3.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Φρόσω Τρούσα: Με το Σώμα παρόν στο Arc For Dance Festival

Με τίτλο «Πρωτόκολλο 1: Σώμα παρόν» το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού της Αθήνας Arc For Dance Festival συνεχίζεται για δωδέκατη χρονιά.

Η Φρόσω Τρούσα καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μιλάει για την ανάγκη που να γίνει αυτό το φεστιβάλ με το σώμα παρόν πάνω στη σκηνή.

«Πρωτόκολλο 1: Σώμα παρόν» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Αυτή τη φορά η σκηνή που θα φιλοξενήσει το Arc For Dance Festival είναι η ιδιαίτερη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Για τέσσερις ημέρες, από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, επτά χορογράφοι παρουσιάζουν τα έργα τους τα οποία όπως μου λέει η Φρόσω Τρούσα εντάσσονται κάτω από τη θεματική ομπρέλα του φετινού Φεστιβάλ.

Οι χορογράφοι είναι οι Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Σοφία Μαυραγάνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Mala Kline, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Stereo Nero Dance Co. και Ίρις Καραγιάν. Οι χορευτές καλούνται να χορέψουν κατά της απουσίας, της αδιαφορίας και της αποξένωσης και να ερμηνεύσουν  την παρουσία, το μοίρασμα και τη συγκίνηση του ελεύθερου και παρόντος σώματος.

Η Φρόσω Τρούσα μιλάει στο Youfly.com

Με βάση όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, λόγω Covid-19 και lockdown, δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχουμε το σώμα παρόν και ειδικά πάνω στη σκηνή, μου εξηγεί η Φρόσω Τρούσα. Να έρθει το κοινό σε αυτή την τελετουργία που γίνεται μέσω του χορού. Άλλωστε οι παραστάσεις γίνονται για το κοινό και για να πάει ο κόσμος να τις δει. Με το σώμα παρόν, που αισθάνεται, που νιώθει, που δημιουργεί συναισθήματα. Σε μια κοινή εμπειρία του θεατή και του καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή.

Συμμετέχοντας με ευθύνη στον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο που προέκυψε ως συνέπεια της πανδημίας, το Arc For Dance Festival επέλεξε να εστιάσει στην ουσιαστική υποστήριξη των ανθρώπων του χορού στην Ελλάδα και, με τη στήριξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη και τη συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, να τους δώσει τη δυνατότητα να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν νέα και γνωστά έργα τους.

Η θεματική του Arc For Dance Festival

Υπάρχει μια κοινή θεματική κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ, φέτος είναι «Πρωτόκολλο 1: Σώμα παρόν» όπως είπαμε. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ πρόθεση της να κάνει παραγγελία στους καλλιτέχνες βάσει της θεματικής, αλλά να ανακαλύπτει έργα που την αγγίζουν.

Έτσι, λοιπόν, δημιουργείται ένας συνδυασμός των ιδεών πάνω στις οποίες πατάνε οι καλλιτέχνες και των ιδεών του Arc For Dance Festival. Υπάρχει μια ομπρέλα που φιλοξενούνται οι καλλιτέχνες και μια επιλογή έργων κάτω από αυτή την ομπρέλα.

Η θεματική βοηθάει την ίδια, ως καλλιτεχνική διευθύντρια, να σχεδιάσει έναν προγραμματισμό. Γι’ αυτό και επιλέγει έργα που μπορούν να έχουν αντιθέσεις ή όντως να πατάνε πάνω στη θεματική που η ίδια έχει σκεφτεί.

Arc For Dance Festival: Φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η είσοδος στο Arc For Dance Festival είναι ελεύθερη, και ειδικά αυτή την περίοδο μου λέει η Φρόσω Τρούσα. Αυτό έχει προσελκύσει και κοινό που ίσως είχε δισταγμούς να δει μια παράσταση χορού, παλαιότερα.

Από το 2018 το Φεστιβάλ απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020». Οπότε μέσω αυτής της χρηματοδότησης, υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να κοινό να δει τις παραστάσεις χωρίς εισιτήριο.

Η αρχική ιδέα για το Arc For Dance Festival

Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008. Η ίδια ως ενεργή χορεύτρια, έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό όπου ξεκίνησε χορό από μικρή ηλικία. Εκεί είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί παράλληλα με τις σπουδές της και πολλές παραστάσεις. Αυτό που της έλειπε στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα όπου ζει, ήταν παραστάσεις από νέους δημιουργούς. Πίστευε και πιστεύει ότι οι νέοι δημιουργοί είναι οι πυλώνες. Και είναι εκείνοι που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο που εξελίσσεται η σύγχρονη χορευτική σκηνή.

Στο εξωτερικό είχε δει τα πρώτα βήματα που έκαναν μεγάλοι χορογράφοι, που τώρα πλέον είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι όπως έργα του Βιμ Βαντεκέιμπους, της  Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ, της Σάσα Βαλτς κ.ά. Είχε την τύχη να δει τις πρώτες τους παραστάσεις και την στήριξη που είχαν από διάφορους φορείς.

Στην Ελλάδα δεν έβλεπε ανάλογη στήριξη στις νέες χορογραφικές απόπειρες, ούτε στις μεγαλύτερες διοργανώσεις υπήρχε κάτι αντίστοιχο, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Οπότε η ανάγκη να βρει και να στηρίξει τους νέους δημιουργούς την έκαναν να ξεκινήσει αυτή την πλατφόρμα. Αυτοί οι νέοι δημιουργοί πίστευε ότι ήταν οι εν δυνάμει δυνατοί χορογράφοι, κάτι που όντως έχει συμβεί μέσα στο Arc For Dance Festival όλα αυτά τα χρόνια.

Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που έχουν φιλοξενηθεί έχουν δείξει το ταλέντο τους και έχουν αναγνωριστεί. Πέρυσι, ξεκίνησε ένα ακόμη φεστιβάλ το οποίο όμως αναβλήθηκε για φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών. Το Moving Colors είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονου χορού με παραστάσεις για νεανικό κοινό.

Είναι μια νέα πρόταση που δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα μας με στόχο να φέρει τους μικρότερους θεατές μας σε μια πιο ουσιαστική επαφή με τον σύγχρονο χορό και τη δυναμική πολυφωνία του. Ταυτόχρονα να πυροδοτηθεί, κυρίως το ενδιαφέρον των εγχώριων χορογράφων μας, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα για αυτό το κοινό. Επαναπροσδιορίζουν την πραγματοποίηση του τον Μάιο του 2021. 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Arc For Dance Festival:

ΠΕΜΠΤΗ 17/09

Τίτλος Έργου: Tonight and Every Night       ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Σύλληψη – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Διάρκεια έργου: 25’

Χορογραφία  –  Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Μουσική:  Νικόλας Τζώρτζης

Βίντεο: Μαρία  Λουκία Μητράκου

Σκηνικά – Κουστούμια: Κωνσταντίνος  Παπανικολάου, Όλγα  Σφέτσα

Δραματουργία – Εξωτερικό μάτι: Παρασκευή Τεκτονίδου

Βοηθός  κίνησης: Αθηνά Γερανίου

Τίτλος Εργου: Lady R.         STAGE PREMIERE

Σύλληψη – Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη

Διάρκεια έργου: 20’

Ιδέα – δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη

Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη

Φωνητική – Mουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Sanja Ivekovi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/09

Τίτλος έργου: 3 and a Half          ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Σύλληψη -Χορογραφία: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Διάρκεια έργου: 17’

Σύλληψη – Χορογραφία: Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Μουσική: Λήδα Δουμουλιάκα

Δραματουργία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου

Σκηνικό-Κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη

Φωτισμοί: Ξένια Κοντομανώλη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μαμαλούκος

Trailer: Μαρίνα Σκουτέλα

Γραφιστική επιμέλεια: Βάλλια Μικρομάστορα

Συνδημιουργία: Ιουλία Ζαχαράκη, Ηρώ Κόντη, Χριστίνα Σκουτέλα

Ερμηνεία: Ιουλία Ζαχαράκη, Ηρώ Κόντη, Ναταλία Μπάκα

Τίτλος έργου: SONG   GREEK PREMIERE

Σύλληψη – Χορογραφία: Mala Kline

Διάρκεια έργου: 40’

Σύλληψη – Χορογραφία: Mala Kline

Δημιουργία – Ερμηνεία: Ευτυχία Στεφάνου

Σχεδιασμός χώρου & κοστουμιών – Φωτογραφία: Petra Veber

Μουσική & ήχοι: Nenad Sinkauz

Σχεδιασμός φωτισμού και τεχνική διεύθυνση: Jaka Šimenc

Executive production: Ajda Kline

Παραγωγή: ELIAS 2069 και Mercedes Klein

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/09

Τίτλος έργου: KWAIDAN     ΠΡΕΜΙΕΡΑ

ΣύλληψηΧορογραφία: Stereo Nero Dance Co.

Διάρκεια έργου: 20’

Χορογραφία – Ιδέα – Σύλληψη: Εύη Σούλη

Ερμηνεία- Συνδημιουργία κινητικού υλικού: Κατερίνα Φώτη, Χριστιάνα Κοσιάρη, Θέμις Χατζή

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jan Van de Engel

Σκηνογραφία: Μαριλένα Γεωργαντζή

Φωτισμός: Μαριέττα Παυλάκη

Φωτογραφίες: Stephie Grape

Παραγωγή: STEREO NERO DANCE CO.

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)

Τίτλος έργου: Cinderellas ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Σύλληψη -Χορογραφία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Διάρκεια έργου: 25’

Χορογραφία-Σύλληψη: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Ερμηνεία: Λαμπρινή Γκόλια, Μαρία Κακολύρη, Ηρώ Κόντη, Δέσποινα Λαγουδάκη, Μαρία Μανουκιάν, Δάφνη Σταθάτου, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κατερίνα Χριστοφόρου

Μουσική Σύνθεση/Σχεδιασμός Ήχου: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου

Κοστούμια: Francesco Infante

Δραματουργία: Αναστάσιος Κουκουτάς

Φωτογραφία: Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Δημήτρης Μαμαλούκος

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/09

Τίτλος έργου: Unauthorised        STAGE PREMIERE

Σύλληψη -Χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Διάρκεια έργου: 40’

Ιδέα – χορογραφία: Ίρις Καραγιάν

Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Γιάννης Τσιγκρής

Καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Γιώργος Μαραζιώτης, Μπετίνα Παναγιωτάρα

Φωτογραφίες: Ελισάβετ Μωράκη

Παραγωγή: Ομάδα χορού ΖΗΤΑ

Με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (2019)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έναρξη παραστάσεων: 21.00

Ώρα προσέλευσης κοινού: 19.30

Είσοδος δωρεάν

Προκρατήσεις δελτίων εισόδου και επικαιρομένες πληροφορίες:

http://www.arcfordancefestival.gr

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32 & Βας.Γεωργίου, Πειραιάς, τηλ. 210 4143300

Πότε: 17 έως 20 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσβαση ΜΜΜ:

Μετρό (Δημοτικό Θέατρο), Λεωφορείο (Δημοτικό Θέατρο), Τρόλεϊ (Πλ. Τερψιθέας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL, με καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Φρόσω Τρούσα, διοργανώνεται από το 2008 από την καλλιτεχνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva, ενώ από το 2018 απολαμβάνει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

Τo «Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL», υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των όρων προσβασιμότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Η  ΕΙΣΟΔΟΣ  ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
58,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,714ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ