19.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντία Γουρζή: Η Μουσική αφήνει πίσω τα ταμπού της;

Για πρώτη φορά ένα μεγάλο διεθνές μουσικό φεστιβάλ της Αυστρίας κάνει κεντρικό του πρόσωπο μία μαέστρο και συνθέτρια και μάλιστα μία Ελληνίδα: την Κωνσταντία Γουρζή.

Κωνσταντία Γουρζή: Η Μουσική αφήνει πίσω τα ταμπού της;

Στην εποχή της «πολιτικής ορθότητας», μάλλον αποφεύγουμε να μιλάμε για ταμπού. Όπως, ας πούμε, για το «ταμπού» της μαέστρου, γένους θηλυκού. Ή της συνθέτριας. Σε αντιδιαστολή προς τον μαέστρο, «δικτάτορα» ή μη, της ορχήστρας. Ή τον συνθέτη.

Ακριβώς επειδή δεν θεωρούνται πλέον δεκτοί οι διαχωρισμοί με βάση το φύλο.

Όταν, όμως, μια γυναίκα και δη μια Ελληνίδα κάνει την πρωτιά σε έναν μέχρι σήμερα, παραδοσιακά, ανδροκρατούμενο μουσικό θεσμό της Αυστρίας, μπορούμε να μιλήσουμε για σπάσιμο ενός ταμπού, ακόμη και σε παρελθόντα χρόνο.

Η Κωνσταντία Γουρζή, η Λευκαδίτισσα μαέστρος και συνθέτρια, που έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, στο Μόναχο και τώρα στη Βιέννη θα είναι, λοιπόν, το τιμώμενο πρόσωπο (έτσι, πολιτικώς ορθά) στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ Grafenegg Festival της Αυστρίας.

Εκείνη θα ανοίξει το φεστιβάλ, από το πόντιουμ, ως μαέστρος, σε έργα Μπετόβεν, στις 14 Αυγούστου 2020.

Κωνσταντία Γουρζή: Η Μουσική αφήνει πίσω τα ταμπού της;

Εκεί θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη και  το νέο έργο της, (ανάθεση του φεστιβάλ) «Ύψιλον: Ένα ποίημα για τρομπέτα και ορχήστρα σε πέντε πράξεις» από την ορχήστρα Tonkünstler Orchestra της Βιέννης. Εκεί θα τιμηθεί, ως προσωπικότητα της ευρωπαϊκής μουσικής και ως Composer in Residence 2020, η Κωνσταντία Γουρζή.

«Το ταμπού κρατάει μπαγκέτα» ήταν ο τίτλος ενός κεφαλαίου στο βιβλίο μου «Αληθινά Παραμύθια» (Εκδ. Καστανιώτη), στο οποίο συνέβαλε με τις γνώσεις της για την ιστορία των γυναικών του πόντιουμ και των συνθετριών της ιστορίας, η Λευκαδίτισσα μαέστρος και συνθέτρια.

Ήταν και μία από τις πρώτες φορές που επέστρεφε στην Ελλάδα, από το Βερολίνο όπου ζούσε μόνιμα, για να διευθύνει ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 1999.

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της συναυλίες με μεγάλες ορχήστρες και ηχογραφήσεις σε εταιρείες της λεγόμενης κλασικής μουσικής,

όπως η Naxos και αργότερα η περίφημη γερμανική ECM (όπως το έργο της Music For Piano And String Quartet) του Μάνφρεντ Άιχερ, ο οποίος έχει «αγκαλιάσει» μέσα στα χρόνια και τη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

 «Το κοινό έχει συνηθίσει σε άνδρες μαέστρους, δικτάτορες ή μη», μου έλεγε τότε η Κωνσταντία Γουρζή.

«Όλοι αισθάνονται έκπληξη με τη γυναίκα στο πόντιουμ, θέλουν να την πλησιάσουν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Δεν έχει ακόμη περάσει στη συνείδηση του κοινού η εικόνα. Με τη στάση μου, πρέπει να τους “αναθρέψω”.

Δεν έχω, τελικά, την ιστορία, την κατεστημένη εικόνα πίσω μου, την τραβάω πάνω στην καμπούρα μου. Κι αυτό χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη. Να φθάσουν να μη με βλέπουν ως γυναίκα, αλλά ως στρατιώτη της μουσικής».

Τι κι αν αριθμούν εννέα αιώνες ιστορίας οι γυναίκες μουσικοί, αν ως σημείο «μηδέν» δεχτεί κάποιος τη δραστηριότητα της πρώτης καταγεγραμμένης στην ιστορία της δυτικής μουσικής μαέστρου και συνθέτριας Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν.

Το ημερολόγιο έδειχνε 21.10.1987, ημέρα Σάββατο, όταν με εισιτήριο απλής διαδρομής η Κωνσταντία Γουρζή έφευγε για το Βερολίνο.

«Όταν τελείωσα τις σπουδές μου είχα ήδη τόσες πολλές μουσικές ασχολίες, τις οποίες δεν θα είχα εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα –κι έτσι έμεινα», έλεγε αργότερα.

Δίδαξε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, έστησε το  Samos Young Artists Festival, έδωσε συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και πρόσφατα βρέθηκε στο πόντιουμ και το τιμόνι της Vienna Orchestra.

Δίπλα στον μέντορά της, μεγάλο μαέστρο Κλάουντιοο Άμπαντο, με τον οποίο δούλεψε στην περίφημη Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Κωνσταντία Γουρζή έμαθε δύο πράγματα: Τη σιωπή. Και Την εμπιστοσύνη στους μουσικούς της ορχήστρας. Όσο στριφνοί κι αν ήταν.

Τo διεθνές Grafenegg Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, για πρώτη φορά αναθέτει την ευθύνη του θεσμού Composer in Residence σε μουσικό γένους θηλυκού και μάλιστα μέσα και από μια σειρά συναυλιών.

Έργα μουσικής δωματίου της Κωνσταντίας Γουρζή θα ερμηνεύσουν μουσικά σύνολα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Κωνσταντία Γουρζή: Η Μουσική αφήνει πίσω τα ταμπού της;

Ενώ προγραμματίζεται – με εντυπωσιακή συμμετοχή – και ένα Master Class από τη Λευκαδίτισσα μαέστρο και συνθέτρια, για νέους συνθέτες και μαέστρους, υπό τον τίτλο «INK STILL WET».

Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ