23.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ» τα νέα θύματα στο κέντρο της Αθήνας

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τους κινηματογράφους Άστορ και Ιντεάλ που είναι τα επόμενα θύματα στο κέντρο της Αθήνας.

Το κέντρο της Αθήνας αλλάζει

Το κέντρο της Αθήνας έχει αλλάξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τίποτα δε θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε και δε μιλάω βέβαια για το κέντρο της Αθήνας πως ήταν το 1910, το 1930 και το 1960. Το κέντρο της Αθήνας ασταμάτητα αλλάζει αν κάτσεις και το σκεφτείς γιατί αν το ζεις φαίνεται σαν μην αλλάζει τίποτα, αλλά αν το ψάξεις έχουν αλλάξει όλα. Και πάνω απ’ όλα έχει αλλάξει το ίδιο το κέντρο όσον αφορά τις δυνατότητες ψυχαγωγίας που σου προσφέρει με την έννοια ότι το κέντρο της κινηματογραφικής ψυχαγωγίας έχει μεταφερθεί σε βόρεια, νότια και δυτικά προάστια, τα πιο πολλά θέατρα έχουν πάει εκτός κέντρου κλπ κλπ.

Είναι πιο δύσκολο να κυκλοφορήσεις στο κέντρο της Αθήνας, να βρεις να παρκάρεις και ότι έχει απομείνει από αυτού του είδους την ψυχαγωγία τα βγάζει πέρα παλληκαρήσια αλλά όχι εύκολα. Από την άλλη σκέφτεσαι ότι το κέντρο έχει μια άλλη γοητεία και μετά σκέφτεσαι τη γοητεία κάποιων χώρων και κάποιας γωνιάς που δεν υπάρχει πια, γιατί με γνώμονα το κέρδος γκρεμίστηκε, άλλαξε χρήση, εξαφανίστηκε, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτήν την πόλη, σε αυτή τη χώρα. Το ότι αλλάζει η χρήση του κέντρου της Αθήνας είναι λογικό. Περνάνε τα χρόνια, αλλάζουν τα πράγματα. Αλλά το να εξαφανίζονται ή να καταστρέφονται κομμάτια της μνήμης του χώρου είναι κάτι που πάντα γινόταν δυστυχώς σε αυτή τη χώρα και ακόμα πιο δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται. Δεν βάζουμε μυαλό και μετά κλαίμε με κροκοδείλια δάκρυα για αυτό που έχει συμβεί.

Θεάτρο ΑΘήναιον στην Πατησίων και Θέατρο Μετροπόλιταν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Δεν είναι χρόνος αν θυμάμαι καλά που μέσα στη νύχτα γκρεμίστηκε το παλιό Θέατρο που είχε η Αθήνα, το ΑΘήναιον στην οδό Πατησίων που ήταν εκεί από το 1895. Τώρα χτίζεται εκεί ένα γιγαντιαίο κτήριο από τα μοντέρνα και κανείς δεν σκέφτηκε να επιβάλει σε αυτούς που το γκρέμισαν και το ξαναχτίζουν να μείνει διατηρητέα τουλάχιστον η σκηνή του θεάτρου που αν την έβλεπες από πίσω ήταν χαρακτηριστικό του τρόπου που έχτιζαν στην Αθήνα στα τέλη του19ου αιώνα.

Κάποια στιγμή ο Νικήτας Κακλαμάνης αν θυμάμαι καλά, που πάντα είχε τέτοιες ευαισθησίες και μπράβο του φρόντισε να διακηρυχτεί διατηρητέος χώρος το Θέατρο Μετροπόλιταν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δεν ήταν που λένε τόσο σπουδαίο κτίριο, μια μάντρα ήταν στην ουσία, αλλά σε αυτή την περίπτωση κηρύσσεις διατηρητέα τη μνήμη όσων συνέβησαν εκεί, παρόλα αυτά αυτός ή αυτοί στους οποίους ανήκει και έχω την εντύπωση ότι είναι υπηρεσία του δημοσίου ακολουθούν την παλιά τακτική όλων όσων διαθέτουν κάτι που έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Το αφήνουν απλά να σαπίσει και να πέσει μόνο του.

Οι δυο κινηματογράφοι με μεγάλη ιστορία στο κέντρο της Αθήνας

Άστορ Ιντεάλ

Λοιπόν τα καινούρια «θύματα« που ετοιμάζονται είναι οι δυο κινηματογράφοι με μεγάλη ιστορία και οι δυο στο κέντρο της Αθήνας και από τους ελάχιστους που έχουν μείνει όρθιοι. Το Ιντεάλ στην Πανεπιστήμιου και το Άστορ στη Σταδίου. Το Ιντεάλ βρίσκεται στο κτίριο που είναι κολλητά στο Rex, τo Άστορ στη Σταδίου και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια από μια παραξενιά των ιδιοκτητών του κτηρίου και ειδικά μιας τράπεζας αν θυμάμαι καλά έχει χάσει την κάποτε εντυπωσιακή είσοδο του και μπαίνεις από μια στοά. Οκ… όμως αυτό που δεν ήξερα και όταν το έμαθα έμεινα άλαλος είναι ότι το εκπληκτικό κτίριο το οποίο φιλοξενεί το σινεμά Ιντεάλ και κάποτε φιλοξενούσε από τα καλύτερα εστιατόρια που είχε η Αθήνα το επίσης Ιντεάλ δεν είναι διατηρητέο και θα γκρεμιστεί. Αυτό είναι ένα κτίριο που βλέποντάς το και μόνο θεωρείς πως σίγουρα είναι διατηρητέο και όμως κάποιοι δεν το θεώρησαν ικανό για μια τέτοια τιμή.

Το Ιντεάλ και το Άστορ λοιπόν κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά μετά από δεκαετίες δόξας και θριάμβου όχι μόνο σαν σινεμά αλλά και σαν θέατρα. Για δεκαετίες ήταν θέατρο το Ιντεάλ για μεγάλους θιάσους όπως της κυρίας Κατρίνας, ο κόσμος έτρεχε να την δει. Αλλά και σαν σινεμά, για εκδηλώσεις και πρεμιέρες και κλπ έχει υπάρξει και το Άστορ και θα ξαναπώ εδώ ότι εκτός των άλλων στα χρόνια της κατοχής η νεολαία ξεσπούσε χορεύοντας λυσσασμένα στους ρυθμούς της εποχής σουίνγκ με το βασιλιά της τζαζ τότε τον Γιάννη Σπάρτακο στη σκηνή, την ορχήστρα και τραγουδίστρια τη μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου πριν γίνει ηθοποιός όταν ήταν ακόμα μοντέρνα τραγουδίστρια και βασίλισσα της τζαζ.

Έχει προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ

κινηματογράφοι Άστορ Ιντεάλ

Το ΕΦΚΑ όμως έμαθα πως είναι ιδιοκτήτης των κτιρίων που φιλοξενούν από τη μια το Ιντεάλ και από την άλλη το Άστορ. Έχει προχωρήσει δε η διαδικασία για να πουληθούν ή να επινοικιαστούν, δεν έχω καταλάβει καλά τα κτίρια αυτά και να γίνουν ξενοδοχεία ή οτιδήποτε άλλο. Στην περίπτωση του υπέροχου κτιρίου του Ιντεάλ έμαθα ότι θα γκρεμιστεί – μακάρι να κάνω λάθος-. Το κτίριο του Άστορ ευτυχώς είναι διατηρητέο οπότε θα διαμορφωθεί σύμφωνα με την καινούρια χρήση που του επιφυλάσσει η μοίρα και το ΕΦΚΑ.

Δεδομένου ότι τα σινεμά στο κέντρο της Αθήνας δεν περισσεύουν, δυστυχώς πια αυτά τα δυο σινεμά και τα προσέχουν ιδιαιτέρως οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται και πάνε και καλά προσφέροντας ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Συγχρόνως είναι βέβαια πάντα το ειδικό βάρος που κουβαλάνε οι μνήμες από το χθες που μεταφέρουν.

Δεν ξέρω ποιος μπορεί να απαιτήσει από το ΕΦΚΑ και τους νέους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές αυτών των κτηρίων να τους επιβληθεί ως όρος τα δυο σινεμά να μείνουν εκεί που είναι και όπως είναι, κάτι που δεν νομίζω πως είναι δύσκολο. Και αρχιτεκτονικά γίνεται και απ’ όλα. Είναι γνωστό πως όπου πέφτουν λεφτά οτιδήποτε πάει περίπατο, αλλά για μια φορά ας δούμε και το χτες με αγάπη ή ας αρχίσουμε να το βλέπουμε μπας και διασώσουμε τίποτα. Δύο σινεμά στο κέντρο της Αθήνας κινδυνεύουν να κλείσουν αντί πινακίου φακής που λένε. Μια όμως που μπορούν να σωθούν ακόμα και αν αυτοί που διαχειρίζονται το θέμα δεν έχουν καμιά ευαισθησία για τίποτα, μπορούν να παραστήσουν με τον τρόπο τους ότι έχουν κάποιες….. και κάτι τέτοιο καλό θα τους κάνει…

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ