17.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κατίνα Παξινού: 51 χρόνια από τον θάνατο της ιέρειας της Τέχνης

51 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο της εμβληματικής ηθοποιού Κατίνας Παξινού, της πρώτης Ελληνίδας που πήρε Όσκαρ και έλαβε απεριόριστη αγάπη. Η Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στον Πειραιά στις 17/12/1900 και απεβίωσε στις 22/2/1971 από καρκίνο, στην Αθήνα.

Μία ιέρεια της Τέχνης με ατόφιο ταλέντο και σπουδαία καριέρα. Η πορεία της είναι γνωστή και αξέχαστη με εμβληματικούς ρόλους, σπουδαίες συνεργασίες και φυσικά δικό της θίασο.

Κατίνα Παξινού: 51 χρόνια από τον θάνατο της ιέρειας της Τέχνης

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Κατίνα Παξινού και ο Αλέξης Μινωτής συγκρότησαν δικό τους θίασο όπου και ανέβασαν μεταξύ άλλων τα έργα: Ματωμένος γάμος του Λόρκα, Η Ήρα και το παγόνι του Σον Ο’Κέισι, Οι παλαιστές του Στρατή Καρρά κ.ά.

Η τελευταία της παράσταση στο θέατρο ήταν στο ρόλο της μάνας στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ Μάνα κουράγιο και στον κινηματογράφο Το νησί της Αφροδίτης (1969).

Το Όσκαρ της εκτόξευσε την καριέρα

Το 1944, η Κατίνα Παξινού, θα πάρει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την συγκλονιστική Πιλάρ στο «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα».
Μόλις το παρέλαβε είπε: “Το δέχομαι για λογαριασμό όλων των συναδέλφων μου, του Εθνικού θεάτρου, ζωντανών ή νεκρών (εκείνη την εποχή κανείς δε γνώριζε ποιοι είχαν παραμείνει ζωντανοί από τον πόλεμο).
Κατίνα Παξινού: 51 χρόνια από τον θάνατο της ιέρειας της Τέχνης
Εξηγώντας στους παραγωγούς της Paramount στο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», γιατί ήταν η κατάλληλη για το ρόλο, είπε: “Κατάγομαι από γενιές ανταρτών. Η γιαγιά μου έμαθε το αλφάβητο από έναν οπλαρχηγό των ανταρτών σε μια σπηλιά. Την ξέρω την Πιλάρ. Την ξέρω καλά.” Το 1949 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοκτώ, στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».
Κατίνα Παξινού: 51 χρόνια από τον θάνατο της ιέρειας της Τέχνης
Ο σύντροφος της ζωής αλλά και της τέχνης της, έλεγε γι’αυτήν: « Η αμεσότητα ήταν το κύριο συστατικό της ιδιοσυγκρασίας της. Τίποτε το θεωρητικό. Ηταν παντού ολόκληρη, ένα υλοποιημένο πνεύμα στην τελειότητα. Μια αληθινή μορφή γεμάτη, απόλυτα πραγματοποιημένη από στέρεα ψυχωμένα στοιχεία δύναμης, ευαισθησίας και ρυθμικού κάλλους… Ανανεωνόταν με τέτοια ραγδαιότητα, που δεν πρόφταινες να προσδιορίσεις τις πηγές από όπου ανάβλυζε η τόση νεότητα. Λέω και πιστεύω, από την αθωότητα, τη σύμφυτη με τη δημιουργική ιδιοφυία, που ίσχυε όχι μόνο στην τέχνη, μα και στη ζωή…».

Προσβλήθηκε από καρκίνο καλπάζουσας μορφής, ήδη από το 1969, γνωρίζοντας για την ασθένειά της. Η συμμετοχή της στην ταινία ”Το νησί της Αφροδίτης” ήταν, ουσιαστικά, μία αναμέτρηση με τα όριά της.  Έπαιξε στην ταινία υπομένοντας φρικτούς πόνους. Αργότερα, για την παράσταση Μάνα κουράγιο,  έβγαινε κάθε βράδυ στη σκηνή σέρνοντας ένα ολόκληρο και βαρύ κάρο. Το καλοκαίρι του 1972 η Κατίνα Παξινού εμφανίζεται, για τελευταία φορά, στο θέατρο της Επιδαύρου, όχι ως ηθοποιός, πράγμα που δεν εμπόδισε το κοινό να υποκλιθεί χειροκροτώντας όρθιο την μεγάλη ιέρεια της Τέχνης.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Θάνος Ξάνθος
Θάνος Ξάνθος
Είμαι φιλόλογος και δημοσιογράφος. Αγαπάω πολύ την εκπαίδευση, το θέατρο, γράφω, βλέπω πολλές παραστάσεις, κάνω συνεντεύξεις και ανακαλύπτω συνεχώς νέες πτυχές της Αθήνας παρέα με τους φίλους μου! Λατρεύω τα ταξίδια και την επικοινωνία με τους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
66,907ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ