19.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Ο Λιάγκας, ο Τσουρός, ο Τουτουντζής, οι Ράδιο Αρβύλα και η πολιτική ορθότητα

Παρεξηγήσεις και «Παρεξηγήσεις»

Πολλές οι παρεξηγήσεις και οι «παρεξηγήσεις» αυτή την εβδομάδα, αδέλφια (κι ακόμη δεν ξεκίνησε). Στις δεύτερες θ’αναφερθώ μια που, από κανονικές παρεξηγήσεις – εκτός εισαγωγικών – η Σόουπιτς έχει στοκ για τα επόμενα δυό χρόνια. Αρχικά, να ξεκαθαρίσω πως στο κουίζ των Κυριακάτικων #FlyNews για το ποιός παρουσιαστής σιχαίνεται το πάνελ του, ο όρος αφορούσε και παρουσιάστρια (απλά, δεν το διευκρίνισα χρησιμοποιώντας την ευρύτερη έννοια του όρου). Οπότε, δεν είναι ο Λιάγκας κι οπότε ναι, αναφέρομαι σε παρουσιάστρια.

Πολιτική Ορθότητα: Εφαρμογές κ’ Παραποιήσεις

Αφού ξεκαθαρίστηκε αυτό, ας μιλήσουμε για «παρεξηγήσεις» πολιτικής ορθότητας: Στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» της Κυριακής «παίζουν» δηλώσεις στα όρθια του Γιωρίκα Πηλίδη που ξεκαθαρίζει ότι δε θα μιλήσει για κανέναν συμμετέχοντα στο Σορβάιβο όσο εκείνοι είναι στον Άη-Δομίνικο – παρά όταν επιστρέψουν με το καλό. Ό,τι έχει να πει (συμπλήρωσε ο Γιωρίκας) θα το πει στα μούτρα τους. Επιστρέφουν απ’το βίντεο και ακούγεται το σχόλιο: «Αντρίκιο». Και επειδή, είμαι σίγουρος για τις προθέσεις και την τηλεοπτική παιδεία όλης της ομάδας της εκπομπής (ακόμη κι εκείνων που δεν πολυ-χωνεύω) ξεπερνώ την ατάκα, γιατί βάζω το χέρι στη φωτιά ότι ειπώθηκε από συνήθεια: Τόσο καιρό έτσι το λέγαμε όλοι, άλλωστε.

Όμως προβληματίστηκα, αδέλφια. Μήπως είναι ώρα γι’αυτό το τελικό «ραφινάρισμα»στον δημόσιο λόγο μας; Αναφέρομαι σ’εκείνες τις μικρές ατέλειες του παρελθόντος που δεν εννοούμε πια, γιατί δεν ίσχυαν ποτέ. Ακόμη δηλαδή κι αν θες να μη χρησιμοποιήσεις λέξεις όπως «συνέπεια», «εντιμότητα» και «ακεραιότητα» για να χαρακτηρίσεις μια συμπεριφορά και προτιμάς το «αντρίκια», κάντο και για τα δύο φύλα. Πες δηλαδή, πως και η τάδε επέδειξε «αντρίκια» συμπεριφορά, όχι επειδή μόνο οι άντρες είναι πιστοί στον λόγο τους, αλλά γιατί στο δικό σου μυαλό ταύτισες αυτόν τον όρο με την ντομπροσύνη ανεξαρτήτως φύλου. Γιατί δε νομίζω κανείς πια να θεωρεί ότι μόνο οι άντρες «φοράνε παντελόνια».

Η «Νοσταλγία» των «Ράδιο Αρβύλα»

Περνάω στους «Ράδιο Αρβύλα» που την περασμένη εβδομάδα αναπολώντας τα «αστεία» που μπορούσαν να κάνουν μιαν άλλην εποχή θυμήθηκαν τους στίχους που «άλλαζαν» αποκαλώντας τον Κώστα Καραμανλή, χοντρό. Και επειδή τους είδα να ψιλο-στεναχωριούνται που η πολιτική ορθότητα τους «έκοψε τα φτερά» θα θυμίσω στον εαυτό μου (γιατί σίγουρα, ο Αντώνης και η παρέα του το έχουν μάθει πια) ότι δεν αποτελούν κανενός είδους πλάκα τα κιλά κάποιου, ούτε σάτιρα, ούτε πολιτικό επιχείρημα.

Για την ακρίβεια, ποτέ δεν αποτελούσαν – ή δεν έπρεπε να αποτελούν… Απλά πλέον, συνειδητοποιούμε (κάλλιο αργά, παρά ποτέ) τα λάθη που μας έφτασαν έως εδώ. Και τώρα, θα σας προλάβω: Προφανώς κι εγώ έχω υποπέσει σε παρόμοια σφάλματα (έτσι τα μάθαμε, έτσι τα εφαρμόσαμε). Είναι καιρός όμως, να τ’αλλάξουμε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αδέλφια, «διορθώνοντας» έστω και μια λέξη που μάθαμε ότι χρησιμοποιούσαμε λάθος πόσο πιο γρήγορα διορθώνουμε και τα μυαλά μας και την ψυχή μας.

Je Suis Παντελής

Πριν τα σημερινά μας, #Reminders θα αναφερθώ (κι εγώ) στη συνέντευξη του εξαιρετικού Παντελή Τουτουντζή στο Antivirus. Δε μπορώ να βγάλω απ’το μυαλό μου δυό σκηνικά απ’όσα ο εξαιρετικός make-up artist και απίστευτα καλό και αιώνια χαμογελαστό παιδί εξιστόρισε για το bullying που έχει «φάει». Την τελευταία μέρα της χρονιάς ο δάσκαλος ρωτά όλα τα παιδιά τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ο Παντελής έχει σκεφτεί να πει, ζωγράφος. Όταν φτάνει η σειρά του και τον ρωτά ο παιδαγωγός, ένας συμμαθητής πετάγεται και λέει τη μαλακία του – πρέπει να περίμενε ότι θα νιώσει πολύ μάγκας απ’τα γέλια των υπόλοιπων και το χειρότερο είναι ότι μάλλον… ένιωσε.

Σε άλλη χρονική περίοδο, ο Παντελής βαδίζει προς ένα τέκνο-πάρτυ ντυμένος όπως συνήθιζαν όσοι τα γούσταραν εκείνη την εποχή – έχει μάλιστα, βάψει και τα μάτια του για να μπει στο ρέηβ-κλίμα. Ένα αμάξι σταματά, βγαίνουν δυό νταήδες και τον «σπάνε» στο ξύλο. Κάποια στιγμή θυμάμαι, είχα ρωτήσει ένα φίλο μου (επίτηδες δε γράφω γκέι, γιατί και οι τέτοιου είδους «διευκρινίσεις» πρέπει να εκλείψουν, θεωρώ) αν είναι το ίδιο αναγκαίο να διεξάγεται το Pride, όσο ήταν στο παρελθόν: Τα μυαλά αρχίζουν «να ξεκολλάνε», του είπα χαρακτηριστικά και οι νέες γενιές διόρθωσαν τα λάθη των προηγούμενων. «Όσο υπάρχει έστω και ένα χέρι που θεωρεί πως δεν πειράζει να σφαλιαρίσει κάποιον, επειδή είναι γκέι το Pride θα γίνεται», μου απάντησε.

Σταματώ εδώ, αφήνοντας τα παραπάνω για #φουφορθώ όλων μας. Και αν η Σόουπιτς παρεξηγείται με παπαριές, μη μας ξεσυνερίζεστε. Παλεύει κι αυτή να βρει το μέτρο στη νέα τάξη πολιτικής ορθότητας. Και ξέρετε τι; Θα το βρει, αδέλφια. Κι ο Παντελής με τον σύντροφο και τα παιδάκια τους θα συνεχίσει να γελά όπως τον γνωρίζουμε.

Ξεκινάμε με το προσωπικό αγαπημένο κομμάτι μου από τον Σάκη Ρουβά. Όχι τόσο προβεβλημένο – ούτε καν από τον ίδιο – αλλά ιδιαίτερο και με όμορφους στίχους. «Είν’ό,τι Κράτησα» λοιπόν:

#Reminders

Αυτήν την εβδομάδα να θυμάμαι:

 • ότι έκανα μια διορθωτική επέμβαση για ένα προκοίλι που είχα από μικρός σα μουσούδα κουταβιού και το ανέφερα (όπως κάνω πάντα) στο ραδιόφωνο και στο «σπίτι μας», το Mappes Show του My Radio 104.6. Το είπα και στην τηλεόραση. Το συναίσθημα ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό το Μέσο, όμως πρόκειται για κάτι που πρέπει να διαλευκάνω μόνος και επανέρχομαι…
 • ότι οι μισοί τραγουδιστές που ξέραμε στρογγυλοπρόσωπους με λαχταριστά όμορφα μαγουλάκια έχουν κάνει τις γωνίες προσώπου του Ριτζ και πείραξε ο δικός μου, ο σκεμπές. Ουέ, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί…

 • ότι, ευτυχώς που ο Γιώργης ξεκαθάρισε πως δε θα κάνει πρόταση στον Κώστα Τσουρό, ή τον Πέτρο Κουσουλό γιατί έβλεπα τον Τεργιάκη να νιώθει κάπως «στριμωγμένος» σε ένα τέτοιο πάνελ. Αν δε χωράτε πάντως, να κάθεστε κώλος-μέσα-κώλος έξω, όπως καθόμασταν στον στρατό στο στάγερ για να ανεβαίνουν περισσότεροι.
 • ότι, σόρυ κιόλα που τους το χαλάω, αλλά κανέναν σας δε νοιάζει ποιός διεκδίκησε ποιόν, ποιός ήθελε, αλλά δεν έκανε πρόταση και ποιός δεν είχε ποτέ τέτοιο σκοπό. Τους τηλεθεατές νοιάζει η εκπομπή που βλέπουν τώρα (και οφείλετε να σεβαστείτε την ομάδα της, συνάδελφοι), αλλά κι εκείνη που θα προβάλλεται/ε του χρόνου. «Χέστηκαν» οι άνθρωποι για τις διαπραγματεύσεις και ποιός είχε τη μεγαλύτερη (προσφορά). Ας κάνουμε τηλεόραση για εκείνους και όχι για τη γαματοσύνη μας.
 • ότι παρουσιάστρια επιχειρεί συχνές-πυκνές επανασυνδέσεις με τον πρώην της…
 • ότι έχουν υπογράψει όλοι οι συμμετέχοντες, όλων των σεζόν Σορβάιβο (ειδικά της φετινής) ό,τι συμβαίνει στον Άη-Δομίνικο να μένει εκεί. Άρα, η Ατζούν Μίδια μπορεί να σταματήσει όλες αυτές τις αποκαλύψεις δια στόματος παικτών που θυμούνται ότι ο τάδε συμπαίκτης τους παρήγγειλε Pizza-Ζέας στη χρονιά τους, ή και φέτο. Γιατί δεν το κάνει;
 • ότι ο Γιώργος Λιάνης εξιστόρισε το ίδιο άβολο-προσωπικό περιστατικό τόσο στο βιβλίο του, όσο και σε έντυπες συνεντεύξεις του, αλλά (δίκαια όσο και αργοπορημένα) επικρίθηκε μετά απ’την αναφορά του σ’αυτό, τηλεοπτικά. Προσέξτε, το παραπάνω παράδοξο δε φανερώνει τη δύναμη της Τηλεόρασης, αλλά την υποκρισία της πολιτικής ορθότητας, ή καλύτερα, της ελληνικής της εκδοχής.
 • ότι όλοι χωρίζουν και όσοι «τα φτιάχνουν» δεν το παραδέχονται #ελαπαναγίαμ
 • ότι άλλος ένας καταδικασμένος παιδοβιαστής αποφυλακίστηκε χθες και είναι εδώ, έξω, μαζί μας και μαζί με άλλους καταδικασμένους που χρησιμοποίησαν παραθυράκια του Νόμου για να μη μπουν φυλακή.
 • ότι μια φορά ο λόγος ανήκει σ’εμάς και ανεξαρτήτως πόσο φωνάζουν, στο τέλος θα σιωπήσουν για να μας ακούσουν… Συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και λέγεται: Εθνικές Εκλογές.
 • ότι: απ’τη στιγμή που ανέφερα την αισθητική επέμβαση που έκανα, πολλοί πρότειναν πως δεν έπρεπε να το πω δημόσια. Πρόκειται για κάτι που είχα από μικρός, με «χάλαγε» στο σώμα μου και γούσταρα να διορθώσω. «Δούλεψα» τα χρήματα και πλήρωσα κανονικά όπως ο καθένας και πιο σημαντικά: Με «ξέρετε» 16 χρόνια τώρα, δεν ντρέπομαι γι’αυτά που σκέφτομαι, γι’αυτά που νιώθω και γι’αυτά που κάνω (φρόντισαν οι γονείς μου να έχω την καλύτερη αφετηρία, ώστε να νιώθω ασφαλής ως προς αυτό). Θέλω να αντιμετωπίζω τα Μέσα που μας βοηθούν να επικοινωνούμε με την απόλυτη ειλικρίνεια και θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σ’εσάς, να ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε. Μόνο 2 πράγματα δε θα προέβαλλα στη δημοσιότητα: Κάτι που θα εξέθετε «αμάχους» και κάτι που αφορά την παρέα μου και δε θα ωφελούσε το σύνολο. Άντε και τα προσωπικά μου, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ανθρώπου.

Μ’αυτά τα δύο που ήταν τρία τελικά, σας αφήνω για το Κυριακάτικο ραντεβού μας στα #FlyNews, αδέλφια. Χαίρομαι πολύ που «τα λέμε», να ξέρετε. Γι’αυτό σας αφιερώνω ένα απ’τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια… John Legend “All Of Me”.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Δημήτρης Ουγγαρέζος
Δημήτρης Ουγγαρέζος
Γεννήθηκα στις 9 Φεβρουαρίου 1980 κατά τη 1 και 25’ το ξημέρωμα στην Αθήνα και κατάγομαι από την Κάλυμνο και το Καστελόριζο με προπάππου σφουγγαρά (όχι Σφουγγαρέζο - απ’το άλλο σόι) και παππού, ψάλτη. Το Mappes Show, αφού πέρασε απ’τον Ρυθμό 94.9, όπου κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, ανέλαβε την πρωινή ζώνη του νεοσύστατου My Radio 104.6! Παράλληλα - από το 2008 - δοκιμάζω μάταια (μπορεί και όχι) να τα καταφέρω στην τηλεόραση, ως παρουσιαστής στο Mad, Mega, ΑΝΤ1 και φέτος, ξανά στο Mega που με ανέδειξε. Μου λείψατε και χαίρομαι πολύ που οι διαδικτυακές συζητήσεις και οι αποψούλες μας θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, χωρίς λογοκρισία, στη γεμάτη όρεξη οικογένεια του YouFly.com (μπλέξανε οι άνθρωποι). Καλά μας, ταξίδια στα FlyΝews!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
60,560ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,040ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,631ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ