20 C
Athens
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Γιώργος Μανιώτης: Συζήτηση με τον θεατρικό συγγραφέα των ζωγράφων

Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, Γιώργος Μανιώτης, αγαπάει και γνωρίζει βαθιά την ζωγραφική, εξού και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Δεν ξέρω προσωπικά άλλον έλληνα συγγραφέα, όπως ο Γιώργος Μανιώτης, που να έχει τόσα πολλά εξώφυλλα βιβλίων φιλοτεχνημένα από τους σπουδαιότερους ζωγράφους μας.

Μια σχέση αμφίδρομη αφού και οι ίδιοι εικαστικοί πάντοτε επιθυμούν τον λόγο και τις γνώσεις του γνωστού συγγραφέα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Μανιώτης έχει γράψει σημειώματα στους μεγαλύτερους ζωγράφους.

Από τον Γιάννη Τσαρούχη μέχρι τον  Leonardo Cremonini.

Ο Γιώργος Μανιώτης μίλησε αποκλειστικά στο Youfly.com για την σχέση του με την ζωγραφική…

Με αφοπλιστικό τρόπο μας μίλησε επίσης για μεγάλα ονόματα ελλήνων και ξένων ζωγράφων αναλύοντας την φιλοσοφία της τέχνης τους.

Γ.Γ: Γιατί επιλέγετε τις περισσότερες φορές να χρησιμοποιείτε έργα ζωγράφων στα βιβλία σας; Μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι και έργα που φτιάχνονται ειδικά για τα βιβλία σας.

Γ.Μ: Γιατί συνήθως οι καλλιτέχνες στους οποίους απευθυνόμουν για τα εξώφυλλα διαβάζανε τα βιβλία και ανάλογα με την τεχνική τους και την καλλιτεχνική τους συγκρότηση δημιουργούσαν το αντίστοιχο εξώφυλλο. 

Άλλοτε πάλι έβλεπα τυχαία ένα έργο τέχνης που μου άρεσε πάρα πολύ και είχα την εντύπωση ότι θα ταίριαζε  με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Οπότε το πρότεινα στον καλλιτέχνη και γίνονταν τα προξενιά.

Γ.Γ: Ποιόν θεωρείτε μεγάλο ζωγράφο;   

Γ.Μ: Μεγάλο ζωγράφο θεωρώ τον ταλαντούχο άνθρωπο που μπορεί με τον χρωστήρα του να διαβάζει αντικειμενικά και εκ των έσω κάθε τι που συμβαίνει την συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του σε ολόκληρη την γη. 

Έχουμε δηλαδή μια πανοραμική θέα που συνήθως εκτυλίσσεται σε μαζικές εικόνες και άλλες φορές πάλι αυτή η παγκόσμια δράση περνά μόνο μέσα από μια προσωπογραφία. 

Επίσης αληθινό ζωγράφο θεωρώ τον άνθρωπο που έξω από πολιτικά δόγματα, προπαγάνδες και διαφημιστικά κόλπα βλέπει ακριβώς την ουσία των πραγμάτων χωρίς να επηρεάζεται από μόδες εκ του πονηρού και επίκαιρες και παρουσιάζει την αλήθεια των καταστάσεων.

Συνήθως αυτοί είναι οι ζωγράφοι που νικάνε τον χρόνο. 

Γ.Γ: Θα ήθελα να σας αναφέρω κάποια ονόματα μεγάλων εικαστικών  και να μου πείτε την γνώμη σας…

Γ.Γ:Γιάννης Γαίτης                                   

Γ.Μ: Εγώ τον θεωρώ μάντη των ζωγράφων.

Γ.Γ:Γιάννης Τσαρούχης                           

Γ.Μ: Τον θεωρώ υπερασπιστή του αγαθού της ζωής και των ωραίων στιγμών της.

Γ.Γ: Κωνσταντίνος Παρθένης

Γ.Μ:Μου αρέσει που η αττική αυτή ιστορική κούραση εξευγενίζει τις μορφές και τις κάνει να προσεγγίζουν εύρωστες ψυχές που αναπνέουν. 

Γ.Γ: Pablo Picasso                       

Γ.Μ: Μου αρέσει τρομερά διότι πίσω από μια τραγική δραματικότητα, παρουσιάζει τους ανθρώπους όπως τους πλάθει η καθημερινή τους διαβίωση με τις σύγχρονες καταστάσεις του πολιτισμού.

Γ.Γ:David Hockney                    

Γ.Μ: Μου αρέσει αυτή η πορεία από τα ιδανικά περιβάλλοντα της αρχιτεκτονικής στην κατάληξη της οργιώδους φύσης.

Γ.Γ: Αλέκος Φασιανός                        

Γ.Μ: Ο Αλέκος Φασιανός είναι ένας ζωγράφος που παρουσιάζει όλη την εξέλιξη του πολιτισμού στον 20ο αιώνα και δίνει ως λύση μια ιλαρή  εικόνα, αφού έχει περιγράψει την φρίκη και την μοναξιά του ανθρώπου στον αιώνα αυτόν.

Γ.Γ: Άγγελος                                         

Γ.Μ: Η δύναμη της φύσης και η αγαθότητα του αγροτικού βίου κάτω από το πέλμα ενός παγερού αμείλικτου σύμπαντος, το οποίο ανα πάσα ώρα και στιγμή μας θυμίζει την μηδαμινοτητά μας.

Γ.Γ: Takis

Γ.Μ: Όλοι αυτοί οι θόρυβοι που ακούγονται μεταξύ των σινιάλων και των ελασμάτων του διάσημου γλύπτη, από την μια φαίνονται σαν κοροϊδία στην τεχνολογία και από την άλλη σαν μέγας ύμνος. Πάντως δεν μας αφήνουν στιγμή ελεύθερη για κάποιον εφησυχασμό.

Γ.Γ: Andy Warhol

Γ.Μ: Όλα τα πορτραίτα του και οι πίνακες του είναι σαν να τα έχουν επηρεάσει ιριδίζοντα ρεύματα ραδιενέργειας αφαιρόντας τους την σωματική ύλη και καθιστώντας τα πρόσωπα cartoon έτοιμα να ανταποκριθούν  στην δράση της εποχής τους. 

Γ.Γ: Γιώργος Σταθόπουλος   

Γ.Μ: Ορυμαγδός πολιτειών…Θάλασσες πλυμμυρικες και μέσα σε όλα αυτά ανθρώπινα σώματα ζωντανά προσπαθούν να χαρούν την ζωή με μια πρωτόγονη αθωότητα.

Γ.Γ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σημαντικότερος Έλληνας και ξένος ζωγράφος.

 Γ.Μ: Από έλληνες ο Θεόφιλος διότι παρουσιάζει την λυρικότητα, την αγαθότητα και την φωτεινότητα του ελληνικού βίου χωρίς πολλές φορές να αποκρύπτει και την φρίκη αυτού. Επίσης μου αρέσει για τα σουρεαλιστικά στοιχεία που ξαφνικά εισβάλουν στην ζωγραφική του όπως π.χ μια ραπτομηχανή Singer που ίπταται στον ουρανό. Από ξένους θεωρώ τον Goya. Θα πω κάτι αστείο αλλά μην το πάρετε σαν τέτοιο. Στην ζωγραφική του Goya “όλα τα μωρά στην πίστα”. Εκεί οι τρελλές ινφάντες, οι εκτελέσεις των επαναστατών, τα ετοιμοθάνατα παιδιά, οι πόλεμοι και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. 

Γ.Γ: Έχετε γράψει σημειώματα σε εκθέσεις και σε λευκώματα για τους σημαντικότερους έλληνες αλλά και ξένους εικαστικούς… Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια ονόματα;          

Γ.Μ:Αλέκος Φασιανός, Δημήτρης Μυταράς, Leonardo Cremonini, Μιχάλης Γεωργάς, Άγγελος, ΓιάννηςΤσαρούχης, Γιάννης Γαίτης, Παύλος Σάμιος, Γιώργος Παστάκας, Κώστας Παπατριανταφυλόπουλος, Άννυ Κωστόπουλου, Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιώργος Χαδούλης, Γιάννης Μυγάδης, Νίκη Καραγάτση, Αλέξης Βερούκας , Χρήστος Καρράς, George Tooker κ.α.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,976ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,071ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ