18.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όσα Παίρνει ο Άνεμος: 81 χρόνια από την πιο επική ταινία

81 ολόκληρα χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα από την κυκλοφορία (15 Δεκεμβρίου 1939) της αριστουργηματικής ταινίας «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Gone With the Wind).

Βασισμένη στο ομώνυμο και βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ που κυκλοφόρησε το 1936, αποτελεί μία από τις ιστορικές ταινίες αλλά και τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων εποχών.

ταινία όσα παίρνει ο άνεμος κινηματογράφος

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι το κλασικό αυτό φιλμ έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου. Μέχρι και σήμερα έχει τη μοναδική ικανότητα και δύναμη να συναρπάζει, να συγκινεί αλλά και να ταξιδεύει το θεατή στον αμερικανικό Νότο την εποχή του Εμφυλίου. Με πρωταγωνιστές τους Βίβιαν Λι και Κλαρκ Γκέιμπλ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βίκτορ Φλέμινγκ, η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά οκτώ συν δύο τιμητικά.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι σε εκείνη την τελετή των Όσκαρ του 1940, το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» έγραψε ιστορία καθώς η Χάτι ΜακΝτάνιελ (η Μάμι του φιλμ) έγινε η πρώτη μαύρη ηθοποιός στην ιστορία του κινηματογράφου που κατάφερε να κερδίσει βραβείο Όσκαρ (Β’ Γυναικείου Ρόλου).

Όσα Παίρνει Ο Άνεμος – 81 χρόνια από την ταινία: Όσκαρ και Διακρίσεις

Τα οκτώ (συν δύο τιμητικά) Όσκαρ που απέσπασε η ταινία εκείνη τη λαμπερή βραδιά της 29ης Φεβρουαρίου του 1940, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι ολόκληρα χρόνια ήταν:

Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Επίσης τα δύο τιμητικά: Βραβείο Έρβιν Θάλμπεργκ και Σκηνογραφίας.

Όσα παίρνει ο άνεμος 81 χρόνια από την ταινία - πρωταγωνιστές αγκαλιά

Το φιλμ που θεωρείται ο ορισμός του blockbuster το 1998 κατατάχτηκε τέταρτο στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών.

Σύνοψη της ταινίας

Η ιστορία λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στον Αμερικανικό Νότο. Αφηγείται την επική ιστορία της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας γυναίκας με υπέρμετρο εγωισμό και ισχυρή προσωπικότητα. Η γυναίκα αυτή έζησε κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο δύσκολες εποχές της Αμερικής, του Εμφυλίου πολέμου.

Ακολουθεί την πορεία της από τα νεανικά της χρόνια στην φυτεία όπου μεγάλωσε, μέχρι τους κατεστραμμένους δρόμους της Ατλάντας. Από την πρώτη της αγάπη μέχρι τον τρίτο γάμο της, από την πολυτέλεια και την αφθονία των αγαθών μέχρι την φτώχια και την πείνα. Από την εποχή της αθωότητας της μέχρι την κατανόηση αυτού του κόσμου.

Οι θρυλικές ατάκες του φινάλε

Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» μας έχει δώσει μερικές από τις πιο θρυλικές ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Δημοφιλέστερη, εκείνη που ακούγεται σε ένα από τα επίσης πιο εμβληματικά φινάλε που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη.

Μετά από τέσσερις ώρες, ο θεατής παρακολουθεί συγκινημένος και με κομμένη την ανάσα, τον Ρετ Μπάτλερ να στέκεται στην ανοιχτή πόρτα του σπιτιού και να λέει στην Σκάρλετ Ο’ Χάρα όταν εκείνη τον ρωτά απεγνωσμένα τι θα απογίνει αν φύγει εκείνος:

«Frankly, my dear, I don’t give a damn» (Ειλικρινά, αγαπητή μου δεν δίνω δεκάρα).

Όσα παίρνει ο άνεμος 81 χρόνια από την ταινία - πρωταγωνιστές αγκαλιά

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Σκάρλετ Ο’ Χάρα η οποία μας έχει χαρίσει μία από τις πιο αισιόδοξες –και πασίγνωστες- φράσεις που ακούστηκαν ποτέ στο μεγάλο πανί:

«After all, tomorrow is another day» (Άλλωστε, αύριο είναι μια καινούρια μέρα)

Η ταινία, το HBO Max και ο ρατσισμός

Τον περασμένο Ιούνιο, το HBO Max απέσυρε την επική ιστορία από τον κατάλογό του εν μέσω των διαδηλώσεων κατά ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Η θρυλική ταινία κατηγορήθηκε ότι ωραιοποιεί την στάση του πλούσιων λευκών του Νότου, απέναντι στους μαύρους και το καθεστώς της δουλείας, καλύπτοντας τις διαφυλετικές εντάσεις με κάποιο είδος ρομαντισμού. Δύο εβδομάδες μετά, το φιλμ επέστρεψε στον κατάλογο του HBO Max μαζί με μία πλαισίωση που εντάσσει το έργο στην εποχή του.

Όσα παίρνει ο άνεμος στιγμιίοτυπο ταινίας

Trivia

  • H Βίβιαν Λι έλεγε ότι δεν άντεχε τη μασέλα του Κλαρκ Γκέιμπλ στην πασίγνωστη σκηνή του φιλιού.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν συνολικά έξι μήνες.
  • Η Βίβιαν Λι εργάστηκε 125 ημέρες και έλαβε την αμοιβή των 25.000 δολαρίων. Αντίθετα, ο Κλαρκ Γκέιμπλ εργάστηκε 71 ημέρες και η αμοιβή του ήταν 120.000 δολάρια.
  • Υποψήφιες για τον ρόλο της Σκάρλετ ήταν οι: Τζιν Άρθουρ, Λουσίλ Μπολ, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Μπέτι Ντέιβις. Κάθριν Χέπμπορν, Τζόαν Κρόφορντ, Φράνσις Ντι, Τζόαν Φοντέιν, Μπάρμπαρα Στάνγουικ. Νόρμα Σίρερ, Μάργκαρετ Σάλαβαν, Λάνα Τέρνερ, Κάρολ Λόμπαρντ. Πολέτ Γκοντάρ, Σούζαν Χέιγουορντ, Κάρλα Μπόου. Τζόαν Μπένετ, Μερλ Όμπερον, Λορέτα Γιανγκ και Μίριαμ Χόπκινς.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Βίβιαν Λι κάπνιζε τέσσερα πακέτα τσιγάρα τη μέρα.
  • Ο Κλαρκ Γκέιμπλ απεχθανόταν τη συγκεκριμένη ταινία. Την θεωρούσε αποκλειστικά «γυναικεία» κι ας ήταν η πιο δημοφιλής της καριέρας του.
  • Ο Γκέιμπλ στην αρχή ήταν πολύ διστακτικός να αναλάβει τον ρόλο, καθώς η προηγούμενη συμμετοχή του σε ιστορικό δράμα, το Parnell του 1937, ήταν μία εισπρακτική αποτυχία.
  • Ο Κλαρκ Γκέιμπλ φορούσε προσθετικούς πάτους στα παπούτσια του για να φαίνεται αρκετά ψηλότερος.
  • Η συγγραφέας του βιβλίου, Μάργκαρετ Μίτσελ, έγραψε εβδομήντα φορές το πρώτο κεφάλαιο. Ήταν το μοναδικό βιβλίο της και ξεκίνησε να το γράφει το 1926. Για την ταινία πληρώθηκε 50.000 δολάρια.
  • Το Μάιο του 2008, το εμβληματικό κινηματογραφικό ζευγάρι κατέκτησε την έβδομη θέση στη λίστα με τα 25 Πιο Σέξι Κινηματογραφικά Ζευγάρια του Moviefone.

Πρωταγωνιστές σε ταινία του 1939 βραβευμένη

Δείτε επίσης:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά με ενεργό σύνδεσμο – link- Youfly.com

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ