Σινεμά

Αδέσποτα Κορμιά – Αφίσα Εσταυρωμένη: Γράφει ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

16/03/2024
3 λεπτά ανάγνωσης
Share

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει την άποψη του για την αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα κορμιά».

Στη Θεσσαλονίκη όπου τελευταία έχω παρατηρήσει πως γίνεται ο κακός χαμός και όλο κάποιο θέμα υπάρχει για να αναστατώνεται ο κόσμος και να γίνονται φασαρίες, μετά την επίθεση σε δυο ΛΟΑΤΚΙ άτομα έγινε της τρελής με αφορμή το φεστιβάλ και μια αφίσα…

Αφίσα για «Αδέσποτα κορμιά»

Στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης λοιπόν παίχτηκε μια ταινία που απ’ ότι διάβασα το θέμα της είναι πως στην ουσία κανένας μας και ειδικά οι γυναίκες δεν έχει δικαιώματα πάνω στο κορμί του, στο τι θέλει να το κάνει, σε θέματα όπως οι αμβλώσεις κλπ κλπ. Η ταινία που σκηνοθέτησε η Ελίνα Ψύκου λέγεται «Αδέσποτα κορμιά» και άκουσα ότι είναι πολύ ωραία. Η αφίσα της λοιπόν είναι μια γυναίκα που είναι γυμνή σχεδόν, έχει μόνο ένα μικρό κομμάτι ύφασμα που καλύπτει τα γεννητικά της όργανα, η κοιλιά της κρέμεται φυσικά γιατί φαίνεται ότι είναι προχωρημένη η εγκυμοσύνη της και το στήθος της κρέμεται δεξιά και αριστερά.

Αυτή η γυναίκα είναι εσταυρωμένη όπως και ο Ιησούς. Με τον ίδιο τρόπο όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Ιησού Χριστό πάνω σ’ έναν σταυρό. κατά τη στιγμή της σταύρωσης. Βέβαια απ’ ότι έμαθα στην ταινία δεν υπάρχει καμία εσταυρωμένη γυναίκα και καμία σταύρωση και κανένας σταυρός, ούτε βέβαια στον τίτλο της ταινίας. Η αφίσα όμως ήταν αυτή. Η σταύρωση φυσικά μετά τη σταύρωση του Ιησού σημαίνει πολλά πράγματα. Είναι το υπέρτατο και το πιο ιερό βασανιστήριο που έχει ταυτιστεί με την τυραννία ενός αθώου. Πάντα λέμε από τότε ο Γολγοθάς του τάδε, σταύρωση χωρίς ανάσταση του τάδε κλπ κλπ.

Βεβαίως ζούμε σε μια ορθόδοξη χώρα με πολλούς ιερείς σκοταδιστές και πολύ μακριά από την ουσία του λειτουργήματός τους, αλλά και πολλούς ανόητους που κυκλοφορούν ελεύθεροι στα πολύ άκρα της δεξιάς. Οπότε αν φτιάξεις μια αφίσα τέτοια μπορεί να σε εκφράζει ενδεχομένως καλλιτεχνικά, αισθητικά και μπορεί επίσης να  ταιριάζει στην ουσία του θέματος που θες να θίξεις.

Όμως το να φτιάξεις αυτήν την αφίσα, αυτήν την εποχή, σε αυτή χώρα και σε αυτήν την πόλη είναι σαν να λες, ελάτε να κάνετε φασαρία και βέβαια οι άλλοι που είναι προφανές πως δεν και πρώτης εξυπνάδας τρέχουν να κάνουν τσάμπα διαφήμιση.

Και γίνεται της τρελής, ξαναγίνεται το σώσε στη Θεσσαλονίκη και στο φεστιβάλ, η ταινία συζητείται παντού, οι λογικοί άνθρωποι είναι εναντίον κάθε λογοκρισίας, οι άλλοι ανόητοι σκοταδιστές και ρασοφόροι βρίζουν την ταινία και την διαφημίζουν συγχρόνως, η ταινία διαφημίζεται και όπως έλεγε και ο Ηλιόπουλος «Είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα… Είμαστε…»…

Οπότε ας μην διαμαρτύρεται κανείς ο καθένας πήρε τη θέση του, έπαιξε τον ρόλο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο κάτω κάτω της γραφής σε οποίον δεν αρέσουν οι φασαρίες φτιάχνει άλλη αφίσα.

Γιατί δεν ήταν υποχρεωτικό σε αυτήν την ταινία η αφίσα να δείχνει μια εσταυρωμένη που να θυμίζει τον Χριστό σαν να λες προσέξτε με… Και προσέξτε δεν είναι πάντα αρνητικό αυτό, αλλά να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Share
Ακολούθησε το YouFly στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.com
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»