Youfly e-radio
Αλέκος Φασιανός αφιέρωμα

Αλέκος Φασιανός: Αφιέρωμα – Ο ύμνος στην απλή και ουσιαστική ζωή

Ασημένια πουλιά, αγκαλιές που ανεμίζουν, εύρωστοι νέοι σε χρωματικές περιπτύξεις, ψαράκια μπερδεμένα σε καταγάλανες θάλασσες, σμήνη από συννεφάκια, παράθυρα ανοιχτά και σώματα γυμνά, κατακόκκινα άλογα και χρυσοί καβαλάρηδες.

Στην άκρη του τραπεζιού φρούτα και στάχυα να υμνούν το καλοκαίρι.

Ο ψαράς και ο βοσκός σαν ήρωες από κάποιο παραμύθι διασχίζουν τον καμβά και έρχονται προς το μέρος σου. 

Ο μοναδικός κόσμος τού ΦΑΣΙΑΝΟΥ φωτίζεται, η μέρα ξεκινά, και αρχίζει να σού αποκαλύπτει την φύση και την ουσία της πραγματικής ζωής.

Η δίνη της ζωγραφικής του σε παρασύρει στην παιδική σου ηλικία.

Χρώματα άγια και ευγενικά χρωματίζουν την ψυχή σου. 

Αρχαιοελληνικές μορφές με μάτια βυζαντινά οι ήρωες του. 

Πρόσωπα οικεία και τρυφερά σαν πολύτιμα φυλαχτά στην αγριότητα του κόσμου.

Η τέχνη του ΦΑΣΙΑΝΟΥ εντελώς ελεύθερη και απέραντη. 

Σαν τα πανέμορφα και αγέρωχα άλογα του που στέκονται αιώνια σύμβολα στην πολυχρωμία τού χρόνου. 

Εμένα προσωπικά η ζωγραφική του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ με κάνει ευτυχισμένο.

Γιάννης Γούνας 

Αλέκος Φασιανός: Αφιέρωμα - Ο ύμνος στην απλή και ουσιαστική ζωή

(Αλέκος Φασιανός – Γιάννης Γούνας)


Αλέκος Φασιανός: Αφιέρωμα - Ο ύμνος στην απλή και ουσιαστική ζωή


Συνάντησα τον σπουδαίο ζωγράφο ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΟ και μού έδωσε μια σημαντικότατη συνέντευξη. Στο πλάι του η κόρη του, Βικτώρια Φασιανού, η οποία τα τελευταιά χρόνια επιμελείται το έργο του με τεράστια αγάπη, γνώση κι ευθύνη, μας πληροφορεί για την ουσία τού έργου του.  

Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης, στενός φίλος τους Αλέκου Φασιανού, γνωρίζει σε βάθος τη ζωγραφική του. Εκτός των άλλων, ο Φασιανός έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των ποιητικών του βιβλίων απο τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ένα ουσιαστικό κείμενό του για την τέχνη της ζωγραφικής, αλλά και της ζωής του σπουδαίου ζωγράφου φιλοξενείται στο αφιέρωμα αυτό. 


ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Γ.Γ: Παρακολουθόντας τα στάδια τής εξέλιξης τής ζωγραφικής σας, παραλλήλως παρακολουθούμε και τα στάδια της εξέλιξης τής μεταπολεμικής ζωής;

 

Α.Φ: Σίγουρα ο καλλιτέχνης είναι παρατηρητής της ζωής και των γεγονότων  που την επηρεάζουν, ειδικά των εξελίξεων και αλλαγών που συντελούνται στα χρόνια που δημιουργεί. Επειδή ρωτάτε εμένα όμως, θα σας έλεγα ότι προτιμώ η ζωγραφική μου να είναι αιώνια. Να μη στέκεται στα εκάστοτε συμβάντα όσο σημαντικά και αν  είναι, γιατί ο άνθρωπος ότι και να συμβεί με τα ίδια πράγματα χαίρεται…Και προτιμώ τη θετική πλευρά της ζωής η οποία λίγο πολύ μία είναι, ανεξαρτήτως γεγονότων και εξελίξεων.

 

Γ.Γ: Γιατί παρουσιάζετε το ανθρώπινο σώμα όπως πραγματικά είναι πλασμένο εκ Θεού και όχι όπως επιβάλει το σύγχρονο style των γυμναστηρίων;

 

Α.Φ: Τι πιο αληθινό απο το πραγματικό, το ανθρώπινο…Οι πιθανές ατέλειες γίνονται αγαπητές, γιατί οι άνθρωποι βλέπουν τον  εαυτό τους μέσα από τα έργα μου. Το ιδανικό είναι σίγουρα αξιοθαύμαστο αλλά δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές και δεν πειράζει…Η ομορφιά έχει πολλές παραμέτρους, την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου, ένα ελάττωμα πιθανόν που όμως τον κάνει όμορφο, την κίνηση, την ομιλία..

Αυτό ήθελα πάντα. Να βρώ ένα τρόπο να αισθάνονται οικεία οι θεατές, να χαίρονται σα να ζούν οι ίδιοι την σκηνή του έργου. 

 

Γ.Γ: Γιατί μετά από όλη αυτή την περιήγηση και την πορεία της ζωγραφικής σας ,καταλήγετε ως λύση στην ευτυχία και την ιερότητα των μικρών καθημερινών σκηνών βίου;

Σε αυτές τις σκηνές βρίσκετε λίγη ευτυχία που μας απομένει;

 

Α.Φ: Τα καθημερινά, οι απλές επαναλαμβανόμενες σκηνές είναι η ίδια η ζωή τελικά και ως εκ τούτου αποκτούν ιερότητα. Αυτές όμως είναι και η ευτυχία! Να τις δούμε κάθε φορά ως μοναδικές. Να αντιλαμβανόμαστε την πράξη, τις εικόνες, τα χρώματα, τους ήχους. Να μην ζούμε μηχανικά. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι χαιρόμαστε με κάθε νέα ανατολή, με την δύση, περιμένουμε τις εποχές τους χρόνου, τις εορτές…ας τις δούμε λοιπόν ο καθένας με τον τρόπο του. 
 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

 

Γ.Γ: Τι σημαίνει για εσάς η ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού;

 

Β.Φ: Για τον Φασιανό ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι τοπικός, να δημιουργεί σύμφωνα με μια τοπική πραγματικότητα. Τα τοπία, οι ερωτικές πράξεις, ο ψαράς, ο ποδηλάτης είναι θέματα μοναδικά και ανεπανάληπτα με διεθνές ενδιαφέρον. Ψηφίδες έμπνευσης ενός βαθύ γνώστη του ελληνικού καθημερινού βίου, ο οποίος τον ωθεί να δημιουργεί από συγκίνηση και να αισθάνεται την ανάγκη να αποτυπώνει με τον χρωστήρα του στιγμές από τις αναμνήσεις του.

Αυτή την ταυτότητα διαφύλαξε και αυτή καθόρισε την τέχνη του. Τόσο μάλιστα δυνατά ήταν τα βιώματα του, που μέσα από την εικαστική έκφραση του κατόρθωσε να τα επιβάλει διεθνώς.

 

Γ.Γ: Πώς θα περιγράφατε τον Αλέκο Φασιανό ως άνθρωπο και ποιά στοιχεία του χαρακτήρα του σας συγκινούν;

 

Β.Φ: Από μικρή ηλικία, με τον αδερφό μου μας ενθάρρυνε να πράττουμε σαν μελισσούλες, να παίρνουμε ότι χρειάζεται από παντού και να δημιουργούμε το δικό μας μέλι.

Μας έμαθε να μην ακολουθούμε καμία άλλη αλήθεια εκτός από την δική μας, να δούμε τον μύθο μας. Με αυτές τις αξίες μας μεγάλωσε και μας έπεισε ότι ο μύθος δεν είναι παραμύθι, αλλά πραγματικότητα. Ο ίδιος χάραξε την δική του πορεία και αυτό είναι το σημαντικότερο μάθημα που μπορούσε να δώσει ένας πατέρας στα παιδιά του.

 

Γ.Γ:Η υπέροχη Γκαλερί ΙΡΙΣ στο Παγκράτι έχει αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα. Μιλήστε μας λίγο για την φιλοσοφία της γκαλερί. 

 

Β.Φ: Η γκαλερί λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια με πολύ μεράκι από την Μαρίζα Φασιανού. Η φιλοσοφία της είναι η εκπαίδευση και η καλλιέργεια τού κοινού στην τέχνη και την ιστορία της και στην αλληλεπίδραση και συνομιλία μεταξύ καλλιτεχνών, ρευμάτων και τεχνοτροπιών. Ο χώρος γλυκός και μικρός, έχει φιλοξενήσει νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από διάφορες χώρες και πάντα ο κόσμος μας τιμά ευγενικά με την παρουσία του. 


(Βικτώρια Φασιανού – Αλέκος Φασιανός) ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ: Ένας επίγονος της αρχαίας ζωγραφικής.

Αύγουστος 2019. Για άλλη μια φορά βρίσκομαι στην Σαντορίνη, αυτό το αλλόκοτο, γοητευτικό και μοναδικό νησί που η θέα του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Από το κέντρο της Στρογγυλής, αντικρίζω το ηφαίστειο και απολαμβάνω όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου που διαθέτουν ο ουρανός και η θάλασσα. Στο βάθος το αρχαίο Ακρωτήρι και δίπλα μου ένα ζωγραφικό έργο του Αλέκου Φασιανού που απεικονίζει έναν ναύτη σε γαλάζιο χρώμα με καπέλο, ένα καΐκι στο βάθος, ένα κόκκινο πουλί-πιθανόν γλάρος-που προσπαθεί να αρπάξει ένα γαλαζοκόκκινο ψαράκι στον αέρα. Ένα γαλάζιο χταπόδι μαζί με γαλάζια  ψάρια, πετούν χαριτωμένα σαν να ήταν πουλιά. Στο κάτω μέρος μια γαλάζια θάλασσα με κυματάκια και κόκκινα ψαράκια που προσπαθούν και αυτά να πετάξουν προς την επιφάνεια.

Πρίν από λίγα χρόνια ο σπουδαίος αρχαιολόγος Χρήστος Ντούμας μας ξεναγούσε στις ανασκαφές τού Ακρωτηρίου καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο τού Ακρωτηρίου της Θήρας. Οι σπουδαίες τοιχογραφίες των αρχαίων ζωγράφων πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου, δηλαδή χίλια εξακόσια τόσα χρόνια πρίν από την γέννηση του Χριστού , ήταν το ίδιο χρωματιστές και χαρούμενες όπως και τα έργα τού Φασιανού, με την φύση ως κεντρική πηγή έμπνευσης.


 

Σκεπτόμενος όλα αυτά, όπως πάντα, καταλήγω στο συμπέρασμα πως ο Αλέκος Φασιανός είναι ίσως ο μοναδικός συνεχιστής των αρχαίων ζωγράφων  των αγγείων και των τοιχογραφιών. Είναι ένας ζωγράφος της Μεσογείου που εκτιμά και μελετά το περιβάλλον και γνωρίζει πολύ καλά πως με τη ζωγραφική τέχνη, όπως και με την γεωμετρία, κατανοείς τη φύση καλύτερα. Λάτρης του ελληνικού τοπίου, με βιώματα που τού επιτρέπουν να τη θεωρεί σύμμαχο και μούσα έμπνευσης. Ο ίδιος θεωρεί πως ανήκει στη θάλασσα, με τα ψάρια, τα πουλιά, το θείο μελτέμι και τονίζει πως η Μεσόγειος δημιουργεί καλλιτέχνες ζουμερούς, γεμάτους χρώματα, δεμένους στον αέρα, τη φωτιά και το νερό. Στη ζωγραφική του διαδικασία αφήνεται ελεύθερος σε τέτοιο βαθμό, που συνδημιουργεί με την ίδια τη φύση. Ο αέρας είναι πάντα παρών και αισθητά ορατός, είτε μετακινώντας τα μαλλιά, τα μαντίλια, τους καπνούς των καπνιστών, το φτερούγισμα των πουλιών, είτε και τα ίδια τα κορμιά των ποδηλάτων η των μυθικών του προσώπων. Ο Φασιανός δεν προσπαθεί να αντιγράψει την φύση επακριβώς, αλλά βγάζει απο τη μεγαλοπρέπεια της όλα εκείνα τα χαρούμενα και όμορφα στοιχεία, που όσο παιχνιδιάρικα και αν φαίνονται, δεν παύουν να είναι τόσο φυσικά που  τείνουν να δείχνουν αχειροποίητα.

Όλα αυτά βλέπω και φαντάζομαι εδώ στη Σαντορίνη, λίγες ημέρες πριν μπούμε στο φθινόπωρο, έχοντας μόλις τελειώσει την ανάγνωση των σαράντα τριών άρθρων του Φασιανού που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία την περίοδο 2006-2010 με τον τίτλο “ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ-το μάτι του ζωγράφου” και συγκεντρώθηκαν σε αυτόν τον τόμο. Άρθρα σύντομα και συμπαγή. Πλέον της ποίησης, που είναι εμφανέστατη στα μικρά αυτά κείμενα, οι εικόνες που δημιουργούνται είναι τόσες πολλές που οδηγούν τον αναγνώστη σε σκέψεις και ακόμα περισσότερα συμπεράσματα.

Αλέκος Φασιανός: Αφιέρωμα - Ο ύμνος στην απλή και ουσιαστική ζωή

Ο Φασιανός ως λάτρης της ελληνικής μυθολογίας και παράδοσης, έχει την ικανότητα να περιγράφει με έναν ιδιαίτερο και κατανοητό τρόπο και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν-ακόμα και με το μέλλον-θα έλεγα. Η σκέψη του είναι αρχαία και σύγχρονη συνάμα. Θα μπορούσε να σταθεί και να φιλοσοφήσει στην αρχαία αγορά όπως και στο καφενείο μιας μικρής γειτονιάς. Μέσα από την απλότητα τού λογισμού του-ένα άλλο χαρακτηριστικό του-καταφέρνει να παρουσιάζει και να αναδεικνύει την αλήθεια στην αυθεντική της μορφή. Είναι βέβαιο πως αποφεύγει βαρύγδουπες και ακατανόητες λέξεις. 

Τα κείμενα της έκδοσης αυτής είναι απολύτως λιτά στην περιγραφή τους και καθαρά ποιητικά. Είναι όμως τόσο περιεκτικά, που παρά το σύντομο των περιγραφών αμέτρητες εικόνες ξεπηδούν κατά την ανάγνωση. Εικόνες ζωηρές, χαρούμενες και έγχρωμες, γιατί ο Φασιανός είναι ζωγράφος των ζωντανών χρωμάτων, αποφεύγοντας το μαύρο η το σκοτεινό χρώμα. Το ίδιο χρωματιστές είναι και οι περιγραφές του. Ταυτόχρονα, είναι και ιδιαίτερα αυστηρός και κριτικός απέναντι στις αδυναμίες της ράτσας μας, καθώς και τις εποχής που ζούμε, σε βαθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παλαιομοδίτης. Η χρήση παραβολών, μύθων, παραδόσεων είναι συχνή στα κείμενα του καθώς και οι συγκρίσεις. Και βέβαια δε λείπει το χιούμορ. Χιούμορ αυστηρό και φινετσάτο. Στοιχεία που κάνουν την ανάγνωση διδακτική αλλά και απολαυστική. Η εμπειρία του άλλωστε στη γραφή είναι μεγάλη, αν αναλογιστούμε πως τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει γράψει και δημοσιεύσει τουλάχιστον δεκαπέντε βιβλία. 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ 


(Βαγγέλης Χρόνης – Αλέκος Φασιανός)


(Μαρίζα Φασιανού – Αλέκος Φασιανός – Βαγγέλης Χρόνης – Εύα Χρόνη)


(Βικτώρια Φασιανού – Αλέκος Φασιανός) 


(Ο Αλέκος Φασιανός στο εργαστήριο του)

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την καθόλα Χειροποίητη ατμόσφαιρα της οικίας του Αλέκου Φασιανού:
Αλέκος Φασιανός: Αφιέρωμα - Ο ύμνος στην απλή και ουσιαστική ζωή

Αλέκος Φασιανός αφιέρωμα

Αλέκος Φασιανός αφιέρωμα

Αλέκος Φασιανός αφιέρωμα

Αλέκος Φασιανός αφιέρωμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Google News

Ακολούθησε το YouFly στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com

About Γιάννης Γούνας

Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.
Copy link