15.2 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Η Μικρή Αμάλ: «Το ταξίδι» μιας παγκόσμιας θεατρικής παραγωγής

Η Μικρή Αμάλ, μία κούκλα ύψους 3,5 μέτρων με τη μορφή μίας εννιάχρονης προσφυγοπούλας θα ταξιδέψει 8.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Τουρκία και την Ευρώπη για να βρει τη μητέρα της.

Η κούκλα θα περπατήσει από τα σύνορα της Τουρκίας – Συρίας μέχρι το Manchester στη νέα θεατρική παραγωγή με τίτλο «Το ταξίδι» (The walk) που οργανώνει παγκοσμίως το Good Chance Theatre που έχει έδρα το Λονδίνο.

Συνεργασία ανάμεσα σε επτά χώρες για τη μικρή Αμάλ

Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο και Γερμανία συνεργάζονται πάνω σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα προκειμένου να δημιουργήσουν μαζί ένα από τα πιο τολμηρά έργα δημόσιας τέχνης.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δήμος Αθηναίων, το El Sistema Greece, το Home Project, το SolidarityNow, mind the fact, το Melissa Network, το ελληνικό κέντρο κουκλοθεάτρου Unima Hellas, το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα είναι ενδεικτικά μερικοί από τους οργανισμούς με τους οποίους θα υλοποιηθεί αυτή η ιδέα στην Ελλάδα.

Όλες τις δράσεις στην Ελλάδα συντονίζει ως creative producer η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, με την εταιρεία παραγωγής Polyplanity.

Η Μικρή Αμάλ: «Το ταξίδι» μιας παγκόσμιας θεατρικής παραγωγής

Τι είπε η Γιολάντα Μαρκοπούλου στο youfly.com

Στην Ελλάδα “Το ταξίδι”  ή “The walk”, θα έχει τους εξής σταθμούς. Θα ξεκινήσει από τη Λέσβο, θα συνεχίζει στον Πειραιά όπου συνεργαζόμαστε με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στη συνέχεια στην Αθήνα όπου είμαστε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Σε συνεργασία με την Unima οι κουκλοπαίκτες θα κάνουν μια μεγάλη παρέλαση στην πόλη. Σε κάθε πόλη που θα κάνουμε δρώμενα, κυρίως σε δημόσιο χώρο τέχνης, αλλά και συμμετοχικά για τον κόσμο.

Για να μπορέσουμε να διαδώσουμε την ιστορία της Αμάλ, σαν αυτή να είναι ο αντιπρόσωπος και κατά κάποιον τρόπο να πρεσβεύει τα παιδιά τα οποία είναι μόνα τους και ψάχνουν είτε να την επανένωση είτε για ένα νέο σπίτι. Μετά τον Πειραιά και την Αθήνα, θα ακολουθήσουν η Ελευσίνα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα, τα Ιωάννινα και από Ηγουμενίτσα η κούκλα θα φύγει για τον επόμενο προορισμό που είναι η Ιταλία. Εκεί θα την υποδεχτούν οι Ιταλοί παραγωγοί που οργανώνουν το πρόγραμμα της Ιταλίας. Κάθε χώρα έχει τη δικιά της ομάδα που συντονίζει τις δικιές της παραγωγές. Όλα είναι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi και του Good Change Theatre που οργανώνει παγκοσμίως αυτό το event. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χώρα να προσαρμόσει το πρόγραμμα στον τρόπο που θέλει να αφηγηθεί την ιστορία της Αμάλ.

Εμείς, ως Ελλάδα που είμαστε και μια χώρα υποδοχής, δεν έχουμε τις ίδιες συνθήκες με την Αγγλία ή τη Γαλλία

Οπότε είναι αρκετά σύνθετο το να μπορέσεις να βρεις ιδανικούς συνεργάτες για να στηρίξουν σωστά το εγχείρημα. Για να μπορέσει να υπάρξει η αφήγηση αυτής της ιστορίας, να γίνει με έναν τρόπο που πραγματικά να την αποδεχτούν και να την χαρούν και μικροί και μεγάλοι.

Θέλουμε τα παιδιά και όλοι όσοι θα συμμετέχουν να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για την Αμάλ πριν ξεκινήσει το ταξίδι της στην Ελλάδα. Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2021 θα γίνουν δράσεις όπου τα παιδιά θα μπορούν να μοιραστούν με την Αμάλ φωτογραφίες ή να της στείλουν γράμματα. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα πριν έρθει η Αμάλ στην Ελλάδα. Όταν τη δουν τα παιδιά μπροστά τους, όσα μπορέσουν τουλάχιστον, να είναι μια ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Όσα παιδιά δεν μπορέσουν θα μπορούν να τη δουν μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος.

«Το Ταξίδι» για τη μικρή Αμάλ θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2020

Μετά τη διεθνή επιτυχία της «Ζούγκλας» το Good Chance Theatre σε συνεργασία με τους Handspring Puppet Company δημιουργούς του «Warhorse», θα παρουσιάσουν το πιο φιλόδοξο έργο τους μέχρι σήμερα. «Το Ταξίδι», θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Η Μικρή Αμάλ είναι ένα ισχυρό σύμβολο για τα εκατομμύρια εκτοπισμένα παιδιά-πρόσφυγες που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Μεταφέροντας το κατεπείγον μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε», η Αμάλ θα ξεκινήσει από τα σύνολα Συρίας-Τουρκίας και θα διασχίσει Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, φωτίζοντας τις ιστορίες των παιδιών προσφύγων που αντιπροσωπεύει.

Τελικός προορισμός για τη μικρή Αμάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ

Πρόκειται για μία παραγωγή του Good Chance Theatre, του Stephen Daldry, του David Lan και της Tracey Seaward υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Amir Nizar Zuabi. «Το Ταξίδι» θα φέρει κοντά αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, την κοινότητα και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν ένα από τα πιο τολμηρά έργα δημόσιας τέχνης που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. «Το Ταξίδι» θα κορυφωθεί με μια μεγάλη υπαίθρια συμμετοχική εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ (Manchester International Festival) τον Ιούλιο του 2021.

Η Μικρή Αμάλ σε περισσότερες από 70 πόλεις

Σε όλη τη διαδρομή περισσότερες από 70 πόλεις, κοινότητες και χωριά θα υποδεχθούν τη Μικρή Αμάλ με καλλιτεχνικές δράσεις. Από παρελάσεις στο δρόμο και παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου στο δημόσιο χώρο μέχρι μικρές κοινοτικές εκδηλώσεις. Κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού θα καταγράφεται και θα είναι διαθέσιμο online. Οι θεατές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν την ιστορία της Μικρής Αμάλ και των χιλιάδων άλλων ανθρώπων που θα συναντήσει στο δρόμο της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Χώρες σε Εξορία», διακεκριμένοι καλλιτέχνες από τη Συρία θα δημιουργήσουν νέα έργα δημόσιας τέχνης για πολλά από τα σημεία της διαδρομής της Αμάλ. Επίκεντρο των έργων αυτών θα είναι η έννοια της εξορίας, καλώντας το κοινό να αναρωτηθεί σχετικά με το τι είναι αυτό που ονομάζουμε «σπίτι».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λειτουργήσει παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του «Ταξιδιού». Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ θα έρθει σε επαφή με νέους ανθρώπους από κοινότητες, προσφυγικές και μη, μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, ειδικά διαμορφωμένων για κάθε της σταθμό.

Σε αυτή την περίοδο τεράστιων παγκόσμιων αλλαγών, Το Ταξίδι είναι μία τεράστια καλλιτεχνική απάντηση. Υπερβαίνει γεωγραφικές, πολιτικές και γλωσσικές διαφορές για να αφηγηθεί μία ιστορία για την ανθρώπινη φύση που μας ενώνει και για να διασφαλίσει ότι δε θα ξεχάσουμε τα εκατομμύρια εκτοπισμένων παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ εν μέσω αυτής της παγκόσμιας πανδημίας.

Εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων

Καθώς η Μικρή Αμάλ θα διασχίζει την Τουρκία και την Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τη στήριξη των προσφύγων εν μέσω αυτής της μεγάλης κρίσης.

Εκατοντάδες διεθνείς συνεργάτες θα στηρίξουν τη Μικρή Αμάλ στο ταξίδι της. Θέατρα, κοινοτικές ομάδες, καλλιτεχνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις μέχρι τοπικές και κρατικές αρχές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

The International Rescue Committee (IRC), Bloomberg Philanthropies, Comic Relief, Emergency, Help Refugees / Choose Love, Humanity Crew, Safe Passage, The Syria Campaign, Karam Foundation, UNHCR (International); İstanbul Kültür Sanat Vakfı (Istanbul Foundation for Culture and Arts), K2 Güncel Sanat Merkezi (K2 Contemporary Art Centre), Kültürhane, Yaren Kooperatifi (Turkey); under the auspices of the City of Athens, Municipal Theatre of Piraeus, El Sistema Greece, Home Project, SolidarityNow, mind the fact, Melissa Network (Greece), UNIMA- Hellas;

καθώς και οι:

C.A.S.A. Centro delle Arti della Scena e dell’Audiovisivo, Comune di Napoli, Teatro Pubblico Pugliese, Fondazione Pangea, Teatro di Roma (Italy); La Criée – Théâtre National de Marseille, Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes, Institut du Monde Arabe (IMA), La Villette, Musée national de l’histoire de l’immigration, Refugee Food Festival (France); Kaserne Basel (Switzerland); CRILUX, ASBL La Source (Belgium); Manchester International Festival, Canterbury Cathedral, Counterpoint Arts, Mayor of London, National Theatre, Roundhouse, Royal Opera House, Sadler’s Wells, Shubbak Festival (UK).

Για τον πλήρη κατάλογο των συνεργατών επισκεφθείτε το παρακάτω link: https://www.walkwithamal.org/el/friends/

Συνεργαζόμαστε στενά με το Julie’s Bicycle και το Culture Declares Emergency για να αναπτύξουμε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση στο ταξίδι.

https://www.walkwithamal.org/el/

@walkwithamal

#TheWalk

#LittleAmal

#WelcomeLittleAmal

Δημιουργική Ομάδα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Amir Nizar Zuabi

Σχεδιασμός & Κατασκευή Κούκλας Handspring Puppet Company

Σκηνοθεσία Χειρισμού Κούκλας Craig Leo and Enrico Dau Yang Wey

Βοηθός Χειρισμού Κούκλας Sarah Wright

Σχεδιασμός Κοστουμιών Annie Symons

Παραγωγή Stephen Daldry, David Lan, Tracey Seaward, Naomi Webb for Good Chance

Καλλιτεχνική Διεύθυνση για την Good Chance Joe Robertson and Joe Murphy

Εκτέλεση Παραγωγής Kevin Fitzmaurice

Γενική Διεύθυνση Sarah Loader

Οργάνωση Παραγωγής Patrick Glackin

Παραγωγός Τουρκίας Recep Tuna and IKSV

Παραγωγός Ελλάδας Yolanda Markopoulou

Παραγωγοί Ιταλίας Roberto Roberto and Ludovica Tinghi

Παραγωγός Γαλλίας, Ελβετίας, Βελγίου & Γερμανίας Claire Béjanin

Σύμβουλος Προγράμματος «Χώρες σε Εξορία» Jumana Al-Yasiri

«Χώρες σε Εξορία» Καλλιτέχνες Omar Abu Saada, Bissane Al Charif, Ammar al-Beik, Mudar Alhaggi, Kinan Azmeh, Tammam Azzam, Batool Mohamad AKA OM.EL BEAT, One Hand Puppet, Maryam Samaan, Tanween Company for Theatre and Dance, Liwaa Yazji

Έκκληση: Ένα Βήμα Ακόμα

Πραγματοποιούμε Έκκληση σε όλους να στηρίξουν τη Μικρή Αμάλ, τα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Ταξιδιού και την ύψιστης σημασίας προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την προσφυγική κρίση και την υπεράσπιση του δικαιώματος των νεαρών προσφύγων στην παιδεία.

Κάθε 1€ που δωρίζετε φέρνει την Αμάλ ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ