22.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γεύσεις και κατακτήσεις: από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Γεύσεις και κατακτήσεις, μια παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ  Κέρκυρας βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας.

Μπορούν να συνδυαστούν η Ιστορία, η γευσιγνωσία και η παράδοση σε μια θεατρική παράσταση; Την απάντηση θα μάθουν οι θεατές που θα παρευρεθούν το προσεχές σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο.

Η παράσταση Γεύσεις και κατακτήσεις από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Το έργο «Γεύσεις και κατακτήσεις» παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό και είναι βασισμένο στην Ιστορία της Κουζίνας της Κέρκυρας. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Βαρβάρα Δούκα, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το κλειστό Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, όπως και το ανοιχτό, είναι πολύ μεγάλα σε χωρητικότητα, μου εξηγεί η Βαρβάρα Δούκα. Το κλειστό Δημοτικό Θέατρο χωράει πάνω από 600 άτομα οπότε είναι κατά κάποιον τρόπο καλυμμένοι, ακόμα και με το 50% που λέει το πρωτόκολλο. Ωστόσο, ως ΔΗΠΕΘΕ προτίθενται να πάρουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, γιατί πέρα από τα πρωτόκολλα το θέμα είναι να είμαστε και ασφαλής.

Υπολογίζουν να έχουν 150-200 θεατές με τεράστια ακτίνα απόστασης ανάμεσά τους, ώστε όλοι να παρακολουθήσουν με ασφάλεια το έργο «Γεύσεις και κατακτήσεις».

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος NeTT

Το έργο αυτό παρουσιάζεται στο πλαίσιο υλοποίησης του  διασυνοριακού προγράμματος NeTT «Network of theatres for the valorization of cultural and natural heritage» με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Ιταλία Interreg V – A 2014-2020».

Η σύσταση του προγράμματος υποδεικνύει τη σύνδεση Ιστορίας, γευσιγνωσίας και καινοτόμων πρακτικών στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στην παράδοση, μου λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να αναδείξει πρωτότυπα θεατρικά έργα που εμπνέονται από την παράδοση των τόπων που ορίζει το NeTT. Στη δική μας περίπτωση, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κοινός τόπος Κέρκυρας και Ιταλίας είναι η μεσογειακή κληρονομιά. Το λάδι, το κρασί, η προφορική παράδοση, οι συνταγές. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια απόλυτη σύνδεση που διαπλέκεται ανάμεσα στις διατροφικές αλλά και τις καθημερινές συνήθειες.

σκηνή από την παράσταση Γεύσεις και κατακτήσεις ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Η υπόθεση του έργου Γεύσεις και κατακτήσεις – ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Μια νεαρή σεφ παρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή «Σεφ στον αέρα». Ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κάποια στιγμή πηγαίνει στην Κέρκυρα, καθότι η μητέρα της είναι Κερκυραία. Φωνάζει τη θεία της, τη Τζία όπως τη λένε στο ομηρικό νησί των Φαιάκων, για να μαγειρέψουμε μαζί στην εκπομπή.

Το έργο αποτυπώνει την πρόβα όπου θεία και ανιψιά πρέπει να συμφωνήσουν τι θα παρουσιάσουν στους τηλεθεατές. Εκεί υπάρχει μια διαφωνία. Η σεφ και παρουσιάστρια θέλει να δείξει τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, ενώ η Τζία (Θεία), ένας χείμαρρος ζωντανής ιστορίας και γλωσσικών ιδιωματισμών που τείνουν να ξεχαστούν, θέλει να δείξει την παράδοση.

Παράλληλα, η νεαρή σεφ έχει ένα έντονο φλερτ με τον σκηνοθέτη της εκπομπής, ο οποίος είναι από την Αλβανία. Με πολύ χιουμοριστικό τρόπο περνάει και το μεταναστευτικό θέμα που είχε αγγίξει την Κέρκυρα, όπως μου εξηγεί η Βαρβάρα Δούκα. Υπάρχει ένα χαρούμενο τέλος, κάτι που το χρειαζόμαστε εν μέσω πανδημίας. Ένα όμορφο ιταλικό τραγούδι που έχει διασκευαστεί με ελληνικούς στίχους.

Συνταγές από γιαγιάδες και από εμβληματικά βιβλία

Η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δούκα χρησιμοποίησε το βιβλίο που έχει γράψει η Νινέττα Λάσκαρι με τίτλο «Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στο χρόνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Επίσης, πηγή έμπνευσης για την παράσταση ήταν και το βιβλίο της Ελένης Αρμένη «Εμισκοβόλουνε…» από τις Εκδόσεις Λοράνδου, καθώς και οι συνταγές που της έδωσαν γιαγιάδες της Κέρκυρας.

Ο στόχος της παράστασης ήταν να αναδείξουν τις ντόπιες οικονομικές και παραγωγικές δυνάμεις. Συνοδοιπόρος τους σε αυτό το γευστικό ταξίδι, βρέθηκαν και οι αναζητήσεις  «…της  χαμένης  κανκιόφολας» και το βιβλίο «Κερκυραϊκή Κουζίνα» της Βασιλικής Καρούνου.

Η κανκιόφολα, μου εξηγεί η Βαρβάρα Δούκα, είναι κάτι μεταξύ κολοκύθας και αγκινάρας. Η Βασιλική Καρούνου εμπνεύστηκε από την εποχή της γαλλικής κατοχής της Κέρκυρας και έκανε μια κατάδυση στην παράδοση και στην Ιστορία της. Αυτές τις συνταγές έχει αποτυπώσει στο βιβλίο της και τις σερβίρει στο εστιατόριό της Acordo Corfu Specialty Foods, Artisan + Natural.

Με ανάλογα παραδοσιακά προϊόντα, η Βαρβάρα Δούκα και οι συνεργάτες της, έφτιαξαν ένα έργο που περιγράφει την Ιστορία της Κέρκυρας, τις κατακτήσεις που υπέστη το νησί από τη Βενετία, τη Γαλλία, την Αγγλία ακόμα και τη Ρωσική κατοχή. Με τον τρόπο που αποτυπώνεται στις συνταγές.

Γεύσεις και κατακτήσεις ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα.

Η ψηφιακή εκδοχή του έργου

Το έργο «Γεύσεις και κατακτήσεις» που θα δούμε ως παράσταση στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία 50 λεπτών. Τα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους στην Κέρκυρα. Στο νέο και στο παλαιό φρούριο της Κέρκυρας, στην Κόντρα Φόσσα, στον Αμπελώνα της κυρίας Βασιλικής Καρούνου, στο αρχοντικό της Λάσκαρι που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Έτσι, πέρα από την παράσταση προέκυψε ένα ακόμα προϊόν που είναι ψηφιακό: η ταινία  η οποία είναι σε μορφή μαγειρικής ταξιδιωτικής εκπομπής. Όλη αυτή η προσπάθεια, μου εξηγεί η Βαρβάρα Δούκα,  είναι υποτιτλισμένη στα Αγγλικά και στα Ιταλικά, ώστε να μπορεί να παιχτεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, καθώς και να προβληθεί ως ξεχωριστό οπτικοακουστικό έργο.

Το κοινό, μετά το πέρας των παραστάσεων, δηλαδή από τις 10 Νοεμβρίου και μετά θα μπορεί να το δει την ταινία στο κανάλι στο youtube.

σκηνή απο το εργο Γεύσεις και κατακτήσεις απο το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

Διήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας  Ελλάδα – Ιταλία θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου το Διήμερο Διαδικτυακό Φεστιβάλ. Σε αυτό, συνεργάζονται το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας, το Teatro Pubblico Pugliese, η όπερα Petruzzeli, η Ένωση Θεάτρων της περιφέρειας της Πούλια, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Η πλατφόρμα που θα τρέχει το Φεστιβάλ είναι https://www.facebook.com/interreg.nett. Στις 6 Νοεμβρίου θα δούμε τις ιταλικές παραστάσεις και στις 7 Νοεμβρίου τις ελληνικές.

Γεύσεις και κατακτήσεις ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2020, στις 20.30

Ηθοποιοί:

 • ΤΖΙΑ: Μαριέττα Σαββανή
 • ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Αγγελική Μιχαλοπούλου
 • ΜΑΝΩΛΗΣ: Γιώργος Βλάχος

Συντελεστές

 • Συγγραφή- Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δούκα
 • Σκηνικά: Άκης Χειρδάρης
 • Κοστούμια / Σκηνικά Αντικείμενα: Πηνελόπη Μαμάλου
 • Μουσική: Γιώργος Βλάχος
 • Φωτισμοί/ Κινηματογράφηση/Φωτογραφίες: Μιχάλης Καπετανίδης
 • Κινηματογραφικό Συνεργείο: Σπύρος Κούρκουλος, Νίκος Μουστάκας, Ζωή Παπαιωάννου, Σπύρος Πατέλης.
 • Γραφικά trailer: Μιχάλης Κωνσταντίνου
 • Μακιγιάζ – Κομμώσεις:  Στέλλα Παπαβλασσοπούλου
 • Ηχογράφηση:  Στούντιο ‘Λυχνία’ – Κλεομένης Ευαγγελόπουλος
 • Μουσικοί: Γιώργος Βλάχος, Μαριάννα Μπαρούτα, Ανθή Κυρτσόγλου
 • Βοηθός παραγωγής:  Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Διαβάστε περισσότερα για το διήμερο Φεστιβαλ  και τις Γεύσεις και κατακτήσεις.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ