5 Τηλεοπτικά Τραγούδια που έγραψαν Ιστορία – του Δημήτρη Μηλιόγλου

12/05/2020
4 λεπτά ανάγνωσης
Share
Ξεχωρίσαμε 5 Τηλεοπτικά τραγούδια δεκαετίας 90 από ελληνικά σήριαλ, που μας θυμίζουν ακόμα και τώρα τη σειρά στην οποία τα ακούγαμε.
Κι όμως… κάποτε δεν ήταν απαραίτητο να μας ενημερώσει κάποιος για το τι έπαιζε στην μικρή οθόνη.

Αρκούσαν μερικές νότες για να καταλάβουμε ότι η αγαπημένη μας σειρά είχε μόλις ξεκινήσει…

Ειδικά στη χρυσή (για την Ελληνική τηλεόραση) δεκαετία του 90, το τραγούδι των τίτλων αρχής μιας σειράς, μπορεί να ήταν το ίδιο, ή και ακόμα πιο πετυχημένο και από την ίδια τη σειρά!

Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε 5 soundtracks που έγραψαν ιστορία όπως και τα σήριαλ στα οποία τα ακούγαμε.

Τηλεοπτικά τραγούδια δεκαετίας 90

5. ΕΡΩΤΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ

Μια διάρρηξη ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η ερωτική περιπέτεια του Μανούσου Μανουσάκη (ο οποίος ίσως μέσα από τις σειρές του, να έχει βγάλει και τα περισσότερα τηλεοπτικά μουσικά..σουξέ), και να μπλεχτούν στην ιστορία οι ζωές του Σταύρου και τις Ελένης (Σταύρος Ζαλμάς και Βίκυ Βολιώτη αντίστοιχα).

Η σειρά μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 τη σεζόν 2000-2001, και οι το τραγούδι των τίτλων της, όχι μόνο γνώρισαν στο ευρύ κοινό τον Κώστα Δόξα, αλλά χάρισαν στα ραδιόφωνα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνης της χρονιάς…

 

 

4. ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Βασισμένη στο βιβλίο του Σωτήρη Πατατζή (η λογοτεχνία αποτελούσε την κύρια πηγή έμπνευσης για τις περισσότερες σειρές της κρατικής τηλεόρασης), η Μεθυσμένη Πολιτεία μας μεταφέρει στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, όπου ένας θίασος περιπλανώμενων και αποτυχημένων ηθοποιών, καταφθάνει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου.

Μια νέα και προκλητικά όμορφη ηθοποιός, η Ρένα, αναστατώνει με τη παρουσία της, τους κατοίκους. Κάποιοι θέλουν να την κατακτήσουν ερωτικά, κάποιοι άλλοι ονειρεύονται να την παντρευτούν, ενώ όλες οι γυναίκες της μικρής πόλης την αντιμετωπίζουν σαν ανεπιθύμητη και τη μισούν. Η παρουσία της, θα ενεργοποιήσει τους πόθους, τα όνειρα και τις καταπιεσμένες φιλοδοξίες όλων στη… Μεθυσμένη Πολιτεία.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ, το Νοέμβριο του 1980 με το καστ της να απαρτίζουν πολλοί και σημαντικοί ηθοποιοί (Γιάννης Βόγλης, Βέρα Κρούσκα, Νίκος Καλογερόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη, και Ευαγγελία Σαμιωτάκη μεταξύ πολλών άλλων), ενώ το τραγούδι των τίτλων, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Άννας Βίσση, που εκείνη την εποχή ανέβαζε… τάχιστα την εμπορικότητά της. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των live της, ακόμα και σήμερα!

 

3. ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ

Ακόμα ένα βιβλίο που έγινε σειρά. Το μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, ευτύχησε στην τηλεοπτική μεταφορά του από τον Κώστα Κουτσομύτη, με τους ήρωές του να ενσαρκώνονται από αστέρια πρώτου μεγέθους, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Νινιός και αμέτρητοι ακόμα σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές της δεκαετίας του 90…

Όσο για το τραγούδι; Ο Γιώργος Νταλάρας σφράγισε με την ερμηνεία του τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου. Μια μελωδία που ακόμα και σήμερα σιγο-μουρμουράμε ασυναίσθητα, ακόμα και όταν δούμε στο δρόμο μια γυναίκα με… Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά.

 

 

2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Ένα από τα πιο σκανδαλώδη ερωτικά τρίγωνα των 90s στη σειρά που έκανε πασίγνωστη τη Μυρτώ Αλικάκη μέσα σε μία νύχτα, και τη σκηνή της αποκάλυψης της …αμαρτωλής σχέσης στο γκαράζ, να αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες, από άποψη τηλεθέασης, στιγμές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Αλκις Κούρκουλος και Μηνάς Χατζησάββας … πατέρας και γιος, θύματα του πάθους τους για την Αναστασία, που στο «όνομά» της, το αίμα γίνεται και νερό…

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες της καριέρας της ενώ οι τίτλοι της σειράς, με το πρόσωπο την Αναστασίας να «ζωγραφίζεται» όση ώρα ακούγεται το τραγούδι του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της Λίνας Νικολακοπούλου, άφησαν εποχή.

 

 

1. ΨΙΘΥΡΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ

Δεν υπήρχε ραδιόφωνο, που να μην μετέδιδε αυτό το τραγούδι… Δεν υπήρχε live που να μην ακούστηκε, δεν υπήρχε αυτοκίνητο που να μην το έπαιζε στη διαπασών… Το 1997 με το που έλεγε «Καράβι το Φεγγάρι» ο Δημήτρης Μπάσης, τα υπόλοιπα ήταν απλά προβλέψιμα.

Τεράστια επιτυχία για τον σχεδόν πρωτοεμφανιζόμενο τότε τραγουδιστή (είχε μόλις ένα άλμπουμ στο ενεργητικό του), και φυσικά όλη η Ελλάδα κολλημένη στις οθόνες της για να δει πού θα οδηγήσει ο θρυλικός έρωτας του… μπαλαμού Απόστολου Γκλέτσου με την Ερατώ, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Νούμερα τηλεθέασης και πωλήσεις άλμπουμ που στην εποχή μας πια, φαίνονται πιο μυθοπλασία και από τη μυθοπλασία…

 

Φυσικά και σε μια λίστα 5 μόνο θέσεων, υπάρχουν πολλά ακόμα τραγούδα από σειρές που θα μπορούσαν να είναι σε αυτό το top…
Στείλτε μας τα αγαπημένα σας στα σχόλια, και ίσως σύντομα αυτή η λίστα να έχει και …sequel.

Εξάλλου οι ιστορίες και τα τραγούδια, πάντα θα… συνεχίζονται…

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Share
Ακολούθησε το YouFly στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com
Δημήτρης Μηλιόγλου

Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ ενώ από το 1ο εξάμηνο της σχολής του, ξεκίνησε να ασχολείται με το ραδιόφωνο αρχικά ως ρεπόρτερ. Από το 2005 έχει περάσει και από την τηλεόραση σε διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές. Ακόμα «έδωσε» τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά ταινίες και σειρές. Το 2019 έκανε για πρώτη φορά μουσική επιμέλεια στην παράσταση «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» στο θέατρο Alhambra. Το τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να γράφει τραγούδια και να δουλεύει και το 1ο του σενάριο. Έτσι κι αλλιώς η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι σειρές μυθοπλασίας γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες του και είναι οι μεγάλες του αγάπες.