18.3 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Πωλίνα Κρεμαστά: Στη Δανία με την παράσταση «Commun»

Η Πωλίνα Κρεμαστά βρίσκεται ήδη στη Δανία όπου για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τη νέα της παράσταση  με τίτλο «Commun» (το κοινό).

Η Πωλίνα Κρεμαστά και η ελληνική ομάδα χορού «Creo Dance Company» κάνουν ήδη πρόβες για το έργο τους “Commun” που θα δούμε στις 13 Σεπτεμβρίου, στο Bornholm στη Δανία, στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists.

Στη Δανία, λοιπόν, θα γίνει η πρεμιέρα της παράστασης. Ναι, θα την δούμε και στην Ελλάδα βέβαια και συγκεκριμένα στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ , στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Τι είναι αυτό που κάνει όμως το «Commun» μια τόσο πρωτότυπη παράσταση, ώστε να παρουσιαστεί και στη Δανία, ρωτάω τη χορογράφο της παράστασης Πωλίνα Κρεμαστά. Και επίσης γιατί αυτός ο τίτλος;

Ο τίτλος του έργου «Commun»

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα λογοπαίγνιο με την κομούνα, την κοινότητα δηλαδή, στα γαλλικά commun, και στην ουσία σημαίνει το κοινό. Το κοινό σαν κοινό στοιχείο, μου εξηγεί η χορογράφος η οποία είναι και μια από τις performers μαζί με τη Θένια Αντωνιάδου, την Ερικέτη Ανδρεαδάκη και τη Βάσια Ζορμπαλή.

Είναι μια παράσταση χορού και μόνον, η οποία δεν έχει να κάνει με χοροθέατρο ή κάποια άλλο είδος χορού. Και είναι λίγο ιδιόμορφη με την έννοια ότι θα δούμε τέσσερα χορευτικά σόλο να συνυπάρχουν επί σκηνής.

Δημιουργούνται διάφορες συνδέσεις και συνειδητά από τους performers, όπως για παράδειγμα ότι τώρα είναι η στιγμή που συνδεόμαστε, αλλά ταυτόχρονα αφηνόμαστε στα μάτια του θεατή για να κάνει ο ίδιος τις δικές του συνδέσεις. Στο ταξίδι αυτό τους συνοδεύουν και δύο μουσικοί, ο Νίκος και ο Γιώργος Παπαϊωάννου, που υπογράφουν την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, καθώς και τη ζωντανή εκτέλεση.

Από την κοινότητα για την κοινότητα

Η πρωτοτυπία της παράστασης «Commun» έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργείται από την κοινότητα για την κοινότητα. Είναι ένα έργο που μιλάει για τη συνύπαρξη, για τον κοινό τόπο που μπορούμε να συναντήσουμε από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κίνηση σε κίνηση, από λέξη σε λέξη, από χορό σε χορό, μου εξηγεί η Πωλίνα Κρεμαστά. Ποιο είναι αυτό το κοινό συστατικό που μας συνδέει;

Για να το αναδείξουν έπρεπε να βρουν ένα σύμβολο. Και το σύμβολο αυτό ήταν η κοινή εμπειρία. Οι έξι performers, οι τέσσερις χορευτές και οι δύο μουσικοί δηλαδή, έχουν ζήσει μια κοινή εμπειρία πάνω στην οποία χτίζουν τη δική τους προσωπική. Αναζήτησαν πως μέσα από την προσωπική αφήγηση μπορεί να αναδυθεί το κοινό στοιχείο.

Πως ακόμα και το ατομικό μπορεί εμπεριέχει το συλλογικό. Πρόκειται για ένα αέναο ταξίδι από το συλλογικό στο ατομικό και από το ατομικό μέσα από τη νέα συνύπαρξη που αυτή τη φορά θα είναι η παράσταση. Και έτσι γίνεται μια επανασύνθεση μιας νέας κοινής κατάστασης.

Τρίτο κατά σειρά έργο βασισμένο στην «Απόγειο»

Αυτό που συνδέει το «Commun» με τις δύο προηγούμενες παραστάσεις («Απόγειος» και «Βορεάδες»), καθώς αποτελεί το τρίτο σε σειρά έργο βασισμένο στην κινητική έρευνα «Απόγειος», είναι ότι οι χορευτές έχουν μια κοινή κινητική γλώσσα. Αυτή την κινητική γλώσσα τη γνωρίζει πολύ καλά η Πωλίνα Κρεμαστά και η συνάδελφος και συνοδοιπόρος της Θένια Αντωνιάδου.

Για την ακρίβεια όσο διαρκεί η κινητική έρευνα «Απόγειος», η οποία διεξάγεται από το 2014, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α από τον Ιούνιο του 2017. Βασίζεται στη μελέτη των παραδοσιακών χορών και ρυθμών και στην αλληλεπίδρασή τους με τον σύγχρονο χορό, προτείνοντας τη νέα ομώνυμη χορευτική πρακτική. Επίσημη παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Εθνικό Θέατρο.

Με τις δύο χορεύτριες, την Ερικέτη Ανδρεαδάκη και τη Βάσια Ζορμπαλή,  έχουν ξανασυναντήσει αυτή την κοινή γλώσσα και την συναντάνε ακόμα πιο βαθιά μέσα από το «Commun». Αυτή, λοιπόν η κινητική γλώσσα που λέγεται «Απόγειος» είναι η βάση των τριών έργων «Απόγειος», «Βορεάδες» και «Commun».

Μια νέα κινητική πρακτική που προτείνουν ως ομάδα Creo Dance Company, μια έρευνα που διαρκεί έξι χρόνια, είναι ζωντανή και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Και είναι επίσης και ο λόγος που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Δανία. Για μεταλαμπαδεύσουν την έρευνα αυτή και στις δύο νέες χορεύτριες της ομάδας μέσω του συγκεκριμένου residency.

Η πρόσκληση από τη Δανία και η συνέχεια στην Ελλάδα

Η συνεργασία στη Δανία και στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists, προέκυψε μετά από πρόταση της Creo Dance Company ότι μέσα από την έρευνα που αναφέραμε παραπάνω γεννιέται ένα νέο έργο. Η παράσταση επρόκειτο να παρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λόγω Covid-19 μετακινήθηκαν οι ημερομηνίες. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα που φιλοξενεί πέντε χώρες. Την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και η ομάδα της Πωλίνας Κρεμαστά επιλέχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα μετά από αίτηση.

Μετά τη Δανία, η παράσταση θα ανέβει και στην Ελλάδα στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού και στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα κάνουν και άλλο ένα ταξίδι στη Νάξο, όπου σε συνεργασία με το δήμο Νάξου που είναι μέρος του προγράμματος και με το θέατρο Εντροπία που είναι ο αντιπρόσωπος του προγράμματος στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν και εκεί μια παράσταση.

 Το κινητικό πείραμα-παιχνίδι «αλυσίδα»

Αυτό που κέντριζε το ενδιαφέρον της ομάδας Creo Dance Company σε αυτή την αναζήτηση ήταν το κοινό στοιχείο ανάμεσα στους ανθρώπους και τους τόπους, μου λέει η Πωλίνα Κρεμαστά. Γι’ αυτόν το λόγο όλη τη δουλειά, όλα τα κινητικά υλικά, όλα τα χορογραφικά εργαλεία και όλη η δραματουργία του έργου βασίστηκαν μέσα από ένα κινητικό παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι-πείραμα μοιράστηκαν με ανοιχτά και κλειστά καλέσματα, με ανθρώπους από διάφορους τομείς και από διάφορες χώρες. Είναι το παιχνίδι «αλυσίδα» που προτείνει η κινητική πρακτική του Απόγειου χορού. Σε αυτό έχουν λάβει μέρος επαγγελματίες χορευτές, ερασιτέχνες, φοιτητές, ηθοποιοί, παιδαγωγοί και έχει παρουσιαστεί  στην Αθήνα, στα Ιωάννινα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία. Όπου έχουν ταξιδέψει για residency δοκίμαζαν αυτό το παιχνίδι και μάζευαν υλικό εδώ και δύο χρόνια για να κάνουν τη δουλειά αυτή. Την παράσταση «Commun».

Πληροφορίες παράστασης «Commun»

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά

Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Βάσια Ζορμπαλή, Πωλίνα Κρεμαστά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & ζωντανή εκτέλεση: Νίκος και Γιώργος Παπαϊωάννου

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Art-design & video: Παναγιώτης Ανδριανός

Τεχνική υποστήριξη: Βαγγέλης Νάνος

Οργάνωση παραγωγής: Ορέστης Τάτσης

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης

Δανία

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, στο Bornholm της Δανίας, στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists

Πληροφορίες για τις παραστάσεις στην Ελλάδα

25-26-27-28 Σεπτεμβρίου 2020 στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ

(Θεμιστοκλέους 82, Αθήνα)

&

2 Οκτωβρίου 2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

(Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα – Κολωνός)

&

3 Οκτωβρίου 2020 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

(μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16, Καισαριανή)

Ώρα Έναρξης: 20.30

Γενική Είσοδος: 10 € /Μειωμένο (άνεργοι, χορευτές, φοιτητές, ΑΜΕΑ): 5 €

Εισιτήρια – Προπώληση:  https://www.viva.gr/tickets/dance/pollaploi-horoi/commun-creo-dance-company/

Η παραγωγή «commun» έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Α για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 και έχει υποστηριχθεί με τη μορφή Residencies από τα χορογραφικά κέντρα:

  • DeVIR/CAPa- Centro de Artes Performativas do Algavre (Πορτογαλία),
  • BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists (Bornholm, Δανία)
  • Municipal Theater of Naxos, ENTROPIA (Athens, Ελλάδα)

και τα Διεθνή Προγράμματα:

  • TRY!Residencies – Tipperary Dance Platform (Ιρλανδία),
  • Island Connect – A collaborative European Residency project (Denmark, Croatia, Ireland, Greece)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ