Τηλεόραση

Φλόγα και άνεμος: Μπήκαμε στα γυρίσματα – Τι μας είπε η σεναριογράφος

28/05/2022
4 λεπτά ανάγνωσης
Share

Τα γυρίσματα της νέας υπό δημιουργία σειράς της ΕΡΤ με τίτλο «Φλόγα και άνεμος» που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου και αναφέρεται στον θυελλώδη έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης, συνεχίζονται στη Χίο µε εντατικούς ρυθμούς. Το «youfly.com» ήταν εκεί.

Ένας ολόκληρος κόσμος από ηθοποιούς, σκηνοθέτη, µακιγιέρ, σκηνογράφο, ενδυματολόγο και τεχνικούς βρίσκεται σε εγρήγορση για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Το βίντεο καταγράφει, οι σκηνές επαναλαμβάνονται πολλές φορές.

Τι αποκαλύπτει η σεναριογράφος Ρένα Ρίγγα

Για την απόφαση  της να ασχοληθεί με την μεταφορά στη μικρή οθόνη του βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου μίλησε στο youfly.com η σεναριογράφος της σειράς, Ρένα Ρίγγα η οποία μας είπε: «Όταν μου έδωσε κάποια στιγμή το βιβλίο του ο Στέφανος Δάνδολος, με τον οποίο γνωριζόμαστε καιρό τώρα, και το διάβασα ένιωσα μια ευχάριστη έκπληξη. Διαπίστωσα ότι είχε τρομερό ενδιαφέρον όλη αυτή η ιστορία καθώς επρόκειτο για δύο εμβληματικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Ένας έρωτας εξαιρετικά δυνατός που ήταν και παράνομος και παράτυπος και παράδοξος. Όλα αυτά μου κίνησαν το ενδιαφέρον για ασχοληθώ με την ιστορία αυτή. Κι έμαθα πάρα πολλά πράγματα για τις δύο αυτές προσωπικότητες ψάχνοντας. Έγραψα 12 επεισόδια σε τρεις μήνες. Είχα ιστορική σύμβουλο τη Νίτσα Λουλέ, πρώην βουλευτής, η οποία με βοήθησε σημαντικά ενώ παράλληλα ανέτρεξα και σε βιβλία που αναφέρονταν στα δύο αυτά πρόσωπα. Ήταν μια πολύ επώδυνη αναζήτηση αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν έμεινα μόνο στη σχέση και στον έρωτα.  Έβαλα σε κάθε σκηνή και το ιστορικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνταν το ζευγάρι την συγκεκριμένη εποχή».

Στην ερώτηση μας τι ήταν αυτό που τη γοήτευσε περισσότερο εξερευνώντας τη σχέση του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης μας εξήγησε: «Υπήρχε ένα πάθος. Ήταν μια σχέση που δεν ήταν καθόλου συμβατική. Στην αρχή η σχέση αυτή κρατήθηκε κρυφή. Δεν είχανε παντρευτεί μέχρι τις αρχές του ’40. Ζούσανε μαζί. Ήταν για την εποχή εκείνη ένας πρωτοποριακός και πολύ δυνατός έρωτας».

Αναφερόμενη η κ. Ρίγγα στην ιστορία που θα δούμε επί της οθόνης λέει: «Η ιστορία μας ξεκινάει από την ώρα που η Κυβέλη ως μωρό βρίσκεται μέσα σε ένα καλαθάκι έξω από την πόρτα της οικογένειας που την υιοθέτησε. Ενός τσαγκάρη και μιας καθαρίστριας. Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το ποιοι ήταν οι πραγματικοί της γονείς αλλά ποτέ δεν έμαθε για τους γονείς της ούτε η ίδια. Το βιβλίο του Δάνδολου ξεκινά από το 1889 με το γεγονός που σας προανέφερα και φθάνει μέχρι το 1968 που πεθαίνει ο Παπανδρέου. Στη δική μας ιστορία οι τίτλοι τέλους πέφτουν δέκα χρόνια μετά με το θάνατο της Κυβέλης».

Η υπόθεση της σειράς «Φλόγα και Άνεμος»

Αθήνα, 1968. Δικτατορία. Η Κυβέλη (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) επισκέπτεται καθημερινά στο νοσοκομείο τον Γεώργιο Παπανδρέου (Άρης Λεμπεσόπουλος), ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο Μιχάλης (Δημήτρης Καταλειφός) και η Φωτεινή (Θέμις Μπαζάκα) έρχονται στην πόλη για να εκτελέσουν μια μυστική αποστολή της καρδιάς, που θα τους συνδέσει με τις μυστικές υπηρεσίες, τον Φώντα (Αργύρης Πανταζάρας) και τη γυναίκα του, Όλγα (Λένα Παπαληγούρα).

Λάθη και πάθη μέσα στη δίνη της Ιστορίας και στο κέντρο δύο από τις σημαντικότερες οικογένειες στην ιστορία της χώρας. Μέσα από το καλειδοσκόπιο σε παράλληλη δράση ακολουθούμε τους ήρωες, την Κυβέλη (Μαρία Παπαφωτίου) και τον Γεώργιο Παπανδρέου (Γιώργος Τριανταφυλλίδης) από τα πρώτα τους χρόνια ως τη γνωριμία, τον έρωτα, τον γάμο και τον χωρισμό τους το 1951.

Οι πρωταγωνιστές

Η ιστορία τους μας ταξιδεύει στη Σμύρνη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Χίο. Κοντά τους συναντάμε ιστορικές προσωπικότητες της θεατρικής και της πολιτικής σκηνής, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη (Πέγκυ Τρικαλιώτη), ο Δημήτρης Χορν (Αναστάσης Ροϊλός), ο Μήτσος Μυράτ (Κωνσταντίνος Μπιμπής) και μέλη των οικογενειών, όπως τη Μιράντα Μυράτ (Πέγκυ Σταθακοπούλου), τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου, τον Γιώργο Παπανδρέου του Γεωργίου κ.λπ. Στον ρόλο της Μαρίας Αδριανού (μητέρας της Κυβέλης) η Κόρα Καρβούνη. Τη Ροζίτα Σεράνο υποδύεται η Δωροθέα Μερκούρη.

Τη σκηνοθεσία της εν λόγω σειράς έχει αναλάβει η Ρέινα Εσκενάζι ενώ τη μουσική και το ομότιτλο τραγούδι υπογράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Share
Ακολούθησε το YouFly στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com
Άκης Φωτόπουλος

Ο Άκης Φωτόπουλος ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Μακεδονία το 1983. Ασχολήθηκε με το αθλητικό, καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί στα περιοδικά: Τηλέραμα, Ραδιοτηλεόραση, TV Zάπινγκ, ΕΝΑ, Εικόνες. Στη τηλεόραση εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel το διάστημα 1993 -95. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας του Alpha Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005 -2007. Μέχρι πρότινος εργάζονταν στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής (TV Έθνος). Πλέον είναι συντάκτης στο youfly.com. Eίναι πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού, της Σοφίας.