31.1 C
Athens
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Christopher Nolan: Το “Tenet” φιλί της ζωής για το σινεμά;

Όλοι περίμεναν και περιμένουν ήδη από τον περασμένο μήνα το φετινό καλοκαίρι, το Tenet, την καινούρια ταινία του Christopher Nolan που ελπίζουν όλοι ότι θα σπάσει ταμεία για να τους ξελασπώσει και να δώσει το φιλί της ζωής στο σινεμά!

Το σινεμά – ποιος έχει καθίσει να το σκεφτεί σοβαρά αυτό ποτέ άραγε; 

Δεν είναι μόνο μεγάλα αστέρια ή σπουδαίοι ηθοποιοί, τεράστιες παραγωγές ή βαθυστόχαστα καλλιτεχνικά φιλμ, μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες ή πολυσινεμά ή drive in, το σινεμά δεν είναι μουσικές, φώτα, χρώματα, μεγάλες ατάκες, το σινεμά δεν είναι μόνο ένας κόσμος μαγείας, ονείρου, καλλιτεχνικός ή εμπορικός ή και τα δύο σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Σινεμά είναι και ένας ολόκληρος κόσμος που βγάζει το καθημερινό του ψωμί μέσα από όλο αυτόν τον κόσμο της μαγείας, είναι οι ταμίες, οι ταξιθέτες, τα παιδιά στο μπαρ, οι καθαρίστριες, οι μηχανικοί προβολής και τέλος πάντων όλοι αυτοί οι απλοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν απλά στις κινηματογραφικές αίθουσες, συνήθως για πολύ λίγα χρήματα αλλά που αυτά τα χρήματα τους βοηθάνε να ζήσουν αυτοί και ενδεχομένως οι οικογένειες τους. Να φάνε ψωμί…

Και όλοι αυτοί δε χορεύουν από τη χαρά τους όταν η ταινία πάει καλά στις κριτικές αλλά όταν οι ταινία γεμίζει την αίθουσα. Και εδώ και κάτι μήνες αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλεία, άρα δεν έχουν δραχμή στην τσέπη…

Τα σινεμά είναι κλειστά εδώ και κάτι μήνες παγκοσμίως, λόγω κορονοϊού, οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες αναβάλουν την προβολή των μεγάλων εμπορικών ταινιών τους συνεχώς, ο James Bond μετά από δύο αναβολές πήγε για το 2021, η Disney θα βγάλει τη Mulan σε πλατφόρμα μάλλον και πλατφόρμες αναζητούν πολλές εταιρείες για να βγάλουν τις ταινίες τους. 

Στην Ελλάδα άνοιξαν κάποια θερινά σινεμά και βγήκαν κάποιες ταινίες χωρίς όμως το μεγάλο φιλμ με τα πολλά εισιτήρια και πολύ σωστά το Υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε να ανοίξουν και κάποιες χειμερινές αίθουσες.

Όλοι περίμεναν και περιμένουν ήδη από τον περασμένο μήνα το φετινό καλοκαίρι, το Tenet, την καινούρια ταινία του Christopher Nolan που ελπίζουν όλοι ότι θα σπάσει τα ταμία για να τους ξελασπώσει. 

Το Tenet του Christopher Nolan έχει όμως ήδη δύο αναβολές στο σινεμά και ελπίζουν όλοι πως θα βγει, από ότι λένε σε 70 χώρες στις 26 Αυγούστου και στις ΗΠΑ στις 3 Σεπτεμβρίου. Και στην Ελλάδα βέβαια. 

Στην Ελλάδα, που αν βγει μάλλον, ακόμα και πολυσινεμά θα ανοίξουν για πρώτη φορά όλες τις αίθουσες τους και να το παίξουν σε όλες τις αίθουσες μαζί ελπίζοντας πως θα κάνει μπαμ, μη σκεπτόμενοι βέβαια το γεγονός πως αν βγει σε τόσες πολλές αίθουσες θα μοιραστούν τα εισιτήρια και δε θα υπάρξει ο θρίαμβος που περιμένουν, στην ανά αίθουσα πληρότητα. 

Θα βγει όμως το Tenet στο σινεμά στις 26 Αυγούστου στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; 

Η Κίνα δήλωσε ότι θέλει να το παίξει. 

Στην Ευρώπη υπάρχουν προβλήματα σε Αγγλία και Γαλλία για το αν θα ανοίξουν τα σινεμά. 

Στην Ελλάδα δεν ξέρουν ακόμα αν θα βγει, μπορεί να το μάθουμε τελευταία στιγμή και στις ΗΠΑ μάλλον θα αναβληθεί ξανά η πρεμιέρα. Αυτό βέβαια θα είναι μεγάλο πλήγμα για τα σινεμά και τους εργαζομένους τους. 

Η Warner, αν και τα 205 εκατομμύρια που έδωσε για να γυριστεί, φαντάζομαι μπορεί να περιμένει τις καλύτερες μέρες που έτσι και αλλιώς δε θα αργήσουν πιστεύουν, αλλά εν τω μεταξύ ο κορονοϊός δε λέει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία και δεν ξέρουμε πόσα καινούρια μέτρα θα ανακοινωθούν – και δικαίως. 

Σκέφτομαι όμως και όλους αυτούς τους εργαζόμενους του σινεμά και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού που περιμένουν το Tenet σα μάνα εξ ουρανού και προς το παρόν το πρόβλημα τους δεν είναι αν θα σκίσει το Tenet από εισιτήρια αλλά αν θα βγει το ΤΕΝΕΤ στα σινεμά, αν θα ξανανοίξουν τα σινεμά, αν θα ξαναμπεί σε λειτουργία το σύστημα. 

tenet-movie-nolan-cinema-youfly

Τι είναι όμως το Tenet, η καινούρια ενδέκατη στη σειρά ταινία του Christopher Nolan στο σινεμά; 

Ο οποίος Christopher Nolan έχει καταφέρει να ακροβατεί επιτυχώς εδώ και μια 15ετία ανάμεσα στις ταινίες με τεράστιο budget και στην προσωπική ματιά με πιο ψαγμένο στυλ και θεματολογία.

Δε θα έδινε μια εταιρεία σαν τη Warner Bros 205 εκατομμύρια δολάρια για να γυρίσει μια ταινία αν δεν ήτανε σχετικά σίγουρη για το αποτέλεσμα – ο Nolan όμως στα 50 του χρόνια που έκλεισε στις 30 του περασμένου Ιουλίου, έχει καταφέρει και τεράστια εμπορικά χιτ να φτιάχνει αλλά και οι ταινίες του να έχουν καλλιτεχνικό αντίκρισμα ακόμα και αν πρόκειται για το «Batman». 

Η προηγούμενη ταινία του η «Δουνκέρκη» και τα ταμεία έσπασε και πολλές υποψηφιότητες στα Όσκαρ είχε και κάποια τεχνικά Όσκαρ κέρδισε, το «Interstellar» πιο παράξενο από τα άλλα θεωρήθηκε πολύ ενδιαφέρον, το «Memento» του 2002 ήταν υποψήφιο για το σενάριο του και είχε συζητηθεί πολύ, στο «Σκοτεινό Ιππότη» του κατάφερε να πάρει ο Όσκαρ δευτέρου αντρικού ρόλου ο Joker του, ο Heath Ledger κ.λπ. 

Ο Christopher Nolan έχει αποδείξει ότι δεν είναι μόνο σπουδαίος σκηνοθέτης, αλλά και σπουδαίος σεναριογράφος. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στο σινεμά. 

christopher-nolan-tenet-youflycom-cinema

Βέβαια πολλοί σπουδαίοι σεναριογράφοι εξελίχθηκαν σε σπουδαίους σκηνοθέτες – π.χ. ο Oliver Stone ή ο Billy Wilder – ενώ το αντίθετο δεν έχει παρατηρηθεί. Αντίθετα από την Ελλάδα που θεωρούνε όλοι στο σινεμά πως μπορούνε να κάνουν τα πάντα, έξω και πολλοί σωστά πιστεύουν πως «εν αρχή ην ο λόγος»…

Το ΤΕΝΕΤ λοιπόν, το οποίο είχε ξεκινήσει να γυρίζεται με τίτλο «Merry go round», μπορούμε να πούμε ότι είναι σε γενικές γραμμές ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που έχει και την τρομοκρατία να παίζει ρόλο μέσα στην υπόθεση και κάπου κινείται ανάμεσα, πάνω και διαφορετικά από το χρόνο. 

Από ότι έχω καταλάβει χωρίς να έχω ιδέα για την υπόθεση, πρέπει η «Ζώνη του Λυκόφωτος» να συναντά το «James Bond» συν και μια μικρή δόση από δόση από Ουκρανία… 

Ο Christopher Nolan έτσι και αλλιώς έχει δηλώσει φαν των ταινιών «James Bond» αλλά, στα 6 χρόνια που ετοίμαζε το Tenet απέφευγε να τις δει για να έχει την αίσθηση των ταινιών του σινεμά αλλά και για να μην επηρεαστεί από συγκεκριμένα πράγματα. 

Οι ηθοποιοί της ταινίας είτε διάβασαν κάποιοι από αυτούς μόνο μια φορά το σενάριο, είτε έπαιρναν την προηγούμενη μέρα τις σελίδες του σεναρίου που ήταν να γυριστούν την επομένη – αυτό το είχε κάνει και ο Χίτσκοκ όταν γύριζε το «Ψυχώ».

10 χρόνια το σκεφτόταν, 6 χρόνια ετοίμαζε το σενάριο και το Μάρτιο του ’19 ξεκίνησε το γύρισμα. Γυρίστηκε στη Δανία, στην Εσθονία, στην Ινδία, στην Ιταλία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, φτιάχτηκαν και ειδικές κάμερες για να το κινηματογραφήσουν, γυρίστηκε στα 70 mm και έχει απίστευτα λίγες σκηνές με οπτικά εφέ. 

Δεν είναι απλώς ότι δεν έγινε τίποτα στο κομπιούτερ και όλα είναι αυθεντικά γυρίσματα – π.χ. ακόμα και ένα Boeing 747 αγοράστηκε και καταστράφηκε για τις ανάγκες της ταινίας – αλλά ακόμα και τα απλά οπτικά εφέ που υπάρχουν ακόμα και στις ρομαντικές κωμωδίες υπάρχουν στο λιγότερο δυνατό αριθμό. Ήθελε όλα να είναι αυθεντικά, εξ ου και τα 205 εκατομμύρια δολάρια που στοίχισε η ταινία – αμερικανοαγγλική παραγωγή. 

Για πρώτη φορά τη μουσική σε ταινία του Nolan δεν έχει γράψει ο Hans Zimmer, μόνιμος συνεργάτης του, αλλά ο Ludwig Göransson, νέος σε ηλικία που τον πρότεινε ο Zimmer και ο οποίος λόγω κορονοϊού έκανε την περισσότερη δουλειά, ενορχηστρώσεις κ.λπ. από το σπίτι του. 

Επίσης ο Nolan δούλεψε με καινούριο μοντέρ την Jennifer Lame, την διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε Hoyte Van Hoytema και στην ταινία παίζουν οι Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson και John David Washington. 

6 λεπτά από την ταινία παίχτηκαν πριν το Star Wars σε επιλεγμένα σινεμά στην Αμερική και από κει και πέρα φέτος το καλοκαίρι λόγω κορονοϊού μετά από κάποιες αναβολές ελπίζουμε, όπως έγραφα στην αρχή, πως θα το δούμε τελικά στις ημερομηνίες που προανέφερα αν όλα πάνε καλά…

Μιλάμε για το ΤΕΝΕΤ την καινούρια του Christopher Nolan που σε κανονικές περιστάσεις θα περιμέναμε να δούμε κατά πόσο ή όχι ο Nolan τα κατάφερε για άλλη μια φορά, να μετρήσουμε τα εισιτήρια του και να εκτιμήσουμε την όποια καλλιτεχνική του άξια, μόνο που έτσι ήρθαν τα πράγματα όλοι ελπίζουμε πως τελικά θα είναι το φιλί της ζωής που χρειάζεται το σινεμά παγκοσμίως σήμερα…

tenet-movie-cinema-youfly-2

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ