28 C
Athens
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Οι καλλιτέχνες μιλούν για ιστορική μέρα

Μια ιστορική μέρα, η καταδίκη της  Χρυσής Αυγής και οι καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι σε αυτά που συμβαίνουν.

«Είναι μεγαλύτερο από όλους μας αυτό που συνέβη», όπως εύγλωττα το έθεσε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Μια μέρα ιστορική, για τη δικαιοσύνη, για την Ελλάδα, για τη μάνα (Μάγδα Φύσσα). Τη μάνα σύμβολο που δικαιώθηκε. Όπως συμφωνούν οι καλλιτέχνες, που αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την – ιστορική – απόφαση. Και ήταν πολλοί.

Με μια λέξη, «Αλληλούια», υποδέχτηκε το νέο ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μεγεθύνοντας στο προφίλ του την φωτογραφία του William Faithful.

«Δεν μπορώ να σταματήσω τα δάκρυα», έγραψε παρακάτω προς το φίλο του Νίκο Μουρατίδη.

«Σήμερα δικάζεται η Δικαιοσύνη. Η Μάγδα Φύσσα είναι όλη η Ελλάδα», έλεγε στο πρωινό του Mega, λίγες ώρες πριν. «Ο φασισμός πουλάει τη δόση κι ο καναπές την αγοράζει», πρόσθετε στη σελίδα του τους στίχους που έγραψε το 2014 για ένα τραγούδι της Μαρίας Πανοσιάν.

καταδίκη Χρυσή Αυγή καλλιτέχνες Μάγδα

Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Και: «Στις γειτονιές των ηττημένων / το τέρας στέκεται στημένο / σπίτια ρημάζει. / Είσ’ αδερφός μου Παύλο Φύσσα / Αν είσ’ αέρας τώρα φύσα / να σηκωθούμε».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέβασε στη σελίδα του στο facebook ένα προσωπικό κείμενο, προς τη μάνα Μάγδα Φύσσα: «Δεν μπόρεσα, όπως οι περισσότεροι, να πλησιάσω. Μας διέλυσαν αμέσως και τα κροκοδείλια δακρυγόνα της ΕΛΑΣ.

Ήμουν όμως κι εγώ κοντά σου, εκείνο το αξέχαστο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσης.

Πόσο δηλητήριο άντεξες, επί πόσες μέρες.

Με πόση προσπάθεια κράτησες τον πόνο σου ζωντανό 7 ολόκληρα χρόνια, ενώ η καθημερινή βία του “κανονικού” κόσμου προσπαθούσε με λύσσα να στον ησυχάσει, για να μη δει ποτέ κατάματα τον καθρέφτη.

Πόσο ακόμα θα χρειαστεί να τον κρατήσεις εκεί, μέχρι να αισθανθείς πως αποδόθηκε στο μέγιστο βαθμό η δικαιοσύνη.

Τώρα,

όμως,

εδώ,

για ένα παντοδύναμο δευτερόλεπτο,

ένα δάκρυ χαράς.

Είναι μεγαλύτερο από όλους μας αυτό που συνέβη σήμερα. Περιέχει κι όσους ακόμα δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν.

Σ’ ευχαριστώ και είμαι κοντά σου.

Δεν φεύγω -και δεν φεύγουμε- ποτέ από δίπλα σου.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι εκτόπλασμα και οξύ.

Θα το καθαρίσουμε κι αυτό».

Χρυσή Αυγή καλλιτέχνες κοσμοπλημμύρα στη δίκη

Οι καλλιτέχνες μιλούν για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Για το πρόσωπο της μάνας μίλησε, από την ιστοσελίδα της, η Ελένη Ράντου: «Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Το πρόσωπο της δικαίωσης είναι μια γυναίκα. Είναι μια μάνα».

Στην ιστοσελίδα για τον αξέχαστο Θάνο Μικρούτσικο, η οικογένειά του ανέβασε μερικές εμβληματικές φράσεις του (τις οποίες ανέβασε και η αγαπημένη σύντροφός του, συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαρία Παπαγιάννη στη δική της σελίδα, με τη φράση «Θάνο, μου είπανε πως ήσουνα εκεί»): «Ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής είναι ναζιστές. Οι ναζιστές είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία εγκλήματος που βγήκε ποτέ στην ανθρωπότητα.

Η μεγάλη αντίδραση θα γίνει όταν όλος αυτός ο κόσμος δώσει το χέρι του στον άλλον και σηκωθεί από το καναπέ του. Καλό το twitter, καλό το facebook, αλλά δεν αρκεί».

Το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα ανέβασε κι αυτό, σαν αφιέρωση, μαζί με το τραγούδι «Το σκατό του φιδιού», το ακόλουθο κείμενο: «Στις σκοτεινές εποχές, που δυστυχώς βρισκόμαστε παγκοσμίως, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον φασισμό της εξουσίας αλλά και της διπλανής πόρτας, για το μίσος από και προς όλες τις κατευθύνσεις που φυτρώνει παντού και μολύνει τον ιστό της κοινωνίας, από τους πολεμοχαρείς πλανητάρχες μέχρι τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού που κακοποιείται ένα παιδί.

Ας μην ξεχάσουμε να μιλάμε με τους ανθρώπους γύρω μας, να επικοινωνούμε και να ζούμε μαζί. Ας διατηρήσουμε την τρυφερότητα και την ομορφιά της ζωής. Αυτή είναι η δική μας δουλειά».

Η συγγραφέας Μάρω Δούκα δημοσίευσε μόνον λίγες λέξεις: «Μάγδα Φύσσα: ‘Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου’». Την ίδια με τον ηθοποιό Τάσο Ιορδανίδη.

Επιτέλους τέλος για τη Χρυσή Αυγή

«Επιτέλους. Τέλος», ήταν οι δύο λέξεις που ανέβασε ο συνθέτης Μίνως Μάτσας στον προσωπικό του λογαριασμό.

Ο Δημήτρης Μητσοτάκης (και των συγκροτημάτων Ενδελέχεια και Ευδαίμονες): «Οι Ναζί στη φυλακή! Ο Ρουπακιάς ήταν το χέρι, οι εγκέφαλοι είναι εξίσου ένοχοι. Ο Παύλος, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, τα μέλη του ΠΑΜΕ ήταν θύματα της σιωπής και της κρατικής αδιαφορίας, όταν το φασιστικό μόρφωμα ακόμα εξυπηρετούσε συμφέροντα».

«Τώρα, επιτέλους, μπορούμε να το πούμε: Δεν είναι αθώοι. Όχι επειδή το ζήτησε η ελληνική κοινωνία. Αλλά επειδή αποφάνθηκε η ελληνική δικαιοσύνη», ήταν η αντίδραση του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς, «ψυχή» του πολυχώρου πολιτισμού Vault, ανέβασε: «ΕΝΟΧΟΙ!!! Ιστορική Απόφαση… Ιστορική μέρα… Οι ναζί και οι φασίστες δεν έχουν θέση σε καμία κοινωνία. Ένοχοι και οι 440.894 που τους ψήφισαν…».

καταδίκη Χρυσή Αυγή απόφαση

Στη σελίδα της ποιήτριας – στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου (που ήταν στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα), στο facebook, εμφανίστηκε μια δήλωσή της: «Ο μήνας Οκτώβριος και μάλιστα η 7η μέρα του εύχομαι κι επιθυμώ να γίνει μέρα Δικαιοσύνης. Τώρα πιο πολύ από ποτέ. Φορώντας αυτές τις μάσκες που μας δυσχεραίνουν την ανάσα, τουλάχιστον ας καταφέρουμε να τις πετάξουμε από τα πρόσωπα εκείνων που ατιμώρητα εγκληματούν».

«Δεν είναι όλα δίκαια στον κόσμο. Κι απέχουν πολύ απ’ το να είναι. Αλλά τί ωραία μέρα σήμερα!», σημείωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο θεράπων των στίχων Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Ο σκηνοθέτης και βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης κατέγραψε στα μέσα μαζικής δικτύωσης την ιστορικότητα της μέρας, μαζί με φωτογραφίες του από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο: «ΕΝΟΧΟΙ! ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ Στη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ , ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΒΙΑΙΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ!».

Η Καταδίκη της Χρυσής Αυγής δημιουργεί πίστη στη δικαιοσύνη

Στην ίδια ιστορικότητα αναφέρθηκε και ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος: «Πριν 7 χρονια ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε εν ψυχρώ από έλληνες νεοναζί, μπροστά σε αστυνομικούς.

Η σημερινή απόφαση θα επηρεάσει την πίστη της κοινωνίας απέναντι στην δικαιοσύνη για δεκαετίες.

Θα καθορίσει την πίστη μας στην μια από τις τρεις εξουσίες του κράτους για ένα πολίτευμα ανοιχτό, ελεύθερο, που δεν διοικείται από τυράννους με την βία και την επιβολή ιδεών.

Επειδή και οι κρίνοντες κρίνονται.

Η τυφλή, η αυτοκαταστροφικά αργή δικαιοσύνη θα αποφασίσει εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, αν επιτρέπει μέσα από τα έδρανα της Βουλής να δίνονται εντολές σε μαχαιροβγάλτες να αφαιρέσουν τη ζωή ενός ανθρώπου, επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που λέει».

Οι καλλιτέχνες και όλος ο χώρος γενικότερα υποδέχτηκαν με ανακούφιση και χαρά την καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης: «Ένα ζευγάρι μασκοφόρων ηλικιωμένων έβαλαν τα κλάματα μόλις κατάλαβαν τι αποφασίστηκε.

Αυτή η εικόνα είναι η απόφαση και η ιστορία της μαζί!

Εγκληματική Οργάνωση η Χρυσή Αυγή.

Ψηφοφόροι εγκληματιών οι υποστηρικτές της. Και καθαρόαιμοι εγκληματίες μέλη του οργανωτικού της.

Η πρώτη έκρηξη το έδιωξε το υπέροχο ζευγάρι κακήν κακώς…»

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
55,721ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,950ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,728ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ