19.1 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Λίνα Μενδώνη: Η Υπουργός Πολιτισμού μας μιλάει για το Θεατρικό Μουσείο

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη για το Θεατρικό Μουσείο και την επαναλειτουργία του.

Η Ελλάδα έχει πολλά μουσεία. Έχει σχεδόν μουσεία για κάθε τι. Ιδιωτικά και δημόσια, σοβαρά και σοβαροφανή, μουσεία πλούσια σε εκθέματα αλλά και σε προϋπολογισμούς και μουσεία πιο φτωχά. Έχει μουσεία με στυλ. Έχει και μουσεία ουσίας. Η Ελλάδα έχει πολλά μουσεία γιατί είναι μια παλιά χώρα με έναν παλιό λαό. Και μουσεία να μην είχε η ιστορία κυκλοφορεί ελεύθερη και ολοζώντανη …

Η Λίνα Μενδώνη στηρίζει το Θεατρικό Μουσείο

Υπουργός πολιτισμού

Η Ελλάδα έχει ένα Θεατρικό Μουσείο που ίσως όμοιο του να μην υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο. Υπάρχουν μουσεία σχετικά με το θέατρο σε άλλες χώρες. Αλλά όπως λέει και το τονίζει η Υπουργός  Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «καμία όμως χώρα δεν έχει ένα μουσείο που να περιλαμβάνει και να ασχολείται με το σύνολο της ιστορίας του θεάτρου της χώρας σε πλάτος και σε βάθος» Για να μην πολυλογώ σε αυτό το θέμα σας παραπέμπω σε δυο κομμάτια μου για το θεατρικό μουσείο που έχω γράψει στο youfly.com πριν μερικούς μήνες.

Η Ελλάδα επίσης έχει μια Υπουργό Πολιτισμού που κυκλοφορούσε σε αυτό το Υπουργείο και εργαζόταν χρόνια πριν καθίσει στην υπουργική καρέκλα. Αρχαιολόγος η ίδια ήξερε πάντα και ξέρει καλά το θέμα της και τους ανθρώπους που κάθε φορά εκλήθη να στηρίξει με τη δουλειά της και που κάθονταν σε αυτήν την καρέκλα ποτέ δεν τους αντιμετώπισε εποφθαλμιώντας κάτι από αυτούς. Αλλά για το καλό αυτού που η ίδια φαινόταν να ξέρει και να αγαπά πολύ. Που το ξέρω; Μα το έχει αποδείξει η ιστορία όλα αυτά τα χρόνια.

Όταν τη ρωτάς πως αισθάνεται που κάθεται σε αυτήν την καρέκλα η απάντησή της είναι «προσπαθούμε συνέχεια όσο μπορούμε για κάτι καλύτερο».

Και όταν επίσης την ρωτάς  αν έχει σκοπό τις επόμενες εκλογές να κατέβει βουλευτής στο αποκλείει αμέσως με πολύ σταθερή φωνή…

Κανείς άλλος δεν ασχολήθηκε με το Θεατρικό Μουσείο

Η Λίνα Μενδώνη δεν είναι πολιτικό πρόσωπο με τη στενή πολιτική έννοια. Δεν ψηφίστηκε, δεν έγινε βουλευτής για να γίνει μετά υπουργός. Πολύ απλά επιλέχθηκε για κάποιες θέσεις λόγω των γνώσεων της, της εμπειρίας της, της  εργατικότητα της ή μάλλον της αφοσίωσης της στο συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια το γεγονός ότι δεν είναι κομματικό πρόσωπο και δεν έχει ψηφισθεί έχει και την πολύ καλή και την πολύ κακή του πλευρά. Η καλή πλευρά της επιτρέπει να ασχοληθεί για πράγματα ουσιαστικά όπως π.χ. το Θεατρικό Μουσείο και το ξαναζωντάνεμα του σε αυτή τη φάση. Που σίγουρα κάποιος άλλος υπουργός μπορεί και να μην το θεωρούσε πρωταρχικό του μέλημα μια και «δεν φέρνει δημοσιότητα, δεν φέρνει και ψήφους.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία 10 χρόνια το Θεατρικό Μουσείο στην ουσία δεν λειτουργεί. Αν εξαιρέσει κάποιος την Άντζελα Γκερέκου όταν ήταν υφυπουργός κανείς άλλος δεν ασχολήθηκε με αυτό. Κακά τα ψέματα αν δεν σε ενδιαφέρουν τα έργα, τα λόγια και οι πράξεις σου να μεταφραστούν σε ψήφους τότε είναι πιο εύκολο να είσαι και πιο ουσιαστικός σε κάποιες περιπτώσεις. Από την άλλη βέβαια μπορεί να μην έχεις και τόσο εύκολους και ενθουσιώδεις υποστηρικτές. Ενδεχομένως και μέσα στο ίδιο σου το κόμμα όπως όταν μπορείς να μοιράζεις τα λεφτά αβέρτα στα «σωστά» σημεία.

Μενδώνη Θεατρικό Μουσείο - Ακαδημίας

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη μιλά για το Θεατρικό Μουσείο

Κυρία Μενδώνη βλέπω με χαρά πως αυτά που ιδιωτικά έτυχε να έχουμε συζητήσει σχετικά με το Θεατρικό Μουσείο, τα κάνετε και πράξη. Θέλετε να μου πείτε την ιστορία της διαδρομής για το ξαναζωντάνεμα του θεατρικού μουσείου;

Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το θεωρώ σημαδιακό ότι την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού το βράδυ, το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων με ομόφωνη μάλιστα γνωμοδότησή του ενέκρινε το πόρισμα της  εκτιμητικής επιτροπής που είχαμε συστήσει για να γίνει η αποτίμηση της αξίας της περιουσίας, αν μπορούμε να την πούμε έτσ,ι του Θεατρικού Μουσείου και βέβαια και της θεατρικής βιβλιοθήκης η οποία πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο ότι έχει πολύ μεγάλο αριθμό βιβλίων αλλά πολλά από αυτά είναι ιδιαιτέρως σπάνια. Πολύτιμες συλλογές βιβλίων, αντικειμένων, κοστουμιών αλλά μάλλον ευαίσθητων στην φθορά του χρόνου που τα τελευταία χρόνια αν εξαιρέσεις την πολύ σωστή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάποια από αυτά να μεταφερθούν και να φυλαχθούν στην ΕΡΤ το 2015 κινδύνευαν άμεσα. ‘Ήταν για μένα κάτι πολύ σημαντικό να μπορέσει να διασωθεί όλος αυτός ο πολιτισμός που μαζεύτηκε τόσο δύσκολα και που στην ουσία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα.

Να ξεκαθαρίσω  πως όταν λέω ότι η επιτροπή «αποτίμησε» οικονομικά τις συλλογές του θεατρικού μουσείου και το ποσόν της αγοράς από το Υπουργείο Πολιτισμού ορίστηκε στο ύψος 1.200.000 ευρώ δεν εννοώ επουδενί πως αυτή είναι η αξία των συλλογών και της βιβλιοθήκες αυτού του μουσείου.

Η πραγματική αξία μπορεί να χαρακτηρισθεί μόνο ως ανεκτίμητη

Και χαίρομαι που σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού είχα τη μεγάλη χαρά να φύγει από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού το δελτίο τύπου που ανακοινώνει επιτέλους αυτήν την σημαντική απόφαση.

Φυσικά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη . Υπάρχουν πολλά πράγματα οικονομικά, νομικά ακόμα και πρακτικά που συνήθως χρονοτριβούν κάτι στο να φτάσει στο αίσιο τέλος του. Αλλά καταρχήν να ξεκαθαρίσω πως υπάρχουν τα χρήματα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και δεν θα δοθούν πουθενά αλλού παρά μόνο για αυτόν τον σκοπό.

Μενδώνη μιλά για τα εκθέματα και το Θεατρικό Μουσείο

Ο χώρος που  θα εγκατασταθεί το Μουσείο

Και τώρα λοιπόν τι γίνεται;

Η θέση του Θεατρικού Μουσείου και της βιβλιοθήκης έχει αποφασισθεί να είναι στο υπέροχο κτίριο της οδού Σταδίου που ήταν η οικία του Αλέξανδρου Σούτσου. Του ανθρώπου που έφτιαξε την Εθνική Πινακοθήκη. Έχει περάσει πολλές ταλαιπωρίες αυτό το κτίριο. Και στο τέλος μια φωτιά του έδωσε το τελικό χτύπημα. Αλλά ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί και να πάρει τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Μόλις τελειώσει η αποκατάσταση που δεν είναι και εύκολο πράγμα εκεί θα εγκατασταθεί το Θεατρικό Μουσείο, οι συλλογές του και η βιβλιοθήκη. Είναι συνολικά ένα κτίριο 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Δηλαδή όλα. Νομίζω πως σε τέτοια έκταση χωράνε. Θα εκτεθούν εκεί και τα περίφημα καμαρίνια των ηθοποιών για τα οποία τόσο καμάρωνε το Θεατρικό Μουσείο;

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο δεν χωράνε εκεί. Και σκεφτόμαστε σοβαρά, δεν θέλω να κάνω κάποια επίσημη δήλωση, αλλά μπορώ να πω τις σκέψεις μου να μπορέσουμε να αγοράσουμε ένα βιομηχανικό κτίριο, υπάρχουν πολλά ακόμα και μέσα και έξω από την Αθήνα. Και να γίνει μια σωστή έκθεση και των καμαρινιών που υπήρχαν αλλά και άλλων που ήταν έτοιμα αλλά δεν φτιάχτηκαν ποτέ γιατί δεν υπήρχε ο χώρος. Και όχι μόνο των καμαρινιών αλλά και άλλων σημαντικών εκθεμάτων. Μην ξεχνάτε πως τα μουσεία μπορούν να είναι οικονομικά αυτάρκη από τον κόσμο που ενδιαφέρεται και το θεατρικό μουσείο διαθέτει εκθέματα που σίγουρα έχουν το κοινό τους. Μικρής και μεγάλης ηλικίας. Ακάμα και ξένους. Και ανάμεσα σε άλλα ονόματα γνωστά στην Ελλάδα κυρίως υπάρχουν και καμαρίνια όπως και εκθέματα για πρόσωπα παγκοσμίως γνωστά και αγαπημένα σαν την Παξινού, την Μελίνα Μερκούρη και την Κάλλας.

Μενδώνη Θεατρικό Μουσείο - εκθεματα

Η επαναλειτουργία του Θεατρικού Μουσείου

Αυτό όμως θα χρονοτριβήσει την επαναλειτουργία του Θεατρικού Μουσείου.

Έχετε δίκιο και για αυτό σκεφτήκαμε να υπάρχει μια πιο άμεση λύση μέχρι να ετοιμαστούν αυτά που ετοιμάζουμε να συνεννοηθούμε με το Δήμο Αθηναίων. Και με δικά μας χρήματα να διαμορφώσουμε το ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου στην οδό Ακαδημίας , όπου τόσα χρόνια στεγαζόταν με επιτυχία το θεατρικό μουσείο. Και με ανακαινισμένη όψη να ξαναρχίσει να είναι ανοιχτό στον κόσμο μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά που σας είπα.

Αυτό θα ήταν ευχής έργον. Και σε μια τέτοια δηλαδή περίπτωση πόσο γρήγορα θα μπορούσε να ανοίξει πάλι τις πύλες του το μουσείο;

Νομίζω πολύ σύντομα. Αν όλα πάνε καλά  μπορεί και μέχρι το Σεπτέμβρη.

Μακάρι να γίνει αυτό.

Είναι από τις προτεραιότητές μας.

Κυρία Μενδώνη όμως εκτός πραγματικά της δύσκολης απόφασης για την  έγκριση του ποσού για την αγορά για το Θεατρικό Μουσείο από τη μεριά του Υπουργείου υπάρχει και το θέμα για αυτούς τους ανθρώπους τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια στάθηκαν πιστά δίπλα στο μουσείο χωρίς να σκεφτούν το συμφέρον τους. Οι μισθοί τους οι αποζημιώσεις τους ο κόσμος που δούλευε εκεί.

Μόλις ολοκληρωθεί η αγορά με τις κατάλληλες διαδικασίες νομίζω πως θα γίνει το σωστό.

Ακόμα και η παρουσία του Κώστα Γεωργουσόπουλου που όλα αυτά τα χρόνια και οικονομικά αλλά και ως κομμάτι της ζωής να τρέχει στα δικαστήρια για να σώσει το μουσείο από τα χρέη που για να πούμε την αλήθεια τα δημιούργησε στο μουσείο το ίδιο το υπουργείο με τις καθυστερήσεις του και με πολλά άλλα.

Ασφαλώς ο κος Γεωργουσόπουλος ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για το μουσείο. Και θα συζητήσουμε μαζί του για αυτό το θέμα. Τον εκτιμάμε και τον σεβόμαστε.

Οι νέες διοικήσεις

Κυρία Μενδώνη όλα καλά έως εδώ. Ξέρετε όμως τι φοβάμαι; Φοβάμαι πολύ τι θα γίνει με τις όποιες καινούργιες διοικήσεις που θα έχει το Θεατρικό Μουσείο. Γιατί στο Υπουργείο Πολιτισμού τόσα χρόνια έχω δει με τρόμο και με διάφορους τρόπους οι πιο ακατάλληλοι και οι πιο άσχετοι άνθρωποι να παίρνουν σημαντικές θέσεις.

Να είστε σίγουρος πως και για την ανασύσταση του μουσείου αλλά και για τις νέες διοικήσεις θα κάνουμε το παν για να μπουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα στην τύχη, τίποτα που να χαλάσει το μύθο την αξία και την γοητεία αυτού του σπάνιου μουσείου. Άλλωστε δεν προσπαθούμε τόσο καιρό για να παραδοθεί σε λάθος ανθρώπους.

Και τα λόγια της με έπεισαν πολύ περισσότερο που μέχρι τώρα δεν είχα δει κάποιον να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα.

Πέρα από το Θεατρικό Μουσείο, είπαμε και άλλα σχετικά με τον πολιτισμό και το Υπουργείο Πολιτισμού με την κυρία Λίνα Μενδώνη. Αλλά προτιμώ να σταματήσω εδώ και να επανέλθω σε λίγες μέρες με τα υπόλοιπα.

Προς το παρόν είναι διπλή η χαρά πως την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ξαναγεννιέται το Θεατρικό Μουσείο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ