24.4 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια καλοκαιρινή βόλτα μέχρι τα Νησιά Όλαντ στη Φινλανδία

Καθόμουν στο γραφείο μου ελαφρά αφηρημένος, μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή γεμάτη νούμερα με τα χέρια στο πληκτρολόγιο σε κατάσταση αδράνειας. Ο Ιούλιος, καυτός όπως συνηθίζει, πλησίαζε στα μέσα του και η λαχτάρα των διακοπών όρθωνε το ανάστημα της, πολεμώντας γενναία τα νούμερα της οθόνης που περιμέναν την ανάλυση τους. Το μυαλό μου φευγαλέα ονειρεύτηκε δροσερούς προορισμούς, παρθένα φύση και γαλήνια απομόνωση.

Προορισμός «γαλήνη» με τη βοήθεια της Google

Η άτιμη η Google, σαν να διάβασε τη σκέψη μου, υποβοηθούμενη βεβαίως από μερικά πονηρά εναλλακτικά “keywords” που της ζήτησα να ψάξει, μου εμφάνισε σε λίγο τον μικρό αυτό παράδεισο που ακούει στο όνομα «Νησιά Όλαντ». Τα δάχτυλα μου πήραν παραμάζωμα τα πλήκτρα, δεκάδες ιστοσελίδες άνοιγαν συνεχώς μπροστά μου, ο χάρτης στην οθόνη έβαλε γεωγραφικά σε τάξη τα πράγματα. Δεν χρειάστηκαν πάνω από δέκα λεπτά αναζήτησης. Κάθε απορία μετακίνησης, διαμονής, περιήγησης είχε πλήρως απαντηθεί, ενώ οι προτάσεις που θα έκαναν το ταξίδι ακόμα πιο ζουμερό και ιδιαίτερο ξεπηδούσαν ασταμάτητα ως οι σύγχρονες προκλητικές «σειρήνες» του διαδικτύου. Δεν πέρασε πάνω από μισή ώρα, όταν τυπικά έστειλα μήνυμα στην Έλλη «πάμε 5 μέρες εδώ;» γνωρίζοντας πως ήδη «πέταγε την σκούφια της».

Φωτογραφία από τα νησιά Άλαντ

Το μεγάλο – μα τόσο μικρό – ταξίδι ως τα Νησιά Όλαντ

Ο πιο σύντομος τρόπος να φτάσεις στα Νησιά Όλαντ είναι μέσω Στοκχόλμης. Εν συνεχεία με πλοίο θα ταξιδέψεις ως το Μάριεχαμν, την πρωτεύουσα των Νησιών. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά τόσο μέσω Στοκχόλμης όσο και μέσω Ελσίνκι ή Ταλίν. Συνειδητά, επιλέξαμε την διαδρομή μέσω Σουηδίας, όχι μόνο για λόγους μικρότερης διάρκειας αλλά και για λόγους απόλαυσης του τοπίου. Το ταξίδι με πλοίο στα στενά φιορδ και ανάμεσα στα νησάκια της Σουηδίας ήταν για μένα όνειρο ζωής. Το πλοίο με χαμηλή ταχύτητα ελίσσεται αθόρυβα πλέοντας σε σουηδικά νερά για σχεδόν 5 ώρες, χρόνος ελάχιστος για να απολαύσεις και να αποθανατίσεις την ομορφιά της φύσης και στις δυο πλευρές. Από εκεί και μετά θα χρειαστεί μια ακόμα ώρα, έχοντας πλέον βγει στο αρχιπέλαγος της Βαλτικής για να εφορμήσει με πλήρη πλέον ταχύτητα προς τα Όλαντ. Κι αν οι 6 περίπου ώρες του ταξιδιού σας ακούγονται πολλές παρότι η θέα θα σας κόβει συνέχεια την ανάσα, να προσθέσω κι αυτό. Εν πλω, εκτός από δεκάδες επιλογές για φαγητό και ποτό, θα βρείτε ακόμα γυμναστήριο, Spa, Casino αλλά και ένα μικρό Shopping Centre με πάσης φύσεως προτάσεις αγορών. Μην τρομάζετε, το εισιτήριο μετ’ επιστροφής στοίχισε λιγότερο από 50€ κατ’ άτομο.

Τα Νησιά Όλαντ

Τα Νησιά Όλαντ είναι ένα αυτόνομο κράτος, επισήμως Φινλανδικό αν και οι 30.000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του μιλούν σουηδικά. Τον φετινό Ιούνιο μάλιστα γιόρτασε τα 100 χρόνια της αυτονομίας της με μια σειρά εκδηλώσεων που συνεχίζονται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αποτελείται από 6.700 νησιά, στρατηγικά τοποθετημένα στο μέσο της Βαλτικής Θάλασσας ανάμεσα σε Σουηδία και Φινλανδία. Η πρωτεύουσα των νησιών, το Μάριεχαμν, ιδρύθηκε το 1861 και πήρε το όνομά της από τη Ρωσίδα τσαρίνα Μαρία Αλεξαντρόβνα (κατά λέξη σημαίνει το λιμάνι της Μαρίας).

Η παρθένα φύση είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Νησιών Όλαντ τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται μεταξύ τους στο κύριο κομμάτι με μικρές ή μεγάλες γέφυρες. Αρκετά συνδέονται με μικρά Ferry boats τα οποία είναι δωρεάν για την μετακίνηση πεζών, ενώ κάποια πιο απομακρυσμένα ή μικρότερα σε μέγεθος είναι επισκέψιμα μόνο με σκάφος. Το οδικό δίκτυο είναι άριστο από άκρη σε άκρη αν και αποτελείται αποκλειστικά από μια λωρίδα προς κάθε κατεύθυνση. Πρακτικά αποτελείται από 4 κύριους άξονες που σε οδηγούν σε κάθε γωνιά της χώρας, και δεκάδες μικρότερους δρόμους εξίσου εξαιρετικούς ακόμα και στα χωμάτινα μέρη τους. Οι διαδρομές ανάμεσα σε καταπράσινα δάση, δίπλα στη θάλασσα με μοναδικά γεφυράκια να σε οδηγούν από νησί σε νησί είναι μοναδικές.

Φύση, θάλασσα και βόλτες με κάθε τρόπο

Από την άλλη, η εμπειρία του να μπεις για λίγα λεπτά σε ένα Ferry και να μεταφερθείς σε κάποιο διπλανό νησάκι είναι εξίσου μαγευτική και θα σας οδηγήσει σε μοναδικούς παράδεισους ηρεμίας. Όπως το Degerby, στο νησάκι Foglo <Φουγκλού> όπου απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί στο ιστορικό Carlsro Hotel <https://www.carlsro.com/> με έκανε να αναρωτηθώ αν η έννοια της γαλήνης έχει εφευρεθεί σε αυτό τον τόπο.

Δεν θα προτείνω συγκεκριμένα μέρη, άλλωστε μέσα σε 4-5 ημέρες μπορεί κάποιος να γυρίσει κάθε σπιθαμή της χώρας και να ανακαλύψει ο ίδιος τα δικά του αγαπημένα σημεία. Να προσθέσω πως ο ευλογημένος αυτός τόπος, με το υψηλότερο σημείο της χώρας να μην ξεπερνά τα 100 μέτρα αποτελεί παράδεισο για ποδηλάτες, με ποδηλατόδρομους εξίσου προσεγμένους σχεδόν παντού.

Το κλίμα χαρακτηρίζεται -κι από τους ίδιους τους κατοίκους- ήπιο, τουλάχιστον σε σχέση με την γειτονική ηπειρωτική Φινλανδία και τις ηλιόλουστες ημέρες που βρεθήκαμε εκεί η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 12 έως 25 βαθμούς. Τα νησιά Όλαντ είναι πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες αν και η πλειονότητα αυτών θα βρεθεί εδώ για λίγες μόνο ώρες. Επισκέπτες κυρίως από τις γειτονικές χώρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ιστιοπλοΐα <ιδανικά συνοδεία κάποιου τοπικού οδηγού>, την ποδηλασία, το ψάρεμα, τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα μνημεία του παρελθόντος.

Και ναι, να πάτε οπωσδήποτε για ψάρεμα. Υπάρχουν αρκετές επιλογές προκειμένου να νοικιάσετε ένα βαρκάκι και να δοκιμάσετε την τύχη σας, ακόμα και για τους μη ειδικούς. Βρεθήκαμε κι εμείς να πλέουμε ανοιχτά του Eckero, μπαινοβγαίνοντας με το μικρό -πλήρως εξοπλισμένο- βαρκάκι μας σε καταπράσινα παρθένα κολπάκια, ψαρεύοντας -κυρίως πέρκες- υπό την καθοδήγηση του Jakob <https://www.facebook.com/jaroguiding>. Μια εμπειρία ζωής, με τόσες απίστευτες εικόνες να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, που δεν μπορούν δυστυχώς να αποδοθούν επαρκώς σε ένα κείμενο.

Ταξίδι με το πλοίο στα νησιά Άλαντ

Η πρωτεύουσα

To Μάριεχαμν είναι το επίκεντρο της ζωής στα Νησιά Όλαντ. Μια μικρούλα πρωτεύουσα, όσο και η χώρα που την φιλοξενεί, περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Στο κέντρο της μικρής αυτής λωρίδας γης βρίσκεται κατ’ αναλογία με το μέρος και η όποια εμπορική δραστηριότητα. Τραπεζάκια έξω σε διάφορα σημεία, μαγαζάκια λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά σε πλήρη αρμονία με την ηρεμία και το μέγεθος του τόπου. Το Café Viktor <https://www.cafeviktor.ax/> δεσπόζει στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ζωντανό από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βραδάκι. Απολαύστε καφέ ή ένα ποτό, το καλύτερο σάντουιτς σολομού στον πλανήτη γη, αλλά μπείτε και μέσα στο ομώνυμο μαγαζί όπου θα βρείτε ιδιαίτερα αντικείμενα, από ρούχα και τρόφιμα έως μικροέπιπλα και είδη σπιτιού, με τοπικό χαρακτήρα και ύφος.

Τα βράδια εδώ δεν κρατούν πολύ. Μπορεί ο ήλιος τον Αύγουστο να δύει μετά τις 10 το βράδυ, αλλά μην σας ξεγελάσει αυτό. Τις καθημερινές, μετά τις 10, η πόλη ερημώνει, οι κουζίνες των εστιατορίων έχουν κλείσει ήδη και μονάχα 2-3 bars – όπως το Indigo και το διπλανό Dino’s- ξεχωρίζουν στην ησυχία φωτίζοντας ξεδιάντροπα τα στενάκια της πόλης έως τα μεσάνυχτα. Τα Σαββατοκύριακα από την άλλη τα πράγματα αλλάζουν, η πόλη ξυπνάει παραπάνω και πρόθυμη να ευχαριστήσει τους νέους επισκέπτες της μένει ζωντανή ως τις 4 το πρωί.

Φάγαμε υπέροχα tapas στην πανέμορφη αυλή του Boquerian <https://www.boquerian.ax/> στην καρδιά του Μάριεχαμν και ακόμα καλύτερα στο μοναδικό ASS Paviljongen <https://www.paviljongen.ax/sv> στην παραθαλάσσια πλευρά της πόλης πάνω στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο και τη μαρίνα που τον συνοδεύει. Εξαιρετικά θαλασσινά, φρεσκότατα ψάρια -πέρκα και μπακαλιάρος- κι ένα εξαίσιο λευκό κρασί από την Πορτογαλία που ταξίδεψε από την άλλη άκρη της Ευρώπης για να αναδείξει τις τοπικές γεύσεις.

Επιστροφή με στάση 2 βραδιές στην Στοκχόλμη

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, στην ίδια πανέμορφη διαδρομή τα συναισθήματα ήταν πια διαφορετικά. Με νοσταλγία ήδη για τις εικόνες που έπρεπε να αφήσουμε πίσω, με αναμνήσεις σφηνωμένες βαθιά και αιώνια, με μια μικρή και μαζί γλυκιά θλίψη αποχαιρετισμού. Δεν είχα στόχο να προσθέσω σε αυτό το κείμενο σχόλια για την Στοκχόλμη, φοβούμενος μη στερήσω την αίγλη των Νησιών Όλαντ. Θα ήταν όμως κρίμα να μη γράψω λίγες λέξεις για τα δύο έξτρα βράδια που σταθήκαμε στην αγαπημένη πρωτεύουσα της Σουηδίας. Μια πόλη με τόσα πράγματα να κάνεις όταν ο ήλιος λάμπει. Περπατήσαμε στην παλιά πόλη, επισκεφτήκαμε μια μοναδική έκθεση στην Fotografiska <https://www.fotografiska.com/sto> έχοντας την τύχη να απολαύσουμε μοναδικές φωτογραφικές στιγμές του μεγάλου Terry O’Neil αλλά και του Andy Warhol. Μαγευτήκαμε με τις ιδιαίτερες δημιουργίες στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης, ψωνίσαμε «σαχλαμάρες» στολισμένες με την επίκαιρη λέξη «fika» αλλά και παραδοσιακά τσόκαρα. Και φάγαμε απίθανα στο ξακουστό Pelikan <https://pelikan.se/>, γνωστό για τις παραδοσιακές σκανδιναβικές συνταγές του με ελάφι και ζαρκάδι. Και δεν θα τολμούσαμε να παραβλέψουμε την πρόταση του Γιώργου για το καλύτερο κρουασάν της πόλης στη Lillebrors bageri <https://lillebrors.se/>.

Κι ας χτυπούσε η καρδιά μας ακόμα… «Ολαντέζικα»

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Τάσος Αργυρός
Τάσος Αργυρός
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Έχει σπουδάσει Marketing και έχει δουλέψει για πάνω από 30 χρόνια στο χώρο του Marketing, της Διαφήμισης και των MME. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ και Διαφημιστικά Δίκτυα, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος Επικοινωνίας, Marketing & Business Development, σε εταιρίες τεχνολογίας, Digital και ΜΜΕ. Τα τελευταία χρόνια επίσης διδάσκει τακτικά Marketing, Digital Marketing και Συμπεριφορά Καταναλωτή σε ιδιωτικά κολλέγια. Αγαπάει τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τις γαστρονομικές αναζητήσεις και τα ταξίδια στο πλευρό της Έλλης, την μαγειρική και τα barbeque, αλλά και την κηπουρική. Αρθρογραφεί σπάνια -όπως τώρα εδώ- και παλεύει να τελειώσει το πρώτο του βιβλίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
55,721ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,950ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,730ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ