16 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εουτζένιο Μπάρμπα: Στην Αθήνα για masterclass στο Εθνικό Θέατρο

Ένας άνθρωπος που, με το δικό του τρόπο, άλλαξε το θέατρο και την υποκριτική μέσα από την παρατήρηση των ανθρώπων, ο Εουτζένιο Μπάρμπα θα βρίσκεται από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2002 στην Αθήνα, για δράσεις και masterclass για το Εθνικό Θέατρο.

Ναι, υπάρχουν κι εκείνοι, οι μεταρρυθμιστές και στοχαστές, που αλλάζουν, μπορούν να αλλάξουν το Θέατρο. Να στρέψουν το βλέμμα, πρώτα των ερμηνευτών, ηθοποιών κι έπειτα του κοινού, προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Εουτζένιο Μπάρμπα και η Θεατρική Ανθρωπολογία

Εουτζένιο Μπάρμπα: Στην Αθήνα για masterclass στο Εθνικό Θέατρο

Να, όπως ο Εουτζένιο Μπάρμπα, θεατράνθρωπος επιδραστικός, που από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έστρεψε το βλέμμα μας στην ουσία της ερμηνείας. Θεμελιώνοντας τη Θεατρική Ανθρωπολογία. Και όταν λέμε «ουσία», μιλάμε για αυτόν τον απροσδιόριστο και ανεξήγητο μυστηριακό μαγνητισμό από σκηνής.

Έτσι κατάφερε να μιλάει για το υποκριτικό «βάρος, που μετατρέπεται σε ενέργεια, απ’ όπου και εκπορεύεται η ισχύς της σκηνικής παρουσίας».

Το masterclass με τον Εουτζένιο Μπάρμπα στην Αθήνα

Εουτζένιο Μπάρμπα: Στην Αθήνα για masterclass στο Εθνικό Θέατρο

Αυτή τη θεατρική οπτική θα μας φέρει, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, που θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Εουτζένιο Μπάρμπα στο Εθνικό Θέατρο. Ειδικότερα, για ένα φουλ πρόγραμμα, που ξεκινάει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στο Cine Kήπος του Μοσχάτου, στις 18:15, χάρη στην πρόσκληση του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την εταιρεία παραγωγής «ΤEXNIS» Οργάνωση Θεάματος.

Εκεί, θα μιλήσουν ο Παύλος Κάβουρας, καθηγητής Ανθρωπολογίας, μουσικολογίας, performance στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Γιώργος Σαμπατακάκης, καθηγητής Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα ακολουθήσει ομιλία και συζήτηση με το σκηνοθέτη και θεωρητικό του θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα και τη σκηνοθέτιδα Τζούλια Βάρλεϊ, ηθοποιό – σκηνοθέτη και διευθύντρια του Odin Teatret, στο Χόλστεμπρο της Δανίας.

Στη συνέχεια, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ: Το «Ποιος είναι ο Eugenio Barba;» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου, που ακολούθησε τον θεατράνθρωπο στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον Ιούλιο του 2019, στο Ναύπλιο και στο τιμητικό αφιέρωμα από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αλλά και στο Odin Teatret στη Δανία. Και το «The Art Of The Impossible», γυρισμένο στο Odin Teatret από την Έλσα Κβάμε.

Πέρα από την ανάλυση για το πολυεπίπεδο έργο του Μπάρμπα, Θέατρο – Ανθρωπολογικό Θέατρο ISTA – Τρίτο Θέατρο. Μετά το διάλογο με τον Εουτζένιο Μπάρμπα θα γίνει παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του «Το Φεγγάρι Ανατέλλει από τον Γάγγη».

Το πρωί της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί το διήμερο masterclass στο Εθνικό με εργαστήρι για τη φωνητική δραματουργία ηθοποιών και τραγουδιστών από την Τζούλια Βάρλεϊ, υπό τον τίτλο «Ο αντίλαλος της σιωπής» και το μεσημέρι με τον Εουτζένιο Μπάρμπα, με διάλογο, και υπό τον τίτλο «Σκεπτόμενος/η με δράσεις».

Το masterclass απευθύνεται σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, σπουδαστές θεατρικών σχολών και θα πραγματοποιηθεί στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά.

Πώς προκλήθηκε το ενδιαφέρον για τη Θεατρική Ανθρωπολογία;

Εουτζένιο Μπάρμπα: Στην Αθήνα για masterclass στο Εθνικό Θέατρο

Έτσι για την ιστορία, ο Εουτζένιο Μπάρμπα πρωτοταξίδεψε, για τέσσερις μήνες το 1959, στην Ελλάδα (και την Τουρκία) είτε πεζός είτε με οτοστόπ. Με εφόδιο τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά του, αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα. «Το να μεταφράσω Σοφοκλή, ένα ποίημα του Αρχίλογου ή να διαβάσω ένα διάλογο του Πλάτωνα ήταν καθημερινή μου απασχόληση», θυμάται.

Τελευταία φορά, στα πολλά ταξίδια του (και στην αγαπημένη του Κρήτη) είχε έρθει ξανά το 2002 και, βέβαια, το 2019 για την τελετή αναγόρευσης.

Για εκείνον, σημαντική ήταν η μετανάστευσή του, στα 17 του, από την Ιταλία στη Νορβηγία, όπου δούλεψε σε ένα μεταλλουργείο, ως οξυγονοκολλητής, δίχως γρι νορβηγικά. Ούτε καν αγγλικά. Κι έπειτα στο νορβηγικό εμπορικό ναυτικό.

«Τότε κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι μουγκός. Μου ζητούσαν τα πιο απλά πράγματα και δεν καταλάβαινα τίποτα. Έπρεπε να καταλάβω τι ήθελαν να μου πουν, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Άρχισα, λοιπόν, να παρατηρώ τις χειρονομίες, τους μορφασμούς, τις εκφράσεις και τον τόνο της φωνής τους. Ύστερα από αρκετό καιρό αντιλήφθηκα ότι αυτό που αρχικά ακουγόταν σαν ένα συνονθύλευμα ενοχλητικών θορύβων, σταδιακά μεταμορφωνόταν σε λέξεις με σημασία».

Κάπως έτσι τού γεννήθηκε η ιδέα του για τη Θεατρική Ανθρωπολογία. Φέρνοντας κάτι νέο και σημαντικό στην υποκριτική. Μέσα από τον Άνθρωπο και τις αντιδράσεις του. Μέσα από την παρατήρηση και την αποκωδικοποίηση.

Η συνέχεια με τα δικά του λόγια: «Σπούδασα θέατρο στην Πολωνία για τέσσερα χρόνια και κατέληξα σε μια μικρή πόλη της Δανίας, όπου έζησα πενήντα χρόνια. Από την μια δεν έχω ρίζες. Από την άλλη, αισθάνομαι ότι οι ρίζες μου είναι στην τέχνη μου και στον κύκλο των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζομαι τη ζωή μου στο θέατρο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ