17.2 C
Athens
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Ιχνευταί: Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που θα δούμε στην Επίδαυρο

Οι «Ιχνευταί» του Σοφοκλή έρχονται την Παρασκευή 23, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ξέρουμε πως έφτασε το πυρ στους Ανθρώπους. Αυτουργός, ο Προμηθέας. Ξέρουμε όμως πως έφτασε η Μουσική στους Ανθρώπους; Η ελληνική αρχαιότητα και η μυθολογία των θεών έχει την απάντηση. Που σώθηκε στο αποσπασματικά σωζόμενο σατυρικό (από τους Σατύρους!) δράμα του «Ιχνευταί».

Ιχνευταί του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

«Ιχνευταί» του Σοφοκλή

Έργο, που αναπλάσθηκε από το Μιχαήλ Μαρμαρινό και τους επιστημονικούς συνεργάτες του, και σε μια γάργαρη έμμετρη μετάφραση – απόδοση από το 1933 θα «πατήσει» για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 23, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021. Με ένα εντυπωσιακό καστ: Αμαλία Μουτούση, Χάρης Φραγκούλης και ο Σταμάτης Κραουνάκης (μετά το ρόλο του Δικαιόπολι στους αριστοφανικούς «Αχαρνής») ως Σειλινός, αρχηγός των Σατύρων.

Πως έφτασε, λοιπόν, η Μουσική στους Ανθρώπους; Ιδού το στόρι των «Ιχνευτών» κατά Σοφοκλή: «Ο Απόλλωνας έχει αναθέσει στους Ιχνευτές Σατύρους να βρουν τα χαμένα βόδια του με τη βοήθεια του Σιληνού, και με αντάλλαγμα χρυσάφι και την ελευθερία τους.

«Ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων, οι Ιχνευταί οδηγούνται σε μια σπηλιά υπό τους ήχους μιας λύρας που έχει μόλις εφεύρει ο Ερμής». Ο πρώτος μουσικός ήχος… Που στους «Ιχνευτάς» αποδίδεται με τούμπες και ευφώνια και με τη μουσική του Ολλανδού Μπίλι Μπούλθιλ, που όπως έχει πει και ο ηθοποιός στην εν λόγω παράσταση, συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, «γράφει τόσο… ελληνικά».

«Το αποσπασματικά σωζόμενο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή – που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου – μας χαρίζει τη μοναδική αφήγηση που διαθέτουμε σε δραματικό έργο για το πώς έφτασε η Μουσική στα αυτιά των ανθρώπων». Μέσα από αυτό το «ασύλληπτο κείμενο / μνημείο», σε μια ιστορική έμμετρη απόδοση, «ηλικίας» κοντά 90 ετών.

Χάρης Φραγκούλης

Το λόγο έχει ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός:

«Στα ίχνη των Ιχνευτών – ένα Ερείπιο… Πρόκειται για ένα αρχαιολογικό θραύσμα. Γι’ αυτό το ημιτελές, ημιθανές, χειμαζόμενο επί αιώνες σατυρικό δράμα του μεγάλου Σοφοκλή, ποιητή του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, της Ηλέκτρας και τόσων άλλων τραγωδιών που με δυσκολία συγκρατούμαι να μη τις μνημονεύσω όλες ακόμα κι εδώ.

«Αυτό το ασύλληπτο κείμενο/μνημείο, που παραδίδει παρακαταθήκη σε όλες τις επόμενες και επερχόμενες γενιές το πώς, από ποιο συμβάν, γεννήθηκε η Μουσική. Πώς – μέσα από μια εξαιρετικά χαριτωμένη πλοκή, που μόνο ένα ελληνικό πνεύμα, σπινθηροβόλο σαν του εύζωου Σοφοκλή, μπορούσε να αιχμαλωτίσει – παραδόθηκε, αντίδωρο του πονηρού μωρού, θεού/κλέφτη, του Ερμή, λύρα από καυκί χελώνας στα χέρια του μετέπειτα θεού της, του Απόλλωνα.

«Και έκτοτε, άρχισε να κατηφορίζει την πλαγιά, αυτή τη συγκεκριμένη πλαγιά της Ζήρειας – του όρους Κυλλήνη – για να αλλάξει, με τη γέννηση και το άγγιγμά της, τις ψυχές, τις ζωές των ανθρώπων – μια και χωρίς τη Μουσική ίσως να μην υπήρχε ποτέ πολιτισμός.

«Θέλουμε να περπατήσουν και πάλι, σαν τότε στον μύθο, οι Ιχνευτές. Έτσι, να μας θυμίσουν μέσα απ’ την τελετουργία της χαράς και των βημάτων τους το πώς σκαρφάλωσαν την πλαγιά, πώς ανακάλυψαν τα ίχνη των κλεμμένων βοδιών του Φοίβου, πώς βρήκαν τον μικρό παμπόνηρο θεό/κλέφτη στην παρακείμενη, διάσημη σπηλιά, πώς στο τέλος φίλιωσαν οι δυο θεοί, Απόλλων και Ερμής.

«Και πώς, έκτοτε, κατηφορίζει η Μουσική απ’ την πλαγιά για να μας πάρει κατακαλόκαιρο – στα γενέθλια της γέννησής της, χαραυγή της συνείδησης της ανθρωπότητας – ακόμα μια φορά στη μυθική αγκαλιά της».

Ιχνευταί Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Τούτη η θεατρική / μουσική αρχαία ιστορία και η σύγχρονη ανάπλαση και παρουσίασή της, πρώτα στην Επίδαυρο στις 23-25 Ιουλίου 2021 κι έπειτα στο Ηρώδειο, στις 17 Σεπτεμβρίου, έχει και ένα μικρό επίμετρο:

«Κατά μια δαιμονική σύμπτωση, λίγο πιο πέρα από αυτή τη συγκεκριμένη πλαγιά βρίσκεται το σπήλαιο όπου μυθολογία, ιστορία και αρχαιολογία δείχνει να συμφωνούν για τον τόπο γέννησης του μυθικού θεού: του Ερμή.

«Εκεί που οι σάτυροι Ιχνευτές, καταγεγραμμένοι εξαίσια από τον Σοφοκλή, ακολουθούσαν τα ίχνη των βοδιών που το θείο μωρό έκλεψε τεχνηέντως από τον αδελφό του, Απόλλωνα, εκεί όπου το μόνο πράγμα που κινείται είναι η Μουσική και το Τοπίο ακίνητο, εκεί που απ’ την πλαγιά κατεβαίνει ο ίδιος ο θεός με τη λύρα, δηλαδή η ίδια η Μουσική μπροστά στα μάτια μας.

»Και συνεχίζει να κατηφορίζει…».

Να κρατήσουμε για φινάλε την ισχυρή φράση (κατά Σοφοκλή) που εκστομίζει η Κυλλήνη για τα ανθρώπινα: «Το ζώο αυτό, άφωνο στη ζωή του. Ψόφησε πρώτα κι ύστερα έδειξε τη φωνή του».

Ιχνευταί Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου - 23 - 24 - 25 Ιουλίου

Πληροφορίες της παράστασης

«Ιχνευταί» του Σοφοκλή – Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στις 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 • Ελεύθερη έμμετρη απόδοση: Εμμανουήλ Δαυίδ (1933)
 • Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
 • Επιστημονικός συνεργάτης: Σταύρος Τσιτσιρίδης
 • Καλλιτεχνική & Δραματουργική συνεργασία: Δηώ Καγγελάρη
 • Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σαπουντζής
 • Μουσική: Billy Bultheel
 • Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
 • Επιμέλεια κίνησης / Κίνηση / Χορογραφία: Τάσος Καραχάλιος
 • Βοηθός σκηνοθέτιδα: Μαριλένα Κατρανίδου
 • Ειδικός συνεργάτης: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Στενού
 • Βοηθός σκηνογράφου: Διδώ Γκόγκου
 • Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Αηδόνη
 • Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Μπώκος / Studio 19st σε συνεργασία με Billy John Bultheel

Φωτό: Κωστής Φωκάς

Πρωταγωνιστούν:

 • Χάρης Φραγκούλης (Απόλλων)
 • Σταμάτης Κραουνάκης (Σιληνός)
 • Αμαλία Μουτούση (Κυλλήνη)
 • Steve Katona (Ερμής)
 • Χορός Σατύρων (αλφαβητικά): Λάμπρος Γραμματικός, Adrian Frieling, Αλεξάνδρα Καζάζου, Τάσος Καραχάλιος, Χρήστος Κραγιόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάνος Πετράκης, Θεοδώρα Τζήμου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.
 • Μουσικοί: Μενέλαος Μωραΐτης τούμπα, Σπύρος Βέργης ευφώνιο, Δημήτρης Αλεξανδράκης τούμπα, Λεωνίδας Παλαμιώτης ευφώνιο.
 • Ηχοληψία: Ηλίας Φλάμμος
 • Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Την παράσταση συνοδεύει η έκδοση του έργου, με φιλολογική επιμέλεια, εισαγωγή και σχόλια Σταύρου Τσιτσιρίδη, στο πλαίσιο της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

«Ιχνευταί» – Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Εισιτήρια

ΤΙΜΕΣ: 10 – 50 ευρώ. Διακεκριμένη: 60 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Δε-Πα 10:00-18:00, Σα 10:00-16:00.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, Δε-Πα 10:00-14:00 και τις ημέρες των παραστάσεων 10:30-21:30 (από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας).

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, Δε-Κυ 9:00-21:00, τηλ. +30 210 7234 567. ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897, Δε-Πα 10:00-17:00.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, aefestival.grtickets.aefestival.grwww.ticketservices.gr. ΑΜΕΑ: [email protected] , Δε-Πα 10:00-17:00.

 • Ομαδικές αγορές δεν πραγματοποιούνται κατά την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο.
 • Όλες οι θέσεις, κάτω και άνω διαζώματος, είναι αριθμημένες.
 • Τα εισιτήρια είναι απολύτως προσωπικά και μη μεταβιβάσιμα.

Για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας και λόγω οδηγιών των υγειονομικών αρχών, προσέλθετε 90’ πριν από την έναρξη της παράστασης.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά με ενεργή πηγή (link), Youfly.com

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,976ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,066ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ