραλλαγές»

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Μπιλιώ Μαρνέλη

Λίγα λόγια για το έργο:

Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα;

Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

Σκηνοθετικό σημείωμα :

Ο διχασμός είναι ίσως η μεγαλύτερη πανδημία της ανθρωπότητας.

Οι κοινωνίες των ανθρώπων έδειχναν πάντα μεγαλύτερη προτίμηση στο σύμβολο της διαίρεσης.

Αν όμως κάτσουμε με ψυχραιμία και μελετήσουμε αυτά που μας χωρίζουν, θα δούμε ότι η βάση τους είναι κοινή. Είναι σαν να τσακώνονται δυο άνθρωποι για το

πιο από τα κλαδιά ενός δέντρου είναι πιο ξεχωριστό, χωρίς να βλέπουν ότι όλα τα κλαδιά έχουν αφετηρία τους, τον ίδιο κορμό.

Δεν διχαζόμαστε για το που θέλουμε να φτάσουμε, άλλα για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε προκείμενου να φτάσουμε κάπου.

Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι ο κόσμος δημιουργείται από τη «φωτιά», την αντίθεση και τον πόλεμο μεταξύ των αντιθέτων, στο οποίο συμπληρώνει: «τα εναντιόδρομα έχουν ενιαία φορά – από τα αντίθετα γεννιέται η ωραιότερη αρμονία».

Τι θα γίνονταν όμως αν σε κάθε τέτοια περίπτωση, μπορούσαμε να διακρίνουμε με νηφαλιότητα τα κοινά μας στοιχεία; Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε πως κάθε έννοια ή ορισμός, εμπεριέχει αυτόματα και το αντίθετο αυτού που υποδηλώνει το όνομα του;

Οι Αινιγματικές Παραλλαγές του Eric-Emmanuel Schmitt είναι ένα έργο που ουσιαστικά μας δείχνει, πως όσα μας διχάζουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αυτά που μας ενώνουν με σκοπό τι άλλο; Μια καλύτερη ζωή που την κυβερνά η ομόνοια και η αγάπη στην πραγματική, οικουμενική και πανανθρώπινη διάσταση της.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ

«Στιγμές ησυχίας»

Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου

Πρωταγωνιστούν: Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια

Λόγω γυρισμάτων, του Φάνη Μουρατίδη, για τον “Maestro” του MEGA, η παράσταση αναμένεται να ανέβει από αρχές Δεκεμβρίου!

Γαλλική κομεντί.

Λίγα λόγια το έργο:

Περισσότερα σύντομα…

Εβελίνα Παπούλια Φάνης Μουρατίδης Φάνης Μουρατίδης - Εβελίνα Παπούλια μαζί στο Θέατρο Βέμπο Μια στιγμή ησυχίας

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν

  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
  • Με τον Άκη Σακελλαρίου, τον Τάσο Χαλκιά και τον Σπύρο Τσεκούρα

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο, «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», ξετυλίξει την ιστορία του καθηγητή που με τις προοδευτικές εκπαιδευτικές αντιλήψεις του αναστατώνει τη ζωή ενός συντηρητικού αμερικανικού λυκείου, καθώς παρακινεί τους μαθητές του να εκφραστούν με όχημα την ποίηση.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ

«Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο – 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Μελέτης Ηλίας, Γαβαλάς Κωνσταντίνος, Βαγγέλης Δαούσης κ.ά.

Λίγα λόγια για το έργο: 

Στις φτωχογειτονιές της Νάπολης, ο ευκατάστατος έμπορος Ντομένικο Σοριάνο γνωρίζει σε έναν οίκο ανοχής τη νεαρή Φιλουμένα. Την ερωτεύεται, την παίρνει στο σπίτι του και της εμπιστεύεται τη διαχείριση του σπιτιού και της επιχείρησής του. Η Φιλουμένα τον υπηρετεί με πίστη και αφοσίωση, αλλά εκείνος δεν τη θεωρεί άξια να γίνει γυναίκα του. Ύστερα από είκοσι χρόνια συμβίωσης, ο Σοριάνο ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεότερή του γυναίκα.

Η Φιλουμένα, που δεν αντέχει πια την αγνωμοσύνη και τις απιστίες του Σοριάνο, παριστάνει την ετοιμοθάνατη, κι έτσι τον πείθει να την παντρευτεί. Όταν όμως ο Σοριάνο καταλαβαίνει το κόλπο, καταφέρνει να ακυρώσει το γάμο. Τότε η Φιλουμένα χρησιμοποιεί ένα ύστατο όπλο, που οδηγεί τον Σοριάνο σε μια νέα θεώρηση της ζωής κάτι που μέχρι τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ

«Το Πάρτι της ζωής μου» της Ελένη Ράντου – 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
  • Ερμηνεύει η Ελένη Ράντου
  • Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Ελένη Ράντου σε μια soloperformance ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στην μετα-covid εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία….

Όλες οι Θεατρικές παραστάσεις για την σεζόν 2022 – 2023

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

Σκηνοθεσίας: Πέτρος Ζούλιας

Πρωταγωνιστεί η Νένα Μεντή

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ

«Μισάνθρωπος» του Μολιέρου – 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
  • Πρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ευγενία Σαμαρά, Θάνο Μπίρκο, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Φωτεινή Αθερίδου και ο Αυγουστίνος Κούμουλος.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό – προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Στον Μισάνθρωπο η κωμική πένα του Μολιέρου έχει την ευκαιρία να σατιρίσει, με τα υλικά της κωμωδίας που αυτός ο ιδιοφυής συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί, την αέναη μάχη του αρσενικού και του θηλυκού.

ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ

«Η ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ» του Ντάριο Φο

  • Διασκευή – Σκηνοθεσία: Σμαράγδα Καρύδη
  • Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Καρύδη, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Νούσης, Χάρης Χιώτης, Τάσος Ροδοβίτης, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Ιωάννα Λέκκα

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο βυθίζει το κοινό στον σουρεαλιστικό και ποιητικό κόσμο του Φο. Ο Λουίτζι, χρήστης χασίς, μαριχουάνας και LSD, μετά από μακρά απουσία από το σπίτι του λόγω ενός καυγά με τη μητέρα του, επιστρέφει μια μέρα και διαπιστώνει προς έκπληξή του, ότι η μητέρα του και ο παππούς του καπνίζουν χασίς και μαριχουάνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνει επίσης ότι, όχι μόνο καλλιεργούν παράνομα φυτά μαριχουάνας στην αυλή τους, αλλά γίνονται και λαθρέμποροι. Στο γαϊτανάκι των ανατροπών μπαίνουν: Η Καμέλια, που πάντα ψάχνει για γαμπρό, ο φίλος του Λουίτζι, το πρεζόνι, που πάντα ψάχνει για τη δόση του, και ο Αντόνιο, ο ανιψιός της μαμάς, που είναι μέλος της ομάδας δίωξης ναρκωτικών. Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει ο παπάς, ο οποίος, μαζί με τους υπόλοιπους, ηγείται ενός ταραχώδους παιχνιδιού καταστάσεων.

«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», δεν είναι μια απλή φάρσα, αλλά μια σύνθετη κατασκευή που περιέχει ταυτόχρονα στοιχεία ρεαλισμού και υπερβολής. Είναι ένας ύμνος στην τέχνη του θεάτρου με μια πικρή δόση αλήθειας και κωμικοτραγικής πραγματικότητας.

Η ικανότητα του Φο να συνδυάζει το χιούμορ και την κοινωνική κριτική είναι απαράμιλλη και το «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» είναι μια πραγματική απόδειξη της ιδιοφυΐας του, προκαλώντας το κοινό να βιώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου και να αμφισβητήσει τα καθιερωμένα πρότυπα, επανεξετάζοντας την αντίληψή του για τον κόσμο.

Μαριχουάνα μαμάς θέατρο ΗΒη

ΘΕΑΤΡΟ ΖΙΝΑ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ του Άρθουρ Μίλερ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Πρωταγωνιστεί: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Λίγα Λόγια για το έργο:

“Ο Θάνατος του Εμποράκου” θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα. Γραμμένο το 1949, περιστρέφεται γύρω απ’ τον εμβληματικό ήρωα Γουίλι Λόμαν, ο οποίος προσπαθώντας να κατακτήσει το “αμερικάνικο όνειρο” διαλύει ολόκληρη τη ζωή του.

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ – ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

«Μακριά από Παιδιά» του Γιωργή Τσουρή

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
  • Πρωταγωνιστούν: Γιωργής Τσουρής, Ελεάνα Καυκαλά, Σταύρος Μαρκάλας, Μιχαήλ Μελίσσης. Στο ρόλο της Αλίκης η Χριστίνα Τσάφου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο «Μακριά από παιδιά», μαζί με τα «170 τετραγωνικά» και τον «Χαρτοπόλεμο», αποτελεί το κλείσιμο της δραματικής τριλογίας, γύρω από τη θεματική: πατρική εστία – οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα. Μιας τριλογίας που δημιουργήθηκε από τον θεατρικό οργανισμό MA NON TROPPO, που κλείνει φέτος δέκα χρόνια ενασχόλησης με την νεοελληνική δραματουργία. Τη σκηνοθεσία του έργου αναλαμβάνει ο Γιώργος Παλούμπης.

Το «Μακριά από Παιδιά», είναι μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν για πάντα παιδιά. Μια ιστορία για τον απλό, καθημερινό άνθρωπο, που μια μοιραία μέρα «συναντάει» τα όρια της ύπαρξής του. Η Κωμωδία, το Δράμα και το Μυστήριο, συμπλέκονται και αφηγούνται το ταξίδι του καθενός μας για την αποδοχή και τη διαχείριση του ανήλικου εαυτού μας, με την ελπίδα να συνυπάρξουμε με όρους ειλικρίνειας και αγάπης.

Μετά από μια τραυματική απώλεια, ο Τάσος και η σύζυγός του Όλγα εγκαταλείπουν το παλιό τους διαμέρισμα και μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι. Καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα, οι διαφωνίες και οι ανελέητες συγκρούσεις μεταξύ τους πυκνώνουν συνεχώς, και τα ψέματα που τους απομακρύνουν, βαθαίνουν όλο και πιο πολύ, ενώ στο σπίτι φιλοξενούν για λίγες μέρες και την ιδιόρρυθμη μητέρα του Τάσου. Ένας ξάδελφος και ένας διακοσμητής (interior designer), συμπληρώνουν τους χαρακτήρες αυτής της απρόσμενης αλλά και πολύ οικείας ιστορίας, στην οποία τίποτα δεν είναι αυτό που αρχικά φαίνεται. Το παρελθόν «εγκυμονεί» μυστικά που τσακίζουν και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, σαν μια οδυνηρή επιβεβαίωση ότι για να φτάσεις στην αλήθεια, πρέπει να «ματώσεις».

Οι κλειδωμένες πόρτες θα σπάσουν. Θ’ ανοίξουν για πάντα. Όπου και να τρέξεις όμως, όποιον δρόμο και να πάρεις, θα σε βγάλει πάλι στο παιδικό σου δωμάτιο…

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ

«DA» του Hugh Leonard – 2ος χρόνος

  • Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
  • Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Λάμπρος Κωνσταντέας, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Βασίλης Παπαδημητρίου. Στο ρόλο της μητέρας η Ταμίλα Κουλίεβα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας, παιδί υιοθετημένο, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Στο πατρικό του «ζωντανεύουν» οι γονείς του, ο νεαρός εαυτός του, ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα του παρελθόντος του, που σημάδεψαν τη ζωή του και τον επηρεάζουν ακόμα και στο παρόν του.

Όλες οι Θεατρικές παραστάσεις για την σεζόν 2022 – 2023

Ο «DA» (από το αγγλικό daddy) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Με μια κινηματογραφική ελλειπτική αφήγηση, αναπλάθονται κομμάτια μιας αναγνωρίσιμης οικογενειακής ζωής. Όνειρα, συγκρούσεις, απογοητεύσεις και χαρές έρχονται στο μυαλό του συγγραφέα και δημιουργούν «σκηνές» επί σκηνής. Το φανταστικό συνδέεται με το πραγματικό και γεννούν μια θεατρική πανδαισία χρωμάτων, ένα δυνατό παζλ αντιθετικών στιγμών, ένα σκηνικό σύμπαν, που η ανθρώπινη κραυγή εναλλάσσεται με τον ψίθυρο και το γέλιο με το κλάμα.

Στην αριστοτεχνικά δομημένη γραφή του Hugh Leonard, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο σταθερός αναμμένος φάρος που φωτίζει τα πολλαπλά σκοτάδια της καρδιάς και του μυαλού μας. Χθες, σήμερα, αύριο! Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη, που λέγεται γη, ο DA του καθένα μας, θα οδηγεί στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο.

Το «DA» έκανε την πρεμιέρα του το 1973, στις ΗΠΑ, στο Όουνι του Μέριλαντ και αργότερα μεταφέρθηκε, στο Broadway, όπου παίχτηκε επί δύο σχεδόν χρόνια, συγκεντρώνοντας, το 1978, τέσσερα θεατρικά βραβεία. Το 1988 το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Κλαρκ. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά, με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, τη θεατρική σεζόν 1979/1980, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ

«Sexy Laundry» της Michele Riml

  • Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος και Ρένια Λουιζίδου

Λίγα λόγια για το έργο:

25 χρόνια γάμου, 3 παιδιά, λίγα παχάκια, ολίγη φαλακρίτσα, πολλή γκρίνια, πολλή ανασφάλεια, πολλή αγάπη και ολίγον sex! Πού οδεύομεν; Θ’ αφήσουμε τη συνήθεια να μας βγάλει στα βράχια, ή να πάρουν το τιμόνι τα αισθήματα;

Μήπως είναι πια αργά; Ή μήπως να το ξαναπάρουμε απ’ την αρχή; Καλά τα ερωτήματα, με τις απαντήσεις τι γινεται; Ο Λάρυ και η Άλις σ’ ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, και με το εγχειρίδιο ΣΕΞ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ανά χείρας, αμήχανοι, αξιοθρήνητοι και αξιολάτρευτοι, προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις… και το ερωτικό πάθος που έχει …ατονήσει με το πέρασμα του χρόνου.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

«ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ ή Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ» του Ουίλλιαμ Σαιξπηρ

  • Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
  • Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Καβάλη (βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2021-22), Κωνσταντίνος Μπιμπής (βραβείο Δημήτρης Χορν 2017), Ελευθερία Παγκάλου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, η Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κ.ά.

Λίγα Λόγια για το έργο:

Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων που τόσο έντονα απασχολούν την εποχή μας, φωτίζονται με τρόπο αποκαλυπτικό σε αυτή τη μοναδική, ονειρική κωμωδία που μιλά για τη δύναμη, την τρέλα και τα πάθη του έρωτα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Σε ένα πλαίσιο ονειρικής γιορτής –της Δωδέκατης Νύχτας- ο Σαίξπηρ με πνεύμα αιχμηρό και σπινθηροβόλο , με φρενήρη ρυθμό και με οδηγό την κωμωδία , μας ταξιδεύει μέσα από ερωτικές παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που διαταράσσει  την αυστηρή τάξη των φύλων, αποκαλύπτοντας τις κρυφές επιθυμίες των χαρακτήρων.

Δύο δίδυμα αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό , μετά από ένα ναυάγιο βρίσκονται σ΄έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρει ο ένας την τύχη του άλλου.  Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας. Και έτσι αρχίζει η περιπέτεια της «Δωδέκατης Νύχτας».

Στο αριστούργημα του Αναγεννησιακού ποιητή  τα πρόσωπα του έργου στην αναζήτηση του ερωτικού τους συντρόφου μπερδεύονται περίτεχνα με  τα είδωλα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ρευστή εικόνα ερωτικής ταυτότητας και να εμφανιστούν οι πολλαπλές, πολύμορφες σεξουαλικές ταυτότητες των ατόμων.

Αυτή την ιδιαίτερη νύχτα, το ερωτικό πάθος εμφανίζεται χωρίς ηθικούς περιορισμούς. Ο καθένας  εκφράζει την επιθυμία του χωρίς προκαθορισμούς ταυτότητας φύλου. Προτιμάει ό,τι ο έρωτας προστάζει και επιθυμεί ό,τι δονεί το σώμα του .

Ο Σαίξπηρ σ΄αυτή την ονειρική κωμωδία οδηγεί τους χαρακτήρες σε τοπία άγνωστα , σε μια φανταστική Ιλλυρία, όπου κυριαρχεί ο ανεκπλήρωτος έρωτας και η βαθιά επιθυμία να ζήσουν μια ζωή χωρίς  όρια.

Το πάθος, η εναλλαγή φύλων, η τρέλα, η παρενδυσία και η ερωτική παρεξήγηση συγκρούονται με τον πουριτανισμό και την αυστηρή ηθική δομή  μιας κοινωνίας μη ερωτικής. Ο Σαίξπηρ δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ελευθερίας δοκιμάζοντας τις πραγματικές επιθυμίες των ηρώων του με κίνδυνο  να οδηγηθούν στην τρέλα. Και μόνο ο τρελός του έργου με την λογική του σοφού,  τους  προτρέπει χωρίς φόβο  και ενοχή να πράξουνε … ό,τι επιθυμούν!

Ένα ερωτικό παιχνίδι ρόλων είναι η Δωδέκατη νύχτα.

«Θα ΄θελα να ήσουν,  όπως εγώ θα ΄θελα να είσαι» λέει μια ηρωίδα  του έργου προκαλώντας  τον ίδιο της τον εαυτό να αποδεχτεί τον πυρήνα της αληθινής ερωτικής της επιθυμίας.

Το κωμικό παιχνίδι, η τρελή γιορτή, η ποιητική πανδαισία και το ξέφρενο  ερωτικό γαϊτανάκι κάνουν την  «Δωδέκατη Νύχτα» ένα από τα πιο απολαυστικά, διασκεδαστικά και τολμηρά έργα του Σαίξπηρ. Ένα διαχρονικό  κείμενο που σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρο, σε μια κοινωνία που δίνει τον δικό της αγώνα για  την αποδοχή της διαφορετικότητας.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» του Ρομπέρ Τομά

  • Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου
  • Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνο Σταθακόπουλο και Γιώργο Γεροντιδάκη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Φρανσουάζ Κορμπάν, ζάπλουτη κληρονόμος, ζει στην βίλα της μαζί με τον νεότερό σύζυγό της Πωλ Κορμπάν και την αφοσιωμένη οικονόμο της Αντέλ. Τα χρέη του Πωλ στα χαρτιά και η πίεση που ασκεί στην Φρανσουάζ για την αποπληρωμή τους κορυφώνουν ακραία την ένταση και την τριβή στην σχέση του ζευγαριού. Η ατμόσφαιρα βαραίνει όταν νυχτερινοί θόρυβοι ταράζουν την ηρεμία της βίλας – θόρυβοι και ίχνη μιας παρουσίας που ούτε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής δεν μπορεί να εξηγήσει…

Η ξαφνική επίσκεψη της Βαρόνης Σαρντονί και αυτά που έχει να πει, μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.. Ένας ιστός αράχνης δείχνει να υφαίνεται γύρω από την Φρανσουάζ και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.. Ποιος είναι ο δολοφόνος και ποιος το αθώο θύμα…

ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΠΕΤΗ

Περισσότερα σύντομα…

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΣ

«Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη

  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
  • Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Δημήτρης Σαμόλης και η Αναστασία Τσιλιμπίου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΧΟΡΝ

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
  • Ερμηνεύει η Κάτια Γκουλιώνη

Λίγα λόγια για το έργο: 

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο θέατρο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. Στο ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ

The Humans

  • Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
  • Πρωταγωνιστούν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή, και η Ξένια Καλογεροπούλου

Λίγα Λόγια για το έργο:

Το “The Humans” ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους.

Ο Έρικ και η Ντίντρη, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με την Μόμο, τη μητέρα του Έρικ – που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια – και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουν μετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μια προπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που όλοι γνωρίζουμε. Οι καυγάδες τους είναι για θέματα που όλοι μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε, αλλά σπάνια τα αποφεύγουμε, όπως τα χρήματα, η θρησκεία, η τάξη και το τι κάνουν λάθος τα παιδιά στη ζωή τους. Οι αιτίες των δυσκολιών τους είναι τόσο συνηθισμένες που μοιάζουν ελάχιστα άξιες αναφοράς – ασθένεια, έλλειψη δεξιοτήτων, έλλειψη χρημάτων, αδιαφορία των άλλων, κακή τύχη. Όσο κοινότυπα κι αν φαίνονται αυτά τα προβλήματα, είναι πραγματικά και άλυτα. Και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μυθικές διαστάσεις και παγκόσμια σημασία.

Κάθε χαρακτήρας είναι εξαιρετικά ελκυστικός, και ο Κάραμ, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στους τρόπους με τους οποίους όλοι μας είμαστε στο έλεος της μοίρας και των περιστάσεων, φροντίζει να αποκαλύπτει τα φυλαγμένα μυστικά τους με μεγάλη συμπόνια και τρυφερότητα, προχωρώντας απαλά το έργο από την κωμωδία στην τραγωδία.

Η λαμπρή γραφή του Κάραμ κινείται αβίαστα σ’ αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας. Μέσα από την επιδέξια αφήγηση, παρουσιάζει έναν καθρέφτη της κοινωνίας, αποκαλύπτοντας τους κοινούς αγώνες και την ανθεκτικότητα που μας ενώνουν όλους. Το “The Humans” αναδεικνύει την εγγενή ομορφιά που βρίσκεται μέσα στην ακαταστασία και τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΣ ΑΚΑΔΗΜΟΣ

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς

  • Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
  • Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Aναστασία Παντούση, Δημήτρης Τσίκλης, Λίλλυ Μελεμέ, Πάρης Λεόντιος

Λίγα λόγια για το έργο:

Το αινιγματικό και αυτοψυχαναλυτικό αυτό έργο του μεγάλου Αμερικάνου συγγραφέα γράφτηκε το 1958 και πρωτοπαρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο Μπρόντγουεϊ με τεράστια επιτυχία. Έναν χρόνο αργότερα, έγινε κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές την Κάθριν Χέπμπορν, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ. Η Τέιλορ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, όπως και η Κάθριν Χέπμπορν.

Το έργο εξετάζει θέματα όπως η οικογένεια, η σεξουαλικότητα, η τρέλα και η ανθρώπινη κακία. Μέσα από έντονους διαλόγους και συγκλονιστικές σκηνές αναδεικνύει τις πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες και το πώς οι μνήμες και οι αλήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή τους.

Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού) λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν και κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Αναστασία Παντούση) που επωμίστηκε τον ρόλο που κατείχε εκείνη μονοπωλιακά ως τότε.

Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι όμως ο Σεμπάστιαν πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει/δωροδοκήσει τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να την χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή.

Ο γιατρός δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στον σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα το περασμένο καλοκαίρι; Ποιό μυστικό κρυβόταν πίσω από τον θάνατό του που έπρεπε να παραμείνει κρυφό;

«Unfriend»

  • Σκηνοθεσία: Steven Moffat
  • Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Διδασκάλου, Βάσω Λασκαράκη, Σόλων Τσούνης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Άρης Αντωνόπουλος, Γεωργία Μεσαρίτη, Μανώλης Γκίνης, Αμέρικο Μέλης

Λίγα λόγια για τον έργο:

Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ο Πέτρος και η Ντέπι, ένα αγαπημένο «καθωσπρέπει» ζευγάρι, γνωρίζεται με την Έλσα, μια εκκεντρική διαχυτική χήρα! Συμφωνούν από ευγένεια, να παραμείνουν σε επαφή στα social media.

Λίγους μήνες αργότερα η Έλσα τους επισκέπτεται απρόσκλητη, ανακοινώνοντάς τους ότι θα μείνει μαζί τους 1 ολόκληρη εβδομάδα! Με άλλα λόγια τους «γίνεται τσιμπούρι», φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση!

Όταν το ζευγάρι αποφασίζει να αναζητήσει κάποια στοιχεία στο διαδίκτυο για την ανεπιθύμητη φιλοξενούμενή τους, αφού δεν ξέρουν τίποτα για αυτή, ανακαλύπτουν ότι μπορεί να είναι μια στυγνή δολοφόνος, μια serial Killer!

Μια περιστασιακή γνωριμία διακοπών, δεν είναι πλέον μόνο ένα βάρος που θέλουν να ξεφορτωθούν -και δεν ξέρουν πως- αλλά ενδεχομένως και μια θανάσιμη απειλή για τους ίδιους και τα παιδιά τους! Nα είναι οι φήμες του διαδικτύου αληθινές;

Πώς θα προστατεύσουν όλα όσα αγαπάνε χωρίς να φανούν αγενείς; Μήπως όμως λογαριάζουν χωρίς… την ξενοδόχο;

Μια παράσταση με συνεχείς ανατροπές και πολύ γέλιο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο!

…η συνέχεια επί σκηνής στο Νέο Ακάδημο

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

«Ο ΑΣΧΗΜΟΣ» του Marius Von Mayenburg

  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
  • Πρωταγωνιστούν: Με τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Κλίνη, Μαίρη Μηνά, Ηλία Μουλά

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά… Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή…

«Ο Άσχημος» είναι το διασημότερο έργο του ανατρεπτικού δημιουργού της Schaubühne, Marius Von Mayenburg, έχοντας ανέβει σε πάνω από 30 χώρες μετά την πρώτη του παρουσίασή το 2007, στη Γερμανία.

«Μοιάζω με κάποιον που πάντα θα τον ζηλεύω, μόνο που δεν ξέρω, αν αυτός είμαι εγώ.»

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

H ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

  • Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
  • Στον ρόλο της «Εκατομμυριούχου», η Ελεωνόρα Ζουγανέλη
  • Γιατρός, ο Νίκος Κουρής
  • Πρωταγωνιστούν
    Βασίλης Κούκουρας
    Ιβάν Σβιτάιλο
    Μαριλού Κατσαφάδου
    Βασίλης Τσιγκριστάρης
    Ροζαμάλια Κυρίου
    Στράτος Λύκος
    Κατερίνα Σούσουλα
  • Μαζί τους οι (αλφαβητικά):
    Άγγελος Αποστολίδης, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Ηρώ Κόντη, Άιντι Ορμένι, Δάφνη Σταθάτου, Μάρω Σταυρινού, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μάριος Χατζηαντώνης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Λίγα λόγια για το έργο:

«Η Εκατομμυριούχος» [The Millionairess], η αισθηματική κωμωδία του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, με κεντρικό άξονα το αιώνιο τρίπτυχο «Έρωτας – Χρήμα – Ευτυχία», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα – που επανέρχεται στο Θέατρο Παλλάς, λίγα χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της «Μαντάμ Σουσού».

Τον ομώνυμο ρόλο της εκκεντρικής εκατομμυριούχου, αναλαμβάνει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδεαλιστή γιατρού ενσαρκώνει ο Νίκος Κουρής.

Μαζί τους επί σκηνής μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών με τους Βασίλη Κούκουρα, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαριλού Κατσαφάδου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Ροζαμάλια Κυρίου, Στράτο Λύκο, Κατερίνα Σούσουλα, 10 ακόμα ηθοποιούς και χορευτές και ζωντανή ορχήστρα.

Το πολυσυλλεκτικό ανέβασμα του Γιάννη Κακλέα, σε ολοκαίνουργια διασκευή του Βασίλη Τσιγκριστάρη και του ιδίου, δίνει μια φρέσκια ματιά στην «Εκατομμυριούχο», σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στις “γραμμές” της αισθηματικής κομεντί και της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας, ενώ παραλλήλως διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός φαντασμαγορικού θεατρικού υπερθεάματος, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική.

Δίπλα στον Γιάννη Κακλέα, συμπράττει μια έμπειρη ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών. Ο πολύπειρος Μανόλης Παντελιδάκης που αναλαμβάνει τα σκηνικά, η ταλαντούχα Ηλένια Δουλαδίρη που υπογράφει τα κοστούμια και η Στέλλα Κάλτσου που βάζει την σφραγίδα της στον σχεδιασμό των φωτισμών. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Bάιος Πράπας, επιφανής εκπρόσωπος της νέας γενιάς Ελλήνων συνθετών, ενώ τους στίχους γράφει η πάντοτε διαχρονική Σάννυ Μπαλτζή, δημιουργός δεκάδων επιτυχιών. Την ενορχήστρωση αναλαμβάνει ο Αλέξιος Πρίφτης και τις χορογραφίες επιμελείται η Στεφανία Σωτηροπούλου.

«Η Εκατομμυριούχος» είναι ένα πνευματώδες και στοχαστικό έργο που εξερευνά τη σχέση μεταξύ Πλούτου και Ευτυχίας, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο του Έρωτα. Το έργο αφηγείται την ιστορία της Επιφάνια ντι Πάρεργα, η οποία αφότου κληρονόμησε τον πατέρα της, εγκαταλείπει απογοητευμένη τον μποξέρ σύντροφό της κι ερωτεύεται έναν ιδεαλιστή γιατρό, προστάτη των φτωχών, με τον οποίο αποφασίζουν να μπουν σε αμοιβαία δοκιμασία για να ανακαλύψουν εάν κάνουν ο ένας για τον άλλο. Ο γιατρός στη δοκιμασία που είχε ζητήσει ο πατέρας της – να βρει έναν άντρα με ταλέντο στην απόκτηση χρημάτων – και η Επιφάνια στη δοκιμασία που είχε ζητήσει η μητέρα του – να βρει μια γυναίκα που να μπορεί να ζήσει για ένα τρίμηνο, με ελάχιστα χρήματα.

Το θεατρικό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη το 1952, με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέμπορν. Το 1961 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη Σοφία Λώρεν και τον Πίτερ Σέλερς και το 1972 στην τηλεόραση του BBC, στη σειρά «Το έργο του μήνα» με την Μάγκι Σμιθ και τον Τομ Μπέικερ.

Η Eκατομμυριούχος: Φωτογραφίες από την πρώτη πρόβα στο Παλλάς

ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131

«Για μια Ζωή!» 

  • Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
  • Πρωταγωνιστούν: Μαρία Αντουλινάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Σάρα Γανωτή, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Δανάη Παππά, Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας επιστρέφουν στο θέατρο Πειραιώς 131- τη θεατρική στέγη μεγάλων επιτυχιών τους- για να παρουσιάσουν το καινούριο έργο τους «Για μια Ζωή». Μία κωμωδία καταστάσεων που διαδραματίζεται το 1943 στο Αίγιο.

Μία νέα γυναίκα και δύο νέοι άντρες μοιράζονται μία απίστευτη περιπέτεια ζωής! Και μαζί τους τη μοιράζονται τα πεθερικά και οι φίλοι τους.

Η Ζωή (Δανάη Παππά) ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη (Γιάννης Τσιμιτσέλης) μέχρι που εκείνος χάθηκε στο Αλβανικό μέτωπο. Έτσι εκείνη -μετά από 3 χρόνια – αποφασίζει να παντρευτεί τον Στράτο (Μιχάλη Μιχαλακίδη), έναν νεαρό χωροφύλακα. Οι δυο τους είναι τρελά ερωτευμένοι.

Η Μαρίκα, η μάνα της, (Σάρα Γανωτή) μένει μαζί με τη Ζωή, στο σπίτι του Γεράσιμου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) του πεθερού της κόρης της και πατέρα του εκλιπόντος Γιάννη, που παρότι (κατά τα λεγόμενα της Μαρίκας), είναι «ξινός και ανάποδος» θέλει το νέο ζευγάρι να συνεχίσει να μένει μαζί του, στο σπίτι του.

Σ’ αυτό το σπίτι μπαινοβγαίνει η διπλανή γειτόνισσα Γαρυφαλλιά Ζάρλα (Μαρία Αντουλινάκη) που είναι παντρεμένη με έναν δωσίλογο και έχει κόρη τη Βούλα (Χριστίνα Μαθιουλάκη) που είναι η πιο καλή φίλη της Ζωής.

Κι εκεί που όλοι βρίσκονται σε μία υπερδιέγερση λόγω του επερχόμενου γάμου, ο τέως νυμφίος, ο Γιάννης, εμφανίζεται εν τω μέσω της νυκτός! Και αυτή είναι η στιγμή που αρχίζει το μπέρδεμα.

Τι θα κάνει η Ζωή με τον Γιάννη που δεν ξέρει ότι υπάρχει ο Στράτος; Ο οποίος Στράτος δεν ξέρει ότι ο Γιάννης «αναστήθηκε» και επέστρεψε; Η Ζωή πρέπει να κάνει επιλογή; Και με ποιο κριτήριο; Ποιος απ’ τους δυο άντρες είναι πιο «σύζυγός» της απ’ τους δυο;

Ποια Ζωή θα αποφασίσει τελικά;

Η Ζωή η ίδια ή η Ζωή με τους δύο άντρες της ζωής της;

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Ο ΓΛΑΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

ΠΛΑΤΟΝΩΦ του Τσέχωφ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης

Λίγα Λόγια για το έργο:

Το πρώτο έργο του μεγάλου Ρώσου –γράφτηκε το 1878 αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του το 1923- είναι ένα κολοσσιαίο σε διάρκεια έργο, που αν παιχτεί ολόκληρο η διάρκεια του κρατάει πάνω από 8 ώρες. Κανένας δεν θα μιλούσε σήμερα γι΄ αυτό αν ο Τσέχωφ δεν ήταν …ο Τσέχωφ.

Έτσι σήμερα αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον διότι είναι η μήτρα όλων των κατοπινών μεγάλων έργων του Τσέχωφ καθώς περιέχει πρόσωπα και καταστάσεις που ο συγγραφέας διαπραγματεύτηκε στα διάσημα κατοπινά του έργα που έμειναν στην ιστορία.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ

THE CLOSER

πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης

ΘΕΑΤΡΟ ALHAMBRA

Περισσότερα σύντομα…

Πολυχώρος VAULT

Περισσότερα σύντομα…

ΘΕΑΤΡΟ CORONET

“Τα τελευταία Φεγγάρια”

Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ

Πρωταγωνιστούν: Στέφανος Κυριακίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Λιακόπουλος

Λίγα Λόγια για το έργο:

Ο αποχωρισμός ενός ηλικιωμένου καθηγητή από τον γιο του, και ο τελευταίος απολογισμός της ζωής του.

“Το μπουφάν της Χάρλευ ή πάλι καλά” του Βασίλη Κατσικονούρη

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου

Πρωταγωνιστούν: Η Μαριάννα Τουμασάτου

«Μια γυναίκα, νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Πλατεία του Συντάγματος…»
Μια γνώριμη Ελληνίδα μάνα που με την αυθεντικότητα της μας χαρίζει
μοναδικές στιγμές γέλιου και βαθιάς συγκίνησης…

Ο εμβληματικός μονόλογος «Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη θεατρική σεζόν από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Ερωφίλη (Erofili Productions) στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Το συγκλονιστικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη ζωντανεύει και πάλι στην σκηνή, με την Μαριάννα Τουμασάτου και την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Σταύρου.

Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που μας θυμίζει ότι κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και οι νέοι θα χρειάζονται πάντα κάποιον να τους στηρίξει για να πετάνε ελεύθεροι προς το μέλλον τους, χωρίς να κινδυνέψουν και να χαθούν.

Ένας μονόλογος – κλαυσίγελος μιας γυναίκας στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας. Μιλάει στον εύζωνα γιό της που φυλάει σκοπιά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Απέναντι της αυτός, θέλει δε θέλει θα την ακούσει, παλιά όταν του μιλούσε η μάνα του έφευγε, τώρα είναι ανυπεράσπιστος μπροστά της.

Ανυπεράσπιστη κι αυτή, μόνο μία ομπρέλα έχει να κρύβεται από κάτω της σαν σε καταφύγιο από την πραγματικότητα.

Κι όταν η πραγματικότητα δεν της ταιριάζει η ομπρέλα της τη σώζει πάλι όπως τον ακροβάτη που σχοινοβατεί. Για να συνεχίζει να ισορροπεί ξανά πάνω στο μεταίχμιο της.

Στην οδυνηρή κόψη του «Πάλι καλά», ένα σχοινί πάνω στο οποίο μετεωριζόμαστε όλοι μας και κάθε μέρα.

Σε αυτόν το ρόλο ακροβατεί ερμηνευτικά η Μαριάννα Τουμασάτου.

Πηγαίνει κι έρχεται στις δύο άκρες του σχοινιού πότε σαν μητέρα, πότε σαν κορίτσι.

Γιατί μόνο αν πλησιάσουμε στην απόλυτη και ανιδιοτελή αγάπη, θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη ζωή και σε όσα αυτή μας επιφυλάσσει.

Μείνετε συντονισμένοι για τα νεότερα, και σας περιμένω και στο Instagram, να ανταλλάξουμε απόψεις!

Αυτές είναι μέχρι στιγμής οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί επίσημα για τον χειμώνα και την νέα θεατρική σεζόν 2022 – 2023. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα και ειδήσεις!

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ