19.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Άννα-Μαρία Στεφαδούρου: Με το «Girls and Boys» στο θέατρο 104

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρυσι, στο θέατρο 104 σε μετάφραση και σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου. Το «Girls & Boys», το καινούργιο θεατρικό έργο του Ντένις Κέλι, επιστρέφει και φέτος για δώδεκα ακόμα παραστάσεις με τη Δώρα Παρδάλη να ερμηνεύει τον συνταρακτικό μονόλογο για τη βία, την εξουσία, τις σχέσεις των δύο φύλων μέσα στη σύγχρονη πατριαρχική κοινωνία.

Τι ήταν αυτό που την έκανε να ενδιαφερθεί για το έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Ντένις Κέλι; Η Άννα-Μαρία Στεφαδούρου άκουσε μια συνέντευξη της ηθοποιού Κάρεϊ Μάλιγκαν η οποία έπαιζε στην παράσταση «Girls & Boys» στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Θέατρο, όπου και έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι για να παίζει αυτή η ηθοποιός έναν μονόλογο τότε θα πρέπει να είναι ένα εξαιρετικό έργο που θα ήθελε να το διαβάσει. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτηση του βιβλίου, πήρε τηλέφωνο τους φίλους της στο Λονδίνο και τους ζήτησε να το βρουν και να της το στείλουν. Όταν το παρέλαβε και το διάβασε στα αγγλικά αποφάσισε να το κάνει παράσταση.

Άννα-Μαρία Στεφαδούρου: Με το «Girls and Boys» στο θέατρο 104

Μετάφραση και σκηνοθεσία

Αρχικά, ξεκίνησε να το μεταφράζει και στη συνέχεια θέλησε να το σκηνοθετήσει. Για την ίδια, δεν είναι το πρώτο έργο που μεταφράζει. Πρόκειται για μια διαδικασία που της αρέσει πολύ. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά στα ελληνικά αρκετά έργα όπως η «Αγνή του Θεού» του John Pielmeier, «Καληνύχτα, μητέρα» της Marsha Norman, «Richard’s Guests» του Kaj Himmelstrup κ.ά.

Όπως μου εξηγεί, σε μια παράσταση που πρόκειται να σκηνοθετήσει προτιμά να κάνει η ίδια τη μετάφραση, καθώς πολλές φορές οι ήδη υπάρχουσες μεταφράσεις κάποιων έργων αυτοσχεδιάζουν με λίγη περισσότερη ελευθεριότητα απ’ ό,τι χρειάζεται για τον χαρακτήρα που καλείται να ερμηνεύσει ένας ηθοποιός. Ο θεατρικός λόγος είναι ιδιαίτερος, μου λέει. Κάθε έργο που έχει τελειώσει τη μετάφρασή του, το ξέρει ήδη. Υπάρχει ήδη μέσα της και είναι σα να το έχει ξαναγράψει η ίδια. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της δραματουργικής ανάλυσης από την πλευρά του σκηνοθέτη γίνεται την ώρα της μετάφρασης. Φυσικά, θα σκηνοθετούσε και ένα έργο που το έχει ήδη μεταφραστεί κάποιος άλλος, ωστόσο θα προτιμούσε να διαβάσει και το αρχικό κείμενο στα αγγλικά προκειμένου να έχει και η ίδια την αρχική εικόνα του πρωτότυπου κειμένου. Η μετάφραση την διευκολύνει πολύ στη σκηνοθεσία.

Άννα-Μαρία Στεφαδούρου: Με το «Girls and Boys» στο θέατρο 104

Η συνεργασία με την ηθοποιό Δώρα Παρδάλη

Γνωρίστηκαν σ’ ένα σεμινάριο υποκριτικής του Ανδρέα Μανωλικάκη που γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Σχολή Μωραΐτη. Η Δώρα Παρδάλη και η Άννα-Μαρία Στεφαδούρου δούλευαν πάνω στη μέθοδο του Actor’s Studio ως ηθοποιοί. Να σημειώσουμε ότι έχουμε δει την Άννα-Μαρία Στεφαδούρου να ερμηνεύει στην παράσταση «Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει» το 2016 στο θέατρο Σταθμός, στην «Αγνή του Θεού» στο Θέατρο Αλκμήνη (2015), στο «Γκαγκαντίν – Οι Γενναίοι της νύχτας» στην Ακτή Πειραιώς (2013) κ.ά. Παρακολουθούσε την πορεία της Δώρας Παρδάλη σε διάφορες παραστάσεις και είδε μια πολύ συγκεκριμένη ποιότητα την οποία και αναζητούσε για το χαρακτήρα του μονολόγου «Girls & Boys». Οπότε όταν διάβασε το κείμενο του Ντένις Κέλι και της πρότεινε να παίξει, με κάποιον τρόπο ταίριαξαν όλα. Ούτως ή άλλως είχαν έναν κοινό κώδικα από το σεμινάριο που είχαν παρακολουθήσει και έτσι όταν ξεκίνησαν τις πρόβες πέρυσι, κύλισαν όλα πολύ ωραία.

Δεύτερος κύκλος παραστάσεων στο θέατρο 104

Για τη νέα σεζόν, ηθοποιός και σκηνοθέτις βρίσκονται ήδη σε πρόβες για την πρεμιέρα της παράστασης που είναι στις 3 Οκτωβρίου. Όλοι οι συντελεστές έχουν βοηθήσει στο αποτέλεσμα που ήθελε. Τα σκηνικά της Ηλέκτρας Σταμπούλου, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου όπως και οι φωτογραφίες του Πάτροκλου Σκαφίδα. Το έργο από γραφής έχει πολλές ανατροπές και χιούμορ. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που γνωρίζει τον μέλλοντα άνδρα της τυχαία σ’ ένα αεροδρόμιο. Παντρεύονται, κάνουν παιδιά, εργάζονται. Μέχρι που εκείνος αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη δουλειά του, ενώ εκείνη απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Οι ισορροπίες ανατρέπονται. Τα πάντα αλλάζουν παίρνοντας μία απροσδόκητη και εφιαλτική τροπή.

Το πιο σημαντικό, όπως μου εξηγεί η σκηνοθέτρια Άννα-Μαρία Στεφαδούρου, είναι ότι, αν και δεν είναι αληθινή η ιστορία, οι στατιστικές της ανθρώπινης συμπεριφοράς που ακούγονται στο έργο είναι αληθινές. Το έργο χωρίζεται σε σκηνές και σε συζητήσεις με το κοινό. Οπότε η ηθοποιός μιλάει στο κοινό στο εδώ και τώρα. Η σκηνοθεσία την αφορούσε περισσότερο σε ότι αφορά στην αλήθεια των πραγμάτων. Ήθελε να δουλέψει με τη Δώρα Παρδάλη πάνω στην καθαρότητα και την αλήθεια των πραγμάτων, ώστε να ειπωθεί η ιστορία στην Ελλάδα τώρα.

Να ακουστεί καθαρή για να μπορέσει ο θεατής να δει έναν άνθρωπο και όχι ένα σχήμα ανθρώπου. Έναν άνθρωπο, μια ταυτότητα, μια ιστορία με χιούμορ, οξυδέρκεια, σφάλματα. Μια ανθρώπινη υπόσταση που δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται όταν πρόκειται να αναπαραχθεί στη σκηνή. Την ενδιαφέρει να μην μπαίνει η σκηνοθεσία ανάμεσα στον ηθοποιό και στον χαρακτήρα που καλείται να ερμηνεύσει. Εξίσου σημαντικό είναι να μην μπαίνει η σκηνοθεσία ανάμεσα στον θεατή και την ιστορία. Ο στόχος της είναι να βοηθά η σκηνοθεσία τη συνάντηση όλων των παραπάνω. Και απ’ ότι φαίνεται τον έχει πετύχει!

Πληροφορίες παράστασης

«Girls & Boys» του Ντένις Κέλι

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Άννα-Μαρία Στεφαδούρου

Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Trailer: Έλενα Κώτση

Παίζει η Δώρα Παρδάλη

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Πρεμιέρα: 3 Οκτωβρίου 2020

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 (για 12 παραστάσεις)

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Θέατρο 104 (Black Box), Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, τηλ. 210 3455020

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ