10.6 C
Athens
Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Τηλέμαχος Τσαρδάκας: Αυτός που έτρωγε ΟΛΟ το γλυκό του

Ο Δημήτριος Ζαπάντης γράφει κριτική για το βιβλίο με τίτλο “Αυτός που έτρωγε ΟΛΟ το γλυκό του” που έγραψε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Ο μέσος αναγνώστης ενός βιβλίου εμπεριέχει την αισθητική και ιστορική γνώση της εποχής του, μας λέει ο Χανς Ρόμπερτ Γιάους. Έτσι, ο αναγνώστης, προβάλλει την ιστορική και αισθητική του αισθαντικότητα μέσα από την ανάγνωση του κάθε βιβλίου, προβάλλοντας σε κάθε τι που διαβάζει  και τα διαβάσματά του· ουσιαστικά προβάλλει την ερμηνεία- πρόσληψή του. Πολλώ δε μάλλον όταν διαβάζει κανείς μια σειρά διηγημάτων που χρειάζεται η ενεργοποίηση της εικονοποιίας  με προσωπική χροιά. Μην ξεχνάμε πως, ένας από τους σκοπούς της λογοτεχνίας είναι να δημιουργήσει μια απο- αυτοματικοποιημένη αντίληψη (όπου αντίληψη = συνήθεια) στους ανθρώπους.

εξώφυλλο βιβλίου Αυτός που έτρωγε ΟΛΟ το γλυκό του Εκδοσεις Σοκόλη

Μια σειρά 14 διηγημάτων

Η σειρά διηγημάτων-14 για την ακρίβεια- που περιέχονται στο νέο βιβλίο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, Αυτός που έτρωγε ΟΛΟ το γλυκό του, είναι αφηγήσεις ιστοριών όπου ομοδιηγητικοί αφηγητές αποκαλύπτουν,  άλλοτε με  σταθερή και άλλοτε με μεταβλητή εστίαση τις «γλυκόπικρες» ιστορίες τους. Οι ιστορίες αυτές προβάλλονται, με μια συναισθηματική γλώσσα,  η οποία εκπληρώνει μια εκφραστική λειτουργία που αποδίδει εξαιρετικά την εσωτερική λειτουργία των διηγημάτων.

Το γεγονός πως κανένα διήγημα δεν έχει το τέλος που διαγράφεται κατά τη διάρκεια της αφήγησης και ανατρεπτικά αναφύεται -θυμίζοντας κάτι από Stephen King- μας φανερώνει πως ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, εκφραζόμενος διακειμενικά, «αυτοκτονεί» ως συγγραφέας μέσα στο κείμενό του και μας καλεί να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις του αναδεικνύοντας καθημερινές καταστάσεις, με πολλαπλές ερμηνείες-προεκτάσεις. Μέσα στο βιβλίο διαβάζουμε για φαντάσματα του εαυτού που πλέκουν τον ιστό τους γύρω μας, για ιστορίες λαθραίων ανθρώπων, λες και οι άνθρωποι είναι λαθραίοι, για αγριοπερίστερα και πετρίτες, που καραδοκούν στον ουρανό για να μας σώσουν από τον εαυτό μας και τέλος, γι΄αυτόν που έτρωγε όλο το γλυκό του, τον άνθρωπό καρχαρία που μας καλεί να κολυμπήσουμε σε επικίνδυνα νερά μαζί του και να γίνουμε ένα με τη φύση του.

Δεσπόζουσα του βιβλίου η εσωτερική σύνδεση με τον εαυτό μας

Η δεσπόζουσα στην αφηγηματική λειτουργία του βιβλίου είναι η εσωτερική σύνδεση με τον εαυτό μας· σε όλες τις ιστορίες πυρηνικό συστατικό στοιχείο είναι οι συναισθητική λειτουργία των ηρώων-αφηγητών, οι οποίοι μεταμορφώνονται χωρίς να μεταβάλλουν τις αξίες τους. Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, προβάλλοντας μη γραμμικά τις ιστορίες του ουσιαστικά χωροποιεί το χρόνο μέσα σε αυτές και μας αποκαλύπτει μια μεταφυσική προοπτική. Διακρίνοντας την έγχρονη ύπαρξη των ηρώων του στην μετά τα φυσικά παρουσία των· και όλα αυτά μέσα από μια συνεχή εικονοποιία. Τέλος να πούμε πως το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται «την πιο ωραία ώρα της ημέρας»* και πια ώρα δεν είναι ωραία για να διαβάσεις.

*Τίτλος σε ένα από τα διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Δημήτριος Ζαπάντης
Δημήτριος Ζαπάντης
Λέγομαι Δημήτρης Ζαπαντης έχω γεννηθεί το 1978 στην Πάτρα, εργάζομαι σαν θεατρολογος στην περιφέρεια δυτ. Αττικής και μένω στην Πετρούπολη. Είμαι απόφοιτος με υποτροφία του τμήματος θεατρολογιας πανεπιστημίου Πατρών, όπου και κάνω το μεταπτυχιακό μου στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος, έχω σκηνοθετήσει, στο θέατρο act την παράσταση Σταθμός Ωρίων του Γιάννη Σιδέρη και είμαι κριτικός θεάτρου και δραματοθεραπευτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ