19.9 C
Athens
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Παύλος Κουρτίδης: «Αυτή η παράσταση ήρθε για να μείνει»

Όταν ο Παύλος Κουρτίδης διάβασε το βιβλίο «Τα ρούχα» της Ευσταθίας Ματζαρίδου ταυτίστηκε αμέσως γιατί έλεγε αλήθειες. Η ιδέα για να γίνει παράσταση ήταν του σκηνοθέτη Εμμάνουελ Μανιού ο οποίος υπογράφει και τη διασκευή.

Το θέμα του βιβλίου «Τα ρούχα»

Μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις. Για ένα ζευγάρι που έχει περάσει πολλά. Η συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου άγγιξε  κάποια σημεία που ο ίδιος έπιασε τον εαυτό του αδιάβαστο. Με αυτό εννοεί πράγματα τα οποία μέσα σε μια σχέση δεν θέλουμε να δούμε και τα παρακάμπτουμε. Είναι πολύ έξυπνος ο τρόπος διατύπωσης, μου εξηγεί ο Παύλος Κουρτίδης, ιδρυτής του θεάτρου ΠΚ.

Να σημειώσουμε ότι τον Παύλο Κουρτίδη είδαμε να ενσαρκώνει τον Λια στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» και θα τον δούμε  στον κινηματογράφο στην ταινία «Man of God».

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ζευγάρι όπου ο κόσμος θα ταυτιστεί. Η Δήμητρα Παπαδήμα και ο Παύλος Κουρτίδης ερμηνεύουν δύο ήρωες οι οποίοι έχουν χωρίσει. Λένε πικρές και χαρούμενες αλήθειες. Όπως μου λέει ο ηθοποιός είναι ένα ξεγύμνωμα που σε πάει από τη χαρά στο δράμα και από το δράμα στην αφύπνιση. Αλλά και στην αναθεώρηση πραγμάτων για μια σχέση. Ανατρέχουν στο παρελθόν τους και θυμίζουν ο ένας στον άλλον πράγματα που έχουν συμβεί. Άλλωστε, κάθε σχέση είτε είναι πολλών χρόνων είτε λίγων μηνών έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάθε σχέση μπορεί να γίνει «Τα ρούχα», γιατί σε κάθε σχέση οι αναμνήσεις υπάρχουν.

Το σκηνικό της παράστασης «Τα ρούχα»

Η διασκευή την οποία έκανε ο σκηνοθέτης Εμμάνουελ Μανιός έφερε τους δύο ηθοποιούς πολύ κοντά, ώστε να μπορέσουν να αφουγκραστούν ακόμα καλύτερα το έργο. Αυτό που τους έβαλε αμέσως στο κλίμα είναι το σκηνικό περιβάλλον της παράστασης που επίσης υπογράφει ο σκηνοθέτης.

Τι έχει κάνει λοιπόν; Ενώ το έργο μιλάει για ρούχα, για τη σχέση ανάμεσα στους δύο ήρωες, ο Μανιός έχει βάλει τους δύο ηθοποιούς μέσα σε ένα στούντιο. Για την ακρίβεια σ’ ένα στούντιο φιλμ της δεκαετίας του 1990, τότε που ακόμα το φιλμ ήταν σε καρουλάκια. Τότε που φωτογραφίζαμε αναλογικά. Ο χώρος που διαδραματίζεται η παράσταση είναι ουτοπικός. Στο φόντο υπάρχει μια μεγάλη επιφάνεια από φιλμ που κρέμονται, όπως κρέμονται οι αναμνήσεις του ζευγαριού, όπως κρέμονται τα ρούχα που τους θυμίζουν κάτι.

Με τη Δήμητρα Παπαδήμα επί σκηνής

Νιώθει χαρά που συνυπάρχει με τη Δήμητρα πάνω στη σκηνή και κάθε φορά ανυπομονεί να κάνει την επόμενη πρόβα και να φτάσει η μέρα της πρεμιέρας. Η χημεία μεταξύ τους ήταν μονόδρομος, μου λέει ο Παύλος Κουρτίδης. Το κείμενο, αλλά και η καθοδήγηση του πολυπράγμων σκηνοθέτη, τους έδωσε όρεξη για τις πρόβες. Για να τρέξουν και να φτάσουν ακόμα παρακάτω.

Σε αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, είναι μαζί με ανθρώπους που η σκέψη τους είναι να κάνουν μια τίμια παράσταση. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, καθώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που τα θέατρα ακόμα είναι κλειστά, είναι μια προσπάθεια που πάει να γίνει με τους καλύτερους οιωνούς. Από την πρωτότυπη μουσική της Lench/Δήμητρα Ζακυνθινού, τους φωτισμούς του Άγγελου Παπαδόπουλου, την κινησιολογία της Ζωής Σωτηροπούλου και των υπόλοιπων συντελεστών.

Όλοι μαζί ετοιμάζουν μια παράσταση, μια τίμια δουλειά από όλες τις απόψεις. Και όπως μου εξηγεί, δεν αποφάσισαν να κάνουν μια παράσταση με δύο ηθοποιούς λόγω κορονοϊού. Διάλεξαν το συγκεκριμένο έργο, επειδή είναι ένα έργο που τους αφορά. Γύρω από τους δύο ηθοποιούς δουλεύουν άλλοι δέκα άνθρωποι. Είναι μια συλλογική δουλειά, μια συμπαραγωγή της Abyss On Productions και του θεάτρου ΠΚ, για την οποία έχουν βάλει τον πήχη ψηλά. Ο Παύλος Κουρτίδης πιστεύει ότι αυτή η παράσταση ήρθε για να μείνει και για να μιλήσει στις καρδιές των θεατών.

Ο ρόλος που ερμηνεύει ο Παύλος Κουρτίδης

Οι δύο χαρακτήρες, ο άνδρας και η γυναίκα, είναι τελείως διαφορετικοί. Αν μπορούσε να ονομάσει το ρόλο του θα τον έλεγε ο «κύριος δήθεν». Είναι εκείνος που πάντα φοράει το καλό πουκάμισο, το καλό ρολόι, είναι πάντα καλοντυμένος ακόμα και όταν θα πάει για καφέ. Είναι ο τύπος που φοράει τη γραβάτα στη μέση και λίγο πιο πάνω από την αγκράφα της ζώνης. Λίγο τετράγωνος, φοβερά ερωτικός και φετιχιστής.

Η σύζυγός του είναι συντηρητική και αυτός –ανάμεσα σε άλλους- είναι ένας από τους λόγους που δεν ταίριαξαν. Υπήρχαν όμως άλλα πράγματα που τους ένωναν. Το θέμα, όπως μου εξηγεί ο Παύλος Κουρτίδης, είναι ότι οι άνθρωποι χωρίζουν όχι επειδή δεν υπάρχει ερωτισμός, αλλά επειδή απλά δεν ταιριάζουν. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μια δυνατή αγάπη η οποία μένει ακόμα και μετά από έναν χωρισμό. Το έργο θα βάλει το κοινό σε διάφορες σκέψεις της πραγματικότητας και του καθημερινού βίου.

Παύλος Κουρτίδης: «Αυτή η παράσταση ήρθε για να μείνει»

Οι δυσκολίες για το άνοιγμα των θεάτρων

Όπως όλοι, έτσι και ο ίδιος έχει αγωνία για το τι θα γίνει με την πληρότητα των θεάτρων, όντας ο ιδιοκτήτης του θεάτρου ΠΚ. Το άνοιγμα των θεάτρων είναι αγωνία όλων όσων εργάζονται σε αυτό. Νιώθει ότι υπάρχει ένας παραγκωνισμός που φτάνει να σκεφτεί κανείς ότι ένας καλλιτέχνης ή όποιος έχει έναν χώρο πολιτισμού είναι β’ διαλογής. Αυτό επειδή υπάρχει μια αντιμετώπιση άνευ προηγουμένου.

Στο θέατρο είναι σχεδόν είκοσι χρόνια και όπως μου λέει κάτι ανάλογο δεν το έχει βιώσει έως τώρα. Δεν εννοεί τη δυσκολία με την πανδημία, αλλά την αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στα θέατρα και τον πολιτισμό. Θυμώνει, λυπάται και ελπίζει ότι γρήγορα θα αλλάξει κάτι.

Μου λέει το εξής: για την παράσταση «Τα Ρούχα» στο θέατρο ΠΚ είναι δύο ηθοποιοί επί σκηνής. Ωστόσο, είναι ακόμα δέκα άτομα γύρω από αυτούς.  Από αυτό το θέατρο και από αυτή την παράσταση ζουν οικογένειες. Είναι το επάγγελμα που κάνουν, από αυτό ζουν και δεν το κάνουν για χόμπι.

Όταν έρχεται η ώρα να μπει στην πρόβα τα αφήνει όλα έξω. Δεν κουβαλάει μαζί του ότι υπάρχει γύρω του, γιατί είναι μια καταχνιά η οποία του είναι αχρείαστη. Είπε από τις 12 Μαρτίου που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τους συντελεστές της παράστασης πως δεν πρόκειται να γίνει θύμα. Αν του πάρουν και αυτό νιώθει πως ως Παύλος, ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος θα τον έχουν μηδενίσει. Και δεν το επιτρέψει αυτό.

Περιμένει την πρεμιέρα της παράστασης στις 28 Νοεμβρίου ελπίζοντας ότι θα ανοίξει και πάλι η αγκαλιά στα θέατρα. Να πάει ο κόσμος να δει θέατρο, καθώς η παρουσία του κοινού είναι αυτή που θα ενισχύσει και τη δική του δύναμη. Τη δύναμη όλων των ανθρώπων του πολιτισμού. Γι’ αυτό και σκέφτεται θετικά και ελπίζει ότι θα πάνε όλα καλύτερα. Το θέατρο άλλωστε είναι η αμεσότητα, όπως μου λέει. Αν δεν ακούγεται το χειροκρότημα, ακόμα και η ανάσα του θεατή τότε βλέπουμε κάτι άλλο.

Πληροφορίες παράστασης «Τα ρούχα»

Συγγραφέας: Ευσταθία Ματζαρίδου

Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά: Εμμάνουελ Μανιός

Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος

Μουσική: Lench/Δήμητρα Ζακυνθινού

Κινησιολογία: Ζωή Σωτηροπούλου

Ενδυματολόγοι: Πάνος Κουτσογιαννάκης, Βασιλική Μαυρίδη

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σκούρτης

Εικονολήπτης: Βασίλης Πρελορέντζος

Ηχοληψία: Μανώλης Καπαράκης

Video & Graphics: Abyss On Productions

Προβολή – Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Οργάνωση παραγωγής: Γεωργία Σαραντοπούλου

Παραγωγή: Abyss On Productions & Θέατρο ΠΚ

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Παπαδήμα και Παύλος Κουρτίδης

Πού: Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, τηλ. 210 9011677

Πότε: από 28 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.30, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (περίπου)

Τιμές: 12 γενική είσοδος και 10 μειωμένο (φοιτητικό, ανηλίκων, ομαδικά) . Ατέλεια ΣΕΗ, ΑμεΑ, κάρτα ανεργίας, 6 ευρώ.

Προπώληση: από το ταμείο του θεάτρου ΠΚ με την φυσική τους παρουσία,  τηλεφωνικά με iban κατάθεση, για προαγορά εισιτηρίου και κράτηση θέσης, και viva.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,976ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,054ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ