Τηλεόραση

Ιωάννα Βάσσου: Το Action 24, η ενημέρωση και οι δυσκολίες του χώρου

02/02/2023
7 λεπτά ανάγνωσης
Share

Αγαπά την ενημέρωση την οποία υπηρετεί πάνω από 2 δεκαετίες, δεν την ενοχλεί όταν η ψυχαγωγία ασχολείται με την επικαιρότητα – εάν και εφόσον το κάνει με σωστό τρόπο – ενώ το ρεπορτάζ που λείπει από το βιογραφικό της αλλά θα ήθελε να το κάνει είναι αυτό σε εμπόλεμη ζώνη.

Η Ιωάννα Βάσσου είναι η παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Action 24 και μιλά στο Youfly για το νέο αυτό εγχείρημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον τηλεοπτικό «αέρα» ενός δελτίου ειδήσεων αλλά και γιατί αποφεύγει πια να «μεταφέρει» κομμάτια από την επικαιρότητα στη μικρή της κορούλα Εμμέλεια..

Το Action 24 μπήκε δυναμικά στην τηλεοπτική μας πραγματικότητα. Τι καινούριο στοχεύει να φέρει;

Έναν αέρα άκρως ειδησεογραφικό, με πλούσιο και έγκυρο ρεπορτάζ, με την αλήθεια σε πρώτο πλάνο, όπως είναι και το σλόγκαν μας. Από τις 6 το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα το Action 24 ενημερώνει τους τηλεθεατές για ο,τι συμβαίνει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος είναι όταν ο τηλεθεατής θέλει να ενημερωθεί, χωρίς δεύτερη σκέψη να πατήσει το κουμπί του τηλεκοντρόλ και να βάλει Action 24. Να του γίνει συνήθεια. Επίσης στόχος είναι να μας εμπιστεύεται για τα μεγάλα γεγονότα. Μάλιστα το πρόγραμμα μας διαμορφώνεται συνεχώς με έκτακτες εκπομπές και δελτία ειδήσεων όταν το επιτάσσει η επικαιρότητα. Με επικεφαλής τον Γιάννη Σαραντάκο δημιουργήθηκε μια ομάδα δημοσιογράφων με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, αλλά και νέων συναδέλφων με πολύ μεράκι και την σπίθα στα μάτια τους για να εξερευνήσουν τον γοητευτικό κόσμο του ρεπορτάζ. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι όλοι μας κάθε μέρα πάμε με όρεξη στη δουλειά μας. Το κλίμα στο κανάλι είναι εξαιρετικό και αυτό το επισημαίνω γιατί δυστυχώς σπανίζει. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να ξυπνάς το πρωί και να πας με όρεξη και χαμόγελο στη δουλειά σου.

Είναι ένα αμιγώς ενημερωτικό κανάλι. Πιστεύεις κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα που έχουν και την επιλογή της ψυχαγωγίας; Υπάρχει κοινό που θέλει 24 ώρες ενημέρωση;

Ναι, κάνει τη διαφορά γιατί ειδικεύεται στην ενημέρωση. Όταν όλος ο μηχανισμός ενός καναλιού εργάζεται προς μια κατεύθυνση δεν γίνεται να μην το κάνει καλά και να μην ξεχωρίζει. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σαφώς και υπάρχει κοινό που θέλει πολλές ώρες ενημέρωση. Εγώ είμαι η πρώτη στη λίστα (γέλια). Διαβάζω συνεχώς ενημερωτικά site, βλέπω αποσπάσματα από δελτία ειδήσεων σχεδόν σε όλα τα κανάλια, ενώ παρακολουθώ και ξένα δίκτυα. Είμαι της άποψης ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται. Επιβάλλεται. Με οποιονδήποτε τρόπο, από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τα site, αρκεί να μαθαίνουν τι γίνεται γύρω τους. Θα κληθούν άλλωστε να ψηφίσουν σε λίγο καιρό, άρα θα πρέπει να έχουν άποψη. Ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Υπήρξες ρεπόρτερ αλλά και παρουσιάστρια ειδήσεων στο Star για 21 χρόνια. Πως πήρες την απόφαση να γυρίσεις σελίδα και να φύγεις;

Στο αγαπημένο μου Star ήμουν κυριολεκτικά τη μισή μου ζωή. Μέσα στην «αγκαλιά» του έμαθα να δημοσιογραφώ και να εκφωνώ δελτία. Μπήκα κοριτσάκι 22 ετών και αποχώρησα γυναίκα, μητέρα και επαγγελματίας δύο δεκαετιών. Πάντα θα το θυμάμαι γλυκά και τρυφερά, για όλα όμως στη ζωή έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου. Δεν ένιωθα πια δημιουργική και δεν ήμουν ευτυχισμένη. Η στασιμότητα σε μια τόσο παραγωγική ηλικία είναι σαν μικρός θάνατος. Έπρεπε λοιπόν να παραιτηθώ για να πάω ένα βήμα παρακάτω, για να εξελιχθώ. Είχα προτάσεις από κανάλια, ωστόσο είχα αποφασίσει να μείνω εκτός για κάποιους μήνες ώστε να ανασυνταχθώ και να ξεκουραστώ. Από τα 18 μου εργάζομαι non stop. Και κάπου εκεί ήρθε η πρόταση από τον Action 24 και ανέτρεψε το πλάνο της …ξεκούρασης. Το ένστικτο και η καρδιά με οδηγεί πάντα, κι έτσι αποδέχθηκα την πρόταση και είμαι πολύ χαρούμενη με την επιλογή μου.

Εκτός από την πολιτική επικαιρότητα διαχειρίζεσαι στον τηλεοπτικό αέρα και άλλα θέματα. Ποια είδηση δυσκολεύτηκες περισσότερο να πεις;

Εκφωνώ δελτία από το 2008. Όταν μπαίνω στο στούντιο των ειδήσεων είναι σαν να πατάω ένα κουμπί και να αλλάζω «λειτουργία». Δεν με επηρεάζει σχεδόν τίποτα, ο,τι κι αν γίνεται δίπλα μου ή πίσω από τις κάμερες δεν μου αποσπά την προσοχή και δεν επηρεάζομαι όσο είμαι στο «αέρα». Λυγίζω μόνο στις ειδήσεις που έχουν ως θέμα κακοποιήσεις παιδιών. Εκεί προσπαθώ να συγκρατήσω στην κυριολεξία τα δάκρια ή τον θυμό μου. Σπάει η φωνή μου, δυσκολεύομαι πολύ.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό οι άγριες ειδήσεις με πρωταγωνιστές παιδιά είναι πολλές και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται αθώες ψυχούλες. Ο κόσμος πρέπει να μιλάει όταν βλέπει κάτι πονηρό ή αφύσικο, όταν εντοπίζει τρομαγμένα παιδιά.

Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή σου στον τηλεοπτικό αέρα;

Ο τηλεοπτικός αέρας είναι δύσκολος. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και ενημερωμένος όταν εκφωνείς ένα δελτίο ειδήσεων. Η χειρότερη στιγμή μου ηταν πολύ πρόσφατη, όταν δεν κατάφερα να συγκρατήσω τα δάκρια μου στον «αέρα» μιλώντας για την κηδεία του ηρωικού υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα που έχασε τη ζωή του όταν κατέπεσε το μοιραίο Phantom, ανοικτά της Ανδραβίδας, την περασμένη Δευτέρα. Λύγισα διαβάζοντας τα σπαρακτικά λόγια των γονιών στον επικήδειο. Ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ. Έκανα πολλές πρόβες το ΟΝ πριν το εκφωνήσω ώστε να συνηθίσω το κείμενο και να μην «σπάσω» στον αέρα. Δεν τα κατάφερα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στη ζωή από μια μάνα να θάβει το παιδί της. Έκανα ώρες να συνέλθω. Είμαστε όμως πάνω απ΄όλα άνθρωποι.

Υπήρξες για χρόνια ελεύθερη ρεπόρτερ. Σήμερα, εάν θα επέστρεφες για ένα ρεπορτάζ, ποιο θα ήθελες να ήταν αυτό;

Το ελεύθερο ρεπορτάζ είναι μεγάλο σχολείο και μάλιστα πιστεύω πως αν δεν έχεις κάνει ρεπορτάζ δεν μπορείς να γίνεις καλός παρουσιαστής. Όλα αυτά τα χρόνια έχω καλύψει πολλά και δύσκολα ρεπορτάζ, από εκλογές και θέματα της καθημερινότητας, μέχρι εγκλήματα, δίκες αλλά και τραγωδίες που συγκλόνισαν τη χώρα. Την τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές, το πολύνεκρο δυστύχημα με τους 16 νεκρούς όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα, την πτώση του Σινούκ στο Πόρτο Κουφό το 2004 που οδήγησε στο θάνατο 17 ανθρώπους, τις φωτιές στην Εύβοια και την Ηλία το «μαύρο» καλοκαίρι του 2007, το τέλος της 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2002, την πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας το 2017 με τους 4 νεκρούς. Ατελείωτες ώρες στο δρόμο, αποστολές και πολλά ξενύχτια. Είμαι χορτάτη, καθώς έχω κάνει σχεδόν τα πάντα και για πολλά χρόνια. Δεν έχω κάνει όμως ποτέ ρεπορτάζ σε εμπόλεμη ζώνη και θα το ήθελα πολύ.

Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, πως μεταφέρεις μια είδηση από αυτές που εκφωνείς στην κορούλα σου;

Δυστυχώς είχα μπει στη διαδικασία να την ενημερώσω για τον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνοντας της μάλιστα πλάνα από τα παιδάκια που εγκατέλειπαν τη χώρα με τους γονείς τους. Μεγάλο λάθος. Αν και είναι μόλις 7,5 ετών η Εμμέλεια είναι ένα τρομερά ευφυές πλάσμα και ανέκαθεν της μιλούσα σα να είναι μεγάλη, ωστόσο ο πόλεμος είναι ένα άγριο και δύσκολο θέμα για ένα παιδάκι. Από τότε λοιπόν της εξηγώ σχεδόν καθημερινά πως δε θα γίνει πόλεμος στην Ελλάδα, καθώς αυτό φοβάται μετά από όλα όσα της έδειξα. Αποφεύγω πια να την ενημερώνω για τα θέματα της επικαιρότητας.

Πως βλέπεις το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν εντάξει στη θεματολογία τους και ενημερωτικά θέματα;

Αν το κάνουν καλά και με προσοχή, δεν με ενοχλεί. Υπάρχουν μάλιστα εκπομπές που διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια θέματα της επικαιρότητας. Πάντως οφείλουμε πάντα να είμαστε καλά διαβασμένοι και να ενημερώνουμε σωστά τους τηλεθεατές που μας εμπιστεύονται.

Ποιες άνκοργούμαν ξεχωρίζεις στην Ελλάδα;

Εκτιμώ αρκετές. Δεν χρειάζεται να μπω στη διαδικασία να αναφέρω ονόματα. Πιστεύω ωστόσο ότι ο παρουσιαστής των ειδήσεων δε θα πρέπει να σηκώνει φρύδι, να είναι αυστηρός και να τρομοκρατεί τον τηλεθεατή που επιλέγει να τον παρακολουθήσει, ούτε να υποδύεται τον πολύγνωρο. Θα πρέπει να εκφωνεί τις ειδήσεις απλά σα να τους λέει μια ιστορία με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Τι γεύση σου έχει αφήσει η μέχρι τώρα πορεία σου στην τηλεόραση;

Είναι δύσκολο σπορ η τηλεόραση. Χρειάζεται γερό στομάχι, ψυχικές και σωματικές αντοχές. Επίσης είναι σημαντικό να μάθεις να ξεχωρίζεις ποιους ανθρώπους πρέπει να εμπιστεύεσαι και να απομακρύνεις με οποιονδήποτε τρόπο τους τοξικούς που «ρουφάνε» την ενέργεια σου και δηλητηριάζουν την ζωή σου. Είναι πολύ γοητευτικό επάγγελμα ωστόσο στους κόλπους της δημοσιογραφίας υπάρχουν και εκείνοι που όταν αναλαμβάνουν θέσεις εξουσίας βγάζουν όλα τα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους. «Δώσε σε κάποιον εξουσία για να δεις τον πραγματικό του εαυτό», λένε και συμφωνώ απολύτως. Είναι γλυκόπικρη η γεύση που έχω καθώς ταλαιπωρήθηκα κάποια στιγμή κι εγώ από έναν άνθρωπο που με είχε στοχοποιήσει αδίκως. Ο,τι σπέρνεις θα θερίσεις στη ζωή, γι΄ αυτό ας ηρεμήσει η ψυχή όλων εκείνων που κακοποιούν συναδέλφους στους χώρους εργασίας. Να μην παίρνουν χαρά κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα των γύρω τους. Κλείνοντας θα σου τονίσω πως η ζωή κάνει κύκλους.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Share
Ακολούθησε το YouFly στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com
Δήμητρα Καλφούντζου

Είμαι η Δήμητρα Καλφούντζου και δουλεύω ως δημοσιογράφος εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα και τώρα πια... τρόπος ζωής! Τα περισσότερα χρόνια, ασχολήθηκα με την τηλεόραση όπου αισίως, επαγγελματικά, έχω μπει στην... εφηβεία και οδεύω προς την ενηλικίωση. Φέτος συνεργάζομαι με την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο Mega, ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκα στο Star Channel, σε εκπομπές αλλά και δελτία ειδήσεων. Παράλληλα, εδώ και χρόνια γράφω σε εφημερίδες περιοδικά και sites ενώ έζησα για ένα διάστημα και τη μαγεία του ραδιοφώνου. Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και φυσικά την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στο πλαίσιο της δουλειάς, μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκω τα τελευταία χρόνια και στα social media, τα οποία παρακολουθώ ανελλιπώς.