Φωτογραφία με τηλεόραση και το σήμα της ΕΡΤ

ΕΡΤ: Σε ανοδική τροχιά η Δημόσια Τηλεόραση – Η έρευνα της Marc

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η Δημόσια Τηλεόραση με βάση τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρίας Marc που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας όσο και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Γαμπρίτσος μίλησαν για ολική επανεκκίνηση της Δημόσιας Τηλεόρασης δηλώνοντας παράλληλα ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το τηλεοπτικό κοινό στο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Επτά στους δέκα πολίτες πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc – που έγινε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ- επτά στους δέκα πολίτες και μάλιστα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης πλέκουν το εγκώμιο της ΕΡΤ για τη θεαματική της αλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 4 Ιανουαρίου 2021, το 72,8% των πολιτών δηλώνουν ότι η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, ενώ επιπλέον το 65,1% εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συνολική εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 50,6% πριν από ένα χρόνο.

Τη διαπίστωση αυτή – όπως τόνισε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης – την κάνουν οι πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης στις τελευταίες εκλογές.

Εικόνα από την παρουσίαση της Marc για την ανοδική πορεία της ΕΡΤ

Έρευνα Marc για τη Δημόσια Τηλεόραση: Η ΕΡΤ σε αριθμούς

Ο κ. Γεράκης επεσήμανε ότι η αποδοχή της ΕΡΤ παρατηρείται οριζόντια στο σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, στοιχείο που πιστώνεται, πρωτίστως, ο νέος ενημερωτικός της χαρακτήρας, που προτάσσει τη νηφάλια και αμερόληπτη καταγραφή της επικαιρότητας. Έτσι, άλλωστε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος εξηγείται ότι η δημόσια τηλεόραση, ΕΡΤ στην έρευνα της Marc χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από το 87,9% των πολιτών, «ποιοτική» από το 83%, «σύγχρονη» από το 63,5% και «αντικειμενική και αξιόπιστη» από το 61,1%.

Στις, δε, επιμέρους ερωτήσεις της συγκεκριμένης έρευνας που αφορούν ειδικά τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, το 40,9% όσων τα παρακολουθούν, έστω και περιστασιακά, δηλώνουν ότι συγκριτικά με το παρελθόν η δημόσια τηλεόραση είναι «πιο αντικειμενική, πλουραλιστική και ουδέτερη» έναντι μόλις του 7,4% που απαντούν το αντίθετο. Επιπλέον το 42% προτιμά τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, γιατί είναι «αξιόπιστα και αντικειμενικά», το 27,6% επειδή είναι «σοβαρά και ψύχραιμα» και το 21,1% για τον πολυθεματικό τους χαρακτήρα.

Σε εικόνα ο κ.Γεράκης που μίλησε για την δημόσια τηλεόραση

ΕΡΤ: Η έρευνα της Marc για την ψυχαγωγία στην Δημόσια Τηλεόραση

Πολύ θετικά εκφράζονται οι πολίτες για τις νέες εκπομπές και σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ. Το 75,2% των πολιτών απαντούν απερίφραστα ότι το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 63,2% των ερωτηθέντων αναδεικνύουν ως μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΡΤ το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, όταν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 43,1% προ έτους.

Ιδιαίτερη απήχηση, τέλος, φαίνεται να έχει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, την οποία γνωρίζει το 59,1% των πολιτών (από 34,2% τον προηγούμενο Μάιο), με τη συντριπτική πλειονότητα (86,6%) να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πλούσιο περιεχόμενό της.

Ο κ. Γεράκης συνοψίζοντας τα ευρήματα από την έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΕΡΤ και την απήχηση που έχει η δημόσια τηλεόραση ανέφερε:

«Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση της εικόνας της δημόσιας τηλεόρασης έτσι όπως την αντιλαμβάνεται το τηλεοπτικό κοινό. Η σύγκριση των στοιχείων της παρούσας έρευνας με προηγούμενη έρευνα -που διεξήχθη έναν χρόνο πριν- καταγράφει αξιοσημείωτες διαφορές σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης της εικόνας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα:

Η βελτίωση της συνολικής εικόνας της ΕΡΤ τους τελευταίους 12 μήνες είναι εντυπωσιακή. Σπάνια συναντάμε τέτοιες μεταβολές χαρακτηριστικών εικόνας σε τόσο μικρό διάστημα -πολύ περισσότερο σε ταλαιπωρημένα brands, όπως αυτό της δημόσιας τηλεόρασης, που βαρύνεται με χρόνια αρνητικά στερεότυπα.

Η αύξηση της ικανοποίησης των τηλεθεατών από την ΕΡΤ αφορά, τόσο τον ειδησεογραφικό όσο τον ψυχαγωγικό τομέα. Η λειτουργία της ανερχόμενης ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής και συμβάλλει στην ανάδειξη ενός πιο σύγχρονου προφίλ.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει κάλλιστα για την απαρχή ενός επιτυχημένου rebranding ή ακόμη και για ένα απροσδόκητο success story σε εξέλιξη. Διότι αυτό που φαίνεται ήδη να καταφέρνει η ΕΡΤ είναι η ολική επανεκκίνησή της, που την επανατοποθετεί στον τηλεοπτικό χάρτη και την κάνει την έκπληξη της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς».

Σε φωτογραφία εκπρόσωπος της ΕΡΤ

Ζούλας: «Στόχος της ΕΡΤ είναι μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση»

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας σημείωσε ότι «στόχος της ΕΡΤ είναι να απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες με μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση έναντι των προγραμμάτων των ιδιωτικών καναλιών που έχουν ως προφανή σκοπό την τηλεθέαση».

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc, η ΕΡΤ έχει βελτιωθεί κατά πολύ στα μάτια των θεατών, με αποτέλεσμα η δημόσια τηλεόραση να έχει μία ανοδική πορεία.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

About Άκης Φωτόπουλος

Άκης Φωτόπουλος
Ο Άκης Φωτόπουλος ξεκίνησε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα Μακεδονία το 1983. Ασχολήθηκε με το αθλητικό, καλλιτεχνικό και τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί στα περιοδικά: Τηλέραμα, Ραδιοτηλεόραση, TV Zάπινγκ, ΕΝΑ, Εικόνες. Στη τηλεόραση εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel το διάστημα 1993 -95. Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας του Alpha Θεσσαλονίκης την περίοδο 2005 -2007. Μέχρι πρότινος εργάζονταν στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής (TV Έθνος). Πλέον είναι συντάκτης στο youfly.com. Eίναι πατέρας ενός 11χρονου κοριτσιού, της Σοφίας.