21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπετόβεν: Όλες οι Συμφωνίες με τον Μπάρενμποϊμ στο Μέγαρο

Δεν είναι λίγο ένας διεθνής σταρ της μουσικής, σαν τον 78χρονο μαέστρο και πιανίστα Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, να διαλέγει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να γιορτάσει με όλες τις Συμφωνίες του Μπετόβεν – σε τέσσερις συναυλίες – για να γιορτάσει το διεθνές «Έτος Μπετόβεν», το Νοέμβριο.

Μπάρενμποϊμ Μέγαρο Μπετόβεν συμφωνίες

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ: Όλες οι Συμφωνίες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η είδηση είναι διεθνούς ακτινοβολίας. Και οι… ακτίνες της θα ξεκινήσουν από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 12 – 16 Νοεμβρίου 2020. Ένα σχέδιο, που μου είχε εκμυστηρευθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου και δεινός πιανίστας (επίσης διεθνούς ακτινοβολίας), τον Ιανουάριο, π.κ. – ήτοι, προ κορονοϊού – φαίνεται ότι θα πάρει σάρκα και οστά. Και θα στρέψει στην Αθήνα το ενδιαφέρον του διεθνούς μουσικού κόσμου.

Ο διάσημος μαέστρος και πιανίστας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο μουσικός που πάλεψε και παλεύει για την ενότητα, ακόμη και Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο πολυγραφότατος δισκογραφικά Μπάρενμποϊμ θα ερμηνεύσει στο Μέγαρο, από τις 12 Νοεμβρίου 2020, όλες – και τις εννέα – συμφωνίες του Μπετόβεν σε τέσσερις διαδοχικές συναυλιακές βραδιές, διευθύνοντας την Staatskapelle Berlin.

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ στο Μέγαρο στις 12, 13, 14 και 16 Νοεμβρίου

Με το επιστέγασμα: τη δημοφιλέστατη Ενάτη Συμφωνία ή «Της Χαράς» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ως αφιέρωμα στο διεθνές «Έτος Μπετόβεν», για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του.

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ μαέστρος

Σημείωση:

Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννη Βακαρέλη και τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ Νίκο Πιμπλή, που κάλεσαν τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ στην Αθήνα, γι’ αυτόν τον διεθνούς μουσικού ενδιαφέροντος άθλο, γίνονται προσπάθειες για να μιλήσει εκείνος στην «κενή» συναυλίας ημέρα, στις 15 Νοεμβρίου 2020, για τη μεγάλη ελληνική αγάπη του: το έργο του μεγάλου Νίκου Σκαλκώτα. Συνθέτη ολκής, που έχει περάσει σε όλα τα μουσικά λεξικά της υφηλίου (ας όψεται η ελληνική πολιτεία για την αδιαφορία της περί τον Σκαλκώτα…).

Οι επίσημες ανακοινώσεις, βέβαια, θα γίνουν την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στη συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη νέα σεζόν.

Όλες οι συμφωνίες του Μπετόβεν από τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ στο Μέγαρο!

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ κοινό

Ο οποίος, μάλιστα, είναι ένας από εκείνους τους μαέστρους ολκής που τις έχουν δισκογραφήσει όλες, σε έναν άλλο ηχογραφημένο άθλο (για την Warner Music).

Με αφορμή αυτή την είδηση, θα μπορούσαμε εδώ να μιλήσουμε για τον τρόπο που υποδέχθηκε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» την έναρξη του «Έτους Μπετόβεν».

Στο εξώφυλλό του: με ένα σκίτσο του και την υπόμνηση ότι «ένας ποπστάρ γίνεται 250 ετών!». Ή να σημειώσουμε ότι η «Ωδή στη Χαρά» (το τελευταίο μέρος της Ενάτης Συμφωνίας του) είναι ο επίσημος ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ή, ακόμη, ότι ένα μέρος της Πέμπτης Συμφωνίας του ταξιδεύει στο Διάστημα, από το 1977, με το Voyager 2.

Όχι.

Θα πάμε πίσω, στην Αθήνα του 1954.

Μόλις έχει ιδρυθεί το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το Ηρώδειο ετοιμάζεται για να υποδεχθεί, ένα χρόνο μετά, το πρώτο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο «Κεντρικόν» (όπου το 1961 έδωσαν την ιστορική, κοινή τους, συναυλία ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις με τον Μίκη Θεοδωράκη) εμφανίζεται ένα παιδί-θαύμα του πιάνου: ο 12χρονος, τότε, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ.

Και μάλιστα με έργα, που θεωρούνταν, ό,τι πιο προχωρημένο για την εποχή: Στραβίνσκι, Σοστακόβιτς, Μπάρτοκ. Αλλά και με έργο του διακεκριμένου διεθνώς (και επίσης παιδιού θαύματος, άλλοτε) Αιγιώτη πιανίστα και συνθέτη Λώρη ή Λυκούργου Μαργαρίτη, τον οποίο μόλις είχε γνωρίσει.

Εκείνο που ο 12χρονος Μπάρενμποϊμ, μετέπειτα και διάσημος μαέστρος, δεν κατάφερε ήταν να βάλει στο πρόγραμμα έργο του πιο γνωστού έκτοτε – διεθνώς -Έλληνα συνθέτη, του Νίκου Σκαλκώτα.

Ο Σκαλκώτας είχε αποδημήσει πέντε χρόνια πριν. Όμως, ο θαυμασμός του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για το έργο του είχε ξεκινήσει στο Σάλτσμπουργκ, στα σεμινάρια του περίφημου Ρώσου συνθέτη και μαέστρου Ιγκόρ Μπορισόβιτς Μάρκεβιτς, που πήρε στα χέρια του τη μουσική «ανατροφή» του Μπάρενμποϊμ.

Ο Μπάρενμποϊμ από τα δέκα του είχε γίνει δεκτός με ηχηρά χειροκροτήματα από τον διεθνή μουσικό κόσμο.

Το παιδί-θαύμα με το όνομα Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ ορχήστρα

Γεννημένο στο Μπουένος Άιρες, εβραϊκής αγωγής, δεν κατάφερε τότε να παίξει Σκαλκώτα στο «Κεντρικόν».  ‘Ομως, πέρυσι, στα 76 του πλέον, τον Οκτώβριο του 2018, κατάφερε να πλημμυρίσει το Βερολίνο με μουσικές του Έλληνα συνθέτη. Στο μεγαλύτερο Αφιέρωμα Σκαλκώτα που έχει γίνει διεθνώς.

Με άξονα κυρίως την νεόκοπη Αίθουσα Πιέρ Μπουλέζ, που σχεδίασε ο μεγάλος Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι για τα 90ά του γενέθλια. Αλλά και την αίθουσα της περίφημης Φιλαρμονικής του Βερολίνου και την Κρατική Όπερα του Βερολίνου «Υπό τας Φιλύρας» (Staatsoper Unter Den Linden). Ζητώντας τη συνδρομή στον Σκαλκώτα και άλλων σταρ, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος. Ακόμη και του γιού του, Μίχαελ Μπάρενμποϊμ.

Ο διάσημος μαέστρος και πιανίστας, χήρος της μεγάλης βιολοντσελίστριας Ζακλίν Ντι Πρε, έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα. Και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτή την φορά έρχεται με την ορχήστρα που διευθύνει, στα 78 του πλέον, την Staatskapelle Berlin, για να φέρει εις πέρας το μουσικό άθλο: της ερμηνείας όλων των Συμφωνιών του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, σε τέσσερις διαδοχικές συναυλίες.

Με επιστέγασμα την περίφημη Ενάτη Συμφωνία ή Χορωδιακή ή «Ωδή στη Χαρά», όπως και το ποίημα του Φρίντριχ Σίλερ (που γράφτηκε το 1785 και αναθεωρήθηκε το 1803), από στίχους του οποίου άντλησε έμπνευση ο κλασικός συνθέτης, εμφορώντας για πρώτη φορά με χορωδιακό μέρος μια συμφωνία.

Να θυμηθούμε εδώ ότι αυτή η Συμφωνία υπήρξε καθοριστική όχι μόνον για τη μουσική (είναι η πλέον πολυπαιγμένη ανά την υφήλιο), αλλά και για τη μουσική βιομηχανία. Καθώς σε μια καθοριστική για τη «γέννηση» του CD στιγμή, ακόμα και η διάρκεια των CD καθορίστηκε σε 74 λεπτά, επειδή ο τότε αντιπρόεδρος της Sony, Νόριο Όγκα, πρότεινε εμφατικά – και εισακούσθηκε – να φτάνει τα 74 λεπτά μουσικής η «χωρητικότητα» των CD, ώστε να χωράει ολόκληρη η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν σε έναν δίσκο.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Οι Συμφωνίες του Μπετόβεν

Η Ενάτη πρωτοπαρουσιάστηκε το 1824 στη Βιέννη και όχι τελικά στο Βερολίνο, όπως ήθελε ο Μπετόβεν. Και εισέπραξε τον ενθουσιασμό του κοινού με πέντε μπιζαρίσματα, κάτι που τότε μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και σκανδαλώδες, καθώς ακόμη και ο Αυτοκράτορας γινόταν δεκτός έως και με τρία μπιζαρίσματα! Μάλιστα, επειδή η κώφωση του συνθέτη ήταν πλέον ολική, δεν μπορούσε να ακούσει τις επευφημίες του κοινού, στο οποίο είχε στραμμένη την πλάτη, διευθύνοντας από το πόντιουμ. Έτσι, χρειάστηκε οι μουσικοί να τον γυρίσουν προς το κοινό, για να τις δεχτεί.

Να θυμηθούμε ακόμη ότι στις εννέα συμφωνίες του Μπετόβεν, περιλαμβάνεται και η αγαπημένη Πέμπτη. Η «Συμφωνία του Πεπρωμένου», που ξεκινά με μερικά χτυπήματα – της μοίρας, στην πόρτα του Ανθρώπου; – και είναι απόδειξη πως ο Μπετόβεν μπορούσε, θαυμαστά, να εξελίξει και το απλούστερο θέμα.

Την πίστη του στις πολιτικές ελευθερίες σε εποχή απόλυτης μοναρχίας, που δέχτηκε το πλήγμα της Γαλλικής Επανάστασης, επιδεικνύει ο Μπετόβεν στην Τρίτη Συμφωνία του. Αρχικά αφιερωμένη στον Ναπολέοντα. Όταν, όμως, εκείνος στέφθηκε αυτοκράτορας, η αφιέρωσε άλλαξε και αφορούσε πλέον τον… ήρωα. Εξ ου και «Ηρωϊκή», εφεξής, ή Eroica.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ένα καμπανάκι στη Βόννη, τη γενέτειρά του, ανήγγειλε την έναρξη του διεθνούς «Έτους Μπετόβεν», που λήγει τυπικά την γενέθλιο ημέρα του, στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Εμβληματική σε αυτό το «Έτος Μπετόβεν», για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του θεωρείται η Έκτη Συμφωνία του, η λεγόμενη «Ποιμενική» ή Pastorale. Στην οποία ο Μπετόβεν επέδειξε και τη δεινότητά του στην προγραμματική μουσική. Ο ίδιος ο συνθέτης έλεγε για τούτη τη συμφωνία (1808) ότι «είναι πιότερο εκφραστική από τη ζωγραφική».

Δείτε επίσης πώς η μουσική και ο Μπετόβεν χρησιμοποιήθηκαν ως “θεραπεία” κατά του κορονοϊού.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ