21.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φωκάς Ευαγγελινός: Συνέντευξη στο Youfly.com

Ο Φωκάς Ευαγγελινός είναι ο άνθρωπος που έφερε την Ελλάδα στην No1 θέση, με αμέτρητες παραγωγές και επιτυχίες στο βιογραφικό του. Χορογράφος, σκηνοθέτης και δάσκαλος, έκλεψε λίγο χρόνο και έδωσε συνέντευξη στο youfly.com!

Φωκά μου,πού σε βρήκε η άρση των μέτρων;

Φ.Ε :Με την άρση των μέτρων επέστρεψα στην Αθήνα από την Επίδαυρο όπου πέρασα την καραντίνα.

Τι κρατάς από εκείνες τις ημέρες; 

Φ.Ε: Επειδή είμαι θετικός άνθρωπος κρατάω τα θετικά. Τα απλά καθημερινά πράγματα που λόγο άγχους και ρουτίνας δεν τους δίναμε σημασία, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας έγιναν πιο ουσιαστικά. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ονειρευτώ και να σχεδιάσω τα  επόμενα βήματα και όχι μόνο.

Πως επηρεάζει τούς καλλιτέχνες η επόμενη μέρα;

Φ.Ε: Η κατάσταση αυτή επηρεάζει όλο τον εργασιακό χώρο και σαφώς τούς καλλιτέχνες. Όσα είχαν προγραμματιστεί αναβλήθηκαν και όσα θα γίνουν πρέπει να γίνουν κάτω από  καινούργιες συνθήκες και με αδόκιμους τρόπους. Όσο δύσκολο είναι για τούς καλλιτέχνες, άλλο τόσο δύσκολο είναι και για τούς παραγωγούς να κάνουν το επόμενο βήμα. Αλλά θα τα καταφέρουμε.

Έχεις ασχοληθεί με πολλά είδη θεάματος: τηλεοπτικά σόου , μουσικές σκηνές, θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ, αρχαίο δράμα. Για ποια δουλειά σου από όλες, είσαι πολύ υπερήφανος;

Φ.Ε: Είμαι πολύ ευτυχισμένος όταν κοιτάζω στο παρελθόν και βλέπω δουλειές μου που με συγκινούν ακόμη όπως  την χρονική στιγμή που τις δημιούργησα , αλλά κυρίως είμαι πολύ υπερήφανος  που υπήρξα creative director στην τελετή έναρξης και λήξης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα-2011 που έγιναν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. 

Ο περισσότερος κόσμος ίσως δε γνωρίζει ότι εδώ και 15 χρόνια διδάσκεις στο Εθνικό Θέατρο και παράλληλα σκηνοθετείς παραστάσεις. Πώς καταφέρνεις και τα συνδυάζεις όλα;

Φ.Ε:Με εμπειρία 30 χρόνων στο θέατρο πιστεύω ότι κάτι έχω να δώσω και να πάρω από τους νέους ανθρώπους. Είναι αναζωογονητικο για μένα. Είναι φυσικό που δεν το ξέρει ο κόσμος, η διδασκαλία  είναι δουλειά ψυχής και αγάπης δεν έχει σχέση με την επικοινωνία. Με σωστό προγραμματισμό όλα γίνονται . Αγαπώ το θέατρο και τους ανθρώπους του, μιλάμε την ίδια γλώσσα, άλλωστε από αυτό ξεκίνησα. Έχω ανάγκη να είναι στη ζωή μου.

Φέτος σκηνοθέτησες δύο παιδικές παραστάσεις: τη «Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά στο ChristmasTheater και τη «Βυθούπολη» του Γιώργου Λεμπέση στο Παλλάς. Πως ήταν η εμπειρία σου αυτή με τα παιδιά;

Φ.Ε: Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές και οι καλύτεροι σκηνοθέτες. Είναι τεράστια ευθύνη να δημιουργείς θέαμα για παιδιά πόσο μάλλον οταν έχεις να κάνεις με δύο δύσκολα είδη, ένα μιούζικαλ όπως η “Βυθούπολη” και μια παιδική όπερα όπως η “Φρικαντέλα”.  Μέσα από αυτά τα έργα μπόρεσα να δω μέσα από τα μάτια των παιδιών και να νοιώσω ξανά παιδί.

Να μάθουμε τα μελλοντικά σου σχέδια;

Φ.Ε: Αισθάνομαι τυχερός γιατί μετά από αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους μας, αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο μεγάλα πρότζεκτ για το εξωτερικό,για τα οποία δε μπορώ να μιλήσω ακόμα 

Υπάρχουν κάποια σχέδια για την Ελλάδα;

Φ.Ε Θέλω πάρα πολύ να σκηνοθετήσω ξανά, ένα μιούζικαλ 

Ποιό συγκεκριμένα; έχεις κάτι στο μυαλό σου; 

Φ.Ε : Μη με ρωτάς δεν πρόκειται να σου πω τον τίτλο χαχα 

Ωραία,σα Φωκάς ποιό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για σένα; Τι θα ήθελες να κάνεις;

Φ.Ε: Εκτός από ένα κλασσικό μιούζικαλ, το όνειρό μου είναι  να δημιουργηθεί μία παράσταση  που να έχει Ελληνικότητα και  παράλληλα να μπορεί να ταξιδέψει.

Άρα σου αρέσουν τα μεγάλα θεάματα;

Φ.Ε: Ναι, αλλά δε σού κρύβω ότι με συγκινεί και  θα ήθελα να σκηνοθετήσω έναν κλασσικό αγαπημένο μου μονόλογο από την παγκόσμια λογοτεχνία που θα συνδιάζει κίνηση, μουσική και λόγο, κρατώντας αυτούσιο το κείμενο χωρίς να χάσει την θεατρική του υπόσταση . 

Πρώτα θεωρείς ότι είσαι χορογράφος και μετά σκηνοθέτης;η το αντίθετο; 

Φ.Ε: Πάντα στη ζωή μου το καθετί  ερχόταν στο σωστό χρόνο . Σπούδασα χορευτής και είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους δασκάλους και χορογράφους (Ζουζού Νικολούδη, Γιάννη Μέτσης, Ντόρα Τσάτσου, Χάρης Μανταφούνης κ.α). Μετά ήρθε η χορογραφία και για μένα σα φυσική εξέλιξη, η σκηνοθεσία.  Μέσα μου τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Άλλωστε για να χορογραφήσεις πρέπει να πεις μια ιστορία. Τουλάχιστον αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό. Δε χρειάζεται να τα διαχωρίσω. 

Χρήστος Νικολάου 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ