16.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Eurovision 2021: Το Φεστιβάλ, το χιούμορ, η Ελλάδα κι ο ρόλος του κοινού

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης σχολιάζει τον φετινό φεστιβάλ της Eurovision 2021 που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Η φετινή Eurovision 2021 στο Ρότερνταμ ήταν ένα ακόμα φεστιβάλ της Eurovision που φέτος έκλεινε και τα 65 του χρόνια. Και συγχρόνως είχε όλη την εσάνς ενός παγκόσμιου κορωνοϊού. Και η αλήθεια είναι πως οι Ολλανδοί  στο Ρότερνταμ απ’ ότι έμαθα πήραν όλα τα μέτρα εντός και εκτός αίθουσας για τους καλλιτέχνες αλλά και για τον κόσμο που είχε πάει να τους δει. Αλλά από την άλλη είχαν και πολύ χιούμορ…

φεστιβάλ Eurovision Ρότερνταμ τελικός

Το Φεστιβάλ της Eurovision είχε μια εσάνς χιούμορ

Και όταν λέω χιούμορ εννοώ ανάλαφρο και διακριτικό. Τόσο που το έξτρα αφιέρωμα στις παλιές Eurovision με μερικά από τα μεγάλα σουξέ του παρελθόντος αυτά έλαβαν χώρα σε ταράτσες κτιρίων του Ρότερνταμ. Στον καθαρό αέρα μακριά από τους κλειστούς χώρους και την πολυκοσμία. Έτσι δηλαδή όπως όφειλε να είναι φέτος το συγκεκριμένο φεστιβάλ. Και πέραν της πρωτοτυπίας και του χιούμορ είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτω από τον έναστρο ουρανό και λίγο πιο ψηλά από το φωτισμένο Ρότερνταμ ανθρώπους πιο μεγάλους από ότι τους μάθαμε και με το ίδιο κέφι…

Βέβαια αν αυτό έδωσε μια εσάνς χιούμορ το βραβείο χιούμορ το πήρε ο τραγουδιστής που εκπροσώπησε την Αγγλία. Ο οποίος όταν επιβεβαιώθηκε το οριστικό του μηδέν δηλαδή μηδέν ψήφοι, δηλαδή ούτε μισή ψήφος, τίποτα, σηκώθηκε μπροστά στις κάμερες και άρχισε να χορεύει και να ζητωκραυγάζει λες και είχε έρθει πρώτος. Εδώ που τα λέμε σε κάτι τέτοια το ζενίθ με το ναδίρ είναι τόσο μα τόσο κοντά…

Ο ρόλος της ψήφου του κοινού

φεστιβάλ Eurovision - Barbara Pravi - Γαλλία

Όσο για τα βραβεία, η Γαλλία είχε ένα κανονικό τραγούδι να διαγωνίζεται που έφερνε λίγο στην Πιαφ αλλά με αξιοπρέπεια και γνώση της σημερινής εποχής. Kαι πήγαινε στήθος με στήθος με το ελβετικό που είναι χαριτωμένο τραγουδάκι. Αλλά ο τραγουδιστής του στο live του τελικού είχε μια λάθος σκηνική παρουσίαση για αυτό το τραγούδι. Η Ουκρανία επίσης με την έντονη διαφορετικότητά της κατάφερε να είναι στην πεντάδα. Aλλά όταν τελείωσαν οι ψήφοι τον επιτροπών και ήρθε η ψήφος του κοινού εκεί ως δια μαγείας η Ιταλία νίκησε τα τραγούδια και πέρασε στην πρώτη θέση.

Χαριτωμένο τραγουδάκι για την  Eurovision ήταν το τραγούδι της Ιταλίας με παρουσίαση και κοινωνικό μήνυμα ειδικά για το κοινό της Eurovision. Πρέπει να παραδεχτώ δημοσίως πως δεν πιστεύω στην ψήφο του κοινού στην ψήφο των επαϊόντων που έλεγε και ο Σωκράτης. Άλλωστε κανένα βραβείο που βασίζεται στην ψήφο του κοινού δεν έχει κύρος. Αν ίσχυε αυτό τότε τα βραβεία MTV θα ήταν πιο σημαντικά από τα Όσκαρ. Από την άλλη όμως αν δεν υπήρχαν οι ψήφοι του κοινού και όλο αυτό το τραλαλά δεν θα υπήρχε η Eurovision 65 χρόνια. Ή θα είχε τελειώσει εδώ και χρόνια. Όπως άλλα πολύ πιο σημαντικά φεστιβάλ τραγουδιού στην Ευρώπη.

Η ελληνική συμμετοχή

Κατά τα άλλα υπήρχαν κάποιες ενδιαφέρουσες προσπάθειες και κάποια σημαντικά πράγματα. Και υπήρξε και η ελληνική συμμετοχή η οποία κατάφερε και την δέκατη θέση να πάρει τελικά και το βραβείο της απόλυτης εξαφάνισης να κερδίσει. Με παλιομοδίτικα εφέ σε green box ή πράσινο κουτί όπως το ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ που φάνταζαν τόσο παλιά μπροστά στα υπόλοιπα όπως ένα επεισόδιο του Star Trek του 1968, με την πιο πρόσφατη ταινία Star Trek…

Όπως και να έχει ήταν μάλλον αξιοπρεπές και ήρεμο φεστιβάλ. Διακριτικό και με τακτ θα έλεγα. Ότι χρειαζόταν δηλαδή για την εποχή μας. Και από αυτήν την άποψη ήταν και ένα φεστιβάλ με τις λιγότερες «ακρότητες» από πολλά άλλα προσφάτως. Και αυτό φάνηκε όχι μόνο σε αυτά που οφείλονταν στους διοργανωτές αλλά και σε αυτά που οφείλονταν στις δουλειές των συμμετεχόντων.

Και του χρόνου…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ