15.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Λίνα Μενδώνη: Η Υπουργός για τα θέατρα και τα έργα στο τομέα του Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για τα θέατρα, τα μέτρα, και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα του Πολιτισμού.

Πριν λίγες μέρες στο κομμάτι που έγραψα για την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη να μιλά και να αναγγέλλει επιτέλους την οριστική όπως φαίνεται λύση για την σωτηρία του θεατρικού Μουσείου έγραψα στο τέλος ότι για κάποια θέματα για τα οποία ακόμα μας μίλησε η κυρία Μενδώνη θα επανέλθουμε.

Ήταν φυσικό μια και το θέμα του θεατρικού Μουσείου ήταν σημαντικό και ήταν στην επικαιρότητα και δεν ήταν σωστό άλλα θέματα που και αυτά απασχολούν την επικαιρότητα εδώ και πολύ καιρό να καταχραστούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Και πρώτα απ’ όλα βέβαια τα πολλά και κυρίως επιθετικά δημοσιεύματα κατά της κυρίας Μενδώνη σχετικά με τις εργασίες στην Ακρόπολη, για τον καινούργιο δρόμο που φτιάχτηκε εκεί, για το αναβατόριο, κ.λ.π., κ.λ.π.…

Τα έργα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Λίνα Μενδώνη έργα στον τομέα Πολιτισμού - Έργα στην Ακρόπολη

Είναι αρκετό και είναι έντονο το στοιχείο της επιθετικότητας οπότε το μόνο που σκέφτηκα να ρωτήσω την Υπουργό Πολιτισμού είναι εάν υπάρχει κάτι από όλα αυτά το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει κάποιο στοιχείο αλήθειας κατά τη γνώμη της. Και αν κατά τη γνώμη της έχει γίνει το οποιοδήποτε λάθος ή παρατυπία σε όλα αυτά που γίνονται στον Ιερό Βράχο.

Τα έργα της αναστήλωσης της Ακρόπολης γίνονται συστηματικά από τα χρόνια του ΄70. Τα τελευταία χρόνια τα έχουμε εμπιστευθεί στην Yπηρεσία Συντήρησης Μνημείων  Ακρόπολης και σε επιστημονική επιτροπή η οποία για χρόνια είχε Πρόεδρο τον αείμνηστο και σημαντικό Χαράλαμπο Μπούρα. Το κύρος και το ήθος του Χαράλαμπου Μπούρα είναι γνωστό. Όπως και του μαθητή και του συνεργάτη του, του κυρίου Μανώλη Κορρέ που τώρα είναι Πρόεδρος. Αυτοί αποφασίζουν για ότι συμβαίνει. Και θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ρωτήσω όλους αυτούς που ρωτάνε και ανησυχούν για το τι γίνεται τον τελευταίο καιρό στην Ακρόπολη. Ότι εάν έχουμε εμπιστευθεί τα πιο σημαντικά των σημαντικών που είναι η αναστήλωση των μνημείων του Ιερού Βράχου, σε αυτούς τους ανθρώπους,  μήπως είναι λίγο ντροπή να τους κατηγορούμε πως χρησιμοποιούν μη επιστημονικές μεθόδους για μια διαδρομή ανάμεσα στα μνημεία που αυτοί αναστηλώνουν.

Γιατί για την αναστήλωση και το πόσο σωστά κάνουν το έργο αυτό αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις.  Όλα έχουν περάσει από επιστημονικές επιτροπές και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όλα έχουν επιστημονική βάση. Το μόνο που έγινε είναι να απομακρυνθούν τα τσιμέντα που είχαν τοποθετηθεί το ‘70 και το ’80 και να αντικατασταθούν με σύγχρονα και πιο σωστά υλικά για το χώρο. Επίσης να δημιουργηθεί για ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν είχαν πρόσβαση στα μνημεία, όχι μόνο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που κυκλοφορούν με καροτσάκι, αλλά και για εγκύους ας πούμε και για υπέργηρους, ένας καινούργιος ανελκυστήρας ο οποίος αντικατέστησε το εργοταξιακό αναβατόριο που υπήρχε από το 2004. Και πρέπει να σας πω  πως καταρχήν μια άνοδος οποιουδήποτε στην Ακρόπολη μπορεί να με επιβεβαιώσει ή να με διαψεύσει σε αυτά που λέω.

η Λίνα Μενδώνη μίλησε για έργα στον τομέα Πολιτισμού - Ασανσερ στην Ακρόπολη

Ξέρετε μέχρι τώρα όλα αυτά χρόνια είχαμε γύρω στα 150 κατάγματα το χρόνο σε επισκέπτες και τώρα δεν έχουμε ούτε ένα. Υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη – όπως πάντα δηλαδή- και είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις να ανεβαίνουν με αυτόν τον τρόπο άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση έως τώρα. Ακόμα και νεαροί γονείς με καροτσάκια με μικρά παιδιά.

Τα θέατρα και τα μέτρα που θα παρθούν

Με τα θέατρα τι γίνεται;

Τα Θέατρα θα ανοίξουν το καλοκαίρι κανονικά όπως έχουμε πει…

Ναι αλλά το καλοκαίρι οι χώροι που λειτουργούν για το θέατρο είναι κατά κανόνα ανοιχτοί και μεγάλοι. Tο χειμώνα τι θα γίνει όπου εκεί λειτουργεί πραγματικά το θέατρο και οι χώροι είναι κλειστοί;

Για να είμαι ειλικρινής απέναντί σας δεν ξέρουμε ακόμα. Βλέποντας και κάνοντας. Και σίγουρα σε συνεργασία με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύω ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε κάποια νέα και για αυτά. Όπως και για τη αύξηση ενδεχομένως του ποσοστού των θέσεων που θα μπορούν αν χρησιμοποιηθούν.

Ηρώδειο

Πιστεύτε ότι στον πολιτισμό γενικά και ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού έκανε πολύ κακό αυτή η πανδημία;

Κοιτάξτε, ήταν κάτι σκληρό και για τον πολιτισμό όπως και για τους άλλους τομείς.

Θα υπάρξει για το θέατρο ή και για το σινεμά τώρα που σιγά σιγά θα ξανανοίξουν κάποια επιπλέον οικονομική βοήθεια για την ουσιαστικά καταστροφή που έχει συμβεί έως τώρα;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει και να βοηθήσει και αυτά όπως και τους υπόλοιπους κλάδους της κοινωνίας που έχουν πληγεί. Τώρα βέβαια να πούμε πως έχω την ελπίδα πως τελικά όλα θα πάνε καλά. Και να πω πως μια και λένε ουδέν κακόν αμιγές καλού, λόγω της πανδημίας μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια για τον πολιτισμό του ύψους των 650.000.000 συν ΦΠΑ . Έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για αυτό. Τα χρήματα φυσικά θα τα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2025. Το 50% θα δαπανηθεί για τις ανάγκες  της κλασσικής μας κληρονομιάς. Και το υπόλοιπο 50% για το σύγχρονο πολιτισμό.

Η Λίνα Μενδώνη μίλησε και για άλλα έργα στον τομέα Πολιτισμού

Αυτό είναι πολύ ευχάριστο που μου λέτε. Και χαίρομαι που έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μουσεία.

Ασφαλώς, εκτός από το Θεατρικό Μουσείο πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε επιτέλους το κτίριο Τσίλλερ – Μουσείο Λοβέρδου στη οδό Μαυρομιχάλη. Που είναι η οικία του Τσίλλερ και έχει τη συλλογή Λοβέρδου. Αποτελεί δε παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου.

Επίσης στην Χαλκίδα εγκαινιάστηκε το μουσείο Αρέθουσα. Που δεν είναι αρχαιολογικό μόνο αλλά διαχρονικό. Και ευτυχώς με αυτόν τρόπο διασώθηκε το σπουδαίο βιομηχανικό κτήριο της οινοποιίας της Αρέθουσας.

Λίνα Μενδώνη έργα στον τομέα Πολιτισμού - Μουσείο Αρεθούσας

Στην Αθήνα θα παραδοθεί μέχρι τέλος Ιουνίου στο Μοναστηράκι η Αυλή των θαυμάτων. Που είναι η διάσωση μιας ολόκληρης γειτονιάς ανάμεσα την Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Η οποία περιλαμβάνει και το Τζαμί. Αλλά και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου όπου συνήθιζε να ψέλνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Θα παραδοθούν εκεί από το Υπουργείο Πολιτισμού 18 κτίρια οικιών για την αναβίωση μιας αυθεντικής γειτονιάς του Ιστορικού κέντρου. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που μας απασχολεί κάποια χρόνια. Να πούμε ότι συγχρόνως προχωράει η αναστήλωση των στύλων του Ολυμπίου Διός που έχει ήδη ξεκινήσει

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό κουράγιο και Καλή επιτυχία!!!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ