17.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα Μαρινέλλα: Ένας Μύθος με το όνομα Μαρινέλλα – Μέρος Α

Ένα αφιέρωμα του Youfly.com στη μεγάλη κυρία του Ελληνικού τραγουδιού, σε έναν Μύθο με το όνομα… Μαρινέλλα!

Πώς είναι άραγε να είσαι 64 χρόνια στην πρώτη γραμμή;

Πώς είναι να σε λατρεύουν, να μαγεύονται από το ταλέντο σου, να δημιουργείς τάσεις, μόδα, να βάζεις συνεχώς τον πήχη όλο και ψηλότερα και παράλληλα να σε αποδέχονται όλοι, όποιου είδους μουσική και αν ακούνε;

Πώς να είναι αλήθεια, να έχεις τέτοιο ταλέντο;

Πώς να είναι να είσαι η Μαρινέλλα;

Και άραγε φανταζόταν κανείς την πορεία της μικρής Κυριακής Παπαδοπούλου όταν εκείνο το πρωινό της 19ης Μαϊου έβλεπε για πρώτη φορά τον κόσμο με τα μάτια της στη Θεσσαλονίκη;

Μπορεί και ναι, αφού στην οικογένεια της σχεδόν όλοι τραγουδούσαν καλά!

Η καριέρα της ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη σχεδόν μωρό…

Σε ηλικία τεσσάρων ετών συμμετείχε στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή “Παιδική ώρα” στην οποία μάλιστα τραγούδησε μέχρι και Schubert!

Μόλις έγινε 17 ακολούθησε ως ηθοποιός το θίασο της Μαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. ῾Χρυσορυχείο῾ αυτός ο θίασος αν σκεφτεί κανείς ότι μαζί με την Μαρινέλλα ξεκίνησαν και κάποιοι νέοι ηθοποιοί που έμελε να διαγράψουν τη δική τους μεγάλη πορεία… 

Οι ανερχόμενοι τότε Κώστας Βουτσάς και Μάρθα Καραγιάννη, αλλά και ο Γιάννης Τζαννετάκος με τη χορεύτρια Ντέπυ Φιλοσόφου. 

Και κάπου εκεί έρχεται η πρώτη μεγάλη ευκαιρία! Κάποιο βράδυ, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρωσταίνει και η Μαρινέλλα, που ήξερε απ’ έξω όλα τα τραγούδια, την αντικατέστησε. 

«Ο άνθρωπος μου» της Σοφίας Βέμπο, αλλά και το «Μαλαγκένια», γερμανικό τραγούδι της Κατοχής ακούστηκαν από τη μαγική της φωνή και από εκείνη τη στιγμή η Μαρινέλλα ήρθε για να μείνει!

Ωστόσο τότε ακόμα ως Κυριακή Παπαδοπούλου… Μαρινέλλα τη “βάπτισε ο τραγουδοποιός Τόλης Χάρμας το 1956 από ένα τραγούδι που είχε γράψει, την εποχή που συνεργάζονταν στο “Πανόρμα” στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης. 

Και όλα άρχισαν κάπως έτσι…

Α ΜΕΡΟΣ : 1956-1988

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται στη ζωή της ο Στέλιος Καζαντζίδης. Την άκουσε να τραγουδά ένα τραγούδι που ο ίδιος είχε ερμηνεύσει νωρίτερα.

“Το πιο πικρό ψωμί”:

 

Μάλιστα όταν γνωρίστηκαν εκείνο το βράδυ της τόνισε πως το τραγουδά με ένα δικό της πιο ελαφρύ τρόπο…

Αυτή η πρώτη ιδιαίτερη γνωριμία οδήγησε στο τεράστιο κεφάλαιο Μαρινέλλα – Καζαντζίδης. Κεφάλαιο τόσο για την ίδια και την καριέρα της όσο και για την Ελληνική μουσική γενικότερα.

Από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν Αθήνα και ξεκινά το ταξίδι προς την κορυφή! 

Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν ήταν τα «Νίτσα, Ελενίτσα» και «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ» του Γιώργου Μητσάκη, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 78′ στροφών το 1957.

 

 

Το πρώτο ντουέτο με τον Καζαντζίδη που ακούγεται μόνη της η Μαρινέλλα, ήταν το «Τι γυρεύεις από ‘μένα» το 1957. 

 

Ενώ το πρώτο σόλο τραγούδι της Μαρινέλλας ήταν το «Ήρθα πάλι κοντά σου» με β’ φωνή της Γιώτας Λύδια, που κυκλοφόρησε το 1959.

 

Η πορεία τους στο τραγούδι άφησε εποχή και μάλιστα λατρεύτηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο από τους Έλληνες του εξωτερικού που επισκέπτονταν με τις περιοδείες τους.

Και δεν ανήκαν στις περιπτώσεις που ο κόσμος αγαπούσε κάτι που δεν ήταν αποδεκτό από τους γνώστες της μουσικής, αφού οι διφωνίες που έκαναν μαζί, αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο θαυμασμού, προσοχής και μελέτης. 

Μετά από πολλά χρόνια θριάμβου έρχεται το 1966 όπου η Μαρινέλλα, μόνη της πλέον, προσπαθεί να στήσει μια προσωπική καριέρα. Ο Γιώργος Κατσαρός ήταν ο πρώτος που τη βοήθησε, επίσης τραγούδια της έδωσαν ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοϊζος και ο Μίμης Πλέσσας. Κυκλοφορεί τα πρώτα της 45άρια, χωρίς όμως να έχουν κάποια μεγάλη εμπορική επιτυχία. 

Ο Γιώργος Κατσαρός ήταν που της πρότεινε να εμφανιστεί στην θεατρική επιθεώρηση του Κώστα Χατζηχρήστου “Άλλος για Υπουργείο” στο θέατρο “Παρκ”, και να τραγουδήσει δυο καινούργια του τραγούδια, τα «Απόψε χάνω μια ψυχή» και «Κλείσε τα μάτια σου καρδιά μου», σε στίχους του Πυθαγόρα. Αυτή η εμφάνιση της Μαρινέλλας στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν η πρώτη σόλο εμφάνισή της μετά το χωρισμό της από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

 

Το 1967 υπογράφει το 1ο της συμβόλαιο με την HELLADISC (σημερινή COBALT) και την επόμενη χρονιά έρχεται η 1η της μεγάλη επιτυχία από τον Γιώργο Ζαμπέτα… Ο λόγος για το “Σταλιά-Σταλιά” που προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία ” Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια”, αλλά τελικά δεν το δέχθηκε.

Ίσως γιατί αυτό το τραγούδι ήταν “γεννημένο” για τη φωνή της Μαρινέλλας!

 

Το 1968 ο Γιάννης Δαλιανίδης προετοίμαζε το κινηματογραφικό του μιούζικαλ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ και σκέφτηκε να βάλει τη Μαρινέλλα να τραγουδήσει ζωντανά σε κάποια σκηνή. Ο Μίμης Πλέσσας συμφώνησε με την εκλογή αυτή και της έγραψε ένα τραγούδι μοντέρνο, αλλά όταν το άκουσε ο Δαλιανίδης, έδειξε δυσαρεστημένος. Ήθελε ένα τραγούδι που να μην το έχει φανταστεί κανείς. Ένα τραγούδι που να ξαφνιάσει. Έτσι λοιπόν γράφτηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο το «Άνοιξε πέτρα». Και τα υπόλοιπα ανήκουν στην κινηματογραφική και μουσική ιστορία!

 

Το 1969 κυκλοφορεί ο 1ος προσωπικός της δίσκος με τίτλο “Σταλιά Σταλιά” και από τότε ακολούθησαν πολλά άλμπουμ και εμφανίσεις με μεγάλη επιτυχία…

Μάλιστα και στην εμφανίσεις αυτές η Μαρινέλλα άφησε το δικό της στίγμα!

Πρωτοστάτησε στο στήσιμο ενός άλλου είδους διασκέδασης από αυτό που προσέφεραν μέχρι τότε τα νυχτερινά κέντρα. Από το μελαχρινό κορίτσι που καθόταν ντροπαλά στο λαϊκό πάλκο, πέταξε τις καρέκλες και μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα γυναίκα με κοντοκουρεμένο μαλλί, η οποία, ντυμένη με πολυτέλεια, τραγουδούσε, χόρευε, έπαιζε και αλώνιζε πάνω στη πίστα. 

Χρησιμοποιούσε μεγάλες ορχήστρες με τους καλύτερους μουσικούς της εποχής. Πρόσεχε τον ήχο, έβαλε θεατρικούς προβολείς, αντικατέστησε το σπάσιμο των πιάτων με τις γαρδένιες, έφτιαξε τα καμαρίνια και επέβαλε όχι μόνο την Κυριακή να είναι ρεπό, αλλά και οι μουσικοί της να πληρώνονται εκείνο το ρεπό.

Με λίγα λόγια δημιούργησε κάτι εντελώς καινούριο…κάτι που απέκτησε με τα χρόνια πολλούς μιμητές! 

Η διορατική της ματιά ήταν αυτή που κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει αυτό το νέο τρόπο διασκέδασης, αλλά και να ανακαλύψει καινούρια ταλέντα της εποχής όπως ο Γιώργος Νταλάρας.

Η δεκαετία του 70 πέρα από τη μεγάλη επιτυχία της έφερε και το μεγαλύτερο δώρο της ζωής της. Την κόρη της… Και αυτό το μεγάλο γεγονός της ζωής της το έκανε με το δικό της τρόπο.

Ακολουθώντας την καρδιά και τα θέλω της και αδιαφορώντας για τα ταμπού της εποχής έγινε ανύπαντρη μητέρα φέρνοντας στον κόσμο το 1973 την μοναχοκόρη της, Τζωρτίνα Σερπιέρη, καρπό του έρωτά της με τον πρωταθλητή Ελλάδος στην ιππασία Φρέντυ Σερπιέρη.

Την ίδια χρονιά ξεκινά ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο ζωής και καριέρας για την ίδια. Ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Εμφανίστηκαν στη “Νεράιδα”, ενώ μοιράστηκαν δύο μεγάλους δίσκους (“Μαρινέλλα & Βοσκόπουλος” και “Εγώ κι’ εσύ”).

 

Ο γάμος τους κράτησε μέχρι το ’81.

Στις 6 Απριλίου του 1974 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (μία ακόμα πρωτιά της) στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου με το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» σε στίχους Πυθαγόρα, το οποίο κατέλαβε την ενδέκατη θέση ανάμεσα σε 17 χώρες. 

 

Συνεχίζοντας να φέρνει κάθε χρόνο και κάτι καινούριο, η επόμενή της κίνηση συζητήθηκε πολύ και φυσικά, έγραψε μουσική ιστορία…

Μετά από προετοιμασία 6 μηνών, στις 28 Μαρτίου του 1976, στην Πλακιώτικη μπουάτ “Σκορπιός”, η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής παρουσίασαν το πρόγραμμα “Ρεσιτάλ” με 52 καινούργια τραγούδια του συνθέτη. Ο τριπλός δίσκος που προέκυψε και κυκλοφόρησε το Πάσχα του ’76 έφτασε τις 500.000 αντίτυπα και μέχρι και σήμερα ανήκει στους 10 εμπορικότερους ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών!

 

Τα 80ς βρίσκουν τη Μαρινέλλα στο απόγειο της καριέρας της… Άλμπουμ γεμάτα επιτυχίες, εμφανίσεις στις οποίες γίνεται το αδιαχώρητο από κόσμο σε Νεράιδα και Zoom, και τα ραδιόφωνα να παίζουν ακόμα τα αμερικάνικα του 78…

 

το “Για σένανε μπορώ…

 

το “Ξεγελώ τον καθένα”

 

το “Εγώ θα πάρω καπετάνιο”

 

το “Καρδούλα μου δε σε μαλώνω”

 

το “Καμιά φορά”

 

…και όλα αυτά που έκαναν τη δεκαετία του 80 μία ακόμα εποχή με το όνομα της Μαρινέλλας γραμμένο με χρυσά γράμματα!

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη και το ταξίδι από το 1988 και μετά πολύ διαφορετικό…

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…


Δημήτρης Μηλιόγλου

Δημήτρης Μηλιόγλου
Δημήτρης Μηλιόγλου
Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ ενώ από το 1ο εξάμηνο της σχολής του, ξεκίνησε να ασχολείται με το ραδιόφωνο αρχικά ως ρεπόρτερ. Από το 2005 έχει περάσει και από την τηλεόραση σε διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές. Ακόμα «έδωσε» τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά ταινίες και σειρές. Το 2019 έκανε για πρώτη φορά μουσική επιμέλεια στην παράσταση «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» στο θέατρο Alhambra. Το τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να γράφει τραγούδια και να δουλεύει και το 1ο του σενάριο. Έτσι κι αλλιώς η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι σειρές μυθοπλασίας γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες του και είναι οι μεγάλες του αγάπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ