24.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Zip the Day: Η Μομίγι, η Μονίκ, η δύναμη τους και η δόξα

Το Zip the day με τη 13χρονη Χρυσή Ολυμπιονίκη Μομίγι , την διεμφυλική πλοίαρχο Μονίκ και τον γοητευτικό  Γκράχαμ Γκρην.

Από αγάπη

Στη χθεσινή κουβέντα που είχαμε με φίλους παιδικούς, το θέμα “θρησκεία” έδωσε και πήρε. Και να’μαι σήμερα εγώ να θέλω να βρω ένα βιβλίο που έχω διαβάσει πριν χρόνια, με ήρωα έναν φυγά παπά, κάθε άλλο παρά “άγιο”. Ένα βιβλίο που το λάτρεψα, που μ’ έβαλε σε σκέψεις, μα… ήταν δανεικό! Ποτέ δεν ήταν στη βιβλιοθήκη μου, δικό μου. Και τώρα που έχει κυκλοφορήσει  σε καινούργια μετάφραση (Μαργαρίτας Ζαχαριάδου) και καινούργια έκδοση (Εκδόσεις Πόλις) θα πάω να το αγοράσω. Όχι για να βρω απαντήσεις σε ερωτήματα μου υπαρξιακά, (πάνε αυτά, τα λύσαμε, αναγκαστικά, μεγαλώνοντας), αλλά για να το ξαναδιαβάσω από αγάπη στην καλή λογοτεχνία.

Η Δύναμις και η Δόξα στο Zip the Day

Είναι το βιβλίο του Γκράχαμ Γκρήν, “Η δύναμις και η δόξα”. Παλιό αλλά υπέροχο. Και είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Κι ας γράφτηκε από τον 35 χρονο (τότε) Γκρήν, 75 χρόνια πριν. Τον αγαπώ τον Γκρην. Μ’ αρέσει που κυλάει εύκολα και που, παράλληλα, και αγγίζει και προβληματίζει και ενδοσκοπεί. Νομίζω πως η γραφή και η ωριμότητα του είναι το καλύτερο αντίδοτο για τούτες τις περίεργες μέρες και νύχτες μας.

Ο Γκράχαμ Γρην στο Zip the Day

Μονίκ, η πρώτη Ελληνίδα διεμφυλική πλοίαρχος!

Πόσο αποδεκτή είναι η διαφορετικότητα στην Ελλάδα του 2021; Πόσο ηρωικό φτάνει να θεωρείται, ακόμα στις μέρες μας, ένα coming out ιδιαίτερα όταν αυτό συνοδεύεται από  ένα θαρραλέο “σπάσιμο” προκαταλήψεων και κοινωνικών στερεότυπων, που όλοι μας γνωρίζουμε ότι  εξακολουθούν να υπάρχουν και συχνά να βασιλεύουν;

Η διεμφυλική Μονίκ, πάντως, μοιάζει να τα αντιμετώπισε όλα με υπομονή, επιμονή και γενναιότητα. Έδωσε τη δική της μάχη, κατάφερε να κάνει τ’ όνειρο της πραγματικότητα και να είναι, σήμερα,  η πρώτη τρανς Ελληνίδα πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού.

Η Μονίκ και η διαφορετικότητα

Χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες για να φτάσει εδώ. Να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που προβλέπει η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, να αλλάξει την καταχώρηση φύλου και ονόματος, να προσαρμόσει το επώνυμο της και να καταθέσει  αίτημα αλλαγής των στοιχείων της και στα Μητρώα Ναυτικών.

Μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δύσκολο και μεγάλο είναι το κατόρθωμα της. Με πόσους και με πόσα έπρεπε να παλέψει ώστε να νικήσει. Βέβαια , υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να τα έχει όλα εξαλείψει κι αυτό δεν είναι άλλο από τον σεβασμό όλων μας στη διαφορετικότητα.

* Τα στοιχεία της πρώτης Ελληνίδας διεμφυλικής πλοιάρχου δεν δημοσιοποιούνται

Χρυσή Ολυμπιονίκης ετών 13!

Η Μομίγι Νισίγια (Momiji Nishuya) είναι, μόλις, 13 χρόνων, είναι από την Οσάκα της Ιαπωνίας και είναι η Χρυσή Ολυμπιονίκης 2021 στο σκέιτμπορντ γυναικών!

Την κοιτούσα κατάπληκτη. Ένα κοριτσάκι μια σταλιά, η νεαρότερη αθλήτρια που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Υπήρξε και η Αμερικανίδα Marjorie Gestring, το 1936, στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στις καταδύσεις τριών μέτρων. Φαντάζομαι πως και τότε η προ-προ-προ-προγιαγιά μου θα είχε νιώσει το ίδιο κατάπληκτη μ’εμένα σήμερα! Με μια διαφορά πως  εκείνη δεν την είδε ποτέ. Μόνο άκουσε την είδηση…

Η 13χρονη ολυμπιονίκης στο Zip the day

Πρώτη φορά, φέτος, το σκέιτμπορντ εντάσσεται στους Ολυμπιακούς αγώνες ως άθλημα, προκαλώντας τρελό ενθουσιασμό στους πολυπληθείς νεαρούς οπαδούς του.

Κι αυτός ο ενθουσιασμός πολλαπλασιάστηκε, βέβαια, με τη νίκη της 13 χρονης Νισίγια, αλλά και της ασημένιας, επίσης 13χρονης, Ραίσα Λήαλ και της χάλκινης 16χρονης , επίσης Γιαπωνέζας, Φούνα Νακαγιάμα!

“Είμαι τόσο χαρούμενη που κέρδισα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία και είμαι τόσο χαρούμενη που κέρδισα τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μία από τους νεότερους αθλητές» είπε λάμποντας από χαρά η μικρή Μομίγι.

Η Momiji Nishiya

«Είμαι χαρούμενη που ακόμα μία σκέιτερ από τη χώρα μου πήρε μετάλλιο» πρόσθεσε  μιλώντας για τη χάλκινη συναθλήτρια της που ανέβηκε μαζί της στο βάθρο κερδίζοντας την τρίτη θέση.«Θα ένιωθα νευρική και μόνη αν δεν υπήρχε άλλη συμμετοχή από τη χώρα μου για να μπορώ να μιλάω. Η Φούνα είναι φίλη μου και δεν την βλέπω ανταγωνιστικά». Όσο για το ποιοί είναι οι στόχοι της η 13χρονη Νισίγια ήταν…κάθετη”«Θέλω να είμαι τόσο διάσημη που να με γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο. Θέλω να κερδίσω και στο Παρίσι το 2024», είπε με παιδικό ενθουσιασμό.

Εσύ, τι έκανες, αλήθεια στα 13 σου; Πάντως, Χρυσο στους Ολυμπιακούς, δεν πήρες…

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Μελίνα Αδαμοπούλου
Μελίνα Αδαμοπούλου
Από μικρή έβλεπα ταινίες, διάβαζα βιβλία κι άκουγα μουσική. Όταν μεγάλωσα, τα' βαλα όλα μαζί σ' ένα κουτί και είπα να τα σπουδάσω. Έτσι, βρέθηκα στο Brighton , στην Αγγλία, να σπουδάζω λογοτεχνία, ψυχολογία, κιθάρα και... διαφήμιση. Κάποια στιγμή γύρισα πίσω στην πόλη που γεννήθηκα, την Αθήνα, και ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχολόγος στην αρχή, ως μεταφράστρια στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος τελικά, αφού κατάλαβα, επιτέλους, πως αυτό ήταν που αγαπούσα πιο πολύ! Εφημερίδα ΑΥΓΗ η πρώτη δουλειά: μαγεία! Ραδιόφωνο, αγαπημένος 9.84, παράλληλα: καινούργιος κόσμος. Και, τέλος, περιοδικά: το alter ego μου! Το ΕΝΑ, το ΜΙΑ, το ELLE και το 1994 το... 3ο μου παιδί: η Madame Figaro, για 13 (υπέροχα) χρόνια. Κι ύστερα τηλεόραση, Διεύθυνση Επικοινωνίας στον ALPHA. Γενική Διεύθυνση της ΝΕΠ, μετά (2010), και το 2014 "μπήκα" με το δεξί στον κόσμο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, “γεννώντας” το allyou.gr. Κι επειδή τίποτα δεν σταματάει, ήρθε τώρα το Youfly.com. Κι εσείς. Και καλώς βρεθήκαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ