17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Δίνει «Εξιτήριο» στο Ηρώδειο

Επιτέλους η αυλαία για το ελληνικό φεστιβάλ άνοιξε και υποδέχεται το κοινό του, με επίλεκτες μουσικές παραστάσεις, κάτω από την Ακρόπολη και με τη μαγευτική αύρα του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Γράφει η Μαρίνα Ντέκα

Βέβαια πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό εκδηλώσεων, που εκτός ολίγων εξαιρέσεων (Θάνος Μικρούτσικος, Μόνικα, Αγγελάκας) αφορά κυρίως σε παραστάσεις κρατικών και εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟ.

Φυσικά, κι αυτές ακόμα, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο των αυστηρών υγειονομικών μέτρων και κανόνων που θέσπισε η πολιτεία για τις δημόσιες συναθροίσεις, όπως μειωμένος αριθμός θεατών, χρήση μάσκας, πρόωρη προσέλευση κ.τ.λ.

Δύσκολα τα πράγματα για καλλιτέχνες και θεατές. Βέβαια από την άλλη, απέναντι στην πολιτιστική ανυδρία του φετινού καλοκαιριού, αυτές οι παραστάσεις αποτελούν ίσως…μια μικρή πολύτιμη καλλιτεχνική όαση.

Το πρώτο καλωσόρισμα, έγινε στις 15 και 16 Ιουλίου, με ένα ιδιαίτερα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του μεγάλου συνθέτη, Θάνου Μικρούτσικου, –  που έφυγε από κοντά μας προς μεγάλη μας λύπη τον περασμένο Δεκέμβρη- δίνοντας έμφαση στη μουσική που έγραψε κατά τη διάρκεια της καριέρας του για το θέατρο. Ήταν δυο εξαιρετικά συγκινητικές και νοσταλγικές βραδιές με τραγούδια, χορικά, επιθεωρήσεις και κομμάτια για μιούζικαλ, με συνθέσεις που αγαπήθηκαν πολύ και έντυσαν μεγαλειωδώς τις θεατρικές σκηνές. Μουσικές συνθέσεις για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Νίκου Καββαδία. Βασικοί ερμηνευτές θα είναι ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου.

Στις 18 Ιουλίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μας παρουσιάζει ένα γκαλά, αφιερωμένο στη μεγαλύτερη φυσιογνωμία στην ιστορία της κλασικής μουσικής,  του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γιορτάζοντας έτσι τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου κλασικού συνθέτη όλων των εποχών. Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης μαέστρος, Γιώργος Πέτρου, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη του εμφάνιση, σαν νέος μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.  

Η Μόνικα με τα νέα της «άνθη» επιστρέφει δυναμικά στις 20 & 21 Ιουλίου, για να μας παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, που έπειτα από μεγάλη και πολυετή προσπάθεια κατάφερε να «ανθίσει». Ο τίτλος λοιπόν του νέου δίσκου είναι «ο κήπος είναι ανθηρός» και αποτελείται από 7 καινούρια τραγούδια. Κάπως έτσι λοιπόν, το Ηρώδειο μετατρέπεται σε έναν κήπο με πανέμορφα χρώματα και ολόφρεσκη αύρα όπου η αγαπημένη τραγουδοποιός, μαζί με την ορχήστρα της και μια νεανική χορωδία, θα μας ξυπνήσουν αναμνήσεις, οδηγώντας μας σε ένα νοερό μουσικό ταξίδι. Την παράσταση πλαισιώνουν παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως η λάφτα, το μαντολίνο και η άρπα. Σίγουρα αναμένεται να είναι μία από τις παραστάσεις «έκπληξη» για το κοινό.

Η κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις  23 Ιουλίου, σε συνάντηση με Μπάρτοκ  και Βιβάλντι, δηλώνει παρούσα στο φετινό φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με την παρουσίαση 2 εξαιρετικών έργων. Η συναυλία ξεκινάει με το «Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων» του Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945). Ένα έργο πλούσιο σε αντιθέσεις, μπλέκοντας το νεοκλασικό ύφος με στοιχεία μοντερνισμού, με απροσδόκητες εναλλαγές ρυθμού  και δυναμικές αντιπαραθέσεις, που χαρίζουν ένα μοναδικό και εκφραστικό μουσικά αίσθημα. Τη διεύθυνση της ορχήστρας αναλαμβάνει η Ζωή Τσόκανου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας έρχεται να ενισχύσει  το κορυφαίο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741) «Οι Τέσσερις Εποχές». Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται ως ένα  από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της μπαρόκ μουσικής. Πλούσιο επίσης σε αντιθέσεις, με ποικίλες μουσικές υφές που αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική κάθε φορά εποχή. Στη μουσική Διεύθυνση της ορχήστρας / βιολί βλέπουμε τον Σίμο Παπάνα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του «Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης».

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει πιστά την παράδοση με το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζοντας στις 26 & 28 Ιουλίου δύο γκαλά όπερας. Στην πρώτη θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε την Κρασσιμίρα Στογιάνοβα, μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες όπερας της εποχής μας, τον Ιταλό τενόρο Ρικκάρντο Μάσσι, καθώς και τον σπουδαίο Έλληνα βαρύτονο της ΕΛΣ  Δημήτρη Πλατανιά. Θα δούμε αυτές τις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες να ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Δύναμη του πεπρωμένου), Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), Καταλάνι (Η Βάλλυ), Πονκιέλλι (Τζοκόντα) και Πουτσίνι (Τουραντότ).

Το δεύτερο γκαλά παίρνει ισάξια τη σκυτάλη και κρατάει τις προσδοκίες σε εξίσου υψηλό επίπεδο. Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα, ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι και ο διακεκριμένοςβαρύτονος Αμπρότζο Μαέστρι, συνεχίζουν τις εντυπωσιακές ερμηνείες σε όπερες των Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Δύναμη του πεπρωμένου), Πονκιέλλι (Τζοκόντα), Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και Πουτσίνι (Τόσκα).  Τη διεύθυνση της ορχήστρας αναλαμβάνει ο  Ιταλός, διακεκριμένος μαέστρος, Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

Μια διαφορετική μουσική βραδιά έρχονται να μας προσφέρουν στις  30 & 31 Ιουλίου, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Νίκος Βελιώτης, που σαν «Λύκοι» μας φέρνουν μια μουσική «λεία» από το παρελθόν, φερμένη απ’τη «χώρα των θαυμάτων» με τραγούδια που δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης, δημιουργούν μια ονειρική, ερωτική και μινιμαλιστική ατμόσφαιρα, ερμηνεύοντας τους  μουσικούς «ογκόλιθους» των τελευταίων δεκαετιών με επιλεγμένα κομμάτια των «μεγάλων» του είδους, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο ΒασίληςΤσιτσάνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος  Ξαρχάκος, ο Άκης Πάνου καθώς και οι Lost Bodies, ο Θάνος Ανεστόπουλος και ο Παύλος Παυλίδης.

«Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» είναι προγραμματισμένη  για τις 4 & 5 Αυγούστου. Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής,  καλωσορίζει τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του  ρεπερτορίου της όπερας, τον «Οδυσσέα» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι. Ο ιταλός συνθέτης, φανερά επηρεασμένος από το ταξίδι του Οδυσσέα, μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή όπου τα εξαίσια μουσικά ακούσματα του πρώιμου Μπαρόκ, μπλέκονται με τα στοιχεία του αρχαίου θεάτρου και των ομηρικών συμβόλων. Στην παράσταση συμμετέχουν 11 κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιανόπουλο και την μεσόφωνο Μαίρη Ελεν Νέζη. Τη διεύθυνση της ορχήστρας αναλαμβάνει ο Γιώργος Πέτρου και τη σκηνοθεσία η διευθύντρια του θεάτρου Τέχνης και επιφανής σκηνοθέτις ,  Μαριάννα Κάλμπαρη.

Αν και η πανδημία του κορωνοϊού μας έφερε αντιμέτωπους με απρόσμενες συνθήκες και έθεσε πολλά εμπόδια στην τέχνη στις 8 Αυγούστου έχουμε μία ακόμη, τελευταία,  αναχαίτιση. Τη σπουδαιότητα του εορτασμού της επετείου των 250 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου κλασικού συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μας υπογραμμίζει καταφανώς η κρατική ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή, Στέφανου Τσιατάλη, παρουσιάζοντας δύο αριστουργηματικά έργα του μεγάλου κλασικού συνθέτη: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827), Τα πλάσματα του Προμηθέα, Εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 43. Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 – 1975) Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 35. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92. Τέλος τη μουσική διεύθυνση της παράστασης αναλαμβάνει ο Στέφανος Τσιαλής, ενώ απολαμβάνουμε στο πιάνο την εξαιρετική Αλεξία Μουζά και στην τρομπέτα τον υπέροχο Γιάννη  Καραμπέτσο.

Μπορεί οι φετινές  παραστάσεις του Ηρωδείου  να μην ανταποκρίνονται στον γνώριμο αριθμό που είχαμε συνηθίσει, όμως παρά τις αντίξοες συνθήκες, θα λέγαμε πως προέβαλε μια σθεναρή αντίσταση μπροστά στην πολιτιστική λαίλαπα που θέρισε τα πάντα.

Αλλά επειδή το καλοκαίρι είναι εδώ, και δεν είναι ωραίο να κλείνουμε μελαγχολικά, ας θεωρήσουμε πως, ίσως, το φετινό πρόγραμμα του ΕΦ, να ήταν ένα μικρό βήμα για το ΗΡΩΔΕΙΟ…ένα μεγάλο για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

Σε κάθε περίπτωση ένα crash test, για το «τι μέλλει γενέσθαι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μαρίνα Ντέκα
Μαρίνα Ντέκα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο, όπου αποφοίτησα από το Μουσικό Σχολείο και συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας. Η μουσική παιδεία από μικρή ηλικία οδήγησε σε μία έμφυτη αγάπη προς την τέχνη, με σεβασμό σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική μορφή και προσέγγιση. Το πάθος μου, λοιπόν, για τα πράγματα που αγαπώ, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του ελεύθερου χρόνου μου. Έτσι, παρά τις αρκετές ώρες εργασίας, με κάποιο μαγικό τρόπο τα προλαβαίνω σχεδόν όλα: παρακολουθώ θέατρο, σινεμά, μουσική και η μεγάλη μου αδυναμία είναι οι βραδινές βόλτες στο κέντρο της πόλης. Αυτή η ιδιότητα του περιπατητή-παρατηρητή αποτελεί, μάλλον, και το όπλο της δημιουργικότητάς μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ