Σινεμά

Ορέστης Ανδρεαδάκης: Τα πάντα για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

01/11/2021
5 λεπτά ανάγνωσης
Share

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης μίλησε με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη για το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου.

Πως ξεκίνησε το Φεστιβάλ

Φέτος στις 4 Νοεμβρίου ξεκινάει το 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε πριν από 61 χρόνια το 1960 ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» και ήταν πρωτοβουλία μιας εμπνευσμένης ομάδας ανθρώπων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σαν τον Γιώργο Σαββίδη, τη Λένα Σαββίδη, την Ελένη Βλάχου και άλλους που σκέφτηκαν να κάνουν κάτι, ένα καλλιτεχνικό γεγονός από αυτά που υπήρχαν ήδη σε όλη την Ευρώπ, αλλά που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν.

«Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου»

Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη υπό την σκέπη της ήδη από πριν τον πόλεμο πετυχημένης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εκεί η πρώτη «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» όπως λεγόταν είχε την τύχη να έχει στην κριτική της επιτροπή ανθρώπους σαν τον ακαδημαϊκό Στρατή Μυριβήλη, την Κατίνα Παξινού, την Λένα Σαββίδη, την Ελένη Βλάχου, τον Αλέκο Σακελλάριο και άλλους. Ανάμεσα στους πρώτους νικητές ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Παντελής Ζερβός. Ενώ δόθηκαν και 3 βραβεία στις τρεις καλύτερες ταινίες της πενταετίας ‘55-‘60 που ήταν η «Στέλλα» του Κακογιάννη, ο «Δράκος» του Κούνδουρου και «Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» του Σακελλάριου…

Η εξέλιξη του Φεστιβάλ τα μετέπειτα χρόνια

Από τότε το Φεστιβάλ εξελίχθηκε, ονομάστηκε και Φεστιβάλ, κάποια στιγμή έγινε και διεθνές, μετά ξαναέγινε μόνο ελληνικό και τα τελευταία 30 χρόνια με πρωτοβουλία του τότε συμβούλου κινηματογραφίας Απόστολου Δοξιάδη που κατάλαβε πως μόνο έτσι θα μπορούσε να επιζήσει έγινε διεθνές και αφορά ταινίες δημιουργών από όλον τον κόσμο αλλά στην πρώτη ή δεύτερη προσπάθεια τους στο σινεμά. Νεών δηλαδή δημιουργών…

Τα τελευταία 10 χρόνια με την κρίση την οικονομική φυσικό ήταν το Φεστιβάλ να δεχτεί φοβερούς κλυδωνισμούς. Αλλά η ίδια η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοί της και όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί της αλλά και οι φοιτητές που είναι πολλοί εκεί, το στήριξαν πεισματικά. Φυσικά και τους τελευταίους 20 μήνες η πανδημία έβαλε και αυτή τα εμπόδια της αλλά με έξυπνες κινήσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Ορέστη Ανδρεαδάκη και βέβαια πρώτα ο Θεός και ο κορονοϊός, βαδίζουμε ολοταχώς στην έναρξη του 62ου Φεστιβάλ. Να συμπληρώσουμε εδώ πως εδώ και πάνω από 20 χρόνια υπάρχει συγχρόνως και παράλληλα με το Φεστιβάλ το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κάθε Μάρτιο που έφτιαξε ο αείμνηστος Δημήτρης Εϊπίδης που ήταν διευθυντής του μη διαγωνιστικού προγράμματος του κανονικού φεστιβάλ “Νέοι Ορίζοντες”…

62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 4-14 Νοεμβρίου 2021

«Πριν απ’ όλα προσπαθήσαμε και θα προσπαθήσουμε ελπίζοντας να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις να σταθούμε μακριά από όλη αυτήν την πανδημία. Όλες μας οι αίθουσες είναι covid free. Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Θα έχουμε λιγότερους μέσα στις αίθουσες και από τον αριθμό που επιτρέπεται κανονικά για καλό και για κακό. Πήραμε ειδικά μηχανήματα που θα απολυμαίνουν κάθε αίθουσα αμέσως μετά από κάθε προβολή. Έχουμε γενικά προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μην έχουμε απολύτως κανένα κρούσμα του κορονοϊού» μου λέει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης που όλη αυτή η ιστορία τον έχει επηρεάσει πολύ -αφού μετά που εμβολιάστηκε, νόσησε και ο ίδιος- ο οποίος αισθάνεται εξαιρετικά υπεύθυνος…

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το Φεστιβάλ «πάσχει» από ποικιλία προγράμματος και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι και διαδικτυακά αλλά για μόνο μέσα στην Ελλάδα γιατί κάποια θα είναι σε Α’ προβολή και γενικώς μπορεί κάποιος να μάθει τα πάντα στο www.filmfestival.gr.

Όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το φετινό Φεστιβάλ

Όμως αξίζει τον κόπο μαζί με τις ευχές μας να σημειώσουμε κάποια σημαντικά πράγματα για το φετινό φεστιβάλ που θα έπρεπε κάποιος που ενδιαφέρεται για το σινεμά να ξέρει, είτε αν μείνει στην Αθήνα, είτε αν πάει στην Θεσσαλονίκη, είτε το παρακολουθήσει από το διαδίκτυο.

Στο Φεστιβάλ φέτος θα προβληθούν 170 ταινίες σε 7 αίθουσες με «ναυαρχίδα» την περίφημη αίθουσα “Ολύμπιον” απ’ όπου ξεκίνησε το Φεστιβάλ το 1960 στην Πλατεία Αριστοτέλους. Φέτος το κεντρικό αφιέρωμα δεν είναι για κάποιον δημιουργό ή ηθοποιό, αλλά στο μοντάζ που είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη δημιουργία μιας ταινίας.

«Όλοι έχουν ακουστά το μοντάζ. Αλλά αντίθετα με τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη μουσική ή τη φωτογραφία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από αυτούς που αγαπάνε και ασχολούνται με το σινεμά που δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι και πόσο σημαντικό είναι για την δημιουργία ενός φιλμ και τη σωστή ροή του. Άλλωστε πολλοί σπουδαίοι μοντέρ έγιναν και πολύ σπουδαίοι σκηνοθέτες» μου λέει ο Ορέστης Ανδρεδάκης και συνεχίζει

«Πέρα από τα workshops φτιάχνουμε ένα πολύ ωραίο μεγάλο βιβλίο το οποίο θα υπάρχει στα βιβλιοπωλεία για το μοντάζ όπου εκτός όλων των άλλων μιλάει εκεί σε μια σπουδαία συνέντευξη που μας έδωσε γιατί δεν μπορούσε να έρθει στη Θεσσαλονίκη, ο σπουδαίος μοντέρ Γουόλτερ Μερτς, στενός συνεργάτης του Κοπόλα σε ταινίες όπως Αποκάλυψη τώρα, Νονός και Συνομιλία που στα 78 του χρόνια είναι ένας μύθος.

Επίσης βεβαίως εκεί μιλάνε οι δυο συμπατριώτες μας υποψήφιοι για το Όσκαρ Μοντάζ τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Λαμπρινός και ο Γιώργος Μαυροψαρίδης.

Και εκτός από αυτό θα έχουμε και άλλες εκδηλώσεις για το θέμα του μοντάζ για να δείξουμε στον κόσμο με διασκεδαστικό τρόπο πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό το θέμα. Το βιβλίο μάλλον θα λέγεται «Κόψε κάτι. Το μοντάζ και τα μυστικά του».

Αφιέρωμα στη σκηνοθέτη Μπίνκα Ζελιάσκοβα

Να συμπληρώσουμε επίσης πως το φεστιβάλ φέτος κάνει αφιέρωμα στην περίφημη Μπίνκα Ζελιάσκοβα την πρώτη Βουλγάρα γυναίκα σκηνοθέτη που πέρασε πολλά επί κομμουνισμού στην Βουλγαρία. Δεν ζει πια και είναι το πρώτο αφιέρωμα που της γίνεται για την καριέρα της εκτός Βουλγαρίας. Όλο το φεστιβάλ και η αφίσα του αν δεν κάνω λάθος εμπνέεται από τη θρυλική και πολύ σημαντική γαλλική ταινία του Ζαν Ρενουάρ «Ο κανόνας του παιχνιδιού» μια φαινομενικά απλή κομεντί του 1939 που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης όλων των εποχών…

Αυτά και άλλα πολλά αλλά καλύτερα να σταματήσουμε κάπου εδώ. Να δώσουμε τις ευχές μας για ένα πραγματικά ενδιαφέρον, πετυχημένο και πάνω από όλα υγιές από όλες τις απόψεις Φεστιβάλ, καλό κουράγιο στους συντελεστές του και του χρόνου -που λένε-….

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.filmfestival.gr

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Share
Ακολούθησε το YouFly στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»