16.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΕΡΤ: Οι αξίες και τα πτυχία, και ένα νομοσχέδιο που…

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης με αφορμή τη λήξη της θητείας του σπουδαίου Δημήτρη Παπαδημητρίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ και την μη ανανέωσή της, γράφει για τους άξιους και τα πτυχία στην ΕΡΤ αλλά και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Υπάρχουν και πράγματα τα οποία, πάρεις δεν πάρεις πτυχίο από κάπου, δεν σημαίνει τίποτα…

Δημήτρης Παπαδημητρίου ΕΡΤ

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητήσει τη σημασία της γνώσης, της μόρφωσης, της καλλιέργειας, ακόμα και της ειδίκευσης πάνω σε μια επιστήμη, σε μια τέχνη ή σε οτιδήποτε τέλος πάντων.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι για να μορφώσει και να καλλιεργήσει κάποιος τον εαυτό του, που άλλοι αποδεικνύονται και με ένα χαρτί και άλλοι παρά μόνο με την προσωπικότητα αυτού που τη φέρει.

Μια επιστήμη ας πούμε σαν την νομική, την ιατρική, τη σπουδάζει κανείς στο πανεπιστήμιο όπως και άλλες επιστήμες και αυτός παίρνει ένα χαρτί ότι π.χ. δικαιούται κάποιος να κάνει εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς.

Ένα πανεπιστήμιο όμως ακόμα και το καλύτερο του κόσμου, στην πραγματικότητα δεν σου προσφέρει αυτό που λέμε μια μόρφωση, μια καλλιέργεια, αλλά την απόλυτη ειδίκευση πάνω σε αυτό.

Υπάρχουν και πράγματα τα οποία, πάρεις δεν πάρεις πτυχίο από κάπου, δεν σημαίνει τίποτα, είναι η πορεία που θα ακολουθήσεις και ο τρόπος που θα διαλέξεις για να μάθεις τα πράγματα. Για ένα γιατρό είναι απαραίτητο να έχει ένα πτυχίο, αλλά για έναν σκηνοθέτη, έναν δημοσιογράφο, για ένα μουσικό και για πολλές ακόμα «ειδικότητες», το χαρτί σαν χαρτί δεν δείχνει πολλά πράγματα. Το κυνήγι για να μάθει ο καθένας και ο τρόπος που πέφτει στη φωτιά για αυτό που αγαπά δείχνει την αξία του.

Άλλωστε ένας αγρότης ας πούμε -ειδικά τον παλιό καιρό- μπορεί να είχε περάσει όλη τη μακρόχρονη του ζωή, στα βουνά, τα λαγκάδια, στις στάνες και στα χωράφια, να μην είχε πάει ούτε στην πρώτη δημοτικού, αλλά παρόλο που η γεωπονική είναι θαυμάσια επιστήμη και το πτυχίο χρειάζεται εκεί εντούτοις ποιος θα μπορούσε να ξέρει περισσότερα για αυτό το θέμα.

Ένα χαρτί πάντα χρειάζεται  που λέμε, και το λέγανε από παλιά αυτό, όπως και το πάρε το πτυχίο σου και μετά κάνε ότι θες αρκεί να έχεις πτυχίο, ακόμα και αυτά καλά είναι γιατί το αν σπουδάσεις κάτι ακόμα και αν δεν το εξασκείς σαν επάγγελμα σε βοηθά να αποκτήσεις μια μεγαλύτερη καλλιέργεια, σε βοηθάει στη δουλειά και τη ζωή σου.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά που λίγοι κατάφερναν να βγάλουν το πανεπιστήμιο. Τώρα πια και στα 50 και στα 60 και στα 70 μπορείς να πάρεις ένα πτυχίο και από το κανονικό πανεπιστήμιο και από το Ανοιχτό πανεπιστήμιο και από το ξένο πανεπιστήμιο και από πολλά μέρη.

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημητρίου από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ

Όμως ένας νόμος που ψηφίστηκε τελευταία και μάλιστα σε αυτόν τον νόμο ακούω πως υπάρχει η υπεύθυνη υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Οικονομικών, ενός ανθρώπου σοβαρού, γνώστη, αξιοπρεπούς, σεμνού που πάντα όσα χρόνια τον ξέρω ακολουθεί έναν δρόμο σε μια τόσο άστατη ως και θεότρελη πολιτικά χώρα που μοιάζει σαν να ζει μακριά από το αγριεμένο πλήθος και ήθος.

Ένα νομοσχέδιο που απ’ ότι έχω καταλάβει επιβάλλει στα ειδικά συμβούλια δημόσιων οργανισμών ΔΕΚΟ κλπ σε ορισμένες θέσεις να είναι άνθρωποι που έχουν πάρει πτυχία πανεπιστημίου. Πολύ σωστό, αλλά όχι για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όλες τις ΔΕΚΟ κλπ κλπ.

Μαθαίνω πως την περασμένη εβδομάδα έληξε, αλλά δεν ανανεώθηκε η θητεία του σπουδαίου Δημήτρη Παπαδημητρίου στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, γιατί λέει δεν είχε πτυχίο Πανεπιστημίου. Πράγμα απαράδεκτο. Κάπως έτσι για να μείνουμε μόνο στην ΕΡΤ και όχι σε ανάλογες περιπτώσεις η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση δεν είχε γνωρίσει ποτέ σε διευθυντικές θέσεις ανθρώπους όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Δημήτρη Χορν, τον Πύρρο Σπυρομήλιο, τον Διονύσιο Ρώμα και πολλούς ανάλογους.

Μήπως είναι αναγκαία μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο;

Χρειάζεται εξ άπαντος και πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σαν τον Κωστή Χατζηδάκη που σε αυτήν την τρελοχώρα τον διακρίνει η σοβαρότητα και όχι η σοβαροφάνεια και που ξέρει να εμβαθύνει στα πράγματα και όχι να μένει στην επιφάνεια τους, περιμένω και εγώ και όλοι νομίζω, να υπάρξει μέσα στο νομοσχέδιο αυτό, να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου θα μπορούν να εξαιρεθούν από τον κανόνα άνθρωποι που στον τομέα τους ο καθένας έχουν ξεχωρίσει και έχουν διακριθεί, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, αλλά ακόμα και αν δεν έχουν ξεχωρίσει και διακριθεί στο σύνολο του κόσμου, έχουν ξεχωρίσει και διακριθεί στα μάτια των ανθρώπων του χώρου τους.

Είναι απίστευτο ότι με αυτόν τον τρόπο αν δεν υπάρξει αυτή η τροποποίηση σε αυτό το νομοσχέδιο μπορεί ακόμα και τη θέση ενός σημαντικού ανθρώπου να την πάρει κάποιος ασήμαντος που έτυχε να πάρει ένα πτυχίο και μάλιστα και πτυχίο εντελώς άσχετο με αυτό που θα κληθεί αν διεκπεραιώσει ίσως και όχι τόσο σημαντικό γιατί βέβαια υπάρχουν πτυχία και πτυχία.

Νομίζω πως όχι μόνο για την ΕΡΤ αλλά και για την ΕΡΤ βεβαίως, πρέπει τουλάχιστον ένας άνθρωπος σαν τον Κωστή Χατζηδάκη, που μπορεί κάποιος να ελπίζει στη σοβαρή συμπεριφορά από αυτόν, να κάνει κάτι για να ξεχωριστούν τα ερίφια από τα πρόβατα και οι χρήσιμοι από τους διακοσμητικούς. Ασφαλώς και θα λείψει από την ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ελπίζω με κάποιο τρόπο να γυρίσει όπως ελπίζω στην ΕΡΤ και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς να μην υπάρξουν ανάλογες απώλειες και οι χρήσιμοι να πάνε στην άκρη για χάρη κάποιων που δεν έχουν ιδέα τις πιο πολλές φορές.

Και είναι και πονηρό γιατί έχω συναντήσει ανθρώπους που τελευταία στιγμή έτρεξαν να πάρουν ένα πτυχίο και καβάλησαν ανθρώπους που είχαν κάνει σκληρή δουλειά – δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή-.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ