12.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Zip the Day: …και ο Harry Potter έχει τη δική του ιστορία

Σήμερα στο Zip the Day, zip-άρουμε με τον ήρωα του Hogwarts, τη “μαμά” του, JK Rowling, τους σπουδαίους, τους απρόσεκτους και τους μέτριους.

Χάρι Πότερ 20th Anniversary: “Επιστροφή στο Hogwarts”

Κάθε ήρωας έχει τη δική του ιστορία, τη δική του “μαμά” ή τον δικό του “μπαμπά”. Μ’ άλλα λόγια, έχει “ρίζες”. Έτσι και ο Χάρι Πότερ, ένας από τους πιο σπουδαίους ήρωες της εποχής μας, έχει και ρίζες και “μαμά”!
Όχι μόνο ο ίδιος ο χαρακτήρας που, από μόνος του, είναι μια συναρπαστική δημιουργία, αλλά και οι ιστορίες μαγείας στις οποίες πρωταγωνιστεί και έγιναν δεκάδες πολυαγαπημένα βιβλία! Δημιουργός και “μαμά” τους, η Βρετανίδα συγγραφέας Gina Rowling.

Ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson και ο Rupert Grint οφείλουν την καριέρα τους στη Gina Rowling. Το ίδιο και ο Χάρι Πότερ. Το να γιορτάζεις, λοιπόν, τα 20 χρόνια του Χάρι χωρίς αυτήν που τον…γέννησε, είναι, τουλάχιστον, περίεργο! Weird!

Zip the Day - Χάρι Πότερ

Στον κόσμο των best sellers

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Χάρι Πότερ ξεκίνησε σε ένα καφέ του Εδιμβούργου. ότι η γυναίκα που τον δημιούργησε και έγραψε τις ιστορίες του ήταν ανύπαντρη μητέρα, που επιβίωνε με επιδόματα και ότι η άνοδος της στον κόσμο των μπεστ σέλερ είναι, ο θρίαμβος της μαγείας, μιας μαγείας που, άλλωστε, πρωταγωνιστεί στο έπος που εκείνη δημιούργησε. Ήρθαν, όμως, έτσι τα πράγματα που η JK Rowling βρέθηκε, ξαφνικά, έξω από τον ίδιο τον κόσμο που εκείνη επινόησε και δημιούργησε.

Για να τιμήσει την 20η επέτειο της πρώτης ταινίας (Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος), το HBO Max, διοργανώνει μια αναδρομική έκθεση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στις ΗΠΑ**, ενώνοντας ξανά όλες τις βασικές προσωπικότητες των ταινιών. Σύμφωνα με τον Tom Ascheim της Warner Bros, θα είναι “ένας φόρος τιμής σε όλους όσους η ζωή τους άγγιξε μεταμορφώνοντας τους σε “πολιτιστικό φαινόμενο.”

H διάσημη τριάδα, η JK Rowling και η λάθος “θέση”

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, η Έμα Γουάτσον και ο Ρούπερτ Γκριντ – η τριάδα των τότε παιδιών ηθοποιών που έπαιξαν τον Χάρι, την Ερμιόνη και τον Ρον – θα είναι φυσικά εκεί. Το ίδιο και η Helena Bonham Carter, ο Robbie Coltrane, ο Ralph Fiennes και πολλοί άλλοι ηθοποιοί που έχουν εμφανιστεί στο τεράστιο καστ του Hogwarts.

Υπάρχει όμως κάποιος, ή μάλλον κάποια, που δεν θα είναι εκεί… Αυτή είναι η JK Rowling. Την έσβησαν… Ίσως όχι εντελώς, αφού θα υπάρχει σε πλάνα αρχείου, δεν θα υπάρχει. όμως, εκεί live. Μ’ άλλα λόγια, δεν θα είναι εκεί η γυναίκα που δημιούργησε τον ήρωα, εκείνη που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε ο Χάρι Πότερ.

Κι ενώ ούτε η ίδια η Rowling ούτε κάποιος από τη Warner Bros έχουν πει έστω και μια λέξη γι’ αυτόν τον αποκλεισμό, η ερμηνεία είναι προφανής. Ο αποκλεισμός της Βρετανίδας συγγραφέως δεν είναι παρά η απάντηση στην ρατσιστική στάση της το περσινό καλοκαίρι, και τα προκλητικά της σχόλια για τους τρανσέξουαλ. Σχόλια που προκάλεσαν ένα τεράστιο ξέσπασμα εναντίον της και την αντίδραση της LGBTQ κοινότητας για τον τρόπο που η δημιουργός του Χάρι Πότερ σκέφτεται και εκφράζεται για όλους εκείνους που δεν γεννήθηκαν γυναίκες, αλλά νοιώθουν να υπάρχουν σαν γυναίκες.

η τριάδα του Χάρι Πότερ

«Το 2020, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη στόχευση τρανς ατόμων».

Στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί την αρχική της θέση η Ρόουλινγκ μάλλον έμπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, γράφοντας «Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια »

Η LGBTQ κοινότητα απάντησε λέγοντας της πως “τα tweets της την ευθυγραμμίζουν με ιδεολογίες που διαστρεβλώνουν σκόπιμα γεγονότα σχετικά με την ταυτότητα του φύλου και τα άτομα που είναι trans. Το 2020, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη στόχευση τρανς ατόμων».

Zip the Day JK Rowling

Οι δηλώσεις της Rowling και όλος αυτός ο πόλεμος, άνοιξαν ένα χάσμα ανάμεσα στην ίδια και στο καστ που έγινε διάσημο ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες που εκείνη είχε δημιουργήσει. Ο Ράντκλιφ, ο Γουάτσον και ο Γκριντ έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τη Ρόουλινγκ. Ο Ράντκλιφ δήλωσε: «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες». Ο Watson έγραψε στο Twitter: «Θέλω οι τρανς ακόλουθοί μου να ξέρουν ότι τους βλέπω, τους σέβομαι και τους αγαπώ». Και ο Γκριντ έκανε μια δήλωση στην οποία είπε: «Στηρίζω σταθερά την τρανς κοινότητα».

Αυτό που δεν έγινε ήταν να προσφέρει, κάποιος στήριξη στην ίδια τη Ρόουλινγκ. Μια κίνηση, μια λέξη συμπάθειας και ευγένειας, έστω κι αν οι δηλώσεις της τους έβρισκαν αντίθετους. Η Evanna Lynch, η οποία έπαιξε τη Luna Lovegood στη σειρά, είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι «οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», όμως είχε την ανθρωπιά να στηρίξει την Βρετανίδα συγγραφέα, παρά το ότι αυτό την έφερε σε έντονη αντιπαράθεση με τους Ράντκλιφ, Γουάτσον και Γκριντ.

Σε μια ανάρτηση του στο Instagram όπου αναφερόταν στην 20η επέτειο του Χάρι Πότερ, ο Watson δεν ανέφερε καν τη Rowling, απευθύνθηκε, όμως, στους θαυμαστές του Χαρι λέγοντας τους : «Η μαγεία του κόσμου δεν θα υπήρχε χωρίς εσάς. Σας ευχαριστώ που παλέψατε για να κάνετε το Hogwarts ένα τόσο μοναδικό και αγαπησιάρικο μέρος». Θα μπορούσε, άνετα, να πει κάποιος πως αυτή του η δήλωση ήταν σαν… ράβδος που στοχεύει τη Ρόουλινγκ.

Zip teh Day - οι πρωταγωνιστές του Χάρι Πότερ

Οι ικανοί, οι ταλαντούχοι, οι μέτριοι

Οι γνώμες για το τι είναι δίκαιο και τι άδικο, διχάζονται. Και ίσως θα πρέπει να σκεφτεί κανείς τι οφείλουν ο Ράντκλιφ, ο Γουάτσον και ο Γκριντ στη Ρόουλινγκ, για να πάρει θέση. Όλοι, όμως γνωρίζουν πως κανένας από αυτούς τους τρεις δεν θα έκανε καριέρα αν δεν είχε την κατάλληλη ηλικία και τη φυσική εμφάνιση να υποδυθεί τους χαρακτήρες της Ρόουλινγκ. Ο Γκριντ είναι, ίσως, ο πιο ταλαντούχος , έστω και μόνο επειδή είναι απλώς φτωχός, ενώ ο Ράντκλιφ και η Γουάτσον “ρουφούν” από παντού, από όποια σειρά, ταινία ή ρόλο, πέσει στα χέρια τους.

Ίσως και οι τρεις τους, ακριβώς επειδή οφείλουν στη Ρόουλινγκ και το ξέρουν, να έχουν γίνει, σιωπηρά, συνένοχοι σε ένα σχέδιο αποκήρυξης της.

Οι ιστορίες με ήρωες που έχουν “ρίζες” και προέλευση, είναι καλές μόνο για τους αληθινά σημαντικούς. Όταν είσαι μέτριος και “λίγος”, πρέπει πραγματικά να πονάει όταν όλοι και όλα σου υπενθυμίζουν πως είσαι “κάποιος” μόνο επειδή έπιασες το τρένο κάποιου τόσο λαμπερού και ταλαντούχου όπως η Ρόουλινγκ.

**Η ταινία “Harry Potter: Return to Hogwarts” θα κάνει πρεμιέρα στο HBO Max την Πρωτοχρονιά
* Hogwarts School: φανταστικό βρετανικό οικοτροφείο μαγείας για μαθητές 11 ως 18 χρόνων

Πηγή: The Telegraph

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μελίνα Αδαμοπούλου
Από μικρή έβλεπα ταινίες, διάβαζα βιβλία κι άκουγα μουσική. Όταν μεγάλωσα, τα' βαλα όλα μαζί σ' ένα κουτί και είπα να τα σπουδάσω. Έτσι, βρέθηκα στο Brighton , στην Αγγλία, να σπουδάζω λογοτεχνία, ψυχολογία, κιθάρα και... διαφήμιση. Κάποια στιγμή γύρισα πίσω στην πόλη που γεννήθηκα, την Αθήνα, και ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχολόγος στην αρχή, ως μεταφράστρια στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος τελικά, αφού κατάλαβα, επιτέλους, πως αυτό ήταν που αγαπούσα πιο πολύ! Εφημερίδα ΑΥΓΗ η πρώτη δουλειά: μαγεία! Ραδιόφωνο, αγαπημένος 9.84, παράλληλα: καινούργιος κόσμος. Και, τέλος, περιοδικά: το alter ego μου! Το ΕΝΑ, το ΜΙΑ, το ELLE και το 1994 το... 3ο μου παιδί: η Madame Figaro, για 13 (υπέροχα) χρόνια. Κι ύστερα τηλεόραση, Διεύθυνση Επικοινωνίας στον ALPHA. Γενική Διεύθυνση της ΝΕΠ, μετά (2010), και το 2014 "μπήκα" με το δεξί στον κόσμο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, “γεννώντας” το allyou.gr. Κι επειδή τίποτα δεν σταματάει, ήρθε τώρα το Youfly.com. Κι εσείς. Και καλώς βρεθήκαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
42,748ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,392ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,022ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ