18.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Μισθοφόρος: Κριτική για το βιβλίο του Στίβεν Πρέσσφιλντ

Ο Δημήτριος Ζαπάντης γράφει την κριτική για το βιβλίο του Στίβεν Πρέσσφιλντ με τίτλο «Ο Μισθοφόρος».

Ο Μισθοφόρος

Πρόσφατα διαβάσαμε το τελευταίο βιβλίο του Στίβεν Πρέσσφιλντ με τίτλο Ο Μισθοφόρος. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας είναι ένας από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους του καιρού μας, ενώ παράλληλα συνδυάζει τη μυθιστορηματική ιστορία με την ιστορική πραγματικότητα της εποχής που καταπιάνεται. Έτσι μας έχει δώσει το αριστούργημα οι Πύλες της φωτιάς  το οποίο είναι, αν όχι το καλύτερο, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της εποχής μας ενώ το τελευταίο του έργο Ο Μισθοφόρος εκδόθηκε το 2022.

Για το συγκεκριμένο έργο, ο πρώην υπουργός άμυνας των Ηνωμένων πολιτειών Jim Mattis έγραψε «Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ ζωντανεύει την απεριόριστη αφοσίωση του πολεμιστή και την απόλυτη δέσμευσή του στην υπηρεσία του σκοπού του. Με δυναμική και αφυπνιστική αφήγηση, ο Μισθοφόρος θα παραμείνει στο μυαλό σας για πολύ καιρό».

βιβλίο Ο Μισθοφόρος Στίβεν Πρέσσφιλντ

Το συγκεκριμένο βιβλίο διαδραματίζεται στον 1ο μ. Χ. αιώνα και αναφέρεται στον ταραγμένο απόηχο της σταύρωσης του Ιησού, αξιωματικοί της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πληροφορούνται για έναν προσκυνητή που μεταφέρει μια εμπρηστική επιστολή ενός θρησκευόμενου φανατικού ονόματι Σαούλ (Παύλος), σε στασιαστές στην Κόρινθο. Το περιεχόμενό της μπορεί να καταστρέψει το Ρωμαϊκό οικοδόμημα και έτσι  οι Ρωμαίοι προσλαμβάνουν έναν πρώην λεγεωνάριο, τον μοναχικό πολεμιστή Τελαμώνα από την Αρκαδία, για να συλλάβει τον προσκυνητή προτού παραδώσει την επιστολή.

Το συγκεκριμένο βιβλίο 427 σελίδων, μας μεταφέρει από το Ισραήλ, στην Αλεξάνδρεια και μέσω της Αρκαδίας, στην Κόρινθο. Η πλοκή του είναι συνεχής, περιπετειώδης και εμπλέκει δυο παιδιά -μαθητές του Τελαμώνα το Δαυίδ που βρίσκεται στην προεφηβική του φάση και το μέλλον του είναι να γίνει βοσκός (παρότι ο ίδιος θα ήθελε να γίνει ιερέας) σαν τον πατέρα του, και μια μικρή άλαλη που όμως είναι ένας δυναμικός χαρακτήρας κοντά στα 10 περίπου χρόνια. Η μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη ζωντανεύει τη γλώσσα του Πρέσσφιλντ και εγκαθιδρύει τον μετασχηματισμό των ψυχικών καταστάσεων, καθώς και τη συνεχώς εξελισσόμενη ψυχική διάσταση των ηρώων που συνυφαίνεται με αυτή της πλοκής σε άχρονο τρόπο θα τολμούσαμε να πούμε. Οι ήρωες προβάλλουν διαρκώς μια κατανοούσα συνείδηση και αυτό είναι που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς η αναγνωστική συνείδηση δυνητικά ταυτίζεται με την ίδια την ιστορία ως ένας άλλος δρών εαυτός.

Η ιστορική αποτύπωση της εποχής του Ιησού συνυφάσκει με αυτή της εξελισσόμενης πνευματικής πραγματικότητας εκείνης της εποχής και έτσι βλέπουμε μέσα από πρισματικές θεωρήσεις των ηρώων, που όμως εκφράζουν και την προσωπική τους άποψη σα να είναι σήμερα παρόντες, να ζωντανεύουν τις αντιδράσεις στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και να μας δείχνουν πως η Pax Romana ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Βέβαια ο τρόπος που προβάλλεται η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αποτυπώνει όλο το κλέος της συγκεκριμένης αυτοκρατορίας, που δίκαια κατέκτησε την Ευρώπη και τη λεκάνη της μεσογείου. Από την άλλη, στο συγκεκριμένο βιβλίο η ιστορικότητα δεν είναι το κύριο συστατικό ενός ατόμου εκείνης της εποχής, καθώς οι ήρωες εμφανίζουν μια διαχρονική πνευματική ηθική, οι οποία τος τοποθετεί  σε σημερινά συμφραζόμενα ηθικού πλαισίου. Η μη κοινές εμπειρίες της εποχής μας με εκείνη που εξιστορείται στο μυθιστόρημα, δεν αποτελούν εμπόδιο κατανόησης της ιστορικότητας, καθώς το ιστορικό και πνευματικό πλαίσιο δίνεται με σημερινούς όρους ταύτισης και μανιχαϊκά δίπολα καλού-κακού, καθώς και αρκετές  εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που  δημιουργούν ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

Συμπερασματικά, το βιβλίο Ο Μισθοφόρος του Στιβεν Πρέσσφιλντ, είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα που εξετάζει την πορεία ενός ανθρώπου μέσα στις τοπικές ιδιαιτερότητες της Μεσογείου  και εκφράζει την πορεία πραγμάτωσης και μεταλλαγής ενός ανθρώπου, που υπακούει μόνο στον προσωπικό του κώδικα. Η κατάληξη του έργου δεν μας αφήνει κανένα κενό για το μέλλον του Μισθοφόρου και της παρέας του, δείχνοντάς μας πως η πίστη στον προσωπικό μας κώδικα συνήθως είναι ο πιο σωστός γνώμονας.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Δημήτριος Ζαπάντης
Δημήτριος Ζαπάντης
Λέγομαι Δημήτρης Ζαπαντης έχω γεννηθεί το 1978 στην Πάτρα, εργάζομαι σαν θεατρολογος στην περιφέρεια δυτ. Αττικής και μένω στην Πετρούπολη. Είμαι απόφοιτος με υποτροφία του τμήματος θεατρολογιας πανεπιστημίου Πατρών, όπου και κάνω το μεταπτυχιακό μου στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος, έχω σκηνοθετήσει, στο θέατρο act την παράσταση Σταθμός Ωρίων του Γιάννη Σιδέρη και είμαι κριτικός θεάτρου και δραματοθεραπευτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ