16.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ηθοποιοί σε Πανικό

Ακυρώσεις, ανατροπές και ένα αβέβαιο μέλλον προκαλούν πανικό στους ηθοποιούς και τον θεατρικό χώρο.
Γράφαμε χθες για το θρίλερ που υπάρχει στον θεατρικό χώρο λόγω κορονοϊού, με την αγωνία να κορυφώνεται για το τι πρόκειται να συμβεί με την καλοκαιρινή σεζόν και τι στην χειμερινή που δεν αργεί.
 
Ελπίζαμε να έχουμε παραπάνω στοιχεία από τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τον Γ.Γ.Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων, αλλά όλα έδειξαν πως αν δεν δοθεί πράσινο φως από επιστήμονες για την επόμενη μέρα,δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση, γεγονός που πανικόβαλλε πολλούς. 
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, μετά από αυτό το άκαρπο και διόλου ευοίωνο ραντεβού, αποφασίστηκε από την παραγωγή που θα ανέβαζε τον «Προμηθέα Δεσμώτη» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου να ενημερώσει τους συντελεστές της πως δεν θα προχωρήσει τελικά. 
 
Ανάλογα ακούγεται πως πρόκειται να ενημερωθούν πως δεν προχωρούν και οι συντελεστές της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» που θα σκηνοθετούσε ο Γιώργος Νανούρης με τους Παπαληγούρα, Σαράντη, Δαδακαρίδη και τη Χαρούλα Αλεξίου, ενώ ίδια μοίρα αναμένεται να υπάρξει, εκτός απροόπου, και για τον «Φιλοκτήτη» που ετοίμαζε ο Γιώργος Κιμούλης, αλλά και για τις «Βάκχες» που θα σκηνοθετούσε η Νικαίτη Κοντούρη. 
 

Κάποιοι από αυτούς, λένε οι ίδιες πηγές μας, έχουν κάνει συζητήσεις προκειμένου να παιχτούν οι παραστάσεις τους το επόμενο καλοκαίρι, χωρίς τίποτα φυσικά να είναι σίγουρο. Όπως σίγουρο δεν είναι τελικά τίποτα και για τις κρατικές σκηνές μας. 

 
Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν, σκέφτονται σοβαρά να μην προχωρήσουν στο ανέβασμα των «Ορνίθων» όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά να ετοιμάσουν μικρότερη και ασφαλέστερη παραγωγή, κυρίως για τους ηθοποιούς τους, αφού η αριστοφανική κωμωδία απαιτούσε συνεχή επαφή μεγάλου μέρους του θιάσου που θα υποδύονταν τα πουλιά.

Ανάλογες σκέψεις φέρεται να κάνει ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Αν δεν προχωρήσει με τις πολυπρόσωπες παραγωγές «Πέρσες» και «Λυσιστράτη»-που για την ώρα δεν έχει αποκλειστεί-, σχεδιάζει με σοβαρότητα ένα plan b με διαφορετικές μικρές παραγωγές που θα παρουσιαστούν σε εναλλακτικούς χώρους στο Φεστιβάλ ή εκτός αυτού μετά τα μέσα Ιουλίου. 

Όσο για το ελεύθερο θέατρο; Αν δεν υπάρξει νεότερη ενημέρωση από την πολιτεία και άμεσα, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει να ετοιμάσει περιοδεία ή παραστάσεις για τις ελάχιστες εναπομείνασες θεατρικές σκηνές της πόλης μας-μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Μάρκος Σεφερλής που φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει το Δελφινάριο του, με νέα παραγωγή.

Μέσα στην απόλυτη αβεβαιότητα που υπάρχει για το θεατρικό καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα που έπεται, η πλειονότητα των ηθοποιών βρίσκεται σε πανικό. 
 
Αφού «πάγωσαν»με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα», που με λίγα λόγια τους οδηγεί στην ανεργία, φέρονται να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αφού δεν ξέρουν τι τους περιμένει. 
 

Η αβεβαιότητα που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στον κλάδο τους, χτυπάει πια κόκκινο κι εκείνοι δεν ξέρουν ακόμα πως να κινηθούν. 

 
Οι περισσότεροι μέσα από τα social media κάνουν λόγο για καταστροφή και για την ανέχεια που τους περιμένει από και μπρος και κάποιοι προτείνουν να υπάρξει αμεσότατη κινητοποίηση και αντίδραση στην απαξίωση της πολιτείας στις τέχνες.
 
Το σίγουρο είναι πως ξέρουν καλά,πως το θέατρο νοσεί σοβαρότατα από τον κορονοϊό. Οι περισσότερες παραστάσεις που θα γίνονταν το καλοκαίρι πάγωσαν και ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν βάλει φρένο στα όποια μεγαλόπνοα, μεγαλεπίβολα σχέδια που έκαναν για τον χειμώνα, επιλέγοντας, όπως γράψαμε και χθες να επαναλάβουν περσινές τους δουλειές ή ακόμα και να μην ανοίξουν, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες της σεζόν τα θέατρά τους.

Στροφή στην τηλεόραση

Με τέτοια αβεβαιότητα για τα θεατρικό παρόν και μέλλον οι ηθοποιοί φέρονται να κινούνται ολοταχώς προς την τηλεόραση. Ακόμα κι αυτοί που την απαξίωναν, ή την είχαν βάλει εδώ και χρόνια στην άκρη κι ας τους είχε συστήσει στο κοινό. Ο κορονοϊός τραυμάτισε το θέατρο και απειλεί οτιδήποτε το αφορά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την τηλεόραση. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως υπάρχει επιστροφή στα πλατό και για talent shows,όπως το Just the two of us, που ξεκινά πάλι το Σάββατο, και για τις σειρές. 
 
Οι χώροι που φιλοξενούν τα γυρίσματα των «Άγριων Μελισσών» έχουν απολυμανθεί και θα απολυμαίνονται πια σε καθημερινή βάση όπως μαθαίνουμε, με τους πάντες να έχουν πάρει το μήνυμα πως πρέπει να κινούνται με γάντια και μάσκες μέχρι το «πάμε» για το όποιο γύρισμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη σειρά «Έρωτας μετά» και για τη «Γυναίκα χωρίς όνομα». 
 

Η τηλεόραση προχωρά μια και δεν απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού,που απαιτείται στο θέατρο.

Σ’αυτή τα πράγματα είναι πιο ελεγχόμενα για αυτό και σχεδιάζονται οι νέες σειρές που θα μας κάνουν παρέα την επόμενη σεζόν.
Γνωρίζοντας το αυτό οι ηθοποιοί σπεύδουν να χτυπήσουν τις πόρτες των τηλεοπτικών παραγωγών και να κλείσουν από τώρα μια καλή συμφωνία η οποία θα τους κρατήσει όρθιους στη λαίλαπα του κορονοϊού.
 
Παραγωγοί,σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δέχονται βροχή τηλεφωνημάτων από ορδές ηθοποιών, οι οποίοι δηλώνουν την επιθυμία τους να συνεργαστούν όσο αμεσότερα γίνεται. Πόσοι από αυτούς όμως θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε σειρές ή talent shows; Η προσφορά είναι μεγάλη και οι θέσεις λίγες. 
 
Κι ενώ οι ηθοποιοί έχουν αυτή τη διέξοδο, δεν την έχουν όσοι εργάζονται για τις θεατρικές παραστάσεις όπως τεχνικοί, ταμίες, ταξιθέτες, φροντιστές σκηνές κλπ. οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση και περιμένουν με κομμένη την ανάσα νεότερα για το τι γίνει με τη θερινή και την χειμερινή σεζόν…
 
Οι μέρες είναι δύσκολες για τους ανθρώπους του θεάτρου και αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές στην πολιτεία και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ναι μεν βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για να βρει λύσεις, αλλά οφείλει να το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση κι από πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα για να φανεί φως στο τούνελ.

Youfly.com Team

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

 
Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ