14.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ριάλιτι 2021: 4 λόγοι που οδηγούν τα φετινά πρότζεκτ στο γκρεμό

Η αλήθεια είναι πως έχει γραφτεί πολύ τελευταία, ότι τα ριάλιτι φέτος έχουν ηττηθεί κατα κράτος, ότι η μυθοπλασία παίρνει την εκδίκηση της, ότι τα νούμερα τηλεθέασης είναι τραγικά χαμηλά, ότι κάποια προγράμματα δεν θα βγάλουν ούτε την παρέλαση, και πολλά άλλα. Ιδού λοιπόν οι 4 λόγοι, που δυο μαγειρικά ριάλιτι και δυο ριάλιτι εγκλεισμού απέτυχαν το φθινόπωρο του 2021 να κερδίσουν τους τηλεθεατές και καταδικάστηκαν σε χαμηλή τηλεθέαση.

Ποιοτική μυθοπλασία – Πολλές και δυνατές σειρές

τηλεθέαση χθες 13/10

Κακά τα ψέμματα, οι Έλληνες τηλεθεατές, και βασικά νομίζω οι απανταχού τηλεθεατές αν κρίνω από το τι συμβαίνει και στο εξωτερικό, λατρεύουν την μυθοπλασία. Όταν λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια, το ελληνικό κοινό κατακλύζεται από πολλές, νέες, ποιοτικές, καθημερινές ή εβδομαδιαίες σειρές, και μάλιστα σε 3+ κανάλια, είναι λογικό να στρέφεται εκεί, και να παραμένει εκεί. Και καθώς οι σειρές αυτές καλύπτουν -συνολικά- ολόκληρη την βραδινή ζώνη (από τις 21:00 έως τις 00:00) καθημερινά, αλλά και το ΣΚ (βλ. ΕΡΤ), δεν μένει πια χρόνος για κανένα ριάλιτι, ανεξαρτήτως ποιότητας και θεματολογίας. Στεκόμενος στην ποιότητα βέβαια, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι οι παραγωγές είναι μέρα με τη νύχτα. Στις φετινές σειρές μυθοπλασίας, το επίπεδο σεναρίου, σκηνοθεσίας, σκηνικών, και φυσικά ηθοποιών, είναι το κάτι άλλο.

Έλλειψη εντυπωσιασμού και πρωτοτυπίας

Οι παρουσιαστές των εκπομπών που έκαναν τηλεθέαση χθες

Ακόμα κι αν «μισείς» τα ριάλιτι, είναι έτσι κατασκευασμένα, να προκαλούν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή. Εάν εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν σε μια σεζόν περίπου 5-7 ριάλιτι, στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική υπάρχουν τα τριπλά. Πέρσι λοιπόν, είχαμε την επιστροφή του Big Brother στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και την άφιξη του Bachelor. Το Big Brother ξεκίνησε τότε με μεγάλα νούμερα, είχε την “ατυχία” να ειπωθεί κάτι πολύ χοντρό στον αέρα, έπεσε, έχασε χορηγούς, παραύτα κράτησε τα νούμερα σε ικανοποιητικά (για το κανάλι) επίπεδα. Το ίδιο και το Bachelor που και πέρσι δέχτηκε αναίτια κριτική, αλλά με βοηθό την πρωτοτυπία σημείωσε πολύ ικανοποιητικά νούμερα. Φέτος όμως, η πρωτοτυπία χάθηκε, και ο εντυπωσιασμός από τον φρέσκο αέρα ένος νέου ριάλιτι μειώθηκε. Στο Big Brother είδαμε τον Παναγιώτη Πέτσα, τον οποίο είδαμε σε άλλα 2-3 ριάλιτι αν θυμάμαι καλά, και στο Bachelor είδαμε τον Αλέξη Παππά, που βλέπαμε χειμώνα-άνοιξη στο Survivor.

Πόση μαγειρική να δει κανείς

ANT1 ΣΚΑΪ ριάλιτι μαγειρικής

Και θα μου πεις, μιλάς για έλλειψη πρωτοτυπίας σε Big Brother και Bachelor, και δεν μιλάς για Top Chef – Game of Chefs; Μα σε αυτά χαρίζω τον τρίτο λόγο αποτυχίας. Πόση μαγειρική να δει κανείς; Στην πρωινή ζώνη, η μαγειρική εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα. Όπως για παράδειγμα η Κατερίνα Λένη στο Super Katerina, ο Chef Τίμος στην Δανάη κτλ. Το απόγευμα η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου με το Κάτι Ξανάψήνεται. Κάποια κανάλια έχουν δικές τους εκπομπές μαγειρικής, όπως αυτή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου. Και βέβαια, θα αναφερθώ -ξανά- στη βραδινή ζώνη, όπου Top Chef και Game of Chefs, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το Masterchef. Και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό, εξού και δεν μπορεί να δει κάτι άλλο. Και κάτι ακόμα, οι 3 κριτές του MasterChef προμοτάρουν το προιόν όσο δεν πάει. Οι κριτές των νέων αυτών ριάλιτι μαγειρικής, ενώ είναι επίσης καταξιωμένοι, δείχνουν να μην μπορούν να το υποστηρίξουν.

Η κακή διαφήμιση δεν είναι πάντα διαφήμιση

Ένας έμπειρος επιχειρηματίας, που έχει άμεση σχέση με την τηλεόραση, έλεγε σε δημοσιογράφο μας ότι ακόμα και η κακή διαφήμιση είναι διαφήμιση. Και δεν έχει άδικο, αφού αυτό συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Στη περίπτωση των ριάλιτι όμως, στο δεύτερο μισό του 2021, η χαμηλή τηλεθέαση προκαλείται ΚΑΙ από την κακή διαφήμιση. Γιατί όταν ο τηλεθεατής ακούει για μάζεμα υπογραφών να σταματήσει το Bachelor, καλώς ή κακώς σχηματίζει αρνητική γνώμη. Όταν από το πρωί έως το βράδυ ακούει πρωινές εκπομπές, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες να μιλάνε για χαμηλά νούμερα του Top Chef και λάθος του Ατζούν και ότι το Survivor πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα κτλ, το κοινό διαμορφώνει άποψη. Ενώ τέλος, θεωρώ πως και τα κανάλια καθεαυτά, έχουν σηκώσει λευκή σημαία και ούτε αυτά δεν βομβαρδίζουν με διαφημιστικά, πληροφορίες, δελτία, και promos, για τα προγράμματα τους αυτά, κοιτάζοντας ήδη την επόμενη μέρα, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις.

Το Voice πετάει, το GNTM δίνει τις μάχες του

The Voice: Ποιοι δέκα πέρασαν στην επόμενη φάση χθες 24/10

Άλλα δυο ριάλιτι, είναι το The Voice of Greece, που βασικά είναι talent show οχι ριάλιτι, και το GNTM, που είναι διαγωνισμός ανάδειξης μοντέλων, με στοιχεία ριάλιτι. Το GNTM αν και πεσμένο σε σχέση με πέρσι, κρατιέται ψηλότερα λόγω του ισχυρού brand name, και το στοιχείο διαφορετικότητας που κρατάει αναλείωτο, ενώ το The Voice of Greece είναι μακράν ο κυρίαρχος των Σαββατοκύριακων έως τώρα, με ισχυρή κριτική επιτροπή και ωραίο concept.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ