18.1 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

Η ταλαντούχα ηθοποιός Ηλέκτρα Μπαρούτα που ενσαρκώνει την Ματίλντα, τη «πέτρα του σκανδάλου» στη σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» της ΕΡΤ1 μιλά αποκλειστικά στο youfly για το ρόλο της στη σειρά και όχι μόνο.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

Πως προέκυψε η πρόταση για τη σειρά;

Με τον Γιώργο Γκικαπέππα είχαμε συνεργαστεί στα “Ψέματα” σε κάτι πολύ μικρό αλλά κομβικό για μένα όπως έδειξε ο χρόνος. Τότε με είχε προτείνει η Σοφία Δημοπούλου, την οποία και ευχαριστώ πολύ. Η πρόταση λοιπόν ήρθε ένα μήνα περίπου μετά, όταν χτύπησε το κινητό μου και ήταν ο Γιώργος Γκικαπέππας. Μου είπε πως θα σκηνοθετήσει μια σειρά εποχής για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης από το 1917 έως το 1962 και πως θα ήθελε να συναντηθούμε από κοντά. Πέταξα από τη χαρά μου! Όταν συναντηθήκαμε μου έδωσε τα πρώτα 5 επεισόδια κι ύστερα ξεκινήσαμε να συζητάμε για ώρες.

Όταν πρωτοδιαβάσατε το σενάριο υπήρξε κάτι που να σας φόβισε στο ρόλο της Ματίλντας;

Ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη στερεότυπα. Ειδικά για τις γυναίκες. Αν κάτι με φόβισε διαβάζοντας το σενάριο είναι πως θα μπορέσω να αποφύγω τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για την Ματίλντα. Πως δηλαδή θα την προστατεύσω από όλους εκείνους που θα την χαρακτηρίσουν ως μια γυναίκα χαμηλών ηθών (το τι είναι ηθικό και τι όχι είναι μεγάλη συζήτηση). Πως θα καταφέρω να αποτυπώσω την αγνότητα της ψυχής της και την ίδια στιγμή την ανάγκη της για έρωτα και ζωή.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

«Σε κάτι μοιάζω με την Ματίλντα είναι στο ότι δεν τα βάζουμε εύκολα κάτω»

Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο στη Ματίλντα;

Η Ματίλντα είναι μια γυναίκα μόνη, χωρίς κανέναν συγγενή εν ζωή, χωρίς χρήματα ή σπίτι. Παλεύει με αξιοπρέπεια. Θαυμάζω τη δύναμη της ψυχής της, το θάρρος της μα κυρίως αυτή τη λαχτάρα της για ζωή παρά τις όποιες δυσκολίες. Ο έρωτας για εκείνη είναι ίσως η μόνη διέξοδος σε έναν κόσμο βαθιά σκληρό κι άδικο.

Διακρίνετε κάποια κοινά στοιχεία με την ηρωίδα που υποδύεστε;

Αν μπορώ να πω πως σε κάτι μοιάζω με την Ματίλντα είναι στο ότι δεν τα βάζουμε εύκολα κάτω. Κι αυτό είναι κάτι που έμαθα από τη γιαγιά μου τη Λίτσα.

Πείτε μου πως βιώσατε το ρόλο σας στο «Βραχιόλι της φωτιάς»;

Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι… Κάθε μέρα ανακάλυπτα και κάτι άλλο για τον κόσμο του κινηματογράφου. Ο Γιώργος Γκικαπέππας ήταν πολύ φροντιστικός και γλυκός με όλους μας. Ένιωθε και καταλάβαινε τι χρειάζεται ο καθένας μας για να λειτουργήσει και μας το πρόσφερε απλόχερα.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

«Ένιωσα πολύ περήφανη που είμαι μέρος αυτής της δουλειάς»

Όταν την πρωτοείδατε τη σειρά στο ertflix πως νιώσατε;

Ένιωσα πολύ περήφανη που είμαι μέρος αυτής της δουλειάς.

Πως είναι να βλέπεις όλη την ιστορία ολοκληρωμένη;

Νιώθεις ακριβώς όπως όταν ολοκληρώνεις ένα μεγάλο παζλ. Σιγά σιγά ενώνεις τα κομμάτια και όταν βάλεις και το τελευταίο τότε συνειδητοποιείς τι έχεις φτιάξει.

Τι έχει μείνει μέσα σας από το «Βραχιόλι της φωτιάς»;

Δύο πράγματα χαράχθηκαν μέσα μου. Το πρώτο είναι τι υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί καθώς και από τους ταγματασφαλίτες που συνεργάστηκαν μαζί τους. Το γεγονός ότι ο φίλος ή γείτονας τους μπορεί να τους κατέδιδε στους Ναζί είναι κάτι που με τρομάζει και με ανατριχιάζει για το πόσο κτήνος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος. Το δεύτερο είναι η δύναμη της οικογένειας παρά τις όποιες παθογένειες της. Παρά τις ακραίες συγκρούσεις και τη διάσπαση της στους πέντε ανέμους οι ρίζες της παραμένουν βαθιές κι είναι εκείνες που δίνουν σε όλους δύναμη για να επιβιώσουν.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Νίκο Ψαρρά και την Ελισάβετ Μουτάφη. Τι θα θυμάστε έντονα από αυτή τη συνεργασία;

Θα θυμάμαι τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν τον λόγο, τον τρόπο με τον οποίο κοιτούσαν τα μάτια τους, την ηρεμία των κινήσεων τους, τις εκφράσεις του προσώπου τους μα κυρίως το γεγονός ότι παρέμεναν γλυκείς σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

«Ίσως ως κοινωνία έχουμε ανάγκη να μας σέβονται»

Λαμβάνετε μηνύματα στα social media γύρω από τη σειρά; Τι σας γράφουν;

Έχω λάβει αρκετά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι απίστευτο τι δύναμη έχει αυτή η μικρή οθόνη. Αυτό που κατάλαβα από τα μηνύματα που μου έστειλαν είναι πώς συγκινήθηκαν βαθιά και πώς παρά τα δάκρυα στο τέλος ένιωσαν οι ίδιοι όμορφα ως άνθρωποι παρακολουθώντας το “Βραχιόλι της Φωτιάς. Κάποιες φορές η τηλεόραση μας πασάρει σκουπίδια σαν αξίες, σαν ανάγκες ,σαν ηθική, σαν πολιτισμό. Ίσως ως κοινωνία (ως τηλεθεατές) έχουμε ανάγκη να μας σέβονται, να μην αισθανόμαστε χαζοί ,να ανοίξουμε ένα διάλογο με την ιστορία, να προβληματιστούμε και εν τέλει να αλλάξουμε ως άνθρωποι.

Το βραχιόλι της φωτιάς – Ηλέκτρα Μπαρούτα: Η «πέτρα του σκανδάλου» μας μιλά για τη σειρά

Ποια είναι τα σχέδια σας από δω και πέρα;

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει λένε… χαχαχα. Έχω διάφορα πράγματα στο νου μου. Αυτό που ξέρω και μπορώ να πω είναι πως σε λίγο καιρό θα ανέβει η παράσταση μας “Μια Νύχτα στην Επίδαυρο” σε σκηνοθεσία Ν. Καραθάνου και κείμενο Λ.Κιτσοπούλου.

Ποια είναι η Ηλέκτρα Μπαρούτα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται όμως από ένα ορεινό χωριό της Λάρισας, τη Βερδικούσσια. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και σπουδάζει παράλληλα στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Συμμετείχε φέτος στην θεατρική παράσταση: «Η Αντιγόνη» του Ζ.Ανούιγ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.

Αυτή την περίοδο κάνει πρόβες με τον Νίκο Καραθάνο για την παράσταση «Μια Νύχτα στην Επίδαυρο».

Tη τηλεοπτική σεζόν που διανύουμε συμμετέχει στην επιτυχημένη σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια» της ΕΡΤ1.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Άκης Φωτόπουλος
Άκης Φωτόπουλος
Ο Άκης Φωτόπουλος ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Μακεδονία το 1983. Ασχολήθηκε με το αθλητικό, καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί στα περιοδικά: Τηλέραμα, Ραδιοτηλεόραση, TV Zάπινγκ, ΕΝΑ, Εικόνες. Στη τηλεόραση εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel το διάστημα 1993 -95. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας του Alpha Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005 -2007. Μέχρι πρότινος εργάζονταν στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής (TV Έθνος). Πλέον είναι συντάκτης στο youfly.com. Eίναι πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού, της Σοφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,702ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ