16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Zip the Day: Σκάνδαλα και μύθοι

Η Καμίγ Κουσνέρ με τη Θέλμα και τη Λουίζ ακούνε Μάνο Χατζιδάκι. Στο σημερινό Zip the Day!

Η μεγάλη οικογένεια

Η Καμίγ Κουσνέρ είναι καθηγήτρια Νομικής και στα 45 της χρόνια αισθάνθηκε την ανάγκη να διηγηθεί ένα έγκλημα που ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί μεγάλο ταμπού: την αιμομιξία. Το βιβλίο της, “Η μεγάλη οικογένεια”, δημιούργησε σάλο στη Γαλλία. Ίσως γιατί οι “ήρωες” αλλά και η συγγραφέας, είναι ακαδημαικοί, διανοούμενοι, ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί, ενώ πατέρας της Καμιγ είναι ο Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαρκοζί και συνιδρυτής των Γιατρών χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του κόσμου. “Ένα βαρύ μυστικό που βάραινε πάνω μας, εδώ και καιρό, ευτυχώς αποκαλύπτεται . Θαυμάζω το κουράγιο της κόρης μου Καμίγ” δήλωνε ο Κουσνέρ λίγες ημέρες μετά την έκδοση του βιβλίου. Στις σελίδες του βιβλίου η ιστορία μιας μεγάλης οικογένειας που διαφωνεί, γελάει και χορεύει, μιας οικογένειας που αγαπάει τον ήλιο και το καλοκαίρι. Και η γενναία αφήγηση μιας γυναίκας που τόλμησε να μιλήσει γι’αυτό που έκανε τη μεγάλη οικογένεια να σωπαίνει για καιρό.

Η συγγραφέας Καμίγ Κούσνερ

Ήταν 13 ετών ο «Βικτόρ» όταν εκμυστηρεύτηκε στη δίδυμη αδελφή του Καμίγ ότι ο πατριός τους τον είχε βιάσει. Όμως
την δίδυμη αδελφή του να ορκιστεί ότι θα το κρατήσει μυστικό. «Αν το πεις θα πεθάνω. Ντρέπομαι πάρα πολύ. Βοήθησέ με, μόνο, σε παρακαλώ, να του πω όχι αν ξανάρθει στο κρεβάτι μου».

Επί τριάντα χρόνια, η Καμίγ κράτησε το λόγο της

Όμως τον Γενάρη που μας πέρασε κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο της, όπου και αποκαλύπτει το φρικτό μυστικό της οικογένειας: Ο πατριός τους Ολιβιέ Ντιαμέλ, διάσημος αναλυτής, συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, βίαζε για χρόνια τον γιό της γυναίκας του, τον δίδυμο αδελφό της.
Βόμβα έπεσε στους πανεπιστημιακούς και πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας, ενώ οι τραγικές αποκαλύψεις της Καμίγ ανάγκασαν τον Ντιαμέλ να παραιτηθεί απ’όλες τις θέσεις που κατείχε ως τότε.
“Οι λέξεις της Κουσνέρ είναι σφαίρες”, γράφει η βιβλιοκριτικός της Le Monde. Η Καμίγ δεν φοβήθηκε να πυροβολήσει. Στο ψαχνό. Έχοντας πάρει την άδεια του αδελφού της η ανέλαβε ουσιαστική δράση. Πόσο γενναία. “Σκέφτηκα ότι το βιβλίο μου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χυδαίο λόγω της φήμης της οικογένειας μου” εξομολογήθηκε σε μια συνέντευξη της, “όμως όταν το ξανασκέφτηκα είπα στον εαυτό μου: Ακριβώς γι αυτό πρέπει να το γράψεις”!

Καμίγ Κουσνέρ: Η μεγάλη οικογένεια, Εκδόσεις Κάκτος

Ο μεγάλος ερωτικός, ο στοχαστής αιρετικός

Δεν έχει σημασία η ώρα, η εποχή, η συγκεκριμένη στιγμή, η διάθεση, για να αισθανθώ της ανάγκη της παρουσίας του και να σκεφτώ το μέγεθος της απουσίας του. Μου’ μαθε να ακούω μουσική, να διαλέγω, να τολμάω. Μέσα από νότες. Τις δικές του. Χατζιδακική, από κοριτσάκι. Παθιασμένη και φανατική. Όταν 30+ χρόνια πίσω, νέα δημοσιογράφος, τον συνάντησα για πρώτη φορά, στο σπίτι του στη Ρηγίλλης για μια συνέντευξη, πίστευα πως ζω σε ονειρο. Κι ενώ, σχεδόν ποτέ τά όνειρα αυτού του είδους δεν κρατάν και οι ήρωες τους σχεδόν πάντα, απομυθοποιούνται, μαζί του το όνειρο μεγάλωνε, ομόρφαινε, γιγαντωνόταν με τις μέρες και τα χρόνια κι ο ίδιος γινόταν μύθος δυνατός, παραμύθι κι αλήθεια μαζί, σαν μια μουσική, πολλές μουσικές , που τίποτα και κανείς δεν τις σταματάει.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιος άλλος. Μην ψάξεις γιατί, σήμερα, ήθελα να σου μιλήσω γι αυτόν. Έτσι. Και γιατί ψαχνοντας κούτες και ντοσιέ, βρήκα αυτή την πρώτη μας συνέντευξη (εφημερίδα Αυγή)

Ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις στο Zip the Day

-Γιατί δεν τραγουδάμε πια, όπως παλιά, τον είχα ρωτήσει

“Διότι δεν υπάρχει πια κοινός μύθος. Οι μεγάλες επαναστάσεις, η θρησκευτική πίστη, ο,τι τέλος πάντων δημιουργούσε στους ανθρώπους την ανάγκη να τραγουδήσουν όλοι μαζί, δεν υπάρχουν πια. Δεν υπάρχει λοιπόν, κοινός μύθος. Ποιος είναι; Η Μαντόνα; Αυτή είναι κοινό πάθος! Η έλλειψη κοινού μύθου, νομίζω, λοιπόν πως είναι η αιτία που δεν τραγουδάμε πια”

-Περιέχετε και αντιθέσεις , κύριε Χατζιδάκι ;

“Φαντάζομαι πως ναι. Και δεν τις κρύβω. Η σύνθεση αυτών των αντιθέτων στοιχείων που περιέχω κάτω από την επιταγή του συγκεκριμένου χρόνου που διανύω, παρουσιάζει την αληθινή μορφή μου, η οποία κατ’ανάγκην , δεν είναι ίδια με αυτήν που ήταν πριν δέκα ή και πριν πέντε χρόνια ή και χτες ακόμα. Αυτό σημαίνει ζωντανό στοιχείο. Παράλληλα ζωντανό στοιχείο σημαίνει να μπορώ να προχωρήσω και να αρνηθώ πάρα πολλά πράγματααπό το παρελθόν μου για να κατακτήσω το μέλλον. Ζωντανό στοιχείο σημαίνει ακόμα ότι περιέχω και το χαμό μου. Μπορώ και να εξαφανιστώ. Να πολεμήσω, να πολεμήσω και σε μια δεδομένη στιγμήνα σταματήσω. Διότι είμαι ζωντανός”

Γεννήθηκε Οκτώβρη στην Ξάνθη (1925), έφυγε Ιούνιο στην Αθήνα (1994). Νέος πολύ. Ήταν προφητικός και μαγικός, στοχαστικός και λυρικός, της Ελλάδας και του κόσμου όλου, δοτικός, τολμών και σπάνιος. Ένας.
Το χαμόγελο της Τζοκόντας μπορεί να σου τα πει όλα…

Θέλμα και Λουίζ – Τζίνα και Σούζαν

Με πήρε το ρετρο και με σήκωσε σήμερα! Και τι ήταν να δω στο γαλλικό Madame Figaro (madame.lefigaro.fr) τη Σούζαν Σαράντον και τη Τζίνα Ντέηβις να γιορτάζουν, με το γνωστό φιλί, τα γενέθλια για τα 30 χρόνια της ΛΑΤΡΕΜΕΝΗΣ ταινίας “Θέλμα και Λουίζ”, εδώ είμαστε. λέω και να οι αναμνήσεις και να το ψαχτήρι στα αρχεία και να…

Χωρίς αστεία η ταινία του Ρίντλει Σκοτ , 1991, πέρα από το ότι χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως “πολιτιστικά αισθητικά και ιστορικά σημαντική” ήταν το απόλυτο γυναικείο road movie, αλλά και η απόλυτα φεμινιστική ταινία.

Πλάνο από την ταινία Thelma and Louise
Και να που το περασμένο Σάββατο, η Τζίνα και η Σούζαν ξαναβρέθηκαν

30 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή της ταινίας τους, ξαναοδήγησαν το Ford Thunderbird που τις είχε οδηγήσει ,τότε, στο φαράγγι του Γκραν Κάνιον, φόρεσαν τα τζιν τους και τα τρομερά μπλουζάκια τους, εμπνεύστηκαν για άλλη μια φορά από την ιστορία των δυο γυναικών που πήραν τη ζωή τους και τη μοίρα τους στα χέρια τους και αντάλλαξαν το ίδιο εκείνο φιλί, στο στόμα μέσα στο αυτοκίνητο , που όταν έλυσαν χειρόφρενο τις ταξίδεψε στο θάνατο.

Δεν ξεχνάμε , πως εκτός από τις δυο υπέροχες πρωταγωνίστριες, στο “Θέλμα και Λουίζ” είδαμε τον Μπραντ Πιτ στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο, πως το σενάριο της Κάλι Κούρι πήρε Όσκαρ , πως στο ρόλο του αστυνομικού ήταν ο Χάρβει Καιτέλ και πως η ταινία, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι πάντα η …κοριτσίστικη και επαναστατική μας, άρα: η αγαπημένη μας!

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Μελίνα Αδαμοπούλου
Μελίνα Αδαμοπούλου
Από μικρή έβλεπα ταινίες, διάβαζα βιβλία κι άκουγα μουσική. Όταν μεγάλωσα, τα' βαλα όλα μαζί σ' ένα κουτί και είπα να τα σπουδάσω. Έτσι, βρέθηκα στο Brighton , στην Αγγλία, να σπουδάζω λογοτεχνία, ψυχολογία, κιθάρα και... διαφήμιση. Κάποια στιγμή γύρισα πίσω στην πόλη που γεννήθηκα, την Αθήνα, και ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχολόγος στην αρχή, ως μεταφράστρια στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος τελικά, αφού κατάλαβα, επιτέλους, πως αυτό ήταν που αγαπούσα πιο πολύ! Εφημερίδα ΑΥΓΗ η πρώτη δουλειά: μαγεία! Ραδιόφωνο, αγαπημένος 9.84, παράλληλα: καινούργιος κόσμος. Και, τέλος, περιοδικά: το alter ego μου! Το ΕΝΑ, το ΜΙΑ, το ELLE και το 1994 το... 3ο μου παιδί: η Madame Figaro, για 13 (υπέροχα) χρόνια. Κι ύστερα τηλεόραση, Διεύθυνση Επικοινωνίας στον ALPHA. Γενική Διεύθυνση της ΝΕΠ, μετά (2010), και το 2014 "μπήκα" με το δεξί στον κόσμο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, “γεννώντας” το allyou.gr. Κι επειδή τίποτα δεν σταματάει, ήρθε τώρα το Youfly.com. Κι εσείς. Και καλώς βρεθήκαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ