10.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

6η συνάντηση Residency Festival Performance: Ανοιχτή συζήτηση για τις παραστατικές τέχνες σε νέους καιρούς

Η Re.Fe.Pe. (Residency Festival Performance), η πλατφόρμα συνάντησης φορέων που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση  προγραμμάτων καλλιτεχνικής κατοικίας και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο 20 Ιουνίου στον χώρο PLAYGROUND for the arts, την 6η της ανοιχτή συνάντηση με θέμα “Digital vs Physical:  νέοι καιροί στις παραστατικές τέχνες | Ζητήματα και προβληματισμοί που αφορούν στη μετάβαση από τη φυσική στην ψηφιοποιημένη τέχνη.”

Καθώς οι ψηφιακές πρακτικές δείχνουν να παγιώνονται χωρίς σκέψη και φροντίδα απέναντι στους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών, τα πνευματικά δικαιώματα, την παραγωγή και το ίδιο το καλλιτεχνικό έργο, η Residency Festival Performance κρίνει απολύτως απαραίτητη την ισότιμη ενίσχυση της σωματικότητας και της φυσικής ανθρώπινης παρουσίας στην παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου. Η εσπευσμένη τάση προς τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποιημένη τέχνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενέχει κινδύνους που χρειάζονται εγρήγορση και ειδικούς σχεδιασμούς.  Η συνάντηση συνιστά ανοιχτό κάλεσμα σε διοργανωτές/τριες κι εκπροσώπους  φεστιβάλ, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών φορέων, πολιτιστικών χώρων  και artistic residencies. 

Τι είναι ο ψηφιακός πολιτισμός και τι περιμένουν από εμάς;

Ποια έργα κατηγοριοποιούνται στα ”ψηφιακά”;

Πώς οραματιζόμαστε, οργανώνουμε, παράγουμε και υλοποιούμε μία ψηφιακή παραγωγή;

Τι γίνεται με τα δικαιώματα των δημιουργών;

Μπορεί το κράτος να στηρίξει οικονομικά αυτό που ζητά;

Μπορεί ο κάθε οργανισμός, φεστιβάλ, residency, ομάδα, project να παράξει ψηφιακά;

Πώς εκπαιδευόμαστε και πώς εκπαιδεύουμε το κοινό μας ψηφιακά;

Πώς μετασχηματίζεται η πρακτική μας;

Ποιες είναι αξίες που αναζητάμε και πώς αντιστεκόμαστε σ’ “ένα μέλλον χωρίς σωματική επαφή”;

Οι εισηγητές/τριες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στη FB σελίδα Refepe. Η παρουσία των συμμετεχόντων μπορεί να είναι φυσική ή διαδικτυακή, μέσω link ψηφιακής πλατφόρμας που θα τους κοινοποιηθεί μετά την υποβολή της συμμετοχής τους.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] μέχρι τις 15 Ιουνίου.

6η συνάντηση Residency Festival Performance | Residency Festival Performance

PLAYGROUND for the arts (Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός 11855, Αθήνα)

Μέρα: Σάββατο 20 Ιουνίου

Ώρες: 17.00-22.00

Λίγα λόγια για τη Residency Festival Performance

Η Residency Festival Performance είναι μια πλατφόρμα συνάντησης που προέκυψε από την ανάγκη για επικοινωνία και γόνιμο διάλογο μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στη διοργάνωση προγραμμάτων καλλιτεχνικής κατοικίας και φεστιβάλ παραστατικών τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Το αρχικό κάλεσμα  Residency Festival Performance έγινε τον Οκτώβριο του 2018  με πρωτοβουλία των ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ – Kέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών και ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών,  υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Από τότε πραγματοποιήθηκαν πέντε συναντήσεις σε διαφορετικούς τόπους, που ανέδειξαν την αξία της γνωριμίας, ανταλλαγής, διασύνδεσης και υποστήριξης μεταξύ των φορέων, προκαλώντας και προάγοντας νέες συνεργασίες.

Η 5η συνάντηση Residency Festival Performance πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 16 Μαΐου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 20 πολιτιστικούς φορείς και σκοπό την ενδυνάμωση του διαλόγου και την χαρτογράφηση των εγχειρημάτων και των αναγκών που προέκυψαν μετά το lockdown. Η συνάντηση επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα και το επίκαιρο της δράσης της Residency Festival Performance , καθώς οι ανεξάρτητοι φορείς πολιτισμού έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 και πιθανότατα θα είναι από τους τελευταίους που θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία, μετά την άρση των μέτρων.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης συνοψίζονται στις παρακάτω θέσεις και διεκδικήσεις:               

Δηλώνουμε υποστηρικτές του κινήματος Support Art Workers, των δράσεων και των διεκδικήσεων του αναφορικά με τους εργαζόμενους στον κλάδο του πολιτισμού. Μέλη μας συμμετέχουν με διαφορετικούς τρόπους σε αυτή τη δυναμική, αλληλέγγυα κίνηση.

Ζητάμε έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα νέα μέτρα, καθώς οι νομοθετικές πράξεις καθυστερούν, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να κάνουμε πράξη όσα ανακοινώνονται σε υπουργικές αποφάσεις, χωρίς αυτά να έχουν επισήμως νομιμοποιηθεί. Οι ασάφειες σχετικά με την εφαρμογή τους προκαλούν ανασφάλεια τόσο σε σχέση με την ουσία – την ασφάλεια όλων μας – όσο και σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλονται.

Διεκδικούμε τα πρόσωπα που αποφασίζουν για τις τέχνες να είναι άτομα με άρτια γνώση και πλήρη ενημέρωση της σύγχρονης πολιτισμικής πραγματικότητας και της διαφορετικότητας του αντικειμένου και των νομικών μορφών των πολιτιστικών φορέων. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με αρμόδιους φορείς, σωματεία και συλλογικότητες (Support Art Workers, Residency Festival Performance ., CRII for Culture, ΠΟΘΑ, ΣΕΗ, ΕΜΚΕΘΙ, ΣΕΧΩΧΟ, ΣΙΣΧΕ κ.ά..), ούτως ώστε οι αποφάσεις του να είναι εφαρμόσιμες στην πραγματικότητα, να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των φορέων και να μην παρεμβαίνουν στην ποιότητα του έργου τους.

Ζητάμε από το ΥΠΠΟΑ να συνεργαστεί άμεσα με το Υφυπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 στον κλάδο του πολιτισμού.

Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και απολαβές στα μέτρα στήριξης για όλους τους φορείς – ανεξαρτήτως νομικής μορφής – και δίκαιη μεταχείριση στα φεστιβάλ που διοργανώνονται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Θεωρούμε ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος χώρος και η τέχνη στις γειτονιές με την υποστήριξη του κράτους και των δήμων, ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η σύνδεση με την κοινότητα και η τέχνη να συνεχίσει να αποτελεί βάλσαμο στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας

Η Residency Festival Performance δηλώνει ενεργή και παρούσα, έτοιμη να συνδράμει στις εξελίξεις του πολιτιστικού τοπίου της Ελλάδας, αλλά και σε μια σοβαρή χαρτογράφηση των ενεργών ανεξάρτητων πολιτιστικών φορέων, όλων των νομικών μορφών. Το πολιτιστικό τοπίο παραμένει ζωντανό κι ενεργητικό χάρη στην αδιάκοπη δουλειά και προσπάθεια αυτών των φορέων και των ανθρώπων που συντηρούν πολιτιστικούς χώρους, διοργανώνουν πολλά και διαφορετικά φεστιβάλ, καθώς και προγράμματα ανταλλαγής και φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies). Οι φορείς που αποτελούν τη Residency Festival Performance . χρειάζονται στήριξη πρακτική και ηθική προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν πολύτιμο έργο στις κοινότητες.

Τη συνάντηση Residency Festival Performance αποτελούν μέχρι σήμερα και υπογράφουν οι:

ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ – Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών

ANASA CULTURAL CENTRE

ART ‘N ROLL / TENTART FESTIVAL

ATHENS VIDEO DANCE PROJECT

BETWEEN THE SEAS: Mediterranean Performance Lab

DANCE DAYS CHANIA

ΕΝΤΡΟΠΙΑ – Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών

FESTIVAL MIDEN – Video Art Miden

GREVENITI RESIDENCY

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών

KINΟNΟ | Tinos Art Gathering

KODO STAGE

MEDEA ELECTRONIQUE / KOUMARIA RESIDENCY

METAΞΩΤΟ Χώρος έρευνας και πρακτικής της κίνησης

MIGRATING ARTISTS PROJECT (Dance on Screen)

Open Nights Festival- OFF ART σκηνικές παρουσίες

PLAYGROUND for the arts

POCKET DANCE FESTIVAL

Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης – Fabrica Athens

R.I.C.E.

TRANSCENDANCE

TRIPODIUM Collective

VOVOUSA FESTIVAL

ZANTE DANCE

 

Κωνσταντίνα Μπιτζήλου

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ