18.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Η Άνιωθη Showbiz, Μουτσινάς vs Πορτοσάλτε και η Ψυχαγωγία τα χρόνια της ενημέρωσης

Δε θέλω πανικούς… Αδέλφια μου, μαζί θα τα περάσουμε όλα. Και τονε πόλεμο; Και τονε πόλεμο. Δε βλέπετε τη Σόουπιτς που δε χαμπαριάζει; Το 2022 εισέβαλε μια χώρα σε μια άλλη με τα όπλα. Το διανοείστε; Σκοτώνονται άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά για τον επεκτατισμό ενός. Οι γονείς θάβουν τους γιούς που πήγαν να πολεμήσουν και απ’τις δύο πλευρές – πόλεμος κανονικός λέμε. Αλλά, όχι… Ο Έλληνας Τσελέμπριτυ αγχώνεται για τα εμπορικά που πρέπει να ποστάρει και «πήγαν πίσω». Εκτός, αν καταφύγει στη Λ.Ε.Ι. (Λύση Ελληνάρα Ίνφλουενσερ): Στόρυ Πόλεμος – Στόρυ Πόλεμος – Στόρυ Σχάρα Ανοξείδωτη Κιβαγουέη – Στόρυ Πόλεμος.

Έξω Πόλεμος – Μέσα «Βινύλιο»

Άνιωθη Σόουπιτς, σας λέω, αδέλφια – το παραδέχομαι. Ποιά Ρωσία και ποιά Ουκρανία; Εμείς περιμένουμε Σνικ και Λάιτ να «τις παίξουνε», τη Δανάη να κάνει μαλακία με το βίντεο για τον Πούτιν για να την κατασπαράξουμε (δε λέω, ατόπημα, αλλά, αλήθεια, πιστεύετε ότι η Μπάρκα και ο Καβατζίκης ήθελαν να «ξεπλύνουν» τον Πούτιν;) Το πιο άκομψο δε, ήταν ότι έσπευσαν να χλευάσουν συνάδελφοι απ’τις απέναντι εκπομπές. Ησυχάστε, αδέλφια, στο ίδιο καζάνι βράζουμε (βάζω κι εμένα, μέχρι πέρυσι, άρα μια χαρά βράζω) – ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον μαλέσκου.

Γι’αυτό σας λέω… Πάρτε παράδειγμα απ’τη γλυκιά Σόουπιτς και όσο ολόγυρα κάνει πόλεμο, εσείς να είστε Βινύλιο που έχουν διάθεση για παρτάρες…

Όπως και να αποφασίσετε να το αντιμετωπίσετε, όμως, αδέλφια τα #FlyNews της Κυριακής είναι εδώ για την κουβέντα μας. Κουμπώνουμε «All You Need Is Love» απ’το OST της ταινίας Love Actually και ξεκινάμε:

Ο Νίκος, ο Άρης κι Εγώ

Αδέλφια μου, θα μιλήσω από καρδιάς (μπαηχάρτ) που λέει και ο Κούπερ. Θέλω να ξεκινήσω να γράφω για τη φάση Μουτσινά-Πορτοσάλτε και την οξεία αντίθεση του πρώτου στα λεγόμενα του δεύτερου με σκληρά λόγια (ότι – και εκείνος – λέει «βλακείες» και «οι καινούριες μαμάδες που έχουν αυτοκίνητο τι να κάνουν; Να το βάλουν στον κ**ο τους;»). Προσέξτε: Όλα αυτά απ’τον «αέρα» του καναλιού που πληρώνει και τους δύο και για την ακρίβεια απ’τον «αέρα» του ενημερωτικού ΣΚΑΪ.

Και θα μου πείτε: «Ποιό είναι το πρόβλημά σου, Ούγγα μου;» Θα σας απαντήσω αμέσως… Δεν ξέρω μέχρι και τη στιγμή που βάζω σε μια σειρά αυτές τις γραμμές, σε ποιό συμπέρασμα θα καταλήξω στο τέλος…

Ψυχαγωγία στα Χρόνια της Ενημέρωσης

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’την αρχή και λίγο πιο πριν: Σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που προσπαθεί να εδραιωθεί, ως η πρώτη επιλογή ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι συνήθως, απολαμβάνουν άλλης μεταχείρισης. Πρόκειται για τη «μόστρα» του σταθμού, την ατμομηχανή του και το «βαρύ πυροβολικό». Όσο πιο πολύ καθιερώνεται ειδησεογραφικά ένας τηλεοπτικός σταθμός, τόσο περισσότερο κύρος συσσωρεύεται στους «ενημερωτικούς» – στους επικεφαλής τους να δείτε…

Απ’την άλλη, την ψυχαγωγία την έχουν όλοι για πιο «εύκολη». Θεωρούν εύπεπτο το περιεχόμενο, ότι (μάλλον) στερείται κριτικής οπτικής απ’τον τηλεθεατή και γενικά, ότι όσοι την υπηρετούμε είμαστε λίγο-πολύ… χάβαλοι. Η αλήθεια είναι ότι κάτι Σορβάιβο, κάτι Μαυρίκιοι και κάτι τέτοιες όμορφες στιγμούλες της ελληνικιάς τηλεόρασης δε βοηθούν πολύ τον αντίλογο:

Η Μαρία Ιωαννίδου στο Πρωινό και την ψυχαγωγία στα χρόνια της ενημέρωσης

Παρόλα αυτά, χειρισμοί όπως του «Το Πρωινό», του «Πάμε Δανάη», του «Καλύτερα δε Γίνεται» και του «Χαμογέλα και Πάλι» σε θέματα επικαιρότητας με κορωνίδα το θεατρικό#metoo «έβαλαν τα γυαλιά» στην ενημέρωση και τις καχεξίες της ως προς ένα χώρο, τον οποίο απαξίωνε. Δε θα ξεχάσω ενημερωτικές παρουσιάστριες του ΣΚΑΪ να μου ζητούν βασικά τηλέφωνα εκπροσώπων του Θεάτρου που δεν είχαν στις ατζέντες τους, καθότι αχρείαστα έως πέρυσι και να «βγάζουν» τελικά, ούτε τους μισούς (ένας Θεός ξέρει γιατί…)

Γνωρίζω τι θα μου πείτε τώρα, αδέλφια… Για τις φορές που η ψυχαγωγία πήγε (κι ακόμη πάει) να κάνει ενημέρωση και τα σκατώνει. Ισχύει, αποδεικνύεται τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Όμως, σε γενικές γραμμές, ανάλογα με τον παρουσιαστή και το δυναμικό συνεργατών που έχει στη διάθεσή του, η ψυχαγωγία μπορεί να ενημερώσει. Αντίθετα, όταν η Ενημέρωση προσπαθεί να «χαλαρώσει» λοξοκοιτώντας προς το Ινφοτέηνμεντ, ακόμη και τον Λουί Ντε Φινές ντυμένο καλόγρια να φέρει καλεσμένο, η φάση θα είναι ο ορισμός του κριντζ.

Ενημέρωση Vs Ψυχαγωγία

Ξέρω, το έπιασα απ’τον Αδάμ και την Εύα, μέχρι να φτάσω στους Πορτοσάλτε-Μουτσινά, όμως νιώθω ότι πρέπει να θέσω τους όρους, ώστε να βγάλουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές Κυριακάτικο συμπέρασμα (το οποίο μέχρι κι αυτήν την παράγραφο, επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να αγνοώ).

Για να καταλάβετε πόσο αφ’υψηλού κοιτάζουν οι δημοσιογράφοι τους «ψυχαγωγικούς» (κι ας τους ζηλεύουν λίγο) στους τηλεοπτικούς σταθμούς με ενημερωτικό προφίλ, αρκεί να αναφερθώ στο Mega των Εκδοτών, όταν έπρεπε να καλύψουμε απ’τον πρωινό «Όμορφο Κόσμο» την έκρηξη στη Φουκοσίμα το 2011. Στείλαμε τότε μια απ’τις καλύτερες συντάκτριές μας με δημοσιογραφικές καταβολές, λιγομίλητη, εργατική και όσο φινετσάτη χρειαζόταν για να διαβεί το «Ιερό» της Αίθουσας Σύνταξης του Δελτίου Ειδήσεων του Μεγάλου Καναλιού στη Μεσογείων. Αν και την αγαπώ πολύ, δε θα αναφέρω το όνομά της σε περίπτωση που δε θα το ήθελε.

Με το στανιό, αδέλφια, βρήκε η κοπέλα έναν-δύο συναδέλφους πρόθυμους να την ενημερώσουν, λες και είχε το χτικιό… Θαρρείς και ήθελε το ρεπορτάζ για τον Κυριακάτικο καφέ με τις φιλινάδες της και όχι για άλλη εκπομπή (την πρωινή μάλιστα) του ίδιου καναλιού που πληρώνει και ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς. Έτσι είναι η φάση, αδέλφια μου. Παρόλα αυτά, χρόνια τώρα, αυτήν την απαξίωση απ’τους «ενημερωτικούς» δεν την εκλαμβάναμε ως επιθετική, ή έστω, αλαζονική. Περισσότερο μας έμοιαζε, στην ψυχαγωγία, με το αγοράκι στο Δημοτικό που, όταν γουστάρει μια συμμαθήτριά του, της τραβάει τα μαλλιά.

Η νέα γενιά παρουσιαστών της ενημέρωσης και δημοσιογράφων είναι πιο συναδελφική. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς και ομίλους με ενημερωτικό προφίλ, όμως, ένα άρωμα πρωτοκαθεδρίας της ενημέρωσης παραμένει. Κακά τα ψέματα, η ψυχαγωγία φέρνει τα λεφτά, μα η ενημέρωση το κύρος σε έναν σταθμό.

Ο Άρης

Αφού ορίσαμε το πλαίσιο αυτό, ας γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές μας: Ο Άρης Πορτοσάλτε αποτελεί πυλώνα της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής Ενημέρωσης του δημοσιογραφικού ΣΚΑΪ. Βασικά, ο Άρης ΕΙΝΑΙ ο ΣΚΑΪ σε βαθμό που ακόμη και τα τελευταία χρόνια που ο Όμιλος αναπόφευκτα ανανεώνεται, η ανανέωση θα πρέπει να στηριχτεί και στον Πορτοσάλτε ή να πάει από γύρω…

Ο Ουγγαρέζος για τον Πορτοσάλτε στα χρόνια της ενημέρωσης

Ο Άρης είναι τόσο συνυφασμένος με τον ΣΚΑΪ που πολλοί μπορεί κάποια στιγμή της ζωής τους να θεωρούσαν ότι έχει μερίδιο στην ιδιοκτησία του, όπως ο Θέμης στο Mad. Παρόλα αυτά, έχει τον τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, ενώ πέραν της αντιπροσωπευτικής φωνής, του ιδιαίτερου ντυσίματος, του χαρακτηριστικού παρουσιαστικού και του αιρετικού λόγου του, ο Άρης Πορτοσάλτε έχει διατελέσει διευθυντής του επίσης εμβληματικού ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ (100.4 τότε, αν θυμάμαι καλά) από τα μπετά. Με λίγα λόγια, όσο κι αν κριντζάρουν ακόμη και στον ΣΚΑΪ, ο κος Πορτοσάλτε είναι η σημαία του Ομίλου.

Ο Νίκος

Για τον Νίκο δε χρειάζεται να πω πολλά, παρά μόνο αυτό που θα βοηθήσει τη συζήτησή μας: Ο Μουτσινάς κάνει τα υψηλότερα νούμερα του ΣΚΑΪ. Τα ποσοστά αυτά αφορούν τα εμπορικά κοινά (18-54), τα οποία κοιτάζουν και στα οποία αναμετρώνται όλα τα κανάλια. Άσε που αυτά τα στατιστικά συμβουλεύεται η αγορά για το που θα δώσει τα διαφημιστικά λεφτάκια της.

Σημαντική διευκρίνιση: Ο Νίκος και το «Καλό Μεσημεράκι» είναι η πιο επιτυχημένη εκπομπή του καναλιού που παράγει το ίδιο. Υπάρχει και το Σορβάιβο, αλλά είναι του Ατζούν και το παραχωρεί στη συχνότητα του Φαλήρου. Με λίγα λόγια, ο Μουτσινάς, πέρα απ’την οικονομική ανάσα που προσφέρει στον ΣΚΑΪ αποτελεί κάτι εξίσου σημαντικό: Την ελπίδα του καναλιού ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του ψυχαγωγικά και να μην έχει κανέναν κερατά ανάγκη. Άλλη μια εκπομπή σαν του Νίκου να «έβγαινε» στον ΣΚΑΪ και θα σας έλεγα εγώ πώς θα άλλαζαν τα κόζα…

Κι ο ΣΚΑΪ

Γι’αυτό, ο Νίκος χαίρει άλλης αντιμετώπισης απ’το κανάλι. Γι’αυτό αμοίβεται στον ΣΚΑΪ με δεδομένα «Καθόλου-ΣΚΑΪ», λέει (περισσότερο από άλλους – ακόμη και ενημερωτικούς) αυτό που θέλει, γι’αυτό κανονίζει ο ίδιος τις πρεμιέρες, άδειες και τη λήξη της σεζόν του και γι’αυτό, τον έχουν στα ώπα ώπα. Και καλά κάνουν.

Ο «Πρίγκιπας του ΣΚΑΪ», λοιπόν, δε μάσησε τηλεοπτικά τα λόγια του για τη «Σημαία του ΣΚΑΪ» απ’τη συχνότητα του ΣΚΑΪ: Δυσκολάκι, αδέλφια.

Συμπέρασμα (;)

Διαφωνώ μ’αυτό που είπε ο Άρης; Διαφωνώ. Συμφωνώ με τον Νίκο; Απόλυτα. Έχει κότσια ο Μουτσινάς; Κάργα. Έδειξε ανοχή ο Πορτοσάλτε; Δημόσια τουλάχιστον, ναι. Ο ΣΚΑΪ πολυφωνία απόψεων; Την έδειξε. Άρα, τι με χαλάει;

Ίσως με χαλάει το ότι δε θα είχα ποτέ τα κότσια του Νίκου (δεν έχω κάνει, όμως και τα νούμερά του, γιατί ως γνωστόν, στην τηλεόραση τα υψηλά ποσοστά χαλκεύουν ατσάλινους αδένες). Ίσως νιώθω ότι αποτελεί ένδειξη σεβασμού στον μισθό που πληρώνει τις υποχρεώσεις σου να μην τσακώνεσαι με ομόσταβλους – τουλάχιστον όχι δημόσια. Απ’την άλλη και ο Άρης, δημόσια τοποθετήθηκε σχολιάζοντας, άρα οποιοσδήποτε μπορεί να κρίνει την ατάκα του. Με χαλάει που ο Μουτσινάς εκφράζει πολιτική άποψη στο περιβάλλον της συγκεκριμένης εκπομπής; Όχι, μου αρέσει, όσο μιλά για πράγματα που κατέχει. Τότε, τι;

Νομίζω ότι αυτό που με «τσιγκλάει» και οδήγησε το χέρι μου να συντάξει αυτές τις γραμμές είναι η επιλεκτική ανοχή των καναλιών, ανάλογα με τα νούμερα τηλεθέασης. Θα έδειχνε την ίδια δεκτικότητα ο Άρης και δημοκρατικότητα η επιχείρηση, αν ο Μουτσινάς έκανε μονοψήφια; Το ίδιο ισχύει για τον ΑΝΤ1 και τους Ράδιο Αρβύλα που κατά καιρούς «τα έβαζαν» με στελέχη του καναλιού, ή συναδέλφους παρουσιαστές του. Στην αντίπερα όχθη, η Ελληνοφρένεια στον Alpha όταν τόλμησε να «ενοχλήσει» με χαμηλά νούμερα, κόπηκε…

Πολυφωνία: The Video Game

Θα μου πείτε, αδέλφια μου, μιλάμε για εταιρείες που οφείλουν να συσταθούν με σκοπό το κέρδος, αλλιώς δεν είναι εταιρείες. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό. Η μικρή παθογένεια που εντοπίσαμε, όμως, αφορά την ύπαρξη φάσεων πολυφωνίας που περνάμε στα media σα πίστες βιντεοπαιχνιδιού που «ξεκλειδώνονται» ανάλογα με τα ποσοστά τηλεθέασης.

Θα μου πεις, σε όλες τις δουλειές, έτσι δεν είναι; Πρώτα αποδεικνύεις την αξία σου και μετά, αποκτάς δικαίωμα στην αποψούλα για την εταιρεία. Νομίζω πως στα Μ.Μ.Ε. όμως, δεν πρέπει να είναι έτσι. Παρα-είμαστε μέσα στα σαλόνια των σπιτιών που μας εμπιστεύονται την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους, για να ακολουθούμε το παράδειγμα άλλης μίας εταιρείας με στόχο το κέρδος. Και, αν δεν το διορθώσουμε άμεσα αυτό θα αναγνωρίζουμε αντί παθογένειας, ξεκάθαρο έλλειμμα δημοκρατίας στη δουλειά μας, αδέλφια μου.

Φουφορθώ λοιπόν, και… Ρε τον Μουτσινά και τον Πορτοσάλτε σε μπελάδες που μας βάλανε…

Κουιζάρα

Και φύγαμε για κουιζάρα:

Σε ποιά παρουσιάστρια «είδαν κι έπαθαν» να εξηγήσουν ότι ο πόλεμος είναι κάτι σημαντικό και η Τσικνο-εκπομπή της δε μπορούσε να «βγει στον αέρα», όπως όλες οι ψυχαγωγικές της Πέμπτης; Μέχρι τελευταία στιγμή, σου λέει, επέμενε, γιατί της είχαν πάρει 40 κιλά κρέας από κρεοπωλείο-μπουτίκ τα οποία έβαλαν τελικά στον… καταψύκτη τους για άλλη φορά.

Αυτά και γι’αυτήν την Κυριακούλα μας, αδέλφια. Πρόσω ολοταχώς για Καθαρά Δευτέρα και έως τότε, χαμογελάμε για να κάνουμε τους άλλους ν’ανησυχούν. Βάλτε στ’ακουστικά σας Φοίβο Δεληβοριά και «Αυτή που Περνάει» και… Καλή μας, εβδομάδα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Δημήτρης Ουγγαρέζος
Δημήτρης Ουγγαρέζος
Γεννήθηκα στις 9 Φεβρουαρίου 1980 κατά τη 1 και 25’ το ξημέρωμα στην Αθήνα και κατάγομαι από την Κάλυμνο και το Καστελόριζο με προπάππου σφουγγαρά (όχι Σφουγγαρέζο - απ’το άλλο σόι) και παππού, ψάλτη. Το Mappes Show, αφού πέρασε απ’τον Ρυθμό 94.9, όπου κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, ανέλαβε την πρωινή ζώνη του νεοσύστατου My Radio 104.6! Παράλληλα - από το 2008 - δοκιμάζω μάταια (μπορεί και όχι) να τα καταφέρω στην τηλεόραση, ως παρουσιαστής στο Mad, Mega, ΑΝΤ1 και φέτος, ξανά στο Mega που με ανέδειξε. Μου λείψατε και χαίρομαι πολύ που οι διαδικτυακές συζητήσεις και οι αποψούλες μας θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, χωρίς λογοκρισία, στη γεμάτη όρεξη οικογένεια του YouFly.com (μπλέξανε οι άνθρωποι). Καλά μας, ταξίδια στα FlyΝews!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ