17.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μια βόλτα στην Ικαρία

Η Ικαρία είναι ένα εξόχως ιδιαίτερο νησί και ιδανικό μέρος για βόλτα. Τουριστικός προορισμός μεγάλης μερίδας «πιτσιρικαρίας» στο μεγαλύτερο κομμάτι της, αλλά και οικογενειακός παράδεισος χαλάρωσης σε ένα άλλο λιγότερο γνωστό και ταραχώδες μέρος της. Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι με μύησε τα τελευταία χρόνια η Έλλη, έχοντας επισκεφτεί πλέον 3 συνεχόμενες χρονιές τον Φάρο Ικαρίας.

Το ταξίδι με το καράβι, εν μέσω πανδημίας είναι μια άλλη ιστορία. Χρειάστηκαν 6 και πλέον ώρες για να φτάσουμε, στο κατάστρωμα μαζί την τετράποδη μας Μάγια, περικυκλωμένοι ασφυκτικά από νεαρούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το μπλε κατάστρωμα κοκκινίζει από εφηβική αδρεναλίνη, σπρώχνοντας τις μεγαλύτερες ηλικίες στο εσωτερικό του πλοίου, πλην των ιδιοκτητών σκύλων που προσπαθούν να καταλαγιάσουν την αγωνία τους πίσω από διπλές μάσκες.

Φάρος ή Έξω Φάρος ή Φανάρι

Άφιξη στον Εύδηλο και οδήγηση για μία γεμάτη ώρα μέχρι τον προορισμό μας. Το οδικό δίκτυο του νησιού, βγαλμένο από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, αποτελείται αποκλειστικά από στροφές και φάρδος δρόμου που χωράει μετά βίας, και στις δύο αντίθετες λωρίδες, ενάμιση αυτοκίνητο. Σε  κάθε βόλτα στην Ικαρία σε αποζημιώνει όμως η φύση που το πλαισιώνει, με την βλάστηση να αλλάζει εντυπωσιακά σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής, χρωματίζοντας την μεγάλη εικόνα με κάθε παραλλαγή του πράσινου της παλέτας της φύσης.

Ο Φάρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού, με θέα στους Φούρνους. Ένας μικρός οικισμός, με καμιά πενηνταριά σπίτια, η πλειοψηφία των οποίων είναι παρατεταγμένα πάνω στην μεγάλη παραλία. Το όλο σκηνικό του Φάρου, συμπληρώνουν δύο εξαιρετικές ταβέρνες και δυο καφέ-μπαρ σε διαφορά λίγων μόνο βημάτων σε ένα τόπο που σε προκαλεί να ξεχάσεις την οδήγηση για μέρες. Ο «Γρηγόρης» και ο «Λεωνίδας» επάνω στην πλατεία του Φάρου, με τα τραπέζια τους στρωμένα μέχρι και πάνω στην άμμο, είναι σχεδόν πάντα γεμάτοι. Θα δυσκολευτείς να ξεχωρίσεις τις καρέκλες του ενός από του άλλου, χωρίς να έχει όμως και ιδιαίτερη σημασία. Το φαγητό είναι απίθανο και στις δύο πλευρές, είτε πρόκειται για «μαμαδίστικα» μαγειρευτά, είτε για θαλασσινά, είτε για τα λιγοστά, συνήθως μικρά μα φρεσκότατα, ψάρια που σερβίρουν.

Το μπαράκι της «Νίκης» και του «Ιάκωβου» είναι στα «πρέπει» για πρωινό, μεσημεριανό η βραδινό ποτό με το debate να παραμένει ανοιχτό στα παιδιά της παρέας για το ποιος κάνει το καλύτερο «μπουρίτο». Με ένα μαγιό, μια μπλούζα και προαιρετικά τις σαγιονάρες σου μπορείς να περάσεις μέρες και μέρες, εναλλάσσοντας βουτιές στα δροσερά νερά του Φάρου και «τεμπελιά» στα πέριξ. Παράδεισος ελευθερίας για τα παιδιά κάθε ηλικίας και ανεμελιάς για τους γονείς τους.

Οι κοντινές βόλτες από τον Φάρο

Όταν έρθει η δύσκολη στιγμή να μπεις στο αυτοκίνητο για μια μικρή απόδραση και να φορέσεις άλλα ρούχα και παπούτσια, ξεκινάς από τους κοντινούς προορισμούς. Σε απόσταση 15 λεπτών ο Άγιος Κήρυκος (ή σκέτο Άγιος όπως λέει και ο Λεωνίδας με τα 15 χρόνια εμπειρίας) πρωτεύουσα του νησιού. Βασικά εδώ θα πας αν χρειαστείς χρήματα (άρα ΑΤΜ) ή σούπερ μάρκετ για μαζικές αγορές, αλλά περπατώντας ως το λιμάνι του νησιού έχει αρκετές «σειρήνες» να καλούν. Σταχυολογώ συνοπτικά, τα καλύτερα Cinnamon Rolls -και όχι μόνο- του Αιγαίου στον «Ξυλόφουρνο», την – για κάθε ώρα – «Αμπάριζα» για «πρωινάρες» έως και «ποτάρες», και την κλασσική και δικαίως πασίγνωστη ταβέρνα «Κληματαριά».

Λίγο πριν φτάσεις στον «Άγιο» στρίβεις για τα Θέρμα, φημισμένο προορισμό του νησιού για τα Ιαματικά λουτρά. Μας έλειψε φέτος ο «Κρητικός» που προσέδιδε μια ιδιαίτερη γκουρμέ θαλασσινή νότα, σε μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του τραπεζιού πάνω στην άμμο με ψαγμένους μεζέδες. Ακούσαμε πως το «διάλειμμα» ήταν μόνο για φέτος και ανυπομονούμε να ανταμώσουμε ξανά του χρόνου. Τα «πιτσιρίκια» μας όμως έχουν συνδέσει τα Θέρμα με τους λουκουμάδες και οι μεγαλύτεροι, χρόνια τώρα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε «Μέλισσα» και «Κριό» χωρίς να μπορούν, ούτε και να θέλουν, να τοποθετηθούν αποκλειστικά σε έναν από τους δύο.

Δέκα λεπτά μετά τον Άγιο Κήρυκο οδηγώντας δίπλα στη θάλασσα, φτάνεις στον Ξυλοσύρτη. Θα συναντήσεις την ταμπέλα «Αρόδου» που θα σε καθοδηγήσει για τα τελευταία 500 μέτρα της διαδρομής ώστε να φτάσεις στο τεράστιο αυτό μπαλκόνι, με θέα θάλασσα, της ταβέρνας. Τους επισκεφτήκαμε δις φέτος, με σύνθεση-υπερπαραγωγή που ξεπέρασε τα 30 άτομα και μας περιποιήθηκαν και με το παραπάνω. Ανέχτηκαν χαμογελαστά την φωναχτή μας παραγγελία χωρίς να τους ξεφύγει τίποτα, την φασαρία μας και τις παραξενιές μας. Χωρίς πολλά λόγια, το γιουβέτσι τους είναι για βραβείο, το λεμονάτο μοσχάρι και το κατσικάκι εξαιρετικά και όλα τα υπόλοιπα άριστα. Προσοχή. Οι μερίδες είναι τεράστιες και επιπλέον κρατήστε χώρο για το ατομικό γλυκό που θα σας κεράσουν πριν φύγετε. Σας ευχαριστούμε.

Φωτoγραφία από το μαγαζί φάρος στην Ικαρία

Και οι πιο μακρινές βόλτες στο νησί

Η άλλη πλευρά του νησιού, η «πίσω» όπως την αποκαλεί ο Λεωνίδας είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Περισσότερος κόσμος και φασαρία, περισσότερα αυτοκίνητα και κίνηση, περισσότερα μέρη για κάθε γούστο. Κάθε χρόνο με την Έλλη λέμε να κλείσουμε 2 μέρες να πάμε να διανυκτερεύσουμε στην από κει πλευρά, ώστε ανέμελα να την χαρούμε. Ο λόγος είναι η απόσταση που σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο, θα σου πάρουν κοντά 2 ώρες να φτάσεις ως εκεί. Οπότε η εκδρομή αυθημερόν είναι ένα ζήτημα.

Το επιχειρήσαμε μια φορά φέτος. Πρώτος προορισμός μας στην βόλτα στην Ικαρία ήταν το Οινοποιείο «Αφιανέ» στον Προφήτη Ηλία, δυο ώρες δρόμος, οδηγώντας σε μαγευτικά τοπία με δάση από πλατάνια. Ο δρόμος είναι σε πολλά σημεία χωμάτινος, μα εξαιρετικά βατός και «καλοπατημένος», κουραστικός μεν, αλλά σε αφήνει με την αίσθηση της γλύκας της διαφορετικής αυτής ομορφιάς. Στο οινοποιείο μας υποδέχτηκε ευγενικά ο Νίκος και περήφανα μας ξενάγησε στα κρυφά του μέρη, δείχνοντας μας τα πιθάρια μέσα στη γη που ζυμώνουνε τον μούστο και το ξεχωριστό πατητήρι του, φτιαγμένο από τεράστιες φυσικές πλάκες γρανίτη.

Μας ανέλυσε με πάθος και βαθιά αγάπη την ιστορία του νησιού και των κρασιών του, δίνοντας την έμφαση που χρειαζόταν στις 2 μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών του τόπου, Φωκιανό και Μπεγλέρι. Μας άνοιξε με τη λατρεία του οινοποιού για τα «παιδιά» του, τρία διαφορετικά εξαιρετικά μπουκάλια παραγωγής του, σερβίροντας ευλαβικά στα ποτήρια μας. Και μας αποχαιρέτισε γελαστά αφήνοντας μας να απολαύσουμε ένα μαγικό υπέρλαμπρο ηλιοβασίλεμα με θέα το μισό Αιγαίο.

Η βραδινή βόλτα στην Ικαρία μας συνεχίστηκε λίγο πιο κάτω στον Άγιο Δημήτριο στις Ράχες. Τελευταία στάση στον «Πλάτανο» με τις καλύτερες συστάσεις και προτάσεις φίλων για τις νοστιμιές του Ιρφάν που πρέπει να δοκιμάσουμε. Ο ίδιος ο Ιρφάν δεν πρόλαβε να βγει έξω να μας καλησπερίσει και απολογήθηκε τόσο ευγενικά για αυτό, τα φαγητά του όμως μας «μίλησαν» εξ ονόματος του. Μακαρονάδα «Πλάτανος» με ξεψαχνισμένο κρέας κατσικιού, κατίκι & παρμεζάνα στην κορυφή των προτιμήσεων. Από κοντά ένα απίθανα μελωμένο κότσι κι ένας μοσχαρίσιος «σιδηρόδρομος», πλάι σε τοπική καθούρα και παντζαροσαλάτα. Εύγε.

Το καλύτερο για το τέλος

Η επιλογή της τελευταίας ημέρας, στην βόλτα στην Ικαρία, ήταν της Έλλης. Λίγο πριν μπούμε στο πλοίο της επιστροφής, στάση στο Καραβόσταμο για μεσημεριανό στην «Μαντουβάλα». Παραβλέποντας τον «διαβολόδρομο» που θα σε κατεβάσει μέχρι κάτω, η παραλία του Καραβόσταμου γεμάτη κύματα μας έδειχνε το μικρό ταβερνάκι που δέσποζε στην άκρη του οικισμού πάνω σε ένα βράχο. Πλατιά χαμόγελα και γρήγορη εξυπηρέτηση σε ένα νησί που δεν φημίζεται για αυτό, απλές γεύσεις μα με πολύ μεράκι από τον ιδιοκτήτη ψήστη της ταβέρνας. Μας ορκίστηκε πως οι «μπαλάδες» που θα φάμε θα μείνουν στην ιστορία -και είχε δίκιο- τηγάνισε με προσοχή καλαμαράκια και φρεσκοκομμένες -στο χέρι φυσικά- πατατούλες, έψησε μαεστρικά χταποδάκι και σαρδέλες στην ταπεινή του σχάρα. Το αποτέλεσμα στο σύνολο παίρνει δέκα με τόνο και η σκέψη για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εδώ σφήνωσε γερά στο μυαλό μας.

Εις το επανιδείν…

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Τάσος Αργυρός
Τάσος Αργυρός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Έχει σπουδάσει Marketing και έχει δουλέψει για πάνω από 30 χρόνια στο χώρο του Marketing, της Διαφήμισης και των MME. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ και Διαφημιστικά Δίκτυα, αλλά και ως Σύμβουλος Επικοινωνίας, Marketing & Business Development, σε εταιρίες τεχνολογίας, Digital και ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια επίσης διδάσκει τακτικά Marketing & Digital Marketing σε ιδιωτικά κολλέγια. Αγαπάει τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας όπου μεγάλωσε, τις γαστρονομικές αναζητήσεις και τα ταξίδια στο πλευρό της Έλλης, την μαγειρική και τα barbeque, αλλά και την κηπουρική. Αρθρογραφεί σπάνια -όπως τώρα εδώ- και παλεύει εδώ και χρόνια να τελειώσει το πρώτο του βιβλίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ