16.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Στέλιος Μάινας: «Οι ηθοποιοί είναι κανονικά εργάτες βαριάς βιομηχανίας και όλο το υπόλοιπο είναι μυροπωλείο»

Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που διαθέτει η χώρα μας, με πηγαίο χιούμορ, ευθύτητα και καθαρή σκέψη. Ο Στέλιος Μάινας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Κήπος» που θα ξεκινήσει την περιοδεία της στο Βόλο στις 7 Ιουλίου. 

Παράλληλα είναι και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολυαναμενόνης μουσικοθεατρικής παράστασης «Κάποτε στο Βόσπορο» που θα ανέβει τον ερχόμενο χειμώνα στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.


Στο έργο «Ο Κήπος» του Αμερικανού συγγραφέα Μπρους Γκουτς οι χαρακτήρες είναι δύο. Τον Μπάρι και τη Λουίζ ερμηνεύουν ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη αντίστοιχα, στην παράσταση που ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο στο θέατρο Από Μηχανής σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, αρχικά κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένες παραστάσεις. 

Πρόκειται για μια παράσταση που δοκιμάστηκε και στη Θεσσαλονίκη με επιτυχία, αλλά και σε μια προ-κορονοιού περιοδεία στην Κομοτηνή, την Κατερίνη, τη Δράμα, την Καβάλα.

Ο ίδιος μου εξηγεί πως ένα έργο δοκιμάζεται στο κοινό και εκείνο είναι το βαρόσφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια των προβών. 

Δεν του προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι εργοδότες πλέον απασχολούν τους ηθοποιομετρο για να απαντήσει αν το ενδιαφέρει ή όχι. Αυτή είναι άλλωστε κατά βάσει και η ουσιαστική λειτουργία του θεάτρου, καθώς επιτυχία δεν είναι μόνο η προσέλευση του κόσμου, αλλά η επιλογή του κοινού να πάει στην συγκεκριμένη παράσταση και όχι σε κάποια άλλη. Το έργο άρεσε στον κόσμο και αυτό έδωσε το διαβατήριο και το έναυσμα να γίνει μετά τον κορονοιό μια μεγαλύτερη περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με εκκίνηση τον Βόλο και συνέχεια με την Λαμία, τη Χαλκίδα, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Καλαμάτα, κ.ά. 

Οι παραστάσεις γίνονται σε ανοιχτά θέατρα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τη μετάδοση του κορονοιού είναι μικρότερος, ενώ κατά την περιοδεία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες και τα μέτρα σε ό,τι αφορά στους θεατές, στην προσέλευση του κοινού και την απολύμανση.

Ο ηθοποιός έχει ανησυχία για όσα συμβαίνουν στις εργασιακές σχέσεις καθώς η υπόθεση κορονοιός έβγαλε στη φόρα θέματα που οι εκ των έσω γνώριζαν αλλά οι εκτός χώρου δεν ήθελαν να ασχοληθούν. Η κατάσταση των ηθοποιών εργασιακά ήταν εδώ και χρόνια τραγική. Μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν γνώριζε ότι οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται ποτέ και για πρώτη φορά βγαίνει προς τα έξω -με αφορμή τον κορονοιό- ότι οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται τις πρόβες, ούτε έχουν αύς ως ωρομίσθιους, αφού και ο ίδιος έχει βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, όπως μου λέει. Γιατί όπως τονίζει, οι ηθοποιοί δεν είναι μόνον τα λαμπερά εξώφυλλα, οι πρωταγωνιστές και οι σταρ των σίριαλ στην τηλεόραση. Οι ηθοποιοί είναι κανονικά εργάτες βαριάς βιομηχανίας και όλο το υπόλοιπο είναι μυροπωλείο.

Γνωρίζει ότι σε άγνοια ήταν επίσης το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με το γεγονός ότι οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται πρόβες και ότι υπάρχει η απόλυτη ανασφάλιστη εργασία. Αυτά είναι που θέλει και ο ίδιος ως ηθοποιός να ακουστούν και επικοινωνηθούν ώστε να μην βρεθούν κάποιοι και πουν ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση. Δεν του αρέσει να εξωραΐζει μια εικόνα η οποία πραγματικά είναι άθλια, γιατί συμμερίζεται ότι και οι καλλιτέχνες έχουν μέρος της ευθύνης. Από αυτό το καλοκαίρι αλλά και τον φετινό χειμώνα αντιλαμβάνεται ότι πολλοί καλλιτέχνες θα αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, θα μείνουν άνεργοι καθώς πέρα από τις μεγάλες παραγωγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι υπόλοιπες σκηνές θα απασχολούν έναν ή δύο το πολύ ηθοποιούς.


Ωστόσο και η μεγάλη παραγωγή «Κάποτε στον Βόσπορο» στο θέατρο Βεάκη είναι με πολλά ερωτηματικά, αφενός επειδή υπήρξε η πρόσφατη αποχώρηση της Ελισάβετ Κωνσταντινίδου από τον θίασο και αφετέρου αν δεν ξεκινήσουν οι πρόβες ο Μάινας δεν πιστεύει τίποτα καθώς μετά από τόσα χρόνια στο επάγγελμα, έχει δει να χαλάνε δουλειές όχι από την πρώτη ανάγνωση και την πρώτη πρόβα, αλλά στην παραμονή της πρεμιέρας. Περιμένει λοιπόν να του πουν αν θα γίνει η δουλειά ή όχι για να ξεκινήσουν πρόβες από τον Αύγουστο και μετά. Ετοιμάζει και κάτι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη χρονιά κάπου μετά το Πάσχα του 2021. 

Πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση με έναν συνεργάτη που θέλει πολύ να δουλέψει μαζί του, τον ενδιαφέρει το θέατρο και η αισθητική του και όλα όσα εκπέμπει σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης. Δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Τάρλοου όπου μαζί θα δουλέψουν πάνω σε ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία που ξεκίνησε ο Τάρλοου πέρυσι με τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και από την οποία αναμένονται να ξεπηδήσουν νέοι θεατρικοί συγγραφείς με μικρά διαμαντάκια.

Άλλωστε ο Δημήτρης Τάρλοου έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια με υπομονή και επιμονή ότι έχει ένα από τα λίγα θέατρα που τιμούν την πιάτσα. 

Και όπως σημειώνει ο Στέλιος Μάινας το έχει πληρώσει με το αίμα του. Χωρίς να θέλει να κολακεύσει κανέναν λέει την αλήθεια που φαίνεται από την υποδομή του θεάτρου Πορεία, την ανακαίνιση που έγινε, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν από τον ίδιο τον Τάρλοου, την προσέλευση του κοινού και το γεγονός είναι το μοναδικό ιδιωτικό θέατρο που έχει ήδη ανακοινώσει πλήρες ρεπερτόριο για τη φετινή σεζόν.  Εξίσου σημαντική είναι και η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μυλωνά καθώς και εκείνος αγωνίζεται καθημερινά με την διαχείριση ενός θεάτρου της δυναμικότητας όπως είναι το Από Μηχανής Θέατρο και ως εργάτης του θεάτρου που αγαπάει τη δουλειά του αντιμετωπίζει κάθε δύσκολη συνθήκη.

Με τον «Κήπο», τον μπερδεμένο κήπο δηλαδή όπως είναι και ο πρωτότυπος τίτλος του έργου στα αγγλικά «tangled garden» του Μπρους Γκουτς, ο Στέλιος Μάινας συναντιέται για άλλη μια φορά με την Κάτια Σπερελάκη επί σκηνής και ως Μπάρι και Λουίζ θα μας μιλήσουν για τη διαχείριση της μνήμης, το Αλτσχάιμερ, την άνοια, αλλά και τη διαχείριση της μοναξιάς σε μια μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη όπου και εξελίσσεται το έργο. Σε αυτόν τον «Κήπο» μια ευαίσθητη γυναίκα θα μεταδώσει την αγάπη της για την ποίηση σε έναν αγροίκο.

Μαριλένα Θεοδωράκου


Πληροφορίες παράστασης

«Ο Κήπος»

Κείμενο: Bruce Gooch

Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Λήδα Σπερελάκη- Αγγελική Αθανασιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

B΄ Βοηθός Σκηνοθέτη:Xρήστος Καρανικόλας

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ (ενδέχεται να προστεθούν και άλλες ημερομηνίες παραστάσεων)

7 Ιουλίου Βόλος Κινηματοθέατρο Εξωραιστική

8 Ιουλίου Λαμία Τόπος Τεχνών

9 Ιουλίου Χαλκίδα Θέατρο Ορέστης Μακρής

13 Ιουλίου Ιεράπετρα 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

14 Ιουλίου Ηράκλειο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

15  Ιουλίου Χανιά Ανατολική Τάφρος

16 Ιουλίου Ρέθυμνο  Ερωφύλλη

21 Ιουλίου Σάμος Πυθαγόρειο Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου

22 Ιουλίου Σάμος Καρλόβασι Αύλειος χώρος Γυμνασίου

23 Ιουλίου Χίος Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Καστρομηνά

25 Ιουλίου Μυτιλήνη  Κάστρο

28  Ιουλίου Σπέτσες Αύλειος χώρος Αναργύρειας Σχολής

30 Ιουλίου Καλαμάτα Κάστρο

31 Ιουλίου Αργοστόλι Αύλειος χώρος Ξενία

1 Αυγούστου Ληξούρι Αύλειος χώρος Γυμνασίου

4 Αυγούστου Αντίπαρος  

5 Αυγούστου Πάρος Θέατρο Λεύκες

9 Αυγούστου Άνδρος Ανοιχτό θέατρο Άνδρου

10 Αυγούστου Αίγινα Αύλειος χώρος Λαογραφικού Μουσείου

19 Αυγούστου Κάλυμνος Ανοιχτό θεατράκι Καλύμνου

20 Αυγούστου Ρόδος Μεσαιωνική Τάφρος

23 Αυγούστου Νέα Μάκρη  Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου

25 Αυγούστου Πέραμα Ανοιχτό θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

26 Αυγούστου Κηποθέατρο Νίκαιας

7 Σεπτεμβρίου Παπάγου Κηποθέατρο Παπάγου

8 Σεπτεμβρίου Ηλιούπολη Άλσος Δ.Κηντής

9 Σεπτεμβρίου Νέα Σμύρνη Άλσος Νέας Σμύρνης

14 Σεπτεμβρίου Βεάκειο Κήπος Βεακείου

15 Σεπτεμβρίου Βριλήσσια Νταμάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μαριλένα Θεοδωράκου


Photo Credits: Ράνια Παπαδοπούλου, Πάτροκλος Σκαφίδας 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ