15.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τα τραγούδια της Eurovision 2021 και η αισθητική των βίντεο κλιπ

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τα τραγούδια της Eurovision 2021 και την αισθητική των βίντεο κλιπ τους.

Eurovision 2021 και τα βίντεο κλιπ των τραγουδιών

Ο ρόλος των βίντεο κλιπ στo διαγωνισμό της Eurovision 2021

Πέρσι τέτοιον καιρό ετοιμαζόταν το φεστιβάλ της Eurovision που ως γνωστό το έφαγε η μαρμάγκα του κορωνοϊού. Για αυτό και φέτος απ’ ότι έμαθα όλοι οι συντελεστές, όλων των χωρών που ήταν να πάνε πέρσι να διαγωνισθούν, οι ίδιοι ακριβώς πάνε φέτος αλλά με άλλα τραγούδια…

Βέβαια από πέρσι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν περάσει γύρω στα 200 χρόνια και αν δεν με πιστεύετε βγείτε έξω στο δρόμο και ρωτήστε όποιον θέλετε θα σας πει ότι 200 χρόνια έχουν περάσει από πέρσι. Είναι τόσο μακρινή η εποχή πριν τον κορωνοϊό….

Φυσικά όταν συμβαίνει κάτι τόσο σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο λίγο πολύ όλα επηρεάζονται. Αλλά το θλιβερό στην απεικόνισή του μπορεί να είναι τραγικό αλλά μπορεί να είναι και μίζερο. Όπως και το χαρούμενο μπορεί να είναι διασκεδαστικό αλλά μπορεί να είναι και γελοίο…

Η Stefania στη Eurovision 2021, το βίντεο κλιπ, ο Άτλαντας  και το μαύρο άλογο

Η Ελλάδα λοιπόν φέτος αποφάσισε να επαναλάβει το επιτυχημένο πείραμα προ 20ετίας της Έλενας Παπαρίζου, που ήταν μια Ελληνίδα από τη Σουηδία και έτσι θα τραγουδήσει η Stefania από την Ολλανδία. Το τραγουδάκι λέγεται Last Dance. Και θα μπορούσε κανείς επιεικώς να το ονομάσει ασήμαντο. Βεβαίως σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού όπου η εικόνα και τα βίντεο κλιπ πριν τη  βραδιά του τελικού μετράνε τόσο πολύ, ενδεχομένως μπορεί και να διασωθεί. Δυστυχώς με το βίντεο κλιπ το τραγούδι δεν διασώθηκε μάλλον διασωληνώθηκε…

Είναι πολλοί που νομίζουν πως για να είσαι μοντέρνος εντός της εποχής και υψηλής αισθητικής πρέπει να ακολουθείς διάφορους κανόνες και να αναπαράγεις συγκεκριμένες εικόνες που μετράνε στο χρηματιστήριο της αισθητικής, της μόδας κ.λ.π., κ.λ.π. Ε… λοιπόν τα βίντεο κλιπ…ή μάλλον πριν κρίνω τα βίντεο κλιπ, να πω πως ένα άλογο που πετάει οφείλει να είναι άσπρο γιατί δεν πάει στον πόλεμο, πάει στην ευτυχία. Τα μαύρα άλογα πάνε στον ….ας μην το πω και ακόμα παραπέρα.

Επίσης κάποιος πρέπει να τους πει πως ο Άτλαντας, ο κάθε Άτλαντας για να κρατάει στην πλάτη του τη γη, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, δεν μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο μανεκέν που δεν πρέπει να έχει αποφοιτήσει πολύ καιρό από το Top Model. Γιατί καλές είναι οι γυμνασμένες πλάτες αλλά ένας Άτλαντας πρέπει να έχει ψυχή στη ματιά. Τι άλλο; Α ναι, τα εφέ έχουν πρωτοτυπήσει πάρα πολύ παιδιά. Ούτε η άσφαλτος με έπεισε ότι έγινε θάλασσα ούτε ότι πλημύρισε η πόλη… Τι έλεγα;… α ναι θυμήθηκα, ε δε χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για να κρίνεις καλλιτεχνικά το βίντεο κλιπ του Last Dance, δυο λέξεις είναι αρκετές. Too artistic…

Δεν είναι κακή η Stefania αλλά δεν είναι και σπουδαία. Ενδεχομένως μπορεί να σου γεννήσει τη διάθεση να βγεις μαζί της για ποτό. Αλλά δύσκολα θα την ψήφιζες στο φεστιβάλ της Eurovision…

Ο Gjon’s Tears και το σκοτεινό Tout l’Univers

Η Ελβετία πάλι που μια και μοναδική φορά έχει κερδίσει την πρώτη θέση στο φεστιβάλ της Eurovision και αυτή ήταν στο πρώτο φεστιβάλ το 1956 που διοργανώθηκε ακριβώς στην Ελβετία, τα πράγματα μου θυμίζουν εκείνο το παλιό τραγούδι της Βέμπο «Μαύρα ρημάδια ένα γύρω μου κοιτώ, μέσα στην άραχνη ζωή μου και τη στείρα, βρέχει στο μάγουλο το δάκρυ μου καυτό απ’ τα χτυπήματα που μου ‘δωσε η μοίρα»

Ο τραγουδιστής της Ελβετίας είναι από την Αλβανία μετανάστης. Είναι συμπαθής και έχει ενδιαφέρουσα φωνή. Δε θα σας πω ούτε τι λέει το τραγούδι, ούτε τι δείχνει το βίντεο κλιπ το οποίο είναι κάτι μεταξύ σικέ Άρχοντα των δαχτυλιδιών, αγώνα του Γκραν Πρι συν μια εσάνς από το ghost την περίφημη ταινία.  Στο φινάλε λοιπόν μόνο αυτό θα σας πω ο τραγουδιστής μας διηγείται μια δραματική ιστορία και αφού τρέχει με το αμάξι του στα απόκρημνα βουνά προφανώς έχει τρακάρει πάνω στους βράχους και έχει πεταχτεί καμιά 30αρια μέτρα πιο κει από το αυτοκίνητο. Είναι ξερός αλλά συνέρχεται. Σηκώνεται, πάει στο αμάξι και από τη θέση του οδηγού βγάζει το ….πτώμα (!!!!του εαυτού του!!!!)

Τα κεκάκια που χορεύουν και το τραγούδι της Μολδαβίας

Το τρίτο που είδα ήταν της Μολδαβίας, το οποίο το έγραψε και αυτό ο κύριος Κοντόπουλος όπως και της Ελλάδας, αλλά η Μολδαβία, το τραγούδι της, η τραγουδίστριά της και το βίντεο κλιπ της είναι προφανές ότι ζουν σε ένα … ζαχαρωτό κόσμο. Η αισθητική της pop art, γλυκά που ζωντανεύουν και χορεύουν, παγωτά χωνάκι που κάνουν φιγούρες, κεκάκια που χοροπηδούν και η αρκετά σέξι τραγουδίστρια που παριστάνει την αθώα πηγαίνει στο τέλος στον αγαπημένο της, ο οποίος ο κακομοίρης μοιάζει σαν να έχει γλιτώσει από την μεγάλη πείνα του 41-42, του κόβει το… μισό του πρόσωπο και αποδεικνύεται ο τύπος ότι είναι κέικ ή ένα γλυκό τέλος πάντων προφανώς για να μας δείξει πως ο καλός της είναι μια γλύκα.

Τουλάχιστον είναι πιο χαρούμενο από τα δυο πρώτα. Αν και νομίζω πως η κοπέλα που τραγουδά με το συγκεκριμένο αγαπημένο δεν κινδυνεύει από υπερβολική ευτυχία μαζί του, αλλά μάλλον από κρίση ζαχάρου….

Το παλιομοδίτικο σκηνικό και το χαρούμενο τραγούδι της Λιθουανίας

Να πω και για ένα τέταρτο και βέβαια θα επανέλθω σε επόμενα σημειώματα πάνω στο θέμα. Το τραγούδι της Λιθουανίας είναι ένα απλό τραγούδι που λίγο πολύ σε παρασύρει ακόμα και αν δεν σου αρέσει αυτό το είδος τραγουδιού, με ανθρώπους που τραγουδάνε και χορεύουν με κέφι και που οι ενδιαφέροντες φωτισμοί όπως και το μοντάζ κατορθώνουν να δίνουν πολλές εικόνες, κίνηση και εναλλαγή ακολουθώντας το ρυθμό μέσα ένα σταθερό θεωρητικά παλιομοδίτικο σκηνικό το οποίο όμως αξιοποιούν στο έπακρο….

Θα επανέλθω Δημήτριος…. Αχ συγγνώμη δριμύτερος…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ